Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

Ps.

Serduszko jedno dostałem więc już poprosiłem. Jak dyskusja zniknie to szukajcie nowego.

Szacun dla Was obu, dla jednego za odpowiedzi, dla drugiego, że nie wstydzi się zapytać, nie zgrywa ważniaka i wprowadza w życie. 24 godziny i jesteś pro 🙂 A czasem to miesiące męczarni.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Generalnie jak teraz słucham, to zaczyna mnie męczyć ta górka w krzywej od 20 do chyb200Hz.
Zrobiłem sobie Low shelf -1dB do 125hz i jest ok

Bardziej sensowne bylo by dopasowanie krzywej.

Czyli zabawy w ksztaltowanie, dopasowanie brzmienia do wlasnych preferencji ciag dalszy

Pisalem juz powyzej, ze najwygodniejsza metoda ksztaltowania krzywych Target Curve to uzycie odpowiednich narzedzi/programow.

Ale..

Mozna to tez zalatwic zwyklym edytorem tekstu (jak notepad) albo kilku trickow w REW -> funkcja Average albo Trace

Tutaj przyklad, jak mozna „wyplaszczyc“ moja krzywa (zmniejszyc powyzszy bas i wysokie) poprzez usrednienie mojej krzywej z liniowa pozioma krzywa.

Stworzylem w edytorze prosty tekstowy plik Pozioma.txt, zaladowalem go do REW

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uzylem funkcji Average. Wynik widac na zalaczniku

Pozioma2.thumb.jpg.ff781888836e5a10f1a31baa07d2270a.jpgInny trick.

Chce docelowo podbic zakres 125-5000Hz.
Stworzylem sobie plik Podbity.txt z dodatkowym 1,5dB w tym zakresie i zaladowalem go do REW

Podbita1.thumb.jpg.207f6a9f9aa751e285a333f670f1bab9.jpg

Nastepnie uzylem funkcji Trace ktora dodaje to podbicie do mojej krzywej. Efekt widac na zalaczniku

Podbita2.thumb.jpg.a11ed77e486f993a11e945492f2573bd.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardo przydatny tutorial. Zassałem z sieci Sweep w wysokiej rozdzielczości, i wszystko zacznę od początku, przy użyciu Roon jako Output Device. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Inny trick

Czesto tworze kilka „wariacji“ tej samej krzywej dla roznych glosnosci odsluchu. Do cichego sluchania wole „pochyle“ z podbitym basem, do glosnego bardziej „poziome“

Tutaj przyklad jak moge „pochylic“ posiadana krzywa w tym wypadku o 0,5dB na oktawe

W tym celu stworzylem liniowa krzywa ze spadkiem 0,5dB Skosna.txt i zaladowalem ja do REW.

Ukryta Zawartość

Uzywajac funkcji Trace (uwaga na A*B) pochylilem moja krzywa o te 0,5dB

Skosna2.thumb.jpg.075d401cda2de944d26b6ae80f7f5ba1.jpg
Mozna tez zamiast „pochylac“ „wyprostowac“ krzywa uzywajac A/B

Skosna3.thumb.jpg.c8cad3ae952e9966aa26ff3b398150f9.jpg

Tak wygladaja takie pliki txt

Manipulacje.thumb.jpg.e601a7bfb4c1798505c2d9ee1751f0cc.jpg
W zasadzie, odpowiednie programy/ustrojstwa DSP/DRC oferuja setki takich mozliwosci dopasowania/korygowania reprodukcji sygnalu. To co widzielismy powyzej to „kropla w morzu“
A co mozna osiagnac to tylko kwestja doswiadczenia, czasu, zawziecia i KREATYWNOSCI

Nie wystarczy nacisnac guzik „autokalibracja“ i oczekiwac ze to dziala. Niestety to wiekszosc przypadkow z koncowym efektem: „przerabialem DSP i nie dzialal“

Jak cos takiego czytam, to od razu kojarze, dlaczego „nie dzialal“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, xajas napisał:

Uzywajac funkcji Trace (uwaga na A*B) pochylilem moja krzywa o te 0,5dB

I o to chodziło, jak korygować krzywą używając REW.

11 minut temu, jurek1 napisał:

Zassałem z sieci Sweep w wysokiej rozdzielczości, i wszystko zacznę od początku, przy użyciu Roon jako Output Device.

Nie kombinuj. Rew robi sweep w dowolnej rozdzielczości to raz. Dwa - sweep "pomiarowy" z Rewa ma na początku i na końcu markery, więc można go odtworzyć z czegokolwiek, nagrać na cokolwiek i zaimportować do rewa.

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Nie kombinuj. Rew robi sweep w dowolnej rozdzielczości to raz. Dwa - sweep "pomiarowy" z Rewa ma na początku i na końcu markery, więc można go odtworzyć z czegokolwiek, nagrać na cokolwiek i zaimportować do rewa.

Mnie chodzi o to że ja chcę go mierzyć Umikiem, ale odtwarzać z Roon. Jak mam go więc nagrać żeby była możliwość odtworzenia go potem w Roon? czy chodzi Ci o nagranie w DAW?

• Administratorzy

Przeniesiono. Proszę sprawdzić czy wszystko jest ok.

W razie problemów oznaczajcie mnie w wpisach.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

40 minut temu, przemak napisał:

Co masz na mysli piszac o „markerach“?

REW moze nie tylko generowac ale takze zapisac ten Sinus Sweep dowolnej dlugosci jako plik. A potem mozna go przepuscic przez Roon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Przy okazji mam pytanko: czy można to zastosować w Daphile? Jest opcja BruteFIR, możliwość załadowania Convolution Filter osobna dla lewego i prawego kanału, przyjmuje pliki WAV...

Tak, można. Aby korekcja została wprowadzona trzeba też nacisnąć "Save & restart".

14 minut temu, Espectro napisał:

Przeniesiono. Proszę sprawdzić czy wszystko jest ok.

W razie problemów oznaczajcie mnie w wpisach.

Bardziej sensowny byl by odnosnik do DSP/DRC niz do REW (REW jest tutaj tylko narzedziem i czesciowym processem w calosciowej korekcji DSP/DRC), ale lepsze to niz nic 🙂 

• Administratorzy
4 minuty temu, xajas napisał:

Bardziej sensowny byl by odnosnik do DSP/DRC niz do REW (REW jest tutaj tylko narzedziem i czesciowym processem w calosciowej korekcji DSP/DRC), ale lepsze to niz nic 🙂 

Zmiana tematu także wchodzi w grę. Jaki ustawić aby było dobrze ?

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

• Espectro zmienił(a) tytuł na DSP/DRC | REW pierwsze kroki

Moze cos takiego jak

"Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy uzyciu REW"

albo

"Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW"

wasz jezyk polski jest bardziej poprawny niz moj, wymyslcie cos ladnego 🙂

Edytowane przez xajas
19 minut temu, xajas napisał:

REW moze nie tylko generowac ale takze zapisac ten Sinus Sweep dowolnej dlugosci jako plik. A potem mozna go przepuscic przez Roon

Ukryta Zawartość

Gdzie znaleźć to okno?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Poproszę: [email protected]

Na przeszkodzie stoi brak skalibrowanego mikrofonu.

--

Wyslane,

Mikrofon to 100€

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Mnie chodzi o to że ja chcę go mierzyć Umikiem, ale odtwarzać z Roon. Jak mam go więc nagrać żeby była możliwość odtworzenia go potem w Roon? czy chodzi Ci o nagranie w DAW?

52 minuty temu, xajas napisał:

Właśnie o to chodzi. W oknie generatora można zapisać plik o dowolnej długości i rozdzielczości. Wybierając "measurement sweep" dostaniemy sweep z dodatkami na początku i na końcu. Potem wystarczy go puścić z czegokolwiek (z tego roona) i nagrać na cokolwiek (daw z Umikiem jako wejście) i tak nagrany sweep zaimportować do rewa i analizować. To jest odpowiednik bezpośredniego pomiaru jakby. 

Na podstawie tych dodatków rew przy imporcie się orientuje i wie co i jak, więc nie należy ich ucinać. 

nagrywamy.com

13 minut temu, przemak napisał:

Na podstawie tych dodatków rew przy imporcie się orientuje i wie co i jak, więc nie należy ich ucinać. 

Dobre. Dobrze wiedziec!

Edytowane przez xajas
  • Espectro zmienił(a) tytuł na Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW
4 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Czy ty mierzysz -20 dBFS? Ja ustawiam -12dBFS.

Ukryta Zawartość

Nie zwracalem na to uwagi gdyz w efekcie koncowym jest to tez kombinacja z glosnoscia nastawina na wzmacniaczu, a efekt tej kombinacji sprawdzam przed pomiarem i widze jaki jest poziom pomiaru i czy mam headroom

@xajas szanowny Panie czy jest jakiś darmowy program, w ktorym mozna sobie w sposob graficzny wymodelowac krzywą i zapisac jako home curve do REW? 

Dwa pytanka:

1. Czy przed korekcją głośności nie należałoby skorygować fazę?

2. Czy w plikach kalibracyjnych do mikrofonu korygowana jest też faza czy tylko głośność? 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Ajothe napisał:
czy jest jakiś darmowy program, w ktorym mozna sobie w sposob graficzny wymodelowac krzywą i zapisac jako home curve do REW? 

Darmowego nie znam

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Dwa pytanka:

1. Czy przed korekcją głośności nie należałoby skorygować fazę?

2. Czy w plikach kalibracyjnych do mikrofonu korygowana jest też faza czy tylko głośność? 

1. To jest zbyt ogólne pytanie

w moim programie DSP/DRC (Acourate) koryguje fazę na dwóch etapach

- strojenie zwrotnic aktywnych (delay dla każdego kanału)

- korekcja pomiaru całego pasma w miejscu odsluchu

REW tego  nie robi. Jeśli chcesz się tym zająć, popatrz np. na program "Rephase"

2. W moim pliku do UMIKA nie ma fazy:

Sens Factor =-2.845dB, SERNO: 7016321
10.054    -4.6804
10.179    -4.5149
10.306    -4.3526
10.434    -4.1936
10.564    -4.0377
10.696    -3.8849
10.829    -3.7352
10.964    -3.5886
11.1    -3.4450
11.238    -3.3044

.........

Edytowane przez xajas

Taką sobie krzywą wystrugałem na podstawie pliku textowego i targetu w formacie mdat, który dostałem od @xajas 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie efekty z optymalizacją z Rephase są bardzo zadowalające. 

Jestem na etapie testowania wielu wariantów krzywych, stopnia stosowania EQ w rew itd.

Narazie jednak najbardziej jestem zadowolony z Rephase. 

Pomiary na nowej krzywej. Niestety na interfejsie, jak odtwarzam plik z Roon, to w oknie pomiarowym pod koniec pomiaru wyskakuje błąd: nie można znaleźć znacznika końcowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Heh, masz podobne pomiary do moich. Podbicia na basie i w okolicach 800hz 😁  ja jednak zaczynam dochodzic do wniosku, że lubię te podbicia....I jedynie korekta Rephase mi robi robotę....

......nieważne myślałem że pokazujesz overlay kanału prawego i lewego 🤔

Edytowane przez Ajothe
6 minut temu, Ajothe napisał:

Heh, masz podobne pomiary do moich. Podbicia na basie i w okolicach 800hz 😁  ja jednak zaczynam dochodzic do wniosku, że lubię te podbicia....I jedynie korekta Rephase mi robi robotę....

......nieważne myślałem że pokazujesz overlay kanału prawego i lewego 🤔

Coś sobie wystrugałem, ale EQ nie chce mi korekty zrobić. Jestem poza zasięgiem korektora 😃

Teraz, jurek1 napisał:

Coś sobie wystrugałem, ale EQ nie chce mi korekty zrobić. Jestem poza zasięgiem korektora 😃

Ale już chyba wiem! jest za duży odstęp pomiędzy Targetem, a moją krzywą.

10 minut temu, jurek1 napisał:

Problem jest zapewne gdzie indziej. To rozumiem jest z pomiaru kontrolnego po korekcji. A jak wygląda symulacja korekty w REW, też jest takie odstępstwo od projektowanej krzywej?

• Pokaż nowe odpowiedzi