Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, FioleK napisał:

Konwersja D/A zachodzi - PWMa przerabiamy na coś muzykalnego...

Musi. Ale zupełnie na końcu. Efekt jest piorunujący. Ale docenić Sabaja mogą tylko Ci, którzy mają odpowiednie źródło, kolumny i doświadczenie. Reszta śmieje się z "Dawida" 😉 A powinni  śmiać się z własnej ignorancji. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

24 minuty temu, Ajothe napisał:

Póki co nikt się nie śmieje z Sabaja, a raczej z porównywania go z lampkami czy stawianiem wyżej od wzmakow za kilkanaście tysi 😁

Zabawne, że tylko ja porównywałem Sabaja ze znacznie droższymi wzmakami. Reszta tylko teoretyzuje, że Sabaj z racji ceny NIE MA PRAWA zagrać tak jak wzmaki za kilka tysi. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Nie. Ty tego nie masz. I paru innych. Z większością da się normalnie rozmawiać. 

Właśnie tak wygląda inteligencja 🤨

1.Segregujesz ludzi,chyba według siebie.

2. Jakiś twój znajomy cię tu już wyjaśnił 

3 Porównałem go z moim wzmacniaczem nie kosztował 10-15 tys , chyba nie potrzeba takiego .

Nie zamienił bym się . 

I najważniejsze nie napisałem że gra źle ,tylko że to nie moje granie .

Może jak byś tak bańki nie pompował ludzie mieli by inne podejście .

Mój ostatni wpis , żyj sobie dalej swoim światem ale daj żyć ,wybierać ,i mieć zdanie innym .

Jesteś ponadprzeciętnie inteligentnie więc chyba zrozumiałeś 😎

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

17 minut temu, dedal75 napisał:

Mój ostatni wpis , żyj sobie dalej swoim światem ale daj żyć ,wybierać ,i mieć zdanie innym .

Owszem każdy może mieć własne zdanie pod warunkiem, że jest zgodne z faktami a nie wynika z fantazji czy braku doświadczenia. 

37 minut temu, dedal75 napisał:

Jesteś poprostu wieśniakiem 🤷 bez kultury.

Przepraszam ludzi mieszkających na wsi.

A Ty cierpisz na niedowład intelektualny. Zrozumienie technicznych aspektów audio przerasta Twoje możliwości. Pora poszukać mniej skomplikowanego hobby. 

Uspokójcie się. Ja tu już zwyzywałem kogoś (nie z forum) i żałowałem... Piopio ma pewną fiksację i tylko wybrany (przez Niego) zakres argumentów może go przekonać do innej podstawy (coś jak z wyznawcami PiSu) (z góry przepraszam, za polityczne porównanie). Jednakże pewnie zakres wiedzy i doświadczenia faktycznie posiada i należałoby go uszanować za to, a Piopio powinien uszanować zdania innych i tyle (oraz nie wciskać wszystkim na siłę podróbki kabla zasilającego i izolatora USB)...

Edytowane przez FioleK
18 minut temu, FioleK napisał:

tylko wybrany (przez Niego) zakres argumentów może go przekonać do innej podstawy

Tutaj masz rację. Przekonują mnie fakty, argumenty techniczne i nauka. Porównanie do PiS jest mega chybione. Nie jestem fanatykiem tylko realistą. Można powiedzieć, że jestem audio ateistą, co widać wkurza niektórych kolegów. Tych co wierzą a nie wiedzą. 

25 minut temu, LeonidK napisał:

@Piopioda się ciebie jakoś zablokować na forum żeby nie widzieć twoich wypocin? Poza nimi uważam to forum za całkiem wartościowe. 

Dodaj mnie do ignorowanych bo psuję Ci zabawę. No bo jak można podważać testowanie sprzętu za pomocą PC z Spotify ? I wyciągać na podstawie tego ostateczne wnioski. Korzystaj z forum może kiedyś się czegoś nauczysz. 

Edytowane przez Piopio

A ja pytam poważnie z tym blokowaniem, bo nie znalazłem takiej opcji, a mając w perspektywie, że co drugi post to fanatyczne obsesje jednego osobnika, to bardzo zniechęca do czytania forum w ogóle, już nie mówiąc o tym, że żeby się czegoś dowiedzieć o Sabaju od ludzi, którzy rzeczywiście go mieli i porównywali z innymi sprzętami, to trzeba poświęcić na wertowanie tego wątku pół dnia i w dodatku połowę postów przefiltrować. Zostając w polityce, Bronisław Komorowski ostatnio powiedział, że nie życzy JP2 takich obrońców, jak PiS, a mi jest żal Sabaja, że całkiem niezły wzmacniacz w swojej cenie ma tak zepsutą renomę przez jedną osobę. Ja chciałem opisać moje wrażenia z porównania z Heglem H200 (wzmak używany za 4300zl który miażdży tego Sabaja pod każdym względem), ale po co w ogóle się tu merytorycznie udzielać, jak na jeden wartościowy komentarz przypada 100 postów spamu Piopio, ten wątek to już kompletna dziecinada. 

1 godzinę temu, LeonidK napisał:

mi jest żal Sabaja, że całkiem niezły wzmacniacz w swojej cenie ma tak zepsutą renomę przez jedną osobę.

Swoją drogą to ciekawe myślenie.

Zachwalam ten wzmacniacz i to powoduje, że ma zepsutą renomę ? 

Jak wzmiankowałem - mam małego  Sabaja A4 "za grosze"  80W + 80W(4Ω) - jeśli ten z tego wątku gra tak samo albo lepiej niż mój - to jest to dźwięk pierwsza liga moim zdaniem.

Tak wyglada mój w środku - wszystko odbywa się, jak kiedyś to rozszyfrowywałem, "w domenie cyfrowej" (i proszę kol. @Piopio o ewentualne niepochopne komentarze w tej sprawie) 🙂 :

spacer.png

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

21 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

jeśli ten z tego wątku gra tak samo albo lepiej niż mój - to jest to dźwięk pierwsza liga moim zdaniem.

Na pewno lepiej ze względu na zastosowane komponenty. Robotę robi układ Axign AX5689.

11 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Jak wzmiankowałem - mam małego  Sabaja A4 "za grosze"  80W + 80W(4Ω) - jeśli ten z tego wątku gra tak samo albo lepiej niż mój - to jest to dźwięk pierwsza liga moim zdaniem.

Też kiedyś testowałem A4 na starym torze i wypadł świetnie w porównaniu z Yamaha as301. Gral bardzo podobnie, detalicznie ale z wiele fajniejszym i mocniejszym basem. Miał tylko jeden minus. Przy większych poziomach głośności dźwięk dostawał zniekształceń. Nie wiem dlaczego, ale tak było. 

7 minut temu, hary1357 napisał:

Też kiedyś testowałem A4 na starym torze i wypadł świetnie w porównaniu z Yamaha as301. Gral bardzo podobnie, detalicznie ale z wiele fajniejszym i mocniejszym basem. Miał tylko jeden minus. Przy większych poziomach głośności dźwięk dostawał zniekształceń. Nie wiem dlaczego, ale tak było. 

To A30a nie powinien mieć tego problemu, właśnie dzięki AX5689 (dopóki ma jak skorygować). Ja mam czułość 91dB w kolumnach, to więcej niż 40 na Sabaju nie osiągnąłem i to raczej oglądając filmy, muzyka przez WiiM maks 35, pewnie 40 było by dla mnie jeszcze OK (dla sąsiadów już pewnie zdecydowanie nie), ale większa głośność była dla mnie co najmniej nieprzyjemna, więc nie mam jak sprawdzić. Może na forum jest ktoś, kto posiada dom i może zrobić na moment dyskotekę...  

Edytowane przez FioleK
13 minut temu, Piopio napisał:

Robotę robi układ Axign AX5689.

W A4 są takie bebechy:

a4_chip.jpg

8 minut temu, hary1357 napisał:

Przy większych poziomach głośności dźwięk dostawał zniekształceń.

Pamiętasz przy przekroczeniu jakiej wartości wzmocnienia na wyświetlaczu to się działo?. Ja słucham obecnie maks. na 21 i jest spoko, wyżej nie sprawdzałem.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

A30a na pewno nie ma tych zniekształceń bo po moim eksperymencie z A4 kupiłem smsl a300. On już na każdym poziomie głośności gra czyściutko 🙂

1 minutę temu, (nie)przecietniak napisał:

Pamiętasz przy przekroczeniu jakiej wartości wzmocnienia na wyświetlaczu to się działo?. Ja słucham obecnie maks. na 21 i jest spoko, wyżej nie sprawdzałem.

Nie pamiętam niestety bo to było z rok temu.

Hejo, wybaczcie moja igrorancje na wstępie, ale nie będę wertował 75str wątku.

Potrzebuje znaleźć odpowiedz na jedno, bardzo, ale to bardzo(zaj) ważne dla mnie pytanie:

Czy kupić Smsl a300 czy warto dopłacić 1k do Sabaja a30a, w kontekście dźwięku i braku ewentualnego sdb w sabaju. 

Będę wdzięczny za merytoryczną subiektywną odpowiedź kogoś kto mial i porównywał ze sobą te dwa sprzęty. 

Niech Wam Bozia w dzieciach wynagrodzi za konkretną odpowiedź.  

Edytowane przez riDERQS

Musisz napisac do jakich kolumn chcesz wzmacniacz. Mam A300 i wg mnie gra jasno i detalicznie. Tak technicznie ale z bardzo dobrze kontrolowanym ale mocnym  basem. Do ciemnych kolumn jest świetny. Ma też wady. Żeby cieszyć się z jego atutów musisz mieć zewnętrzny DAC a to dodatkowo kilka stówek. Wada też może być bluetooth ( jest tragiczny) jeśli ktoś używa. Podsumowując A300 + DAC + Streamer + ciemniejsze kolumny dopiero = świetne granie. Sabaja A30a nie słyszałem ale koledzy piszą że jest neutralny. Wykrzesa z kolumn to co najlepsze ale nie zmieni ich charakterystyki. 

27 minut temu, riDERQS napisał:

Czy kupić Smsl a300 czy warto dopłacić 1k do Sabaja a30a, w kontekście dźwięku i braku ewentualnego sdb w sabaju. 

Sabaj A30A to już inny poziom grania. Ustawienie Loudness w Sabaj też dobrze działa.

Pamiętaj, że Sabaj nie potrzebuje już DAC a A300 tak. 

Zdecydowanie wybierz Sabaja. Tylko pamiętaj, że potrzebujesz dobrego źródła cyfrowego. 

5 minut temu, FioleK napisał:

?! W sensie nie używaj Spotify'a?

To oczywiste. Chodzi o źródło z jak najmniejszymi zakłóceniami elektrycznymi. 

Celowo zadałem pytanie bez szczegółów, bo tylko takie da odpowiedź ogólna, co do technologii tam zastosowanych i na zasadzie porównania twardych danych. 

W innym przypadku, najlepsza prawdziwa odpowiednią było by: To zależy... 😎

Garść detali:

* Głośniki TSM Padua z lat 80, bardzo jasno i wyraźnie grają. Z dobrym basem bez bez potrzeby subwoofer a. 

* Źródła, od najważniejszego:

** Chromecast Audio ( RCA lub optyczny). Może kiedyś do zastąpienia jakimś streamerem. 

** Projektor (RCA lub optyczny)( w przypadku jednego IN w amp optycznego rozgałęziacz optyczny. Nigdy dwa na raz grać nie będą )

** Gramofon bez wewnętrznego wzmacniacza. RCA. To najmniej ważne źródło, nie jestem zapaleńcem więc jakość nie musi powalać, a nawet rozważam sprzedaż. Dobrze by było móc raz na jakiś czas odpalić jeśli technologia da.  

Edytowane przez riDERQS
3 godziny temu, methan napisał:

Jakie to źródło? 

np. PC z izolacją galwaniczną USB, iFi Zen Stream czy inne droższe. 

Wiim Mini po optyku zagra przeciętnie ale akceptowalnie. 

3 godziny temu, riDERQS napisał:

Gramofon bez wewnętrznego wzmacniacza. RCA.

Bez zewnętrznego przedwzmacniacza nie podłączysz ani do jednego ani do drugiego.

Bierz Sabaja, jak wspomniałem to zupełnie inna półka niż A300.

W dniu 31.03.2023 o 12:44, Piopio napisał:

Tutaj masz rację. Przekonują mnie fakty, argumenty techniczne i nauka. Porównanie do PiS jest mega chybione. Nie jestem fanatykiem tylko realistą.

Parę chwil wcześniej 

W dniu 31.03.2023 o 09:45, Piopio napisał:

Musi. Ale zupełnie na końcu. Efekt jest piorunujący. Ale docenić Sabaja mogą tylko Ci, którzy mają odpowiednie źródło, kolumny i doświadczenie

To żenada

3 godziny temu, frank1 napisał:

To żenada

Co jest żenadą ? Nie bardzo rozumiem. 

5 godzin temu, Piopio napisał:

np. PC z izolacją galwaniczną USB, iFi Zen Stream czy inne droższe

Mam coś dla Ciebie - https://instalaudio.pl/ifi-audio-lan-isilencer-filter-sieci.html Tobie się spodoba, a ja po tym urządzeniu straciłem szacunek do iFi.

3 godziny temu, frank1 napisał:

Parę chwil wcześniej 

To żenada

Tak więc nie walczmy, bo jak widać nic to nie da, a szkoda naszych nerwów.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.