Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw HiFi w cenie 4-6 tys. zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Chciałbym zakupić zestaw stereo w cenie 4-6 tys. zł. Od jakiegoś czasu szukam, czytam, słucham opinii i rad i w dalszym ciągu nie wiem czy jestem w stanie kupić porządny zestaw we wspomnianej cenie. Proszę o radę, pomoc. Z informacji, którę wydają mi się przydatne przy doborze takiego sprzętu mogę podać, że:

1. interesuje mnie zestaw: wzmacniacz z cd + 2 kolumny (chyba, że CD oddzielnie)

2. chcę, aby sprzęt miał wi-fi, dlna, hdmi, bluetooth (ewentualnie)

3. musi na nim dobrze brzmieć muzyka (nie musi być głośno), gdzie są gitary, gitary basowe, perkusja (rock i pochodne, np. Coma, Kings of Leon, T.Love itp.), ale też utwory z gitarą akustyczną 😉

4. pomieszczenie, w którym będzie grał ten zestaw ma nie więcej niż 25 m2, a maksymalna odległość od głośników 2,5 m (na wprost), dlatego dobrze, by było, gdyby dźwięk dobrze rozchodził się również na boki.

Czy ktoś może pomóc mi w tej sprawie i odpowiedzieć czy w kwocie jaką posiadam jestem stanie zaspokoić moje oczekiwania oraz ewentualnie zaproponować jakiś gotowy zestaw?

Z góry dziękuję

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/159465-zestaw-hifi-w-cenie-4-6-tys-z%C5%82/

Cześć, w tym budżecie niestety musielibyśmy się posiłkować jednostkami od miniwież, żeby posiadały pożądaną funkcjonalność. np.: Denon RCDN-10/11, Marantz Melody X i do tego kolumny podłogowe takie jak Pylon Audio Pearl 25/27, Heco Aurora 700, Q Acoustic 3050i. W kolumnach akurat w tym przedziale jest z czego wybierać. Jeśli jednak chciałbyś pomyśleć o wzmacniaczu z usługami sieciowymi i oddzielnie CD to właściwie zjada nam to cały budżet ok 6 tyś zł i tutaj mamy Audiolaba 6000a play i do niego transport CD 6000cdt.

Gdybyś chciał posłuchać różnic między tymi rozwiązaniami to zapraszamy na odsłuchy! 😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Będzie ciężko.

Nie kupuj żadnych denon ceol ani innych mikro systemów do twojego metrażu.

Musisz się skupić na osobnych elementach. Część z nich jak CD wypadało by kupić używane. 

Obecnie nowe cdki są drogie.

Możesz budować taki system oparty o elektronikę pro-ject. To dobre małe ale udane grające systemy.

Ewentualnie szukać używanego CD na przykład Marantz, teac, Pioneer do tego używany wzmak Roksan K2, denon pma 1560, kolumny Aurora 700 starsze nusic style 900, monitor audio rx6.

Piotr 

Przy tak niskim budżecie (patrząc na komplet stereo). Szukaj używanego sprzętu. Ja złożyłem za 7 tysi sprzęt używany, który jako nowy kosztowałby mnie ponad 32 tysie... Zwłaszcza w tych czasach, gdzie wszystko nowe poszło o połowę ceny w górę polecam używane kable z wyższej półki. Co rok temu kosztowało 5 tys zł dziś kosztuje od 7 do 10 tysi... Niekiedy można kupić używany sprzęt za 1/3 ceny. Trzeba tylko uważać, żeby nic nie było grzebane, przerabiane. Fajne też są oferty DIY według jakiegoś popularnego projektu.

Pozdrawiam

Edytowane przez raiwan
  • Redaktorzy

Luzik, ważne, że w dobrej cenie kupiłeś sprzęcior! 👍

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

używane KEF R300 lub KEF LS50.

Topping MX5

transport Audiolab 6000CDT

Zabraknie na standy i kable. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja bym typował:

Wzmaczniacz - SMSL A300 - 1200zł
Streamer Sieciowy z DAC - Argon Audio Solo - 1200zł 
Jakiś używany odtwarzacz CD? Arcam, Denon, Marantz, NAD? do 1000zł

Kolumn nie będę typował ale zostaje Ci na nie 2800zł, z powyższym zestawem możesz śmiało i wygodnie pojeździć po salonach audio na odsłuchy i sobie dobrać jakieś spoko kolumny. Z używek dorwiesz coś fajnego, ostatnio ktoś na forum sprzedawał Dynaudio EMIT 30 za 2700zł z standami. 

Kable RCA polecam NEO D+ by Oyaide class B, głośnikowe wedle gustu - AudioQuest Rocket 11 jeśli budżet pozwoli, SlipDB jeśli potrzebujesz tańsze. 

Edytowane przez pawlardo

Ja mam kino domowe, ale z nastawieniem na stereo. Kolumny fronty XTZ 99.36 black piano, centralna XTZ 99.25 mk2, surround Jamo c80, amplituner Arcam 450, końcówka XTZ EDGE A2-300. Kable górna półka Ultralink i Melodika 

Edytowane przez raiwan

Cena do jakości super. Mogę się rozpisywać na maksa, ale lepiej wejść na stronę producenta i tam są linki do recenzji. W większości co napisali to się zgadza.

Nie zgadzam się z opinią, że wstęgi grają za ostro, przynajmniej w tych kolumnach grają bardzo szczegółowo i budują piękna scenę i stereo. Do tego bardzo szybka reakcja połączona również z szybkimi magnesowymi seas excell stanowią super połączenie. Bardzo mi się podoba w nich naturalny bas, mocny i szybki i w miarę kontrolowany. Seas prestige jako woofer dodaje basu kopa a zarazem miękkiego przyjemnego niskiego zejścia. 

Nadają się też do oglądania filmów, potrafią zejść bardzo nisko i zatrząść pokojem. 

Edytowane przez raiwan

Nie wiem nawet gdzie mógłbym ich odsłuchać i jak je sprawdzić?

Nie mam potrzeby zamawiania kolumn więc ściąganie ich tylko na testy szkoda mojego i ich zachodu.

Ale serio Wielki plus że tak wybrałeś bo nie spotkałem się z osobą posiadającą ich kolumny.

Piotr 

Pierwotnie kierowałem się głównie jakością przetworników i obudowy. Wszędzie 25 mm grubości mdf i kilka warstw lakieru. Za tą kasę która za nie zapłaciłem opłacało się brać w ciemno nawet 😉

Koszt samych obudów praktycznie więc można śmiało później eksperymentować z innymi wysokotonowym jakby nie grały 

Spoiler

Jakiś Spoiler mi wskoczył i nie mogę tego usunąć 

Edytowane przez raiwan
  • 2 tygodnie później...

Hej,

Po przeanalizowaniu tego, co napisaliście, przemyśleniu wielu spraw i dokładnym przeliczeniu pieniędzy w skarpecie, doszedłem do wniosku, że:

1. Budżet zostanie zwiększony do 7-8 tys. zł.

2. Chciałbym kupić zestaw ze wzmacniaczem, nowym, najlepiej Denon PMA-900HNE (chyba, że macie inne lepsze i/lub tańsze pomysły)

3. Kolumny nowe (ale ewentualnie mogłyby być też używane) oraz raczej używany CD) - w kolumnach i CD to już w ogóle nie mam rozeznania.

Jeśli macie jakieś pomysły na gotowy zestaw lub jakieś porady i przemyślenia, to chętnie wysłucham (albo raczej przeczytam).

Marcin

21 minut temu, Marskii napisał:

Hej,

Po przeanalizowaniu tego, co napisaliście, przemyśleniu wielu spraw i dokładnym przeliczeniu pieniędzy w skarpecie, doszedłem do wniosku, że:

1. Budżet zostanie zwiększony do 7-8 tys. zł.

2. Chciałbym kupić zestaw ze wzmacniaczem, nowym, najlepiej Denon PMA-900HNE (chyba, że macie inne lepsze i/lub tańsze pomysły)

3. Kolumny nowe (ale ewentualnie mogłyby być też używane) oraz raczej używany CD) - w kolumnach i CD to już w ogóle nie mam rozeznania.

Jeśli macie jakieś pomysły na gotowy zestaw lub jakieś porady i przemyślenia, to chętnie wysłucham (albo raczej przeczytam).

Marcin

Najpierw musisz znaleźć kolumny odpowiadające twoim wymaganiom. 

Najlepiej napisz jaki chcesz dźwięk otrzymać. 

Ja z mojej strony polecę kolumny typu Heco Aurora 700/1000. 

