Skocz do zawartości
IGNORED

Kiepski pokój - wymiana sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po przeprowadzce do własnego domu. mój dotychczasowy zestaw audio 2.0 chyba nie będzie miał racji bytu. Co mam:

Kolumny Minas Anor sprzed 12 lat, (jeszcze zanim ta nazwa weszła na rynek - była to swobodna interpretacja). Bass reflex z tyłu. 2X Vifa M18WH + Morel MDT29. Ten zestaw zamówiłem do poprzedniego mieszkania, gdzie grały (wspaniale) w 40M2. Teraz, przytłaczają dźwiękiem wnękę w której stoją, bo teraz są za duże. Do tego stary (ale wciąż dobry) wzmacniacz stereo Akai, CD Kenwood i gramofon Technics SL-D2.

Chciałem (jeszcze w marcu) wyburzyć kominek, ale w świetle tego, co dzieje się obecnie, chyba go zostawię.

Dla TV i filmów mam osobny zestaw 5.1 Samsunga. Taki tani plastik, ale dawał radę. Do teraz:

Oba zestawy razem nie mają przyszłości. Zdjęcia poniżej... Muszę coś z tym zrobić.

Zdjęcia pokazują stan rzeczywisty, (stolik tylko tymczasowy). Faktem jest, że potrzebuję czegoś mniejszego. Wnęka ma raptem tylko 210cm.

Czego szukam w budżecie 10k PLN.

Zestaw zgrabnych głośników 5.1 + dobry amlituner. Ampli MUSI mieć przyzwoity przedwzmacniacz phono, bo z winyli nie zrezygnuję.

Bieżący sprzęt (być może) sprzedam.

Z góry dziękuję za porady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wneka1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Msl72

Zaraz będzie tu nawał propozycji, ale na początek do powieszenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ma wejście na patefon, FLAC, ALAC z USB ale wolałbym srebrny ...

Do tego subwoofer - może też biały, żeby zginął optycznie i już.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Słaba miejscówka na ustawienie kolumn, czy głośników. Jeśli kupisz małe głośniki typu Dali Fazon w kinie zagra to przyzwoicie, ale jeśli myślisz o stereo i gramofonie to takie rozwiązanie niestety nie będzie najlepsze brzmieniowo. Nie wiem jak wcześniejsze kolumny w takim ustawieniu zagrały u ciebie, ale proponowałbym jednak nieco inne rozwiązanie może typu Dali Oberon On-Wall, czy System Audio Saxo 6, Saxo 16 w połączeniu z subwooferem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Moderatorzy

Przy budżecie 10 kpln i tym co obecnie chcesz zapewnić powierzchnioiwo to będzie katastrofa i wydana kasa w błoto. Ta akustyka zabije wszystko: wnęka i asymetryczna ściana z oknem.

Poczekaj, pomieszkaj, zobaczysz co Ci przeszkadza i co jesteś w stanie zmienić. Prędzej zburzysz kominek bo stwierdzisz, że spala drewno ale grzeje nieefektywnie. Przeżyj zimę ze słuchawkami . Kup takie coś za 130 pln : słuchawki hd 669.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Hehe. Mam dwie pary, z czego jedna nie rozpakowana (kupiłem na zapas). Są bardzo szczegółowe i fajnie grają za tą kasę ale trochę przeszkadza skrzypienie pałąka. Trzeba mało ruszać głową

Mogę sprzedać tą w pudełku

Dziękuję za porady! Ale jestem Wam winien kilka dodatkowych informacji:

Mieszkam w tym domu już od kilku lat. Teraz będzie miał miejsce większy remont. Głównie estetyka. Rodzinka zażyczyła sobie większy TV (spoko, bestia wisi na ścianie), ale to pobudziło moją potrzebę na zapewnienie sobie dobrej jakości odsłuchu muzyki. Jestem starej daty (typowe stereo), i jakość jest dla mnie ważniejsza (do niedawna) niż estetyka - ale kobiety przekonały mnie, by "trochę ustąpić".

Ku mojemu zdziwieniu, dwa systemy (dobre 2.0 + tanie 5.1. dawały radę przez kilka lat. Było narzekanie o ilość klocków, kabli i brak "estetyki", i "co ludzie powiedzą". Ale co do wyglądu, to One mają rację.

Kolumny 2.0 były zawsze wysunięte poza wnękę. Upierdliwe rozwiązanie, ale miałem scenę i aż nadto basu (zatyczki z tyłu pomogły częściowo). Dlatego downsize może mieć sens.

Koncepcja Dali Oberon, gdzie fronty to numer 5, może mieć ręce i nogi. Mniejsze membrany mogą zadziałać całkiem dobrze w tej wnęce. Zawsze mogę je nieco wysunąć (działało wcześniej). Kompromis działa w obie strony. Stanowczo umówię się na odsłuch, a może nawet uda się wypożyczyć. Systemy naścienne - boję się, że moje ukochane stereo 2.0 zniknie. Ale uczciwie przyznaję, że nie słuchałem dobrego zestawu naściennego, i mogę zmienić zdanie.

Ale! Skoro Kobiety dostaną swoją estetykę, ja chcę zachować scenę i realistykę muzyki w formacie stereo. Uwielbiam tego kopa w brzuch przy aktualnym zestawie, szczególnie przy nagraniach koncertowych, ale jednocześnie wiem, że nie jest to naturalny efekt, i dlatego downsizing.

Słuchawki mam 🙂 i używam...czasami.

No i zapomniałem o wzmacniaczu. Jako fan winyli, miałem okazję słuchać kilku konstrukcji AV. I, niestety słychać różnicę w układach "Phono" we współczesnych amplitunerach. Zazwyczaj płyty brzmiały lepiej na starych wzmacniaczach audio 2.0 z lat 80' - 90'. Yamaha jest tu niechlubnym przykładem amplitunerów AV. Coś, co kiedyś było standardem, teraz wprowadza się ponownie. Nie zawsze z dobrym skutkiem. Może, to  kwestia konkretnych produktów z lat wcześniejszych. Nie chcę się uprzedzać.

Czy ktoś z Was podsunie mi jakiś aktualny model, gdzie moduł "phono" jest OK?

To powinno być pytanie do grupy "Stereo", ale skoro przechodzę na ciemną stronę mocy, to pytam właśnie tutaj.

Daleki jestem od twierdzenia, że wspomniany Marantz to HiEnd w branży

samego PHONO, ale nie demonizuj tematu. Możesz sobie w razie klęski

brzmieniowej dokupić ( po zasięgnięciu opinii kolegów 😉 ) PRE zewn.

Proponowany wieszany kpl. Dali nie da na pewno efektu 3D

właśnie ze względu na tę wnękę i ściany - kominka też. Downsizing zdałby

tu egzamin, ale gdyby monitory ( a nie wieszane ) stanęły na krawędzi wnęki

w miejscu wysuwanych Minas Anor - byłoby dobre stereo. 

Z kolei subwoofer dobrze byłoby ustawić poza wnęką, chyba, że w niej znajdzie

się dobre ( akustycznie ) miejsce.

Reasumując - może ten Marantz i kpl Dali Spektor 2, Spektor Vokal i żeby nie mieszać 😉 

oczywiście subwoofer Dali SB C8D w kolorze białym.

Stojaki do monitorów oczywiście niezbędne 😉 a chwalą obok STX - choćby STX P21

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 11.10.2022 o 12:40, Q21 napisał:

typu Dali Oberon On-Wall

Jako kolumny surround się nadają ale do stereo nie poleciłbym ich nikomu chyba że ze współpraca subwoofera i jeszcze pod warunkiem że nie są gdzieś wciśnięte. 

15 godzin temu, Msl72 napisał:

Koncepcja Dali Oberon, gdzie fronty to numer 5

Dobry kierunek, do tego Centralny z serii i tylne mogą być Spektor 1… 

Ja właśnie w weekend sprzedałem Dali Oberon On-Wall dwu miesięczne za 1300 zł wymieniając je na Oberon 3…

• 2 tygodnie później...

Melduję się po odsłuchach.

10 k PLN jest zbyt niską kwotą i dlatego raczej zdecyduję się na stopniową wymianę.

Słuchałem trzech frontów - tylko dla stereo:

1. Dali Oberon 5

2. Scansound M20

3, Monitor Audio Bronze 200

Towarzyszące amplitunery ( też trzy sztuki) to Onkyo, Denon i Pioneer. Wszystkie w zakresie cenowym 5-6k PLN, czyli porównywalne cenowo.

Najłatwiej byłoby zdecydować się na amplituner. Nie było słychać większych różnic. Zapewne zdecyduje tu cena. Aha, testowałem również na wejściu phono, i wszystkie grały podobnie.

Jeśli chodzi o kolumny, to wygrał zestaw Monitor Audio. Bezapelacyjnie. Jedyne, co zrobię dalej, to posłucham serii Silver.

Najładniejsze były Scansound. Wyglądały filigranowo, ale moje preferencje muzyczne powodowały, że wstęga (w tych kolumnach) brzmiała raczej natarczywie.

Dali - trzyma poziom. Nie powiem złego słowa na temat ich produktów. Przez lata zawsze brzmiały dobrze.

Już wiem, że moje zakupy rozłożę w czasie. Cena - docelowo - będzie wyższa. Ale zacznę od dobrego stereo i rozbuduję system do pełnego 5.1. A może skończy się na 5.0 ze względu na specyficzne warunki akustyczne. Jakoś nie czuję potrzeby kupowania subwoowera...(na razie).

Czego słuchałem: AMJ "Nienasycenie", "Jeżeli kochasz" i "I o co tyle milczenia". To moja ulubiona jej płyta. Front Line Assembly "Wake Up the Coma" (tytułowy) + "Negative Territorries" - winyl, "Blood" z albumu "Echogenetic" - winyl. Bjork "Hyperballad" CD i winyl (dla porównania). Marylin Manson "Coma White" z "Mechanical Animals". Esplendor Geometrico" "Cinetica" dwa pierwsze utwory na winylu.

Wszystkie kolumny dały radę!!! Małe, prywatne niuanse, zagnieżdżone w mojej głowie zdecydowały na wybór MA.

Dziękuję wszystkim za konstruktywne odpowiedzi. I dziękuję pracownikom salonów, którzy spędzili sporo czasu ze mną zarówno przepinając różne klocki jak i za miłą i rzeczową postawę wobec klienta.

Edytowane przez Msl72

I jeszcze jedno nagranie które pominąłem we wcześniejszym wpisie:

Dead Can Dance "Song Of The Stars" z albumu "Spiritchaser". w 1:33 pojawia się dźwięk, który prywatnie nazywam "świerszczem". Tylko zestaw MA odtworzył go tak, jak moje aktualne głośniki. Mocno na lewo i ZA uchem. A płyta nie jest zrealizowana w Q-sound.

Edytowane przez Msl72