Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrać na 50m2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry

Do salonu 50m2  polecono mi 2 zestawy Pylon Pearl 27 i Taga 600 B oraz Magnat 2002 i nie wiem jaki wzmacniacz lub amplituner. Nie jestem znawca w temacie i nie wiem co  wybrac do  codziennego  używania i czasem jakaś domówka. Poproszę o polecenie zestawu do  4 tys zł. Wiem że to nie dużo , ale raczej chce nowy sprzęt ,  co  uda sie kupić w tej cenie w dobrej relacji  cena jakość ?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/159540-co-wybra%C4%87-na-50m2/

Cześć,

Zerknij na połączenie SMSL SA 300 + Pylon Opal 30. Kolumny bardzo dynamiczne z fajną podstawą basową. Do takiego pomieszczenia się nadają. Wzmacniacz może sprawiać wrażenie urządzenia, które nie podoła nawet małym kolumnom. Nic bardziej mylnego, poradzi sobie bardzo dobrze z tak dużymi kolumnami. Jak masz możliwość to podjedź gdzieś i sprawdź co to "maleństwo" potrafi. 

Cześć,

pierwszy sensowny sprzęt z naszej oferty jaki przychodzi mi do głowy (jeśli to faktycznie ma grać na takim metrażu całościowo, a nie w jakimś np wydzielonym tylko skrawku) to Nad C338 (chromecast, opt, coax, pre gramofonowe i bt) z kolumnami Elac Debut 2.0 F6.2 https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-nad-c338-elac-debut-f6-2.html 

Pozdrawiam

Budżet jednak przekraczamy, jednak może faktycznie warto? Sprzęt będzie grał latami 😉 No chyba, że połkniesz bakcyla ;P 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość Kw202

(Konto usunięte)
17 godzin temu, wujek2381 napisał:

Dzien dobry

Do salonu 50m2  polecono mi 2 zestawy Pylon Pearl 27 i Taga 600 B oraz Magnat 2002 i nie wiem jaki wzmacniacz lub amplituner. Nie jestem znawca w temacie i nie wiem co  wybrac do  codziennego  używania i czasem jakaś domówka. Poproszę o polecenie zestawu do  4 tys zł. Wiem że to nie dużo , ale raczej chce nowy sprzęt ,  co  uda sie kupić w tej cenie w dobrej relacji  cena jakość ?

Pozdrawiam

Szukaj używek, zrazisz się tylko do stereo w takim budżecie przy tym metrażu 

Jeśli to pierwszy zakup to nie musisz się zrazić, przecież nie będziesz miał porównania i całego bagażu doświadczeń. Oczywiście można szukać używek, ale w jaki sposób doradzić rozsądnie? Musiałbyś mieć kogoś kto zna się na sprzęcie i testował go sporo i kogoś kto z tobą będzie wertował ogłoszenia szukając okazji. To jedna z opcji, druga to nowy sprzęt i wymieniony wzmacniacz Taga Harmony HTA-600B brałbym pod uwagę z kolumnami Pylona, ale jeśli minimalnie  dołożysz kupisz większe i lepsze jakościowo kolumny od serii Pearl np. Heco Aurora 700, które lepiej sprawdzą się na tak dużej przestrzeni.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

16 minut temu, Kw202 napisał:

To jakaś kolejna akcja marketingowa jak upchnąć sprzęt zalegający na półkach

Za 4kzł nawet znając się świetnie na sprzęcie vintage to ciężko coś dobrego samemu skonfigurować…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

23 minuty temu, Kw202 napisał:

z tym się nie zgadzam. 

17 godzin temu, wujek2381 napisał:

do  codziennego  używania i czasem jakaś domówka.

w 4 tyś. zł można znaleźć sprzęt, który spokojnie potrafi zaspokoić "zapotrzebowanie" przy codziennym słuchaniu muzyki. Co do wspomnianych np. Heco jest sporo produktów, które mogą być lepiej ocenione pod względem brzmienia. Dla jednego sprzęt za 5 tyś. może być nic nie wart, gdzie dla innego będzie systemem na długie lata i będzie spełniał wszystkie jego wymagania. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Tak, może zaspokoić ale... 

Używany zaspokoi go jeszcze lepiej 😉 

Używany sprzęt nie musi mieć odrazu 30 lat, niech kolega poszuka czegoś na przykład dwu letniego 

20 minut temu, ASURA napisał:

To jakaś kolejna akcja marketingowa jak upchnąć sprzęt zalegający na półkach

Za 4kzł nawet znając się świetnie na sprzęcie vintage to ciężko coś dobrego samemu skonfigurować…

Coś w tym może być 😉

Nie mówię, że nie...wszystko tylko "być może"...przynajmniej ja tego zagwarantować nie mogę. Nie zawsze dobre whiskey będzie każdemu smakowało... 😉 także, ten...lepiej uważać z "pewnością".

8 godzin temu, GhostR1 napisał:

Cześć,

Zerknij na połączenie SMSL SA 300 + Pylon Opal 30. Kolumny bardzo dynamiczne z fajną podstawą basową. Do takiego pomieszczenia się nadają. Wzmacniacz może sprawiać wrażenie urządzenia, które nie podoła nawet małym kolumnom. Nic bardziej mylnego, poradzi sobie bardzo dobrze z tak dużymi kolumnami. Jak masz możliwość to podjedź gdzieś i sprawdź co to "maleństwo" potrafi. 

Wszystkim dziękuje za odpowiedzi

Bardzo zaciekawiłeś mnie tym zestawem niestety chyba nie bedzie gdzie posłuchac tego na żywo. Masz może doświadczenie z tym wzmacniaczem ? Faktycznie wyglada niepozornie ale parametry chyba ma niezłe.

Pozdrawiam

14 godzin temu, wujek2381 napisał:

Wszystkim dziękuje za odpowiedzi

Bardzo zaciekawiłeś mnie tym zestawem niestety chyba nie bedzie gdzie posłuchac tego na żywo. Masz może doświadczenie z tym wzmacniaczem ? Faktycznie wyglada niepozornie ale parametry chyba ma niezłe.

Pozdrawiam

Tak, na co dzień 😉 . SMSL znam już od dłuższego czasu. Modele SA300, AD18 a nawet SA36A Pro, podobnie jak konstrukcje Toppinga potrafią zaskoczyć wielu. Patrząc na te urządzenia można by się niewiele po nich spodziewać ale jest zupełnie inaczej.  

Budżet mały a pomieszczenie spore. Chciało by się powiedzieć idź w używane. 

Ja bym na to stawiał. Ale zrobisz jak zechcesz 

Z nowych Cambridge axr100 + magnat 2002.

Elektronika bardzo wydajna i pasująca pod te kolumny. Zagra to w swoim budzecie na prawdę ciekawie. 

Piotr 

Zmiana planów zwiększam zakres cenowy 

Wzmacniacz DENON PMA-600NE

Kolumny Pylon Pearl 27 lub Pylon  Opal 30

co powiecie na taki zestaw ? warto dopłacać do  tych Opal  1000 zł ?

2 minuty temu, wujek2381 napisał:

w tym przypadku warto. Częściej z Pearli wybierane są 25.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
30 minut temu, wujek2381 napisał:

Kolego? Pylony chcesz  nowe kupić czy używki. 

Zaraz mnie zjecie, ale napiszę tak, 50m2 to jest sporo, ale to nie jest też małe kino (200m2). Więc nie ma co strasznie przesadzać z wielkością kolumn. Jakkolwiek spróbowałbym używek, może coś z Quadrali, są stworzone i do słuchania muzyki i do domówek;) Tylko no właśnie, domówki... Zazwyczaj to się niestety "trochę" wyklucza z oczekiwaną, wyszukaną jakością dźwięku przy szklaneczce scotcha lub filiżance dobrej kawy. Albo rybka albo pipka. Chcesz zrobić wrażenie na domówce? Kup w miarę dobry cyfrowy wzmacniacz i Cervin Vega xls215. Ale niuansów w wieczornych odsłuchach przy świecach (albo po ciemku, jak za mojej kawalerki po powrocie z imprezy:) to z tego nie wyciągniesz. Dlatego poszukaj Quadrali - ogarną w miarę nieźle i jedno i drugie.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Słuchałem Pylon 25 plus Taga 600b. Bardzo dobrze to  brzmiało ale chciałbym nieco  głośniej ( nieznacznie) . Stąd pomysł na Pylon 27 i DENON PMA-600NE . Niestety nikt nie ma takiego  zestawu do  posłuchania w moim miejscu  zamieszkania. a sam wzmacniacz ten Denon będzie lepszy , wydajniejszy od tego  Taga 600b ?

W dniu 5.09.2022 o 16:48, wujek2381 napisał:

Moim zdaniem nic w tym systemie nie jest warte dopłaty.

27 grają większym basem ale płytszy. Są mniej udane od 25. 

A denon jest bardzo często łączony z tymi kolumnami. Takich zestawień jest wiele. 

Ale serio axr100 zagra już z Pearl 25 lepiej .

A gdybyś jeszcze te podmienił na jakieś używane kolumny w stylu mission m34i albo klipsch F2 to będzie bardzo duża różnica.

Piotr