Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam irDac (1-ka na PCM1796) vs Topping d70

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś miał/ma oba i mógłby napisać o różnicach?
Ze starych wpisów na forum wynika, że Arcam byłby bardziej żywy, otwarty i z większym wykopem ale wtedy jeszcze nie było tego Toppinga i chodzi mi o bardziej współczesne odczucia 🙂 

35 minut temu, Albercik87 napisał:

Może ktoś miał/ma oba i mógłby napisać o różnicach?
Ze starych wpisów na forum wynika, że Arcam byłby bardziej żywy, otwarty i z większym wykopem ale wtedy jeszcze nie było tego Toppinga i chodzi mi o bardziej współczesne odczucia 🙂 

Nastąpił duży postęp w DAC. D70 będzie bezwzględnie lepszy pod każdym względem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Nastąpił duży postęp w DAC. D70 będzie bezwzględnie lepszy pod każdym względem. 

Dzięki. Może jeszcze doprecyzuję. Toppinga mam ale w niektórych gatunkach muzyki brakuje mi takiego pazura/wykopu. Chodzi mi czy ten Arcam w miarę załatwi sprawę ewentualnie jaki inny zrobi to lepiej za podobne pieniądze. Od razu mówię, że nie chcę sprzętu nowego ani droższego, niż te ok 1000 zł, bo będzie on wykorzystywany sporadycznie.

14 minut temu, Albercik87 napisał:

Dzięki. Może jeszcze doprecyzuję. Toppinga mam ale w niektórych gatunkach muzyki brakuje mi takiego pazura/wykopu. Chodzi mi czy ten Arcam w miarę załatwi sprawę ewentualnie jaki inny zrobi to lepiej za podobne pieniądze. Od razu mówię, że nie chcę sprzętu nowego ani droższego, niż te ok 1000 zł, bo będzie on wykorzystywany sporadycznie.

Myślę, że żaden inny DAC nie pomoże. Problem leży gdzie indziej. Jaka jest reszta toru ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Myślę, że żaden inny DAC nie pomoże. Problem leży gdzie indziej. Jaka jest reszta toru ?

Jolida 1501RC i Cabasse Caprera. Podpinałem niedawno CD z wbudowanym DAC DIY na PCM1794 i różnica była, rzeczywiście nie jakaś spektakularna ale była, w kierunku, który mnie interesuje. Stąd moje pytanie. Lampy też robią różnicę, Tun Sol NOS vs. Telefunken (obecnie) dawała więcej życia ale nie chcę co chwila rozkręcać wzmaka i wymieniać lamp, bo to trochę roboty.

22 minuty temu, Albercik87 napisał:

Jolida 1501RC i Cabasse Caprera. Podpinałem niedawno CD z wbudowanym DAC DIY na PCM1794 i różnica była, rzeczywiście nie jakaś spektakularna ale była, w kierunku, który mnie interesuje. Stąd moje pytanie. Lampy też robią różnicę, Tun Sol NOS vs. Telefunken (obecnie) dawała więcej życia ale nie chcę co chwila rozkręcać wzmaka i wymieniać lamp, bo to trochę roboty.

Słabym ogniwem jest Jolida 1501RC. Zamiast DAC kup sobie wzmacniacz SMSL DA-9. Dynamiki Ci nie zabraknie. Z włączoną funkcją SDB wymiata. 

Edytowane przez Piopio

5 godzin temu, Piopio napisał:

Słabym ogniwem jest Jolida 1501RC. Zamiast DAC kup sobie wzmacniacz SMSL DA-9. Dynamiki Ci nie zabraknie. Z włączoną funkcją SDB wymiata. 

Może dynamiką wymiata ale to raczej nie ta klasa grania co z Jolki 🙂

9 godzin temu, Piopio napisał:

Skoro tak napisałeś, to znaczy tylko tyle, że nie masz pojęcia o tym wzmaku.  Zresztą o DAC'ach też masz niewielkie. 

Godzinę temu, Tomek 1685 napisał:

Skoro tak napisałeś, to znaczy tylko tyle, że nie masz pojęcia o tym wzmaku.  Zresztą o DAC'ach też masz niewielkie. 

