Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD vs Streamer

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, carlos med napisał:

A tak przy okazji , ponieważ uznałeś, że mój sprzęt jest "gówniany" to może napiszesz konkretnie na jakim sprzęcie doszedłeś do wniosków które głosisz ... Jaki transport plików /CD/ DAC itd.

Długo by wyliczać ... 

Ale przyznam Ci się do czegoś ....

Audio Research CD8 zagrał lepiej do Tidala 😉 I jeszcze Lektor ... cholera i Accuphase DP-500 też ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Od Tidal-a gra wszystko lepiej

Jakoś Ci nie wierzę. Nie potrafisz chyba puścić nic porządnie z Tidala ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, Piopio napisał:

Długo by wyliczać ... 

Ale przyznam Ci się do czegoś ....

Audio Research CD8 zagrał lepiej do Tidala 😉 I jeszcze Lektor ... cholera i Accuphase DP-500 też ...

No to sam sobie odpowiedziałeś ile wart jest Tidal. Inwestycja w dobre źródło CD jeden raz i można Tidala traktować jako bibliotekę ( nie powiem z niezłym brzmieniem jak za 40zl / miesiąc) z której można wybierać perełki na CD.

Nie zrozumiałeś. Tu nie chodzi o źródło muzyki a o jakość sprzętu odtwarzającego. 

Transport USB (z izolacją galwaniczną USB) i Tidal podłączony do wysokiej klasy CD z DAC zagra jak CD z tego odtwarzacza. 

Nie będzie różnicy pod warunkiem, że materiał muzyczny będzie dokładnie ten sam.

Edytowane przez Piopio

1 hour ago, .:Gerard:. said:

Od Tidal-a gra wszystko lepiej

Najciekawsze jest to, że ci co tak twierdzą w kontrolowanych warunkach nie odróżnią mp3 od flaga lub wale 😄

Tak jak nie zauważą, że ktoś podłączył kolumny w odwrotnej polaryzacji.

Ale jak widzą, to słyszą 😄

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Najciekawsze jest to, że ci co tak twierdzą w kontrolowanych warunkach nie odróżnią mp3 od flaga lub wale 😄

Tak jak nie zauważą, że ktoś podłączył kolumny w odwrotnej polaryzacji.

Ale jak widzą, to słyszą 😄

Tu jest nasza niezgoda
Dwa takie same systemy a jeden na odwrotnej polaryzacji.
Ja napisze ze są różnice a inny ze mi się wydaje bo plik źródłowy jest taki sam, nawet jak software czy hardware zmieni natężenia to po normalizacji wygląda identycznie, ze na końcu słuchać słyszy różnice to .......

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Jak grałem kiedyś z PC  to Deezera w mp3 wolałem od Tidala we flac... Tidal robił wrażenie jakby robił Vke podbijając bas i skrajne wysokie

Ale ostatnimi czasy mimo problemow technicznych z Tidal Connect dźwiękowo ich apka jakby  lepiej. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Czy chcesz powiedziec ze zamiana plusa z minusem kabelka zmienia poziom sygnalu przeplywajacego przez ten kabelek?

BTW.
Jak chce uslyszec i ocenic wplyw zmiany polaryzacji, to zmieniam polaryzacje a nie poziom (normalizacje) sygnalu, bo wtedy oceniam wplyw normalizacji i polaryzacji. Czyli porownujesz jablka z gruszkami

39 minutes ago, xajas said:

Czy chcesz powiedziec ze zamiana plusa z minusem kabelka zmienia poziom sygnalu przeplywajacego przez ten kabelek?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie, ale wierzę, że są tacy, którzy mogą tak twierdzić.

Na płycie Piano Możdżera kanały są w odwrotnej polaryzacji - zauważono to dopiero, gdy cały nakład płyty był już gotowy.

Także wśród fachowców też zdarzają się przypadki głuchoty - być może przejściowej 😄

Ukryta Zawartość

To nie jest odpowiedz na moje pytanie

Jesli dla porownania bedziesz na zmiane przelanczac kabelki, to nie sposob tego nie uslyszec.

A ktos, kto tego nie slyszy, powinien sobie kupic radio kuchenne (mono). To powinno wystarczyc

Ja wierze, ze sa tacy, ktorzy twierdza ze 2+2=5. Mamy pelno takich na forum

Godzinę temu, xajas napisał:

Tak, ale zmiana polaryzacji nie wymaga ponownej normalizacji. Przeciez polaryzacja nie wplywa na poziom sygnalu.

Nie zrozumiałeś mnie, dałem tylko przykład,
ze niezgodność jest wtedy, gdy jeden porównuje przy A- źródle i normalizacji a drugi przy Z- na końcu toru jako słuchacz, później ten z punktu A wmawia temu w punkcie Z ze mu się wydaje, ze cały alfabet nie ma znaczenia

59 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

BTW.
Jak chce uslyszec i ocenic wplyw zmiany polaryzacji, to zmieniam polaryzacje a nie poziom (normalizacje) sygnalu, bo wtedy oceniam wplyw normalizacji i polaryzacji. Czyli porownujesz jablka z gruszkami

Ukryta Zawartość

Heeee ?

Mowa byla o zmianie polaryzacji głośnika a normalizacji ścieżki audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj przykład różnic miedzy portalami

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Piopio napisał:

Jakoś Ci nie wierzę. Nie potrafisz chyba puścić nic porządnie z Tidala ...

Z linku powyżej

Cytat

Rys. 8: Strumień Qobuz Hi-Res ponownie porównany ze strumieniem Tidal Master z rys. 7, analiza spektralna z użyciem RX6. Zauważalna jest zwiększona zawartość szumów, co wynika z procesu MQA.

spacer.png

spacer.png

Ukryta Zawartość

14 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Tutaj przykład różnic miedzy portalami

Ukryta Zawartość

Z linku powyżej

spacer.png

spacer.png

I co to ma udowodnić ? Że wszystko gra lepiej od Tidala ? Serio ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Piopio napisał:

I co to ma udowodnić ? Że wszystko gra lepiej od Tidala ? Serio ?

To było udowodnione ze są różnice.
Osobiście testowałem, wykupiłem na kilku portalach konto i porównywałem z tego samego źródła odtwarzania,
wiem jakie są różnice, Tidal to najgorsze różnicowanie i brak "linearyzacji", tzn poczucie podbić i tłumienia na basie 

To było udowodnione ze są różnice.
Osobiście testowałem, wykupiłem na kilku portalach konto i porównywałem z tego samego źródła odtwarzania,
wiem jakie są różnice, Tidal to najgorsze różnicowanie i brak "linearyzacji", tzn poczucie podbić i tłumienia na basie 

Ja za to porównywałem konkretne CD ze streamingiem z TIDAL. Nie potrafiłem rozróżnić. 

11 minut temu, Piopio napisał:

Ja za to porównywałem konkretne CD ze streamingiem z TIDAL. Nie potrafiłem rozróżnić. 

Rzeczywiście, standardowe kiepskie realizacje na CD i Tidal ciężko odróżnić
ale CD to nie wzór 
Posłuchaj standard CD i K2HD po masteringu
Jak ci stream zacznie co najmniej grac jak ten drugi to wrócimy do tematu

Edytowane przez .:Gerard:.
20 minut temu, .:Gerard:. napisał:

I jazgotu na górze 

Zdecydowanie lepiej gra Qobuz

16 minut temu, Piopio napisał:

A Izolator ? 🤭

Edytowane przez marcinmarcin

22 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Rzeczywiście, standardowe kiepskie realizacje na CD i Tidal ciężko odróżnić
ale CD to nie wzór 
Posłuchaj standard CD i K2HD po masteringu
Jak ci stream zacznie co najmniej grac jak ten drugi to wrócimy do tematu

Oj wiadomo, że japońskie cudeńka zagrają lepiej. SACD zagra lepiej. Pliki 24/192 zagrają lepiej. 

Mimo wszystko wolę 10.000 moich ulubionych albumów na TIDAL niż 200 w super jakości na fizycznych nośnikach. 

Teraz, Piopio napisał:

Oj wiadomo, że japońskie cudeńka zagrają lepiej. SACD zagra lepiej. Pliki 24/192 zagrają lepiej. 

Mimo wszystko wolę 10.000 moich ulubionych albumów na TIDAL niż 200 w super jakości na fizycznych nośnikach. 

Z qobuz jeszcze lepiej, tylko nie wiem czy te wszystkie albumy bada na qobuz

Z qobuz jeszcze lepiej, tylko nie wiem czy te wszystkie albumy bada na qobuz

A byłoby jeszcze lepiej gdyby Qobuz był legalnie dostępny w Polsce. 

Teraz, Piopio napisał:

A byłoby jeszcze lepiej gdyby Qobuz był legalnie dostępny w Polsce. 

No niestety, zapomniałem o dostępności 

45 minut temu, Piopio napisał:

I tu Cię rozumiem . 

...ale myślę , że lepiej mieć tyle na Tidalu i 200 dobrych realizacji na CD

A czy uzywa ktos Apple Music z opcjami na wyzsze rozdzielczosci i porownal jakosc z innymi serwisami?
Ja uzywam tylko Apple Music i nie mam porownania z innymi serwisami

Poza tym, czy ktos slyszal juz wielokanalowe nagrania/ muze z Apple Music dostepna w Atmos?

3 godziny temu, xajas napisał:

Jesli dla porownania bedziesz na zmiane przelanczac kabelki, to nie sposob tego nie uslyszec.

A słyszycie odwrócenie na obu kanałach? Czyli plus na minusie w obu ZG

Dawno dawno temu na audiofilskich forach bylo wiele dyskusji na temat „absolutnej“ fazy i o CD-playerach i DAC-ach majacych taki przelacznik

Ja nie slyszalem

• Pokaż nowe odpowiedzi