Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny + wzmacniacz do 6000 tyś.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zmienić kolumny i wzmacniacz. Obecnie to wysłużone Tannoy M2 i Yamaha AX 592. Budżet na całość to  6 tyś. 

Kolumny podstawkowe lub małe podłogowe. Preferowany bas reflex z przodu . Sprzęt może być używany.

Będzie to grało w pomieszczeniu ok 20m2 ( powierzchnia zaznaczona na różowo) nie licząc otwartej kuchni. Kolumny będą stały tak jak na rysunku.

Zależy mi dobrej stereofonii i scenie z w miarę dobrym konturowym basem.  Trochę duże wymagania jak na te pieniądze ale może coś doradzicie.

Muzyka to głównie rock w stylu Riverside, Porcupine Tree itp. oraz jazz.

Z góry dzięki. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojciech_78
https://www.audiostereo.pl/topic/159858-kolumny-wzmacniacz-do-6000-ty%C5%9B/

Z nowego sprzętu możemy ci zaproponować wzmacniacz Audiolaba 6000A z kolumnami np. Elac Debut Reference B6, albo  Pioneer A-40AE z kolumnami Polk Audio Signature Elite ES50. Zapraszamy do naszego salonu na odsłuch i po indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wzmacniacz Audiolab 6000A z przewodami chord 2500zl

Ukryta Zawartość

Do tego mam fajne małe podłogówki

Ukryta Zawartość

Całość 4000zl 

Ewentualnie można do nich Magnata MR780

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny KEF LS50 Meta

Wzmacniacz SMSL DA-9 z trybem SDB.

Synergia wybitna.

Gwarantuję, że lepszego brzmienia nie uzyskasz w budżecie 6K zł.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A ja też polecam coś podobnego, do kolegi, a mianowicie SMSL A300 + Gato FM-15

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub SMSL A300 + monitory 3 drożne KEF R300 / KEF R300:

Ukryta Zawartość

lub SMSL A300 + Wharfedale Linton

Ukryta Zawartość

Polecam monitory Gato posłuchać, grają naprawdę dobrze i jest barwa i fajny bas, słuchać można godzinami, w ogóle nie męczące. Sam je miałem teraz przeszedłem na kilka razy droższe ale ciągle bardzo dobrze wspominam i bardziej mi się podobały od Kefów, które też miałem, zarówno Ls50 jak i R300. Polecam posłuchać i zobaczyć który dźwięk bardziej odpowiada, wszystkie te monitory dobrze zagrają w 20m2.

Co chodzi o SMSL A300, to coś małego i też ma tryb SDB, a trochę mocniejszy (2x165W przy 4 Ohm) od starszego brata, ale może naprawdę zawstydzić standardowe wzmacniacze w cenie do 3tys. zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RobG1974
15 minut temu, RobG1974 napisał:

Polecam monitory Gato posłuchać, grają naprawdę dobrze i jest barwa i fajny bas, słuchać można godzinami, w ogóle nie męczące. Sam je miałem teraz przeszedłem na kilka razy droższe ale ciągle i bardzo dobrze wspominam i bardziej mi się podobały od Kefów, które też miałem, zarówno Ls50 jak i R300. Polecam posłuchać i zobaczyć który dźwięk bardziej odpowiada, wszystkie te monitory dobrze zagrają w 20m2.

Co chodzi o SMSL A300, to coś małego, ale może naprawdę zawstydzić standardowe wzmacniacze w cenie do 3tys. zł.

KEF LS50 Meta to wyższa półka niż LS50 i R300. Poza tym skrzydła rozwijają tylko z trybem SDB SMSL. Tworzą wtedy wyjątkowo udane połączenie, które zawstydza dużo droższy sprzęt. 

SMSL A300 spokojnie może stanąć w szranki ze wzmacniaczami kosztującymi grubo powyżej 3K. Teraz ceny nowego markowego sprzętu są szalone. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

31 minut temu, Piopio napisał:

Gwarantuję, że lepszego brzmienia nie uzyskasz w budżecie 6K zł.

Serio? 😉 Już polecałeś mi taki zestaw (i pewnie g kupię). ale...... A co sądzisz o Usherach V 601, nie lepsze od KEF LS50? Słyszałem, że te Ushery są wybitne i nawet legendarne LS50 zostawiają w tyle. Nie wiem ile w tym prawdy, a sprawdzić trudno bo tych "tajwanów" praktycznie nie ma w sklepach.

Hej, 

Jeśli mieszkasz w Poznaniu lub okolicach to zapraszam na odsłuch Rotela RA-1212 (pełne dual mono) z JMLab Focal Chorus 716s.

T

mam w upie

1 minutę temu, Piopio napisał:

KEF LS50 Meta to wyższa półka niż LS50 i R300.

Podobno LS50 Meta są nieznacznie lepsze od LS50. R300 są stare, ale co z porównaniem do R3, które teraz są w super cenie?

11 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Serio? 😉 Już polecałeś mi taki zestaw (i pewnie g kupię). ale...... A co sądzisz o Usherach V 601, nie lepsze od KEF LS50? Słyszałem, że te Ushery są wybitne i nawet legendarne LS50 zostawiają w tyle. Nie wiem ile w tym prawdy, a sprawdzić trudno bo tych "tajwanów" praktycznie nie ma w sklepach.

KEF LS50/Meta z SMSL z trybem SDB tworzy wybitne połączenie. Same kolumny niekoniecznie są lepsze.

3 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Nie wiem ile w tym prawdy, a sprawdzić trudno bo tych "tajwanów" praktycznie nie ma w sklepach.

Mój Znajomy, widzę że je sprzedaje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Same kolumny niekoniecznie są lepsze.

Piszesz o Usherach? No niektórzy się o nich wypowiadają w niemal samych superlatywach. Ja mam zdanie oparte wyłącznie na tym co wyczytałem, czyli nic nie wiem 🙂

2 minuty temu, RobG1974 napisał:

Mój Znajomy, widzę że je sprzedaje

Zapytam czy nie mają demo, głupio oddawać jak się nie spodobają.

10 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Podobno LS50 Meta są nieznacznie lepsze od LS50. R300 są stare, ale co z porównaniem do R3, które teraz są w super cenie?

R3 trzeba słuchać z trochę większej odległości niż LS50 Meta. R3 mają więcej basu i potrzebują większego pomieszczenia niż LS50.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

R3 trzeba słuchać z trochę większej odległości niż LS50 Meta. R3 mają więcej basu i potrzebują większego pomieszczenia niż LS50.

OK, to wiem. Wymieniłem R3 bo pisałeś o R300.