Używane kolumny KEF R300 

Wzmacniacz SMSL A300 lub DA-9

DAC SMSL SU-9

Transport CD Audiolab 6000CDT

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 godzin temu, Marskii napisał:

Chciałbym kupić zestaw ze wzmacniaczem, nowym, najlepiej Denon PMA-900HNE (chyba, że macie inne lepsze i/lub tańsze pomysły

No nie wiem chyba poszukałbym jakiejś promocji albo wyprzedaży na Cambridge Audio CXA81

20 godzin temu, Marskii napisał:

Dobre elektronika i spora funkcjonalność. Ogółem mocno na plus!

20 godzin temu, Marskii napisał:

Aurora 700 jak najbardziej, sprawdź jeszcze JBL Stage A190, są w podobnej cenie.

Moim zdaniem zamykasz się na tego Denona. To nie jest nic specjalnego 

Ani brzmieniowo śni funkcjonalnie. 

Owszem podobna gra nieco bardziej otwarcie jaśniej od poprzednika 800. Ale to nadal ten poziom 720ae czy 800tki. 

Wydawanie połowy budżetu na taki wzmak no sorry.

Cxa81 w promocji kosztuje tyle samo a za 400 zł masz lepszy streamer wiim mini który podłączysz cyfrowo. Schowasz go z tyłu i nikt nie widzi. 

Serio. 

A do tego Aurora 700 i gra to jak system droższy.

Ale nie trzeba się bać podłączać droższej elektroniki do tańszych kolumn. 

Piotr 

• Redaktorzy
1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Święte słowa! Kiedyś tego nie rozumiałem.

3 minuty temu, kangie napisał:

Wiele osób tego nie rozumie. Najgorzej że tych branży. To dlatego nie ma co obwiniać zielonych nowych w temacie. 

Ale akurat w tej kwestii nie robię krucjaty. :):)

• Redaktorzy

Pamiętam jak panowała zasada ile to procent kwoty wydać i na co.

50% kolumny (ZG)

30% wzmacniacz

15% źródło

5% okablowanie

Można i maść na szczura kupić! 😄

W dniu 23.09.2022 o 20:24, kangie napisał:
W dniu 23.09.2022 o 20:21, Piotr Sonido napisał:

Ja bym był osobiście ostrożny w takim stwierdzeniu bo tu wiele zależy od tego jakim budżetem dysponuje klient. W przypadku mniejszych kwot, przeznaczenie więcej na kolumny jest kluczowe w osiągnięciu lepszej jakości. W wyższych kwotach to już kwestia indywidualna w zależności jak co zagra.

43 minuty temu, S4Home napisał:

Ja bym był osobiście ostrożny w takim stwierdzeniu bo tu wiele zależy od tego jakim budżetem dysponuje klient. W przypadku mniejszych kwot, przeznaczenie więcej na kolumny jest kluczowe w osiągnięciu lepszej jakości. W wyższych kwotach to już kwestia indywidualna w zależności jak co zagra.

No tak. Zacznijmy od tego że teraz nie ma elektroniki w niższych kwotach. 

Dawniej przecież dobrze pamiętamy były dostępne wzmacniacze nowe za 999-2000 zł. I był wybór. Teraz to mizeria. 

Tak to było rozważanie raczej w "obecnie" średniej półce. 

🙂

Piotr 

25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No tak. Zacznijmy od tego że teraz nie ma elektroniki w niższych kwotach. 

Są ale typu Topping MX3, S.M.S.L. itp. do tego kolumny za około 3k i gra to całkiem dobrze.

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dawniej przecież dobrze pamiętamy były dostępne wzmacniacze nowe za 999-2000 zł. I był wybór. Teraz to mizeria. 

Niestety wszystko podrożało. Kiedyś Skodę kupiłeś za 60kzł teraz za full opcję ponad 200k 🙂 Wszystko leci do góry.

Nie jestem fanem tych klocków. Jakoś nie mogę się przemóc. Zawsze wolę wrócić do starych używanych wzmacniaczy z lat 90.

19 godzin temu, S4Home napisał:

Niestety wszystko podrożało. Kiedyś Skodę kupiłeś za 60kzł teraz za full opcję ponad 200k 🙂 Wszystko leci do góry.

Może też dlatego że kiedyś skoda była skoda i nie aspirowała do bycia samochodem premium. 😛

Chociaż ta wasza. Mi się nią dobrze jeździło 🙂

Dobrego weekendu

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi