Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, RobG1974 napisał:

Być może nawet tak może być, jak podłączymy tamte wzmacniacze przez wbudowane w nich dace do tego samego źródła co sabaja. Trzeba porównać jeden do jeden na danym zestawie kolumn. W sabaju brakuje dobrego wejścia RCA lub Pre in, żeby go zastosować jako końcówkę do kina domowego, byłby wtedy idealnym produktem uzupełniającym kino domowe o fajne stereo.

Może w następnej wersji będzie

Ja mam końcówke w klasie d i pre lampowe i mieszcząc się w budżecie 15 tys. gra mi mój zestaw lepiej od Sabaja, ale nie oznacza, ze będą go krytykował, bo biorąc jego cenę to naprawdę zadziwiające, ze tak tani sprzęt może już tak "fajnie / dojrzale grać".

18 minut temu, RobG1974 napisał:

Ja mam końcówke w klasie d i pre lampowe i mieszcząc się w budżecie 15 tys. gra mi mój zestaw lepiej od Sabaja, ale nie oznacza, ze będą go krytykował, bo biorąc jego cenę to naprawdę zadziwiające, ze tak tani sprzęt może już tak "fajnie / dojrzale grać".

A mój ok 6000zl wzmacniacz (po modyfikacji) + DAC.

Ciekawe jak wypadnie przeciwko A2

3 godziny temu, FioleK napisał:

1673118766303_small.thumb.jpg.113bddbe2281ee184444fbeb95af38de.jpg

Zdecydowanie do wielokrotnych poprawek, ale z odległości wygląda ok.

vmv a2  litte 😉

12 minut temu, Bukaj napisał:

A mój ok 6000zl wzmacniacz (po modyfikacji) + DAC.

Ciekawe jak wypadnie przeciwko A2

Na pewno +/- i eko w $ (price)! I na pewno na super druciki zostanie, a może i na, po lekkich modach ($) lepsze kolumny 😉

BTW - powinien powstać jakiś podwątek "Jakie kolumny do sabaj A30a" ...  - przekopywać się przez, na ten moment prawie 1,3k postów (44 strony), zaczyna być prawdziwym wyzwaniem!

8 godzin temu, RobG1974 napisał:

Być może nawet tak może być, jak podłączymy tamte wzmacniacze przez wbudowane w nich dace do tego samego źródła co sabaja. Trzeba porównać jeden do jeden na danym zestawie kolumn. W sabaju brakuje dobrego wejścia RCA lub Pre in, żeby go zastosować jako końcówkę do kina domowego, byłby wtedy idealnym produktem uzupełniającym kino domowe o fajne stereo.

Jeżeli ustawiam Sabaja na Vol99 to w kinie zachowuje się zupełnie przyzwoicie. Małe korekty po autokalibracji względem innych głośników, oraz nie grzeje się bardziej względem tego jak używam go normalnie do słuchania muzyki na Vol50.  Jednak wiąże się to ze wzmożoną ostrożnością, aby bezwzględnie pamiętać po obejrzeniu filmu o sciszeniu go do normalnych wartości, bo puszczenie muzyki na 99=zawał i pewnie wylot membran w kosmos.

Następny problem jaki się pojawił, to odbiornik pilota Sabaja i Yamahy działa na tych samych ID. I niektóre przyciski z pilota Yamahy powodują zmianę źródła, albo włączenie innych funkcji w Sabaju, a w Sabaju np. Ściszanie na pilocie powoduje przełączenie wejścia Yamahy na Phono.  Może to przeszkadzać, ale przy skonfigurowanym amplitunerze przeważnie już niczego nie ruszam, a głośność amplitunera reguluje pilotem od tv a ten nie ma wpływu na działanie sabaja.

Kolega Rob zawarł słuszną uwagę. Gdyby zrobić pre in w Sabaju, albo chociaż lepsze wejście liniowe albo dwa, to za tą kasę jest mocnym wejściem do przyzwoitego świata stereo i myślę, że większości zjadaczy chleba w zupełności wystarczy. Mogliby też popracować trochę nad wyglądem, bo względem takiego. np. Audiolaba to wygląda jak zabawka z marketu albo sam dac.

Lepsze granie to już  kosztuje duuuuuuużo drożej a nie każdy ma na to ochotę i finanse.

P.s. jeszcze się waham czy go zostawić, głownie przez niedogodności z kinem domowym, czy może czekać aż Chinatown zrobi jakiś upgrade.

p.s. jaki soft jest najnowszy i jak zrobić aktualizację?

Edytowane przez Drzymek
1 hour ago, Drzymek said:

Jeżeli ustawiam Sabaja na Vol99 to w kinie zachowuje się zupełnie przyzwoicie. Małe korekty po autokalibracji względem innych głośników, oraz nie grzeje się bardziej względem tego jak używam go normalnie do słuchania muzyki na Vol50.  Jednak wiąże się to ze wzmożoną ostrożnością, aby bezwzględnie pamiętać po obejrzeniu filmu o sciszeniu go do normalnych wartości, bo puszczenie muzyki na 99=zawał i pewnie wylot membran w kosmos.

Następny problem jaki się pojawił, to odbiornik pilota Sabaja i Yamahy działa na tych samych ID. I niektóre przyciski z pilota Yamahy powodują zmianę źródła, albo włączenie innych funkcji w Sabaju, a w Sabaju np. Ściszanie na pilocie powoduje przełączenie wejścia Yamahy na Phono.  Może to przeszkadzać, ale przy skonfigurowanym amplitunerze przeważnie już niczego nie ruszam, a głośność amplitunera reguluje pilotem od tv a ten nie ma wpływu na działanie sabaja.

Kolega Rob zawarł słuszną uwagę. Gdyby zrobić pre in w Sabaju, albo chociaż lepsze wejście liniowe albo dwa, to za tą kasę jest mocnym wejściem do przyzwoitego świata stereo i myślę, że większości zjadaczy chleba w zupełności wystarczy. Mogliby też popracować trochę nad wyglądem, bo względem takiego. np. Audiolaba to wygląda jak zabawka z marketu albo sam dac.

Lepsze granie to już  kosztuje duuuuuuużo drożej a nie każdy ma na to ochotę i finanse.

P.s. jeszcze się waham czy go zostawić, głownie przez niedogodności z kinem domowym, czy może czekać aż Chinatown zrobi jakiś upgrade.

p.s. jaki soft jest najnowszy i jak zrobić aktualizację?

Mógłbyś powiedzieć coś więcej o IR Yamahy i które dokładnie komendy robią co z Sabajem? Rzeczywiście jakaś komenda z Yamahy zmienia źródło w Sabaju? Chętnie wykorzystałbym to do zmiany źródeł bezpośrednio zamiast przeklikiwac się przez menu, więc będę wdzięczny za szczegóły który przycisk co robi z jakiego pilota. 

9 godzin temu, titilandus napisał:

vmv a2  litte 😉

Na pewno +/- i eko w $ (price)! I na pewno na super druciki zostanie, a może i na, po lekkich modach ($) lepsze kolumny 😉

BTW - powinien powstać jakiś podwątek "Jakie kolumny do sabaj A30a" ...  - przekopywać się przez, na ten moment prawie 1,3k postów (44 strony), zaczyna być prawdziwym wyzwaniem!

Jestem z kolumn mega zadowolony.

No, ale wyczytałem, że ten wzmak robi, niesamowite cuda w niedużych pieniądzach, więc się na niego skusiłem 🙂

Godzinę temu, markov napisał:

Mógłbyś powiedzieć coś więcej o IR Yamahy i które dokładnie komendy robią co z Sabajem? Rzeczywiście jakaś komenda z Yamahy zmienia źródło w Sabaju? Chętnie wykorzystałbym to do zmiany źródeł bezpośrednio zamiast przeklikiwac się przez menu, więc będę wdzięczny za szczegóły który przycisk co robi z jakiego pilota. 

Pilot Yamahy RAV570:

Przycisk input >.  Włącza i wyłącza Sabaja 

Input <   przełącza sabaja na źródło Bluetooth 

Menu ekranowe to ściszanie Sabaja o 3 poziomy 

Mute to mute w Sabaju i to właściwie tyle.

Polecam zainstalować sterowniki do windows ze strony Sabaja. Uaktywnia się wtedy ASIO USB dac w foobarze.

W telefonie w opcjach programisty polecam wymusić najwyższą jakość dźwięku po Ldac.

Edytowane przez Drzymek
31 minut temu, Drzymek napisał:

Polecam zainstalować sterowniki do windows ze strony Sabaja. Uaktywnia się wtedy ASIO USB dac w foobarze.

To chyba podstawa. 😎 

Bez tego ograniczenie do 96khz.

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

19 minut temu, dedal75 napisał:

To chyba podstawa. 😎 

Bez tego ograniczenie do 96khz.

Czekaj czekaj...

Przecież i tak prawie wszystkie Flac'i lecą na Sample rate 44,1 khz i tyle się też pokazuje na wyświetlaczu Sabaja.

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, RobG1974 napisał:

mi się pokazuje i 192kHz i dsd wzależności jaki plik puszczam po usb. Transport lumin u2mini.

Czy mógłbyś dać namiar na jakieś próbki DSD za darmo do pobrania? Chciałbym sprawdzić czy jak wrzucę taki plik do Foobara to DAC się samoistnie przełączy czy będę musiał kombinować w windowsie.

Bez sterowników , przechodzi przez windows , tam sobie możesz ustawić 192 jakość studyjna .

A lumin czym spiety z Sabajem ? Po coaxie pewnie

Godzinę temu, Drzymek napisał:

Czekaj czekaj...

Przecież i tak prawie wszystkie Flac'i lecą na Sample rate 44,1 khz i tyle się też pokazuje na wyświetlaczu Sabaja.

Gdzie ?

32 minuty temu, RobG1974 napisał:

mi się pokazuje i 192kHz i dsd wzależności jaki plik puszczam po usb. Transport lumin u2mini.

Sterowniki tylko przy USB audio z PC

Edytowane przez dedal75

Usb kablem, a ja nie używam windowsa do grania, wolę malinę z moodeaudio lub volumio, mam też pasywny komputer z volumio i JCAT usb XE i on super gra jako transport.

38 minut temu, MarcinStereo napisał:

Czy mógłbyś dać namiar na jakieś próbki DSD za darmo do pobrania? Chciałbym sprawdzić czy jak wrzucę taki plik do Foobara to DAC się samoistnie przełączy czy będę musiał kombinować w windowsie.

Wysłałem na PW

Edytowane przez RobG1974
5 godzin temu, markov napisał:

Na pilocie sabaja ma przycisk przełączania źródła, nie trzeba się przez menu przebijać. Czy kolega chciałby od razu mieć wybór konkretnego źródła na pilocie?

S584d8d5382be46df9fce1b5839967188v.jpg

3 godziny temu, dedal75 napisał:

Bez sterowników , przechodzi przez windows , tam sobie możesz ustawić 192 jakość studyjna.

W którym miejscu to się ustawia w Windowsie?

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Drzymek napisał:

W którym miejscu to się ustawia w Windowsie?

Panel sterowania dźwiękiem i musisz znaleźć DAC a później we właściwościach masz to w zakładce zawansowane. 

4 hours ago, cyborek said:

Na pilocie sabaja ma przycisk przełączania źródła, nie trzeba się przez menu przebijać. Czy kolega chciałby od razu mieć wybór konkretnego źródła na pilocie?

S584d8d5382be46df9fce1b5839967188v.jpg

Tak, liczyłem, że może mimo braku konkretnych źródeł na pilocie, to chińska myśl technologiczna i tak zostawiła gdzies furtke na ułatwienie sobie życia. Ze względu na słaby odbiornik IR postawie prawdopodobnie obok Broadlink, żeby wysyłać z telefonu komendy czy włączać z poziomu homeassistant. 

To jedyne za czym tęsknię po zmianie - wygoda wysyłania gotowych ustawień pod konkretne źródła.

Godzinę temu, markov napisał:

Tak, liczyłem, że może mimo braku konkretnych źródeł na pilocie, to chińska myśl technologiczna i tak zostawiła gdzies furtke na ułatwienie sobie życia. Ze względu na słaby odbiornik IR postawie prawdopodobnie obok Broadlink, żeby wysyłać z telefonu komendy czy włączać z poziomu homeassistant. 

To jedyne za czym tęsknię po zmianie - wygoda wysyłania gotowych ustawień pod konkretne źródła.

Dla takich udogodnień to Włosi by musieli to projektować :).Raczej majfriendy nie schodzą to takiego poziomu wygody.

2 godziny temu, FioleK napisał:

Przy sterownikach na Windowsie 10 mam 384kHz i 32bity. Przy współpracy z WiiM Mini mam 44.1kHz/48kHz/88.2kHz/96kHz (Tidal), maks to chyba 192kHz i 24 bity

Bo musisz ominąć sterowniki Windows żeby zamiast upsamplingu szło w bit perfect (np tryb Asio) 

W Windowsie mam ustawione 384KHZ i 32bit i jak działam w środowisku windowsa to takie parametry mam na wyświetlaczu Sabaja. W Foobarze mam ASIO USB i tam nie ma możliwości ustawienia czegokolwiek. Za to jak puszczam FLAC to pokazuje próbkowanie takie jak ma nagrany FLAC, czyli zazwyczaj 44,1Khz.

spacer.png

Napiszę Wam bardzo ciekawą rzecz.

Subwoofer mam wyłączony.

VMV A2 z trybem sub-cutoff ustawionym na 70hz, daję więcej basu na moich kolumnach, niż neutralne granie na wzmacniaczu NAD C326 Bee. 

7 minut temu, RobG1974 napisał:

I co jest dynamiczniej teraz od c326bee?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Słuchałem tylko 1h. Tak na szybko. Zauważyłem od razu zmianę w basie. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.