Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie, zapomniałem 😁

Ale te zakłócenia z gniazda mic w laptoku czy PC Tobie nie przeszkadzały? 

Mialem nawet wersje „douszne“ (do pomiarow w autach), cuda bajery

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_8935.thumb.jpg.3c810c4fec2a8a9dae03e38580fb8b43.jpg

Faktycznie, zapomniałem
Ale te zakłócenia z gniazda mic w laptoku czy PC Tobie nie przeszkadzały? 

Nie, jakosc byla wystarczajaca, by zaczac zabawe w DSP

Tutaj porownanie kalibrowanego profesjonalnego z moim zmajstrowanym (tym prostym) i z moim dousznym

profi2.thumb.jpg.8bf8869a193e2e3f02eb53ad7a28cdd9.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, xajas napisał:

Tutaj porownanie kalibrowanego profesjonalnego z moim zmajstrowanym (tym prostym) i z moim dousznym

Spoko. No ale jeśli zamierzamy np wyrównać pasmo pomiędzy kanałami, czy fazę pomiędzy kanałami, to płaskość mikrofonu chyba nie ma znaczenia? Znaczenie zaczyna mieć, gdy chcemy doprowadzić do płaskiej lub zadanej pasmo w miejscu odsłuchu. Dobrze myślę?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie zupelnie.

To raczej kwestja tego z jaka dokladnoscia chcesz to wszystko korygowac.

Przyklad.

Aby zredukowac agresywnosc korekcji uzywamy np. male wygladzanie 1/3, ktore w peakach moze sie roznic o kilka dB od mniej wygladzonych 1/6 albo 1/12 pomiarow.

Albo wystarczy ze robie kilka pomiarow i je usrednie, i juz mam miejscowe roznice o kilka dB
No to po co mi kalibracja z dokladnoscia do 0,5dB skoro potem niweluje ta dokladnosc wygladzaniem albo usrednianiem

Wszystko ze zdrowym rozsadkiem i w granicach tego co slysze pasownie do tego co chce osiagnac

Mikrofon ma być liniowy, każdy inny się nie nadaje o czym możesz się sam przekonać

Co to jest „liniowy“?

@AjotheNie podkręcaj mnie bo na sobotę nie mam planów 🙂

Edytowane przez szymon1977

Generalnie pamiętajcie, że oprócz charakterystyki przenoszenia, która ma być równa, płaska czy tam liniowa, mikrofon pomiarowy musi być mikrofonem dookólnym. Większość np. dynamicznych mikrofonów wokalnych to mikrofony kierunkowe, niektóre tanie pchełki pojemnościowe też.

nagrywamy.com

13 minut temu, xajas napisał:

To raczej kwestja tego z jaka dokladnoscia chcesz to wszystko korygowac.

Jedno doświadczenie z innej branży pokazuje, że trzeba uważać, aby nie oczekiwać większej dokładności od pomiaru niż dokładność urządzenia pomiarowego. Drugie, że posługiwanie się różnicą dwóch nieskalibrowanych odczytów niweluje brak kalibracji.

Oczywiście nie mówię tu o użyciu byleczego, typu słuchawek zamiast mikrofonu, natomiast sama w sobie kalibracja niezbędna jest tylko do pomiaru wartości bezwzględnej, która przy wyrównywaniu pasma kanałów nie jest chyba potrzebna.

Weźmy np ten wykres:

profi2.jpg

Powiedzmy, że rozmijają się kanały na 60Hz: czy mierzymy mikrofonem czerwonym czy zielonym, to wykresy kanałów się rozminą. Jeśli po wprowadzeniu korekty kanały się zrównają, to nie będzie pomiędzy nimi różnicy niezależnie, jaka de facto wartość jest przy tych 60Hz i czy odczytana jest prawidłowa.

@xajas kolega @przemak bardzo ładnie rozwinął co miałem na myśli 😋

@szymon1977 najlepsze w Twoim wypadku byłoby DIY Xajasa 😅

3 minuty temu, Ajothe napisał:

@szymon1977 najlepsze w Twoim wypadku byłoby DIY Xajasa 😅

Powiem tak: jeśli chodzi o wartości bezwzględne, to mnie interesuje zakres 20-200Hz, przy 50Hz jest 20dB odchyłki, a poniżej wykresu nie ma bo pewnie wy.ebało poza monitor a koledze nie chciało się go wpionie stawiać 🙂

Dodam jeszcze jedna moim zdaniem bardzo wazna uwage.
Po co robie ten caly cark z pomiarami, korekcja, itd.?

