Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Audio Emerald

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dość dużo materiałów można znaleźć na temat polskiej firmy Pylon Audio. Jestem szczęśliwym posiadaczem ich kolumn od 5 lat, a dokładnie Pylon Audio Ruby He. W ramach niekończącej się podróży po sprzęcie hi-fi zastanawiam się nad kupnem Emeraldów. Dziwne, bo o ile na temat innych modeli (w tym Diamond) można dużo ocen, wypowiedzi czy nawet filmików znaleźć to o Emeraldach dość skąpo w sieci. Proszę właścicieli bądź szczęśliwych użytkowników tego modelu o kilka refleksji co do odsłuchu i wskazówek przy jakim typie muzyki spełniają się one najbardziej. Dodam, że jestem starym depechem i najbardziej zależy mi na wysokim poziomie brzmienia electro-popu (synth-popu) czy też muzyki alternatywnej. Po stronie wzmacniacza posiadam Yaqin ms-34D i Yamaha a-s500. Pozdrawiam licząc, że temat stanie się podstawą do ciekawej dyskusji 😉 .

Jeszcze jeden wątek, czy zagrają lepiej od Paradigm Premier 800F (takowe też mam na pokładzie)?

https://www.audiostereo.pl/topic/159469-pylon-audio-emerald/

Pylon Audio Emerald to specyficznie brzmiące kolumny. Jest w nich dynamika ale brakuje nieco barwy. 

Wzmacniacz na pewno będzie do wymiany także nie skupiamy się na tej kwestii. 

Od siebie z Pylonów polecałbym posłuchać jeszcze model Diamond 28, które zaprezentują brzmienie pełniejsze z mocniejszym dołem oraz świetną przestrzeń. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 minuty temu, Kapitan Planeta napisał:

Q21 a jak emeraldy wypadają w porównaniu z ruby he ( takowe posiadam )?

A musisz tak uporczywie trzymać się tych pylonów?

Masz jeszcze kilku wielkich graczy...B&W, Focal, Elac, Monitor Audio...

Tonnii99 nie chodzi o upór a o poradę. Tak jak na początku napisałem posiadam też paradigm premier 800f ale zastanawiam nad wymianą pylon audio ruby na pylon audio emerald. Na zdjęciu moje dzieci 😜 Dość mało przekazu o emerald w sieci . Napewno nie tylko ja zainteresowany jestem tym polskim produktem. Pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Kapitan Planeta napisał:

Q21 a jak emeraldy wypadają w porównaniu z ruby he ( takowe posiadam )?

Jak mam być szczery, a wolę taki być to nie mieliśmy okazji słuchać modelu Ruby HE także ciężko będzie je porównać do Emerald. Może zadzwoń albo napisz bezpośrednio do Pylona. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Emeraldy u mnie szału nie zrobiły. Dałem im prawie rok i niestety nie przekonały mnie. Grały z Naim Supernait2. Teraz ich następcy Dynaudio Evoke 30 robią kawał dobrego dźwięku. Może to było niezgranie z pozostałymi elementami systemu audio.

W dniu 23.08.2022 o 20:02, Kapitan Planeta napisał:

Emeraldy kupione . Napiszę o odczuciach po wakacjach . Raz kozie śmierć 😜😂😜

Szybko się zdecydowałeś, co Cię przekonało ostatecznie? Bo mam przeczucia, że atrakcyjna cena, podobno można dostać duże rabaty...

Dwa argumenty wpłynęły na moją decyzję 😇

Pierwszy to, że po blisko pięciu latach posiadania pylon audio ruby he zainteresowany byłem modelami z wyższej półki tego producenta (zakładając po licznych artykułach , że firma się rozwija ma dobre oceny i przeprowadza ekspansję na rynki zagraniczne) które ewaluują przy stałym rozwoju technologii. Na moich kolumnach do dnia dzisiejszego nie ma żadnych przebarwień, odprysków a jakość ich wykonania w tej cenie jest ciężka do sprostania przez konkurencję. Na początku byłem lekko sfrustrowany ich brzmieniem , ale dopiero po podłączeniu do wzmacniacza lampowego pokazały swoje dna i możliwości. Po prostu zagrały mi 😜

Drugi bardziej osobisty - emocjonalny i związany z Jarocinem , gdyż moja matka jest tam rodzona . Takie wsparcie rynku pracy moich „ziomali”. 
Pozdrawiam forumowiczów. 
P.S. 
Jak będą u mnie na miejscu to pstryknę kilka fotek , a po „dwóch” miesiącach własną opinię co do brzmienia Emerald 🤪 i ewentualnej dalszej decyzji - po wskazówkach Q21- co do wzmacniacza i podróży po arkanach ukochanego audio.

• 11 miesięcy później...
W dniu 26.08.2022 o 07:49, Kapitan Planeta napisał:

Dwa argumenty wpłynęły na moją decyzję 😇

Pierwszy to, że po blisko pięciu latach posiadania pylon audio ruby he zainteresowany byłem modelami z wyższej półki tego producenta (zakładając po licznych artykułach , że firma się rozwija ma dobre oceny i przeprowadza ekspansję na rynki zagraniczne) które ewaluują przy stałym rozwoju technologii. Na moich kolumnach do dnia dzisiejszego nie ma żadnych przebarwień, odprysków a jakość ich wykonania w tej cenie jest ciężka do sprostania przez konkurencję. Na początku byłem lekko sfrustrowany ich brzmieniem , ale dopiero po podłączeniu do wzmacniacza lampowego pokazały swoje dna i możliwości. Po prostu zagrały mi 😜

Drugi bardziej osobisty - emocjonalny i związany z Jarocinem , gdyż moja matka jest tam rodzona . Takie wsparcie rynku pracy moich „ziomali”. 
Pozdrawiam forumowiczów. 
P.S. 
Jak będą u mnie na miejscu to pstryknę kilka fotek , a po „dwóch” miesiącach własną opinię co do brzmienia Emerald 🤪 i ewentualnej dalszej decyzji - po wskazówkach Q21- co do wzmacniacza i podróży po arkanach ukochanego audio.

I jak tam?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Po roku mogę spokojnie powiedzieć że zakup udany. Pylon audio grają pięknie z lampami. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_8711.thumb.jpeg.aeb2c9398cc70c3816930180b7830d91.jpegIMG_8712.thumb.jpeg.67a67916cc10d83523e960852e086ae7.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To taka podróż w poszukiwaniu najmilszego mojemu uchu dźwięku 😜. Od czasu do czasu coś kupię albo sprzedam,jednak zawsze z zamiarem uploadu  „iin plus” 🥳. Pasuje mi  dźwięk pylonów z lampami i analogiem z gramofonu ale paradigm do synthpopu z yamahą jak dla mnie rewelacyjny zestaw. Może za kilka miesięcy coś nowego , ale teraz bawię się w projekcie Zg40c. Kilka zdjęć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_8728.thumb.jpeg.5f72f0f04f44aca547813ccf0fb76e94.jpegIMG_8730.thumb.jpeg.d0aa0608694f81fe04c5e23ff16cfd20.jpeg

IMG_8727.jpeg

IMG_8729.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość