Skocz do zawartości
IGNORED

MadVR - co to jest i jak działa

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, bl4ck napisał:

Dlaczego z odtwarzacza ma wyjść kiepski obraz? z odtwarzacza ma wyjść obraz nietknięty.

Podejrzewam, że nie ma czegoś takiego jak obraz nietknięty, przynajmniej na PC, w odtwarzaczach sprzętowych/Blu-ray być może... Poprzełączaj sobie renderery obrazu w ustawieniach odtwarzacza i zobacz, że każdy coś od siebie dodaje (np. używany powszechnie EVR dodaje fatalnie wyglądające wyostrzenie, którego nie da się usunąć).

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

3 hours ago, qbakos said:

Podejrzewam, że nie ma czegoś takiego jak obraz nietknięty, przynajmniej na PC, w odtwarzaczach sprzętowych/Blu-ray być może... Poprzełączaj sobie renderery obrazu w ustawieniach odtwarzacza i zobacz, że każdy coś od siebie dodaje

Własnie o to mi chodziło. W KMplayer jast chyba kilkanaście dostępnych rendererów i kazdy daje ciut inny obraz.

3 hours ago, qbakos said:

w odtwarzaczach sprzętowych/Blu-ray być może...

Teoretycznie tak ale zobacz ile jest wątków na temat odtwarzaczy bluray. Jedne podobno dają lepszy, inne gorszy obraz. Zawsze uwazałem ze player nie powinien w zaden sposob ingerować w obraz tak jak odtwarzacz CD nie powinien ingerować w zawartość audio (bit perfect). Czyli odtwarzacz sprzętowy blu-ray powinien być dla obrazu (i dzwięku) bit perfect. Czy są? To wiedzą chyba tylko producenci.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

8 godzin temu, qbakos napisał:

Cena 9000 funtów za wersję podstawową i 15000 za wersję rozszerzoną jest jak dla mnie zaporowa

Właśnie widziałem ile to kosztuje…15000€ 😱 cena zaporowa, tyle to na pewno nigdy nie dam. Nawet ten LuMagen kosztuje 7-8 tys.€, by się zdecydować na kupno musiałbym to najpierw zobaczyć w swoim systemie ile wnosi na plus do obrazu

9 godzin temu, brewka87 napisał:

Własnie o to mi chodziło. W KMplayer jast chyba kilkanaście dostępnych rendererów i kazdy daje ciut inny obraz.

Teoretycznie tak ale zobacz ile jest wątków na temat odtwarzaczy bluray. Jedne podobno dają lepszy, inne gorszy obraz. Zawsze uwazałem ze player nie powinien w zaden sposob ingerować w obraz tak jak odtwarzacz CD nie powinien ingerować w zawartość audio (bit perfect). Czyli odtwarzacz sprzętowy blu-ray powinien być dla obrazu (i dzwięku) bit perfect. Czy są? To wiedzą chyba tylko producenci.

Celem MadVR nie jest "sztuczna poprawa obrazu" Calem MadVR o którym mówimy to Dynamicznie mapowanie tonów, Klatka po klatce, Tak jak robi to np nowe JVC.
Czyli możesz mieć HDR10+ na projektorze które w ogóle nie obsługuje HDR, np BenQ W1070
MadVR czyta metadane hdr zapisane w filmie i dostosowuje jasność kontrast dynamke itp.
Czyli tam gdzie jasna scena, ma być jasna to jest. A tam gdzie ma być ciemno to jest ciemno.
Harry Potter 3 jest doskonałym tego przykładem VLC bez dynamicznego mapowania tonów PotPlayer z madVR
tLAAtoH.png

rcYZjtp.png

zPJ9I17.png
PS owszem można w madVR wyostrzać obraz itp.. Ale chodzi o zachowanie jak najbardziej oryginalnego obrazu

Oglądam te zrzuty i domyślam się że prawidłowy obraz to z prawej strony bo z lewej rozświetlone że ho ho a film znam na pamięć bo setki razy oglądany… i na sto procent nie jest tak rozjaśniony! Coś tutaj nie halo…

10 minut temu, Pewex1988PL napisał:

Tak jak robi to np nowe JVC

Wystarczy aktualizacja 3.32 i jest klatka po klatce mapowanie. Nie musi to być najnowszy laserowy PJ

9 minut temu, długi89 napisał:

Oglądam te zrzuty i domyślam się że prawidłowy obraz to z prawej strony bo z lewej rozświetlone że ho ho a film znam na pamięć bo setki razy oglądany… i na sto procent nie jest tak rozjaśniony! Coś tutaj nie halo…

Wystarczy aktualizacja 3.32 i jest klatka po klatce mapowanie. Nie musi to być najnowszy laserowy PJ

No takie mapowanie tonów HDR ma VLC Player i KMplayer bez użycia MadVR.
Pamiętaj że wersja 1080p jest zbliżona do poprawnej wersji z MadVR.
Ty Masz JVC RS2000 więc masz wbudowane dynamiczne mapowanie tonów Frame by Frame w Projektorze.. więc u Ciebie madVR traci sens
Ale nie każdy ma JVC RS2000 🙂

Edytowane przez Pewex1988PL
Zacznijmy od tego że wyznacznikiem "normy",.dla kolegów jest jakiś badziewny vcl, który bardzo źle wyświetla filmy.
W życiu nie wiedziałem tak zmasakrowanego obrazu na Apple tv, ani na Egret, ani na Zidoo.
Oni poprostu poprawiają obraz skaszaniony przez vcl.

U mnie jest normalnie obraz prawidłowy, bez takich za ciemnych i za jasnych plam.

Mam telewizor z HDR i projektor z HDR ale bez dynamicznego mapowania.
Jak jest film 4k HDR, to oglądam film w 4k z HDR.
Takiej kaszanki jak na zdjęciach, w życiu nie widziałem.

58 minut temu, RAF77 napisał:

Zacznijmy od tego że wyznacznikiem "normy",.dla kolegów jest jakiś badziewny vcl, który bardzo źle wyświetla filmy.
W życiu nie wiedziałem tak zmasakrowanego obrazu na Apple tv, ani na Egret, ani na Zidoo.
Oni poprostu poprawiają obraz skaszaniony przez vcl.

U mnie jest normalnie obraz prawidłowy, bez takich za ciemnych i za jasnych plam.

Mam telewizor z HDR i projektor z HDR ale bez dynamicznego mapowania.
Jak jest film 4k HDR, to oglądam film w 4k z HDR.
Takiej kaszanki jak na zdjęciach, w życiu nie widziałem.

Odpal sobie Harrego Pottera 3 na HBOmax i tą ostatnią scenę.. i zobaczysz że tam też jest słabo. .
Sprawdziłem sobie to na moim Epsonie TW7100 którego mam do grania. "JVC tylko filmy"
I statyczne mapowanie tonów wbudowane w Epsona jest lepsze od tego w VLC. Ale ciągle nie dorównuje madVR-HDR
To zdjęcie poglądowe. nie zwracajcie uwagi na brak czerni bo w pokoju jest super jasno i mam tylko zasłony..
Plik Filmowy ten sam. Harry Potter i Czara Ognia 4K HDR

YeSmo9V.jpg

Jak widzimy stan sygnału HDR10 i Projektor jest w trybie HDR..
Cyfrowy suwak Epsona ustawione na 8. i tracimy szczegóły. Ale wciąż lepiej DUŻO lepiej, niż VLC
Aby zobaczyć szczegóły muszę ustawić suwak HDR epsona na 13 PFRneaD.jpg

I tu wygląda lepiej prawda. Problem w tym że gdy mam ustawione suwak na 13. To inne sceny będą za ciemne
kuk0N3E.jpg

i wracam do ustawieni 8..

fo6TWhr.jpg

i tak w kółko.. A teraz wyłączam HDR z projektora, i za mapowanie tonów odpowiada madVR
aYOovBA.jpg

H6LP3a3.jpg

PS. Harry Potter 3 jest wyjątkowo dobrym przykładem. 1917 tez.
Te fotki to tylko podgląd jak fajną robotę robi MadVR i nie oddają tego co widać na serio. przez nie doskonałości aparatu w telefonie czy światło w pokoju.

PS są filmy na których w ogóle nie widać różnicy 🙂

3 minuty temu, RAF77 napisał:

A czym to odtwarzasz...

To Plik z komputera. Na ten moment nie posiadam tego filmu na płycie 4K 🙂

No ale zewnętrznego odtwarzacza sprzętowego, też nie masz, żeby ten plik odtworzyć, tylko z kompa leci i tu jest problem.
O tym przecież pisałem.

1 minutę temu, RAF77 napisał:

No ale zewnętrznego odtwarzacza sprzętowego, też nie masz, żeby ten plik odtworzyć, tylko z kompa leci i tu jest problem.
O tym przecież pisałem.

mam zewnętrzny odtwarzacz.. i on puszcza sygnał w HDR i za mapowanie tonów odpowiada Epson.. i jest ten sam rezultat jak na przykładzie powyższym. Czyli madVR robi lepszą robotę

Ok.
Która to dokładnie cześć i w jakiej minucie jest ta scena to zobaczę u siebie.
Więzień askabanu?

Odpal sobie Harrego Pottera 3 na HBOmax i tą ostatnią scenę.. i zobaczysz że tam też jest słabo. .
Sprawdziłem sobie to na moim Epsonie TW7100 którego mam do grania. "JVC tylko filmy"
I statyczne mapowanie tonów wbudowane w Epsona jest lepsze od tego w VLC. Ale ciągle nie dorównuje madVR-HDR
To zdjęcie poglądowe. nie zwracajcie uwagi na brak czerni bo w pokoju jest super jasno i mam tylko zasłony..
Plik Filmowy ten sam. Harry Potter i Czara Ognia 4K HDR
YeSmo9V.jpg
Jak widzimy stan sygnału HDR10 i Projektor jest w trybie HDR..
Cyfrowy suwak Epsona ustawione na 8. i tracimy szczegóły. Ale wciąż lepiej DUŻO lepiej, niż VLC
Aby zobaczyć szczegóły muszę ustawić suwak HDR epsona na 13 PFRneaD.jpg
I tu wygląda lepiej prawda. Problem w tym że gdy mam ustawione suwak na 13. To inne sceny będą za ciemne
kuk0N3E.jpg
i wracam do ustawieni 8..
fo6TWhr.jpg
i tak w kółko.. A teraz wyłączam HDR z projektora, i za mapowanie tonów odpowiada madVR
aYOovBA.jpg
H6LP3a3.jpg
PS. Harry Potter 3 jest wyjątkowo dobrym przykładem. 1917 tez.
Te fotki to tylko podgląd jak fajną robotę robi MadVR i nie oddają tego co widać na serio. przez nie doskonałości aparatu w telefonie czy światło w pokoju.

PS są filmy na których w ogóle nie widać różnicy
Między pierwszym i drugim zdjęciem (jak zmieniłeś ustawienia na proju), to widać różnicę ale między pierwszym a tym po madVR, to różnicy nie widzę, za bardzo, żeby nie powiedzieć,.wcale.
8 minut temu, RAF77 napisał:

Ok.
Która to dokładnie cześć i w jakiej minucie jest ta scena to zobaczę u siebie.
Więzień askabanu?

Między pierwszym i drugim zdjęciem (jak zmieniłeś ustawienia na proju), to widać różnicę ale między pierwszym a tym po madVR, to różnicy nie widzę, za bardzo, żeby nie powiedzieć,.wcale.

Jest różnica po prostu Aparat tego dobrze nie uchwycił
Czara ognia
vCQjPUK.png

j8Dc0tu.png

Ogólnie ta scena na cmentarzu jest bardzo dobra

I2tO5g5.png

6 godzin temu, Pewex1988PL napisał:

No tak jak się bierze za wyznacznik filmy ze streamerów to życzę powodzenia😂😂😂 u mnie Apple służy tylko za to by obejrzeć film i zdecydować czy warto go kupić czy nie! I nie wyobrażam sobie by oglądać filmy w tak piz….tej jakości!!! Miałem Harrego na BD z pierwszego wydania, później 4K wydanie francuskie z PL lektorem na płycie 4K, obecnie mam najnowsze wydanie BD i szczerze obraz jest troszeczkę polepszony względem pierwszej wersji ale po obejrzeniu wydania 4K nie kupiłbym tego wydania nigdy w życiu! Chodzi oczywiście o film w wersji 4K. Wydanie na BD jest dużo lepsze. Jaśniejsze, bardziej barwne, ubrane w lepsze kolory…

Zrozumiałbym gdyby chodziło by tu o ripy lub wydania płytowe… ale streaming! 😂🤦‍♂️

4 godziny temu, Pewex1988PL napisał:

Panas UB450.

Niski model, można by rzec że podstawowy i najtańszy… nie brałbym go za wyznacznika

17 minut temu, długi89 napisał:

No tak jak się bierze za wyznacznik filmy ze streamerów to życzę powodzenia😂😂😂 u mnie Apple służy tylko za to by obejrzeć film i zdecydować czy warto go kupić czy nie! I nie wyobrażam sobie by oglądać filmy w tak piz….tej jakości!!! Miałem Harrego na BD z pierwszego wydania, później 4K wydanie francuskie z PL lektorem na płycie 4K, obecnie mam najnowsze wydanie BD i szczerze obraz jest troszeczkę polepszony względem pierwszej wersji ale po obejrzeniu wydania 4K nie kupiłbym tego wydania nigdy w życiu! Chodzi oczywiście o film w wersji 4K. Wydanie na BD jest dużo lepsze. Jaśniejsze, bardziej barwne, ubrane w lepsze kolory…

Zrozumiałbym gdyby chodziło by tu o ripy lub wydania płytowe… ale streaming! 😂🤦‍♂️

Niski model, można by rzec że podstawowy i najtańszy… nie brałbym go za wyznacznika

Czytaj ze zrozumieniem. Porównywałem tą samą wersję filmu 4K HDR z różnym mapowaniem tonów.
I napisałem że n HBOmax jest kicha

Nie jestem fanem Harrego Pottera żeby wydawać tyle kasy na to.
A innego napędu nie będę kupował bo szczerze nie widzę sensu.
MadVR do tego rip Blu-Ray 4K HDR i obraz lepszy nisz w standardowym statycznym mapowaniu Tonów.

24 minuty temu, Pewex1988PL napisał:

MadVR do tego rip Blu-Ray 4K HDR i obraz lepszy nisz w standardowym statycznym mapowaniu Tonów

Udowodniłeś to swoimi skrinami… 👏 brawa 👏

Przy czym Raf to potwierdził…

1 minutę temu, długi89 napisał:

Przy czym Raf to potwierdził…

Co raf potwierdził i co udowodniłem?

37 minut temu, długi89 napisał:

Przecież te screeny miały bardzo fajną jakość, co potwierdziło że madVR daje świetne rezultaty, nie wiem o co Tobie chodzi. Możecie sobie z Rafem negować, że madVR nic nie daje i w ogóle bez sensu, bo go nie używacie, ale kto używa ten wie, że warto.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Dokładnie.
Też miałem to napisać, że takie pliki z VOD ,.to o kant dupy.
Powinno się testy robić na pełnym wydaniu.

A tak z ciekawości sprawdziłem te sceny i ja tam problemu nie widzę.62345404b084625356f083fe9b3f07b9.jpg

15 minut temu, RAF77 napisał:

Dokładnie.
Też miałem to napisać, że takie pliki z VOD ,.to kant dupy.
Powinno się testy robić na pełnym wydaniu.

A tak z ciekawości sprawdziłem te sceny i ja tam problemu nie widzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Matko jak ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem to po co dyskutować.

Na Avforum jest duży temat odnośnie madvr.. Ja już się nie będę produkował. Bo nie widzę sensu. Skoro to nic nie daje.

Jakoś ludziom w UK i w USA jednak coś daje.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Pewex1988PL napisał:

Matko jak ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem to po co dyskutować.

Na Avforum jest duży temat odnośnie madvr.. Ja już się nie będę produkował. Bo nie widzę sensu. Skoro to nic nie daje.

Jakoś ludziom w UK i w USA jednak coś daje.

Może i daje ale w Twoich porównaniach tego nie widać! Ba, nawet jest gorzej niż w oryginale! Spójrz na zdjęcia które wrzucił BL4CK u niego jest inna różnica w porównaniu do twoich! Ja tam podzielam opinie Rafała i stoję za nią murem.

11 godzin temu, długi89 napisał:

obecnie mam najnowsze wydanie BD i szczerze obraz jest troszeczkę polepszony względem pierwszej wersji ale po obejrzeniu wydania 4K nie kupiłbym tego wydania nigdy w życiu! Chodzi oczywiście o film w wersji 4K

Napisz o jaki dokładnie film chodzi, która część. I jakie wydanie BD masz, jak wygląda.

Edytowane przez bl4ck

Ale to są te same płyty w tych wydaniach

Ukryta Zawartość

O taką różnice ci chodzi

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, bl4ck napisał:

To nie są te same wydania. Mówię serio. Film z 2002 roku jest gorszy jakościowo obrazem w porównaniu do wydania z 2016 roku który jest jaśniejsze, ma więcej kolorów bo skoro wydali w tym roku film w wersji 4K to musieli coś zmienić w wersji BD by nie była taka Ciemna. 

Ale ja ma wydanie z 2016 i jest to ta sama płyta zakodowana w pradawnym kodeku VC1 co pierwsza, ten film ma tylko remaster w 4K nie wyszły już inne wersje.

Otwórz pudełko popatrz na płytę i małym drukiem masz na niej napisany rok i jest to 2001.

Edytowane przez bl4ck
  • Pokaż nowe odpowiedzi