Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

To dla próby podpiąłem kolumny z wieży młodego pod Sabaja:

Onkyo-CS-N575D-1-XXL.jpg

Pierwsze wrażenie na flat - jakie bezpłciowe i depresyjne kolumny. Później zacząłem zmieniać ustawienia i o dziwo tutaj ustawienie Rock jest najprzyjemniejsze do słuchania (przynajmniej dla mnie). Wokal jest przyjemniejszy, kolumny odzyskały energię, życie i przyjemność grania. Fajny jest ten Sabaj, ale teraz wierzę, że u @Piopio wokale mogą "być analogowe" - dźwięk mocno zależy od kolumny. Można powiedzieć, Sabaj jest trochę jak woda - bez kształtu i zapachu - przyjmuje kształt i zapach naczynia w którym się znajduje. Z drugie strony to trochę słabe, bo trudno przewidzieć jak zagra z nieznanymi kolumnami. Wspólna rzecz dla wszystkich kolumn to dynamika, przestrzeń i rozdzielczość. To czy wokale są podsuszane (D) czy jak klasa AB (w lampowość nie uwierzę) zależy mocno od kolumn. Podobnie z wysokimi - przy Pradigmach Titan v2 góra czasami stawała się mniej przyjemna (za bardzo wyostrzało) (ale jeszcze akceptowalna), w moich QR5 jest dużo wysokich, ale nie ma mowy o jakimś wyostrzeniu, bólu głowy czy krwawieniu z uszu i Sabaj tego nie zmienił (a może czasami nawet trochę utemperował w stosunku do Audiolaba 6000A). Generalnie mam wrażenie, że Sabaj zestawiony z kolumnami tanimi wyciąga z nich wszystko co się da, jeśli tylko trafi się z ustawieniami bass/treble/EQ.

PS. U młodego największy problem to chyba akustyka (chyba, że sam wzmacniacz w tym maleństwie jest taki słaby). Kolumny stoją przy samej ścianie na nadstawce na biurku, bo teraz te małe kolumienki (stojąc na moich QR5 czyli jakieś 40cm od ściany) nie są takie tragiczne (oczywiście bas nadal nie ma zejścia, ale one mają 2-3x mniejszą objętość niż Paradigmy - cudów nie ma), chyba, że to magia Sabaja.

Edytowane przez FioleK

Wróciłem do QR5 i mam trochę niesmaku... Wokal znowu jest podsuszany/odchudzony. "Mr. Blue Sky" czy "I want to break free" przyjemnie się słuchało (wokalu) na tych maleństwa z ustawieniem EQ na Rock - Freddie był bardziej naturalny. 

Jednak QR5 są mocno wrażliwe na realizację - jedno jest pewne - wokalowi na QR5 (z Sabajem) brakuje trochę "soczystości".

Edytowane przez FioleK
4 godziny temu, FioleK napisał:

Wróciłem do QR5 i mam trochę niesmaku... Wokal znowu jest podsuszany/odchudzony. "Mr. Blue Sky" czy "I want to break free" przyjemnie się słuchało (wokalu) na tych maleństwa z ustawieniem EQ na Rock - Freddie był bardziej naturalny. 

Jednak QR5 są mocno wrażliwe na realizację - jedno jest pewne - wokalowi na QR5 (z Sabajem) brakuje trochę "soczystości".

Spróbuj loudness 3 - u mnie z KEF LS50 się sprawdza. Wokale super naturalne.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie, loudness nic nie da jeśli niskotonowy nie podbarwia Ci średnicy. Po prostu Sabaj nie zgrywa się idealnie z QR5, potrzebuje neutralne, energiczne i mocne (Sabaj spełnia przy moich kolumnach), ale też lekko ocieplone i bardziej mięsiste - a mi tego brakuje przy moim połączeniu QR5 z Sabajem. Pierwsze testy 9000A mówią o lekkiej zmianie kursu / dopełnieniu Audiolaba 9000A w tym kierunku w stosunku do 6000A. Jeszcze myślę o Advance Paris MyConnect 150 lub Marantz PM 7000N (najłatwiej osiągalny jako używka i cenowo). Jest teraz jeszcze nowość Marantz 40n... Przydałby się worek pieniędzy... 

Można by powiedzieć, że Sabaj jest na tyle muzykalny, na ile jest sama muzyka i nagranie. Jeśli dodamy to tego kolumny mocno analityczne to gorzej realizowanych nagrań nie będzie się dało słuchać tudzież będą brzmieć jak na "starym jamniku". 

Edytowane przez FioleK
50 minut temu, FioleK napisał:

Można by powiedzieć, że Sabaj jest na tyle muzykalny, na ile jest sama muzyka i nagranie. Jeśli dodamy to tego kolumny mocno analityczne to gorzej realizowanych nagrań nie będzie się dało słuchać tudzież będą brzmieć jak na "starym jamniku". 

Sprzęt ma pokazywać muzykę taką jaka została nagrana. To moja filozofia. Sabaj i cała nowa klasa D świetnie się w to wpasowuje.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli system gra dobrze, detalicznie i czysto to źle zrealizowane nagrania zawsze będą brzmieć źle. Żeby źle zrealizowane nagrania brzmiały dobrze, system musi być na ich poziomie wtedy nie usłyszysz różnicy w jakości. Żaden świetny system nie zagra dobrze źle zrealizowanej płyty. Nie ma takiej możliwości ponieważ realizacja ogranicza kolumny, wzmacniacz itd.

Sprawdził ktoś z Was już ten kabel YYTCG USB A - USB B??

Czekam na wasze opinie, co do jego brzmienia!

-------------------------------------

Moja opinia o YYTCG (niebieski) jest wiarygodna. Sprawdźcie sami!

Średnica jest ciepła, miękka, analogowa, góra delikatna ale i detaliczna.

Zawsze chciałem uzyskać takie brzmienie przypominające stare Diory, Unitry, taśmy magnetofonowe, płyty winylowe czy choćby nawet radio fm.

Wystarczy tylko wymiana kabla USB na YYTCG. 

W dniu 27.03.2023 o 17:23, FioleK napisał:

Niestety to samo mogę stwierdzić po dokupieniu do Sabaya ponoć bardzo dobrych kolumn Totem model One. O ile stereofonia jest piękna to dźwięk jest na tyle elegancki że jest dosyć wycofany w głąb, Sabaj dynamiką daje radę wysterować średniotonowe głośniki Dynaudio ale na wysokotonowych jest dramat - po prostu ostre, suche i mega czyste granie. No nie wiem może tak czysto i ostro ma brzmiec hi-end, ale tego się nie da słuchać na dłuższą metę, co z tego że słyszę więcej szczegółów jeśli wszystkie źle zrealizowane nagrania to krew z uszu, może kolumny są niespójne i wysokie tony grają swoje bo w żadnych innych kolumnach tego nie słyszałem na Sabaju, niestety kolumny będę sprzedawał po tygodniu, chyba potrzebuja lampy. Za to podobne wielkością Mission 751 które na Yamaha a700 miały wycofane wysokie tony Sabaj wysterował przepięknie, no może nie mają niskiego basu ale średnica i wysokie super, dźwięk jest sprężysty, bardziej plastyczny. Co potwierdza że on raczej nie nadaje się do ostrych, klinicznych kolumn.

W dniu 28.03.2023 o 16:15, Bukaj napisał:

Sprawdził ktoś z Was już ten kabel YYTCG USB A - USB B??

Czekam na wasze opinie, co do jego brzmienia!

-------------------------------------

Moja opinia o YYTCG (niebieski) jest wiarygodna. Sprawdźcie sami!

Średnica jest ciepła, miękka, analogowa, góra delikatna ale i detaliczna.

Zawsze chciałem uzyskać takie brzmienie przypominające stare Diory, Unitry, taśmy magnetofonowe, płyty winylowe czy choćby nawet radio fm.

Wystarczy tylko wymiana kabla USB na YYTCG. 

Zamówiłem niestety będzie dopiero za miesiąc

Hybrydę jakąś sprawdź.

Unison ,Magnat,Haiku itp

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 godzin temu, Marcin093 napisał:

O ile stereofonia jest piękna to dźwięk jest na tyle elegancki że jest dosyć wycofany w głąb

🤣 To niesamowita kultura dźwięku faktycznie. 

Tak gra Sabaj po prostu. Jakby mu się nie chciało. 

Ja myślę, że to nie kwestia Sabaja, a kolumn. To jest skutek idealnie płaskie charakterystyki i tutaj Sabaj jest bezwzględny - kolumny grają tak jak zostały zaprojektowane. Mam też coraz większe wrażenie, że uszy nie kochają tak bardzo idealnego dźwięku. Mózg chyba jednak lubi zniekształcenia byleby by były na wystarczająco niskimi poziomie. 

8 godzin temu, Marcin093 napisał:

Co potwierdza że on raczej nie nadaje się do ostrych, klinicznych kolumn.

Jak każdy inny wzmacniacz w klasie D.

Godzinę temu, FioleK napisał:

Mózg chyba jednak lubi zniekształcenia byleby by były na wystarczająco niskimi poziomie. 

Czyli Ty lubisz zniekształcenia ?

13 minut temu, dedal75 napisał:

Większość  lubi. To fizjologia ludzkiego słuchu 😉 Dlatego lubimy brzmienie analogowe. 

5 minut temu, dedal75 napisał:

Jestem przekonany, że nie, ale lampowe wzmacniacze mają duże zniekształcenia. W stosunku do takiego Sabaja to pewnie nawet 100x krotnie większe, ale jednak ludzie wzmacniacze lampowe kupują...

22 minuty temu, Piopio napisał:

Większość  lubi. To fizjologia ludzkiego słuchu 😉 Dlatego lubimy brzmienie analogowe. 

Tak ,koniecznie z cyfrowego wzmacniacza . 

Czyli sabaj brzmi analogowo bo ma te zniekształcenia , czy brzmi analogowo bez zniekształceń 😂

Kolejny raz mi zaimponowałeś.

11 minut temu, FioleK napisał:

Jestem przekonany, że nie, ale lampowe wzmacniacze mają duże zniekształcenia. W stosunku do takiego Sabaja to pewnie nawet 100x krotnie większe, ale jednak ludzie wzmacniacze lampowe kupują...

Ludzie różne rzeczy kupują 😏 

Rozumiem że Przerobiłeś lampy , i to nie to ?

To sprawdź hybrydę jakąś z ciekawości . Pzdr

Edytowane przez dedal75

25 minut temu, FioleK napisał:

Bo lubią parzyste harmoniczne 😉 

14 minut temu, dedal75 napisał:

Tak ,koniecznie z cyfrowego wzmacniacza .

Pisałem ogólnie. Nie było mowy o cyfrowym wzmacniaczu tylko o właściwości ludzkiego słuchu.

Edytowane przez Piopio

Ogólnie ściany powinny mieć pion , niestety w rzeczywistości nie koniecznie 😏

Ale to jest wątek o Sabaju, w którym usilnie przekonujesz że gra analogowo a po dodaniu paru gadżetów analogowo + 🙆

Edytowane przez dedal75

Może te kable wprowadzaja zniekształcenia i gra przyjemniej. Ja potwierdzam fakt, że sabaj gra 95% kolumnami. Nie ma zmiłuj. I biedne kawałki brzmiały biednie a dobre nagrania mistrzowsko.

11 godzin temu, dedal75 napisał:

usilnie przekonujesz że gra analogowo

Wokale brzmią analogowo - bez cyfrowego nalotu. Płynnie i aksamitnie. 

Daj już sobie spokój - ciągle próbujesz mi dosrać. Wybacz ale brak Ci na to wystarczającej wiedzy i inteligencji. 

Edytowane przez Piopio

Jakbyś nie twierdził, że brzmią analogowo to by się nikt nie czepiał. Ja po kilku kolumnach jestem wstanie uwierzyć, że da się trafić takie kolumny, w który wokal będzie nie do odróżnienia od klasy AB (a przynajmniej będzie to bardzo trudne wyzwanie w ślepym teście).

46 minut temu, FioleK napisał:

Jakbyś nie twierdził, że brzmią analogowo to by się nikt nie czepiał. Ja po kilku kolumnach jestem wstanie uwierzyć, że da się trafić takie kolumny, w który wokal będzie nie do odróżnienia od klasy AB (a przynajmniej będzie to bardzo trudne wyzwanie w ślepym teście).

Zapominasz o DAC. Klasa AB i DAC R2R. Wtedy jakość wokali zbliży się do przetwarzania Sabaja. Siłą Sabaja jest właśnie przetwarzanie cyfrowe. A właściwie jego maksymalne uproszczenie - dlatego brzmi "analogowo" - nie ma naleciałości cyfrowej przy konwersji D/A jak w standardowych kościach DAC.

Edytowane przez Piopio

2 godziny temu, Piopio napisał:

Wokale brzmią analogowo 

Daj już sobie spokój - ciągle próbujesz mi dosrać. Wybacz ale brak Ci na to wystarczającej wiedzy i inteligencji. 

Analogowe wokale 👏

Sam sobie srasz , ja nic nie muszę nawet robić 🤷

Bez doświadczenia i  inteligencji , no ale jak każdy dla ciebie .

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Sam sobie srasz , ja nic nie muszę nawet robić 🤷

Robisz z siebie idiotę. Żenującego małego człowieczka pełnego zawiści. 

Weź to przeczytaj i przestań się czepiać:

https://najlepszeodtwarzacze.pl/r2r-nos-dac.php

Uważam, że przetwarzanie cyfrowe jakie jest w zaimplementowane w Sabaj daje jeszcze lepsze efekty niż R2R.

Edytowane przez Piopio

Musiał bym się położyć, by do twojego poziomu się zniżyć ,więc nie będę pisał kogo z siebie , ty już tu  zrobiłeś .

Ale ty wypowiadasz się o rzeczach których np. nie słuchałeś i piszesz potem że nie musisz słuchać ,🤭👋😎 jeśli wiesz jakie są ograniczenia , bo masz doświadczenie i inteligencję której reszta tu nie ma.

Dla mnie jesteś fantastą i bajkopisarzem , nie odbieram ci prawa do swojego zdania ale nie wciskaj go wszystkim na każdym kroku jak nawiedzony kaznodzieja .

6 godzin temu, Piopio napisał:

Robisz z siebie idiotę. Żenującego małego człowieczka pełnego zawiści. 

Weź to przeczytaj i przestań się czepiać:

https://najlepszeodtwarzacze.pl/r2r-nos-dac.php

Uważam, że przetwarzanie cyfrowe jakie jest w zaimplementowane w Sabaj daje jeszcze lepsze efekty niż R2R.

Sabajowi bliżej do Sigma-Delta niż do DACów drabinkowych. Wiesz, że Sabaj generuje sygnał prostokątny o różnym wypełnieniu i dopiero filtry robią z tego coś muzykalnego zniekształcając ów prostokąt?

W Sabaju całą sprawę ratuje ten AX5689:

image.thumb.png.8fe1386b4dbaa71174441c1328109ae8.png

Bo to on dba o liniowość charakterystki, niezależność od impedancji kolumn, usuwa syfy, które wyszły z zasilania. O ile zastosowano bardzo fajny zasilacz to on nadal ma tętnienia zasilania, jeśli dobrze pamiętam, po 150mV i ten AX5689 powinien móc na bieżąco (w czasie niezauważalnym dla ucha) te tętnienia korygować na sterowaniu PWMa.

Godzinę temu, FioleK napisał:

Sabajowi bliżej do Sigma-Delta niż do DACów drabinkowych. Wiesz, że Sabaj generuje sygnał prostokątny o różnym wypełnieniu i dopiero filtry robią z tego coś muzykalnego zniekształcając ów prostokąt?

Ale nie zachodzi konwersja D/A tak jak w delta-sigma. Dopiero na końcu w końcówce mocy. 

16 minut temu, FioleK napisał:

W Sabaju całą sprawę ratuje ten AX5689:

image.thumb.png.8fe1386b4dbaa71174441c1328109ae8.png

Bo to on dba o liniowość charakterystki, niezależność od impedancji kolumn, usuwa syfy, które wyszły z zasilania. O ile zastosowano bardzo fajny zasilacz to on nadal ma tętnienia zasilania, jeśli dobrze pamiętam, po 150mV i ten AX5689 powinien móc na bieżąco (w czasie niezauważalnym dla ucha) te tętnienia korygować na sterowaniu PWMa.

Nie o tym mowa. 

Dla mnie jesteś fantastą i bajkopisarzem

Serio ? Daj przykład. 

Ale ty wypowiadasz się o rzeczach których np. nie słuchałeś

Wszystkiego nie słuchałem ale wiem co na jakim poziomie gra. 

bo masz doświadczenie i inteligencję której reszta tu nie ma.

Nie. Ty tego nie masz. I paru innych. Z większością da się normalnie rozmawiać. 

12 minut temu, Piopio napisał:

Ale nie zachodzi konwersja D/A tak jak w delta-sigma. Dopiero na końcu w końcówce mocy. 

Konwersja D/A zachodzi - PWMa przerabiamy na coś muzykalnego...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.