Haha. To Ty zatrzymałeś się w roku 2000. Dokonał się postęp kolego. Szkoda, że go nie zauważyłeś. 

12 godzin temu, Albercik87 napisał:

Toppinga mam ale w niektórych gatunkach muzyki brakuje mi takiego pazura/wykopu

One tak grają po prostu. Opinie nawiedzonych możesz pominąć 

9 minut temu, Piopio napisał:

Haha. To Ty zatrzymałeś się w roku 2000. Dokonał się postęp kolego.

Chyba w zamulaniu 😂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 godzin temu, Piopio napisał:

Haha. To Ty zatrzymałeś się w roku 2000. Dokonał się postęp kolego. Szkoda, że go nie zauważyłeś. 

Ja zauważyłem. Zauważyłem to, że teraz za tamtą jakość trzeba zapłacić 2-3 razy więcej i to tak delikatnie licząc, 

12 godzin temu, marcinmarcin napisał:
W dniu 14.09.2022 o 09:31, Albercik87 napisał:

Toppinga mam ale w niektórych gatunkach muzyki brakuje mi takiego pazura/wykopu

One tak grają po prostu. Opinie nawiedzonych możesz pominąć 

Tak wiem, dlatego szukam jakiegoś w miarę niedrogiego rozwiązania. Czytałem, że ten irDac gra niewiel gorzej od Bel Canto DAC 3 na PCM1792. A może jakiś DIY, tylko jaki i na czym, PCM, AD, Wolfson... Może jakiś cedek (może być też do przeróbki)?

Na dobre DIY niestety zakładasz za mały budżet, a na byle co szkoda nawet 1kzł.

Szukaj czegoś firmowego z drugiej ręki. Może jakiś Parasound na pcm63, Wadia na AD1865, ale też trochę będziesz musiał dozbierać.

W dniu 14.09.2022 o 11:03, Piopio napisał:

Słabym ogniwem jest Jolida 1501RC. Zamiast DAC kup sobie wzmacniacz SMSL DA-9.

Ten SMDL DA9 to tania cyfrowa zabawka. Jedynie dynamika i kontrola basu jest w miare ok jak swoją cenę. Reszta to lata świetlne za Jolida 1501RC.

TUX

15 minut temu, TUX napisał:

Ten SMDL DA9 to tania cyfrowa zabawka. Jedynie dynamika i kontrola basu jest w miare ok jak swoją cenę. Reszta to lata świetlne za Jolida 1501RC.

TUX

No, co ty?! Przecież Piopio napisał, że.... a on się zna i nie zatrzymał się w 2000 r., a może jest już nawet w 2100.  

2 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

Na dobre DIY niestety zakładasz za mały budżet, a na byle co szkoda nawet 1kzł.

A powiedzmy przy budżecie 2000? Nic rozbudowanego, wejście coax wystarczy (bez USB)?

31 minut temu, Albercik87 napisał:

A powiedzmy przy budżecie 2000? Nic rozbudowanego, wejście coax wystarczy (bez USB)?

Musiałbyś zrobić sam, albo może któryś z kolegów w zakładce DIY coś pomoże. Możesz wrzucić zapotrzebowanie do tematu "Szukam, potrzebuję, kupię", może ktoś coś Ci zaproponuje.

8 godzin temu, Albercik87 napisał:

Ja zauważyłem. Zauważyłem to, że teraz za tamtą jakość trzeba zapłacić 2-3 razy więcej i to tak delikatnie licząc, 

Dokładnie odwrotnie. Jeśli mówimy o najnowszych chińskich sprzętach od Topping, SMSL, Gustard. 

6 godzin temu, TUX napisał:

TUX

Widać nie słuchałeś. Ja nie pisałem o zastąpieniu wzmacniacza a zakupie jako drugi wzmacniacz zamiast drugi DAC.

Coś takiego warte grzechu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Czy może lepiej coś "forumowego"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Albercik87

Tak, tylko samo nie zagra. Do tego potrzeba konkretnego zasilania, odbiornika sygnałów cyfrowych. Po tej analogówce raczej niczego specjalnego też nie należy się spodziewać. Ja używam wersji tej PCB z pojedynczą kością lub dwóch ustawionych w trybie mono. Do tego analog na lampach. Tanio nie wychodzi ale warto, bo mało co tak gra.

16 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Ja używam wersji tej PCB z pojedynczą kością lub dwóch ustawionych w trybie mono. Do tego analog na lampach. Tanio nie wychodzi ale warto, bo mało co tak gra.

A dałbyś namiary na te płytki, których używasz? Analog na jakich masz lampach?

Płytki dac są dostępne p na aliexpress takie

Ukryta Zawartość

Do tego można zakupić zasilacze np u kolegi Muzga (muzgaudio.com).

Jeśli grasz po USB to jeszcze jakieś amanero lub xmos z wyjściem i2s. Jeśli potrzebujesz coax, jeszcze potrzeba kupić odbiornik. Teraz to trochę problem bo fajne płytki z akm ak4118 się skończyły. 

Co do analogowki to polecam to

-1715872505-290750293.thumb.jpg.87b2b4d2f3cb16550b334c3a7fda1224.jpgTez do kupienia na Ali...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będzie lepszy pod kątem pomiarów. Nie zgodzę się więc że pod każdym względem. 

Toppingi grają dość jasno i sterylnie czego Arcam nie robił. Jeśli tobie tak samo jak mi bliższe jest brzmienie analogowe to Arcam będzie dla ciebie lepszy. 

Piotr 

21 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Toppingi grają dość jasno i sterylnie czego Arcam nie robił.

A raczej nie D70, być może miałeś do czynienia lub czytałeś opinie modelami na Sabre. Ten Topping gra w zasadzie tak samo jak CD Meridian 506.20.

Godzinę temu, Albercik87 napisał:

A raczej nie D70, być może miałeś do czynienia lub czytałeś opinie modelami na Sabre. Ten Topping gra w zasadzie tak samo jak CD Meridian 506.20.

Nie wiem jak gra CD meridian. 

Ale akurat toppingi także d70 odbieram raczej oo jaśniejszej stronie. 

Takie moje zdanie.ale z tego co wiem to nie tylko moje 

Piotr 

2 minuty temu, Adasza napisał:

Co to znaczy odbierasz? Miałeś, słuchałeś ten DAC czy po opiniach? 

Słuchałem. W systemie który znam. 

Piotr 

W dniu 18.09.2022 o 10:21, Piotr Sonido napisał:

Toppingi grają dość jasno i sterylnie czego Arcam nie robił. Jeśli tobie tak samo jak mi bliższe jest brzmienie analogowe to Arcam będzie dla ciebie lepszy. 

Miałem Toppinga D70 i co do sterylności, to miałem takie same odczucia, dokładnie technicznie. Co do góry odebrałem ją może nie jako jasną, ale bardzo czystą i brakowało mi trochę jej płynności, może była aż za czysto🤔. Kto szuka neutralnego i jak najbardziej rozdzielczego grania to może się sprawdzić, ale tutaj muszę zaznaczyć, że cierpi dodatkowo na tym bas, któremu brakuje pierdyknięcia i siły w moim odczuciu.

Mam D70s, co do góry - odnosiłem podobne wrażenia co do jej mocniejszego akcentu słuchając po USB z laptopa. Sytuacja mocno się zmieniła łącząc Toppinga z iFi Stream po coaxie. Każde pasmo nabrało nasycenia a bas grzeje aż miło🙂

Ja testowałem po wyjściu z PC: USB i coax. Co do basu muszę zaznaczyć że moje AP Yary są bardzo liniowe w tym zakresie względem reszty, środka i góry, a jakieś niedobory zaraz szybko słychać. Dużo kolumn jest strojonych z mocno podbitym dołem i tutaj na pewno nie jest już to tak odczuwalne, a nawet może i pożądane trochę ujęcia w tym rejonie.

U mnie Pylon Diamond 25 lubią grzmotnąć basem same od siebie, więc faktycznie D70s może wspierać jego kontrolę i sprowadzać do przyjemnego w odbiorze a nie przewalonego.

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Słuchałem. W systemie który znam. 

Piotr 

Jaki w nim był wzmak i kolumny?

@AiM-TV @Prewwit może tez napiszcie z czym u Was grał ten Topping?

• Pokaż nowe odpowiedzi