Po to, by zoptymalizowac brzmienie mojego systemu i dopasowac go do moich wymagan i preferencji. A nie po to, by pomiar wygladal „liniowo“. Ten caly cyrk to tylko narzedzie pomagajace mi osiagnac powyzszy cel.
A jesli zauwazam, ze ta dogmatyczna liniowa linia przeszkadza mi w osiagnieciu tego celu, albo moja aparatura nie dostarcza “liniowych“ wynikow, to biore na to poprawke, wykrzywiam ta liniowa linie i startuje proces na nowo, tak dlugo, az mi sie spodoba.
I to jest wlasnie genialne w DSP, bo w przypadku „niepodobania“ nie musze kupowac nowych klockow, sieciowek i innych dupereli. Jedyne co musze, to ruszyc glowa i wyprobowac inne setupy, az mi sie spodobaja

4 minuty temu, xajas napisał:

A jesli zauwazam , ze ta dogmatyczna liniowa linia przeszkadza mi w osiagnieciu tego celu to nie wacham sie i wykrzywiam ta liniowa linie i startuje proces na nowo, tak dlugo, az mi sie spodoba.

W skrócie Korektor Graficzny Diora FS042 tylko lepiej i z głową - i to mi się podoba 🙂

-----

11 minut temu, Ajothe napisał:

kolega @przemak bardzo ładnie rozwinął co miałem na myśli 😋

On nic nie rozwinął.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Ja uważam że równanie do płaskiej linii zabija wręcz charakter systemu 😁 

Nie bez powodu każdy kupuje co innego.

..natomiast sama w sobie kalibracja niezbędna jest tylko do pomiaru wartości bezwzględnej, która przy wyrównywaniu pasma kanałów nie jest chyba potrzebna.
Weźmy np ten wykres:
profi2.thumb.jpg.8bf8869a193e2e3f02eb53ad7a28cdd9.jpg
Powiedzmy, że rozmijają się kanały na 60Hz: czy mierzymy mikrofonem czerwonym czy zielonym, to wykresy kanałów się rozminą. Jeśli po wprowadzeniu korekty kanały się zrównają, to nie będzie pomiędzy nimi różnicy niezależnie, jaka de facto wartość jest przy tych 60Hz i czy odczytana jest prawidłowa.

Dokladnie tak! W wiekszosci wypadkow wazna jest relacja pomiaru X do pomiaru Y a nie ich wartosc absolutna. Co jest tez wazne, to powtarzalnosc pomiaru. Jesli pomiar powtarzamy 10 razy w tych samych warunkach, to powinien pokazywac 10 razy „to samo“. Ale to nie jest problemem, nawet przy tych tanich kapsulkach.

BTW. Tutaj przyklad na takie kapsulki, ktore kupowalem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, xajas napisał:

Dokladnie tak! W wiekszosci wypadkow wazna jest relacja pomiaru X do pomiaru Y a nie ich wartosc absolutna.

Dziękuję. To w  sobotę działam 🙂

11 minut temu, xajas napisał:

Co jest tez wazne, to powtarzalnosc pomiaru.

Dodam, że nie należy mylić dokładności odczytu z dokładnością pomiaru.

Prosty przykład: co z tego, że odległość z taśmy odczytamy z dokładnością do mm, skoro na drugim końcu ktoś zero przyłożył z dokładnością do 10cm?

9 minut temu, Ajothe napisał:

Koniecznie podziel sie wykresami i info o mikrofonie 😁

Zacznę od końca: mikrofon to Sony ECM-AC2 (zdjęcie podróby, ale za to ładne)

s-l500.png

6 minut temu, Ajothe napisał:

Panie, zamiast tu tłuc dywagacje już dzisiaj miałbyś zrobione pomiary 😁

To, że sąsiedzi akceptują death metal nie znaczy, że przymkną oko na white noise o północy. A tak na poważnie to już raz spróbowałem praktyki bez teorii, dlatego tym razem będzie na odwrót... tzn wtedy było na odwrót, tym razem będzie po bożemu.

