Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.02.2023 o 09:59, Piopio napisał:

LG v30 jest stary. Raczej nie zagra bezpośrednio. 

No i nie zagral, mam Androida 7 😞 ale to już nie ma znaczenia bo wzmacniacz zaczął wreszcie normalnie grać na coaxialu. Dlaczego nikt nie powiedział że on potrzebuje półtorej tygodnia wygrzewania? Pojawila sie niespotykana przestrzeń, ja jeszcze takiej nie słyszałem, na przykład w albumie Piramid Modern Jazz Quartet wibrafon w trzecim utworze gra trzy rzędy z tyłu i bardzo bardzo cicho a potem nagle pojawia się po prawej stronie głośno. Niesamowite. Dzieki wszystkim za pomoc, chyba mam dobry model bo pojawiła się też dynamika i bas. Jedyne co nie pasuje mi do recenzji to że dźwięk jest mega przejrzysty i czysty ale może jeszcze z czasem trochę ściemnieje i stanie się bardziej lampowy. Wiem że to wina moich sterylnych głośników i chyba to będzie kolejny cel teraz znaleźć do niego głośniki używane max do 2500 zl żeby pokazały jego możliwości czy to w ogóle możliwe? Kefy LS 50 meta przekraczają mój budżet nie znajdę ich w cenie do 2500 Nie wiem może macie jakieś propozycje bo na Proac 140 też mnie nie stać:)

5 minut temu, Marcin093 napisał:

Kefy LS 50 meta przekraczają mój budżet nie znajdę ich w cenie do 2500

KEF LS50 też grają świetnie. W kwietniu będę sprzedawał w dobrej cenie 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Marcin093 napisał:

Jest duza roznica miedzy nimi? Co jest lepsze w Meta?

Jak kupię i porównam bezpośrednio to Ci powiem 😉 Wysokie są podobno szlachetniejsze. Jedni recenzenci mówią, że różnica jest mała, inni, że ją słychać.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, Marcin093 napisał:

No i nie zagral, mam Androida 7 😞 ale to już nie ma znaczenia bo wzmacniacz zaczął wreszcie normalnie grać na coaxialu. Dlaczego nikt nie powiedział że on potrzebuje półtorej tygodnia wygrzewania? Pojawila sie niespotykana przestrzeń, ja jeszcze takiej nie słyszałem, na przykład w albumie Piramid Modern Jazz Quartet wibrafon w trzecim utworze gra trzy rzędy z tyłu i bardzo bardzo cicho a potem nagle pojawia się po prawej stronie głośno. Niesamowite. Dzieki wszystkim za pomoc, chyba mam dobry model bo pojawiła się też dynamika i bas. Jedyne co nie pasuje mi do recenzji to że dźwięk jest mega przejrzysty i czysty ale może jeszcze z czasem trochę ściemnieje i stanie się bardziej lampowy. Wiem że to wina moich sterylnych głośników i chyba to będzie kolejny cel teraz znaleźć do niego głośniki używane max do 2500 zl żeby pokazały jego możliwości czy to w ogóle możliwe? Kefy LS 50 meta przekraczają mój budżet nie znajdę ich w cenie do 2500 Nie wiem może macie jakieś propozycje bo na Proac 140 też mnie nie stać:)

Dziwne, mój grał ok nawet lekko zamrożony (tak wiem, że zaryzykowałem, ale jak widać nic się nie skropliło)...

Może musisz coś na iBoodzie albo Amazonie popolować jak chcesz nowe, np:

https://www.pepper.pl/promocje/2x-glosnik-wharfedale-evo-43-645865

https://www.pepper.pl/promocje/wharfedale-diaomond-114-zestaw-2-kolumn-czarne-i-biale-ibood-hunt-549481

https://www.pepper.pl/promocje/polk-audio-s50-elite-black-1-szt-at-amazon-pl-604534

https://www.pepper.pl/promocje/polk-audio-s55e-kolumna-amazon-325466

a jak używane to polecam:

https://www.hifishark.com/

Jak lubisz KEFy to może: 

Edytowane przez FioleK
11 godzin temu, Marcin093 napisał:

Jest duza roznica miedzy nimi? Co jest lepsze w Meta?

Większa niż można by się spodziewać po "liftingu". One grają znacznie dojrzalej, i tak jak już LS50 są bardzo dobre, tak przy LS50 Meta miałem wrażenie, jakby ktoś zrzucił z tamtych koc.

Tez mialem okazje sluchac LS50 Meta z Sabajem i mimo, ze fizyki sie nie oszuka jezeli chodzi o niskie tony, to bardzo fajne granie. Porownywalem je chwile w domu z ProAcami.

Dla mnie roznica nie byla na tyle duza w zadna ze stron, zeby bawic sie w sprzedaz ProAcow i zostawienie KEFow. Gdybym nie mial jeszcze kolumn, to prawdopodobnie zostawilbym sobie KEFy do pary z jakims subem - mniejsze i jeszcze nie w zasiegu dziecka 😉 

13 minut temu, FioleK napisał:

A słyszałeś Buchardt Audio S400 (wyszła już wersja mk2) ?

Tak, to są bardzo dobre kolumny. 

13 minut temu, FioleK napisał:

Tak, wiem, ale ciekawy jestem jak się mają do tych KEFów...

Buchardt są lepsze. Bezapelacyjnie. Tylko różnica w cenie jest abstrakcyjna - 4000 vs 10000

To już lepiej kupić LS50 META + sub KC62. O ile wzmacniacz ma dobre wyjście na sub - high pass. 

Edytowane przez Piopio

Tez mialem okazje sluchac LS50 Meta z Sabajem i mimo, ze fizyki sie nie oszuka jezeli chodzi o niskie tony, to bardzo fajne granie.

A porównywałeś Sabaja z innymi wzmacniaczami na LS50 Meta?
Jaka była barwa tych kolumn z Sabajem? Lekko ciepła, neutralna, chłodna?

Wysłane z mojego DN2103 przy użyciu Tapatalka

5 minutes ago, LeonidK said:

A porównywałeś Sabaja z innymi wzmacniaczami na LS50 Meta?
Jaka była barwa tych kolumn z Sabajem? Lekko ciepła, neutralna, chłodna?

Nie, nie sluchalem LS50 Meta z innymi wzmacniaczami. 

W mojej ocenie to bylo granie zdecydowanie neutralne. Przed zabraniem ich do domu sluchalem ich w salonie audio z roznymi kolumnami podlogowymi, troche od sasa do lasa. Co bylo i wpisywalo sie w zalozony budzet to podlaczalismy. 

Gdybym mial je jakos pozycjonowac jezeli chodzi o charakterystyke dzwieku, to Monitory Audio Bronze 200 do pary z Sabajem przyprawialy o bol glowy przy sybilantach i nie wytrzymalem dluzej jak piec minut. Dali Oberon 7 rowniez bez przyjemnosci z odsluchu. JBL Studio A180 graly duzo cieplej, ale glownie basem. KEF Q750 przeszly bez echa, nudne granie. Wiec LS50 Meta mi sie w ogolnym rozrachunku wpisywaly gdzies po srodku jezeli chodzi o barwe. Szeroka scena, duzo detali. Kiedys sluchalem Q350 i mam wspomnienie "kartonowego" basu, w LS50 Meta tego wrazenia nie bylo, ale JBL to tez nie jest pod tym wzgledem 😉

Natomiast zaden ze mnie wyrafinowany sluchacz - albo cos sprawialo przyjemnosc, albo nie.  

@markov dzięki za odpowiedź.
Jeszcze odnośnie cen, LS50 zostały dwie nowe pary, jedna w Nautilusie za 3000zl i w jakimś innym sklepie, też 3000, tylko że egzemplarz ekspozycyjny. Kraft z drugiego forum ostatnio sprzedawał LS50 za 2200zl i tutaj by się można zastanowić przy ograniczonym budżecie, ale te nówki moim zdaniem się nie opłacają, bo Mety można kupić za 4000zl w sklepie.

Hej, fajnie że zeszło na kolumny, bo u mnie widzę że to właśnie kolumny ograniczają możliwości Sabaja a dłużej tu słuchający pewnie potwierdzą, że on pokazuje klasę dopiero z droższymi kolumnami. Ja też chce usłyszeć lepszą barwę niż z moich dość zimnych MB, więc szukam do niego lepszych kolumn i tu pytanie do dłużej go słuchających: czy faktycznie ma on chociaż trochę lampowej analogowości, jak pisał recenzent w recenzji do SMSL A2?  Bo ja na razie żadnej analogowości nie słyszę u siebie, dzwięk jest nawet bardziej przejrzysty i klinicznie czysty niż z Rotelem.

Pytam, bo są fajne kolumny do sprzedania Sonics Argenta z genialną przestrzenią, poziom Kefów LS 50 ale za połowę ceny, tylko jest jeden problem, są ponoć bezbarwne w średnich tonach i trochę męczące, więc recenzenci kazali łączyć je wyłącznie z lampą. Dlatego pytam, czy Sabaj po kolejnych 10 dniach wykrzesa z siebie trochę analogowości i barwy w średnicy, czy już zostanie taki przejrzysty, neutralny i jak ktoś zauważył, chyba trochę suchy w średnicy.

Bo jeżeli ostatecznie nie ma on lampowego dźwięku, to będę szukał do niego ciepłych głośników, są do sprzedania używki Dynaudio Focus i Contour.

Ktoś dawno temu, na początku dyskusji stwierdził że "dac" wbudowany w Sabaja gra lepiej niż dac r2r Denefpris za 5.500 zł., a myślę że dla większości z nas, nawet tych którzy jeszcze nie zdają sobie z tego sprawy, świętym gralem jest dźwięk właśnie r2r, analogowy, bez cyfrowych naleciałości. Więc jeżeli dźwięk Sabaja będzie neutralny i mega przejrzysty, to dla mnie, który ma już dość klinicznej czystości, jedynym wyjściem są kolumny delikatnie ciepłe z piękną przestrzenią i barwą. 

I tu drugie pytanie, czy te Kefy LS 50 (już wiem że są sporo gorsze od Meta) za 2200 będą lepsze od Dynaudio Focus 140 (niestety chcą za nie 2900 zł), czy też zaryzykować i wziąć te przestrzenne ale bezbarwne Sonics Argenta?

Uff, sorry, ale się rozpisałem 🙂

Ciepłymi kolumnami nie dodasz lampowego brzmienia 🤨 szyberdach to nie kabriolet. Szukaj innego wzmacniacza jeśli potrzebujesz takiego brzmienia. 

Nie wiem co on ma pokazać z lepszymi kolumnami , z moimi zagrał na miarę swojej ceny , i tyle . O.srednicy w.porownaniu z moją tylko hybrydą nie mamy o czym mówić . Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ktoś dawno temu, na początku dyskusji stwierdził że "dac" wbudowany w Sabaja gra lepiej niż dac r2r Denefpris za 5.500 zł.

Chyba nawet wiem kto. Warto nie przyjmować za pewnik wszystkiego, co się tutaj pisze, szczególnie takich bzdur, jak to, że przetwarzanie cyfrowego wzmacniacza jest lepsze niż jakiś DAC, bo nie da się tego nawet rzetelnie porównać (podpięcie daca pod wejście analogowe poskutkuje ponowną konwersją sygnału na cyfrowy). Ja też już słyszałem, że Sabaj ma lepsze przetwarzanie niż mój SMSL M500 MKII, cokolwiek to znaczy :) Poza tym Sabaj nie ma żadnego daca bo działa na innej zasadzie.

11 minut temu, Marcin093 napisał:

świętym gralem jest dźwięk właśnie r2r, analogowy, bez cyfrowych naleciałości.

Sabaj gra, moimi zdaniem, właśnie bez cyfrowych naleciałości choć jest wzmacniaczem cyfrowym. Taki paradoks.

On jest neutralny. To, że jest przejrzysty to jego wielka zaleta. 

7 minut temu, LeonidK napisał:

Warto nie przyjmować za pewnik wszystkiego, co się tutaj pisze, szczególnie takich bzdur, jak to, że przetwarzanie cyfrowego wzmacniacza jest lepsze niż jakiś DAC

A jakieś techniczne argumenty ? Dlaczego to jest bzdura ?

8 minut temu, LeonidK napisał:

Ja też już słyszałem, że Sabaj ma lepsze przetwarzanie niż mój SMSL M500 MKII, cokolwiek to znaczy 🙂

Ma. Ja porównywałem Sabaja z SMSL SU-9. Ty nie. 

Neutralny tak, ale cyfrowe naleciałości ma jak najbardziej, brakuje trochę miękkości / wybrzmienia, suchawa średnica. Być może dałoby się to zmienić / poprawić po prostu przez zmianę filtra, ale SABAJ nie ma opcji zmiany filtrów cyfrowych (FAST/SLOW/PHASE etc...)...

4 minuty temu, FioleK napisał:

Neutralny tak, ale cyfrowe naleciałości ma jak najbardziej, brakuje trochę miękkości / wybrzmienia, suchawa średnica.

Średnica nie jest pogrubiona. To fakt. To generalnie cecha końcówek w klasie D. One po prostu nie faworyzują żadnego zakresu. Ale przetwarzanie cyfrowe to pierwsza klasa. Wokale i instrumenty brzmią niezwykle realistycznie. A to zapewniają tylko najdroższe DAC.

Edytowane przez Piopio

@Piopio powiedziałeś właśnie, że porównywałeś daca ze wzmacniaczem, litości. Równie dobrze można porównywać suszarkę z telewizorem. Stwierdziłeś, że Sabaj przetwarza lepiej po wpięciu SU-9 w wejście analogowe czy jak? Bo jeśli tak, to w przypadku wzmacniacza cyfrowego nie ma to żadnego sensu. Nie jesteś w stanie wyodrębnić sekcji wzmocnienia Sabaja, żeby stwierdzić, że przy innym przetwarzaniu gra lepiej czy gorzej. 

Edytowane przez LeonidK
2 minuty temu, LeonidK napisał:

powiedziałeś właśnie, że porównywałeś daca ze wzmacniaczem

SMSL SU-9 grał z SMSL DA-9 oraz wpięty po analogu do Sabaja.

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

SMSL SU-9 grał z SMSL DA-9 oraz wpięty po analogu do Sabaja.

To w takim razie po pierwsze sam pisałeś, że Sabaj jest o niebo lepszy od DA-9, czy tam A300, czyli tych podstawowych SMSL'ów, w co wierzę, tylko jeżeli mamy różne wzmacniacze to nie da się ocenić, czy lepiej sygnał cyfrowy konwertuje zewnętrzy DAC, czy układ w Sabaju. A co do podpinania daca do wejścia analogowego w Sabaju to już się powyżej odniosłem.

7 minut temu, LeonidK napisał:

To w takim razie po pierwsze sam pisałeś, że Sabaj jest o niebo lepszy od DA-9, czy tam A300, czyli tych podstawowych SMSL'ów, w co wierzę, tylko jeżeli mamy różne wzmacniacze to nie da się ocenić, czy lepiej sygnał cyfrowy konwertuje zewnętrzy DAC, czy układ w Sabaju. A co do podpinania daca do wejścia analogowego w Sabaju to już się powyżej odniosłem.

Po prostu przyjemność słuchania muzyki odtwarzanej przez Sabaja jest wyższa niż to co mogą zaoferować zestawy wzmacniacz + DAC za ok 10k zł. Moim zdaniem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.