8 minut temu, Ajothe napisał:

Tylko Sweep'em rób te pomiary, nie white noisem 😋

Zrobię black metal noisem 🙂

Przypomniałem sobie, jak lata temu podchodzono do sprzętu Hi-Fi. W świecie purystów, audiofil, wzmacniacz powinien mieć tylko dwie gałki: Balans i wzmocnienie. Panowała wtedy teoria, że wszelkiego typu korekcja psuje przekaz. Sprzęt gra różnie, pomieszczenie ma swoje mankamenty itd... Pracowałem lata temu w firmie, która zajmowała się produkcja aparatury kinowej, włącznie z produkcją taśmy magnetofonowej. Mieliśmy na wyposażeniu bardzo dobre laboratorium pomiarowe jak na tamte czasy. Oczywiście wszystkie pomiary charakterystyk były wykonywane liniowo. Świat poszedł do przodu, aparatura pomiarowa jest teraz na poziomie, o jakim w tamtych czasach nikomu nie nie śniło. Uszy natomiast pozostały takie same, nie wliczając w to procesu głuchnięcia z wiekiem, wszystko odbywa się podobnie. 

Wtedy używano korektorów graficznych, bardzo popularny był filtr "loudness" który miał zapewniać korektę charakterystyki przy cichym słuchaniu, i oczywiście moda tamtych czasów, ustawianie korektora w V-kę. Potem pojawiły się wieże stereo z procesorami, gdzie, gdzie było kilka filtrów do wyboru, w zależności od rodzaju słuchanej muzyki.

Teraz mamy to wszystko w domenie cyfrowej, na nieporównywalnym poziomie, z niebywałą precyzją możemy stroić filtry, włącznie z parametrem Q, a przebieg liniowy się nie zmienił 🙂 jest dalej nudny jak flaki z olejem.

Fajna historyje napisałeś. Dzisiaj również jest tak, że wielu uważa brak dodatkowych pokręteł i loudness za zaletę. Właściwie to sam tak uważam i mam wzmacniacz z pokrętłem do źródła, pokrętłem do volume i przycisk on / off. Wcześniej miałem z bajerami i tylko cały czas kręciłem i ciągle nie byłem zadowolony.... 

Korekcja dsp to trochę inna bajka, tutaj staramy się eliminować mody pomieszczenia 😁 

A zabawa EQ to moim zdaniem tak naprawdę potrzeba nie zabicia charakteru zestawu, stąd zabawa we własne krzywe. I to jest fajna rzecz, że można dzisiaj za grosze się tak bawić 🙂

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Właściwie to sam tak uważam i mam wzmacniacz z pokrętłem do źródła

Ja też od dawna 🙂

4 minuty temu, Ajothe napisał:

A zabawa EQ to moim zdaniem tak naprawdę potrzeba nie zabicia charakteru zestawu, stąd zabawa we własne krzywe. I to jest fajna rzecz, że można dzisiaj za grosze się tak bawić 🙂

Dokładnie. Pomijając fakt, że jest to ingerencja w charakterystykę przebiegu, to jednak mody pomieszczenia też te charakterystykę zmieniają. Nie każdy ma możliwość adaptacji pomieszczenia.

Taką korektę dzisiaj zrobiłem, ale jeszcze nie słuchałem. Lewy kanał.

Ukryta Zawartość

I prawy.

R.thumb.jpeg.533eed3d2d821df7490abe483dda8e13.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ciekaw jestem wrażeń, swoje przewidywania mam, ale się nie podzielę byś się nie sugerował przy odsłuchu. Ciekawe czy będą takie odczucia jak moje 😁

Teraz, Ajothe napisał:

No to ciekaw jestem wrażeń, swoje przewidywania mam, ale się nie podzielę byś się nie sugerował przy odsłuchu. Ciekawe czy będą takie odczucia jak moje 😁

Już mogę powiedzieć, Musiałem korektorem obniżyć dół o ok -1.5dB do 200hz, reszta wydaje się Ok. Muszę się osłuchać, wydaje się trochę sucho. Zobaczymy.

I oczywiście Headroom -3dB, bo clipping był. Musze ten temat ogarnąć, ale jeszcze nie wiem jak.

Scena bardziej wypłaszczona, mniejszy obraz 3D, ale więcej detali. Gra bardziej jak monitory studyjne. Wszystkie dźwięki jak na dłoni.

No to właściwie w 100% mam takie samo wrażenie i nie jestem z tego zadowolony! 😁 

Narazie myślę o zrobieniu kontrowersyjnej krzywej, która będzie zbliżona do krzywej pomiaru, tylko z lekkimi korektami....

Tylko nie wiem jak to zrobić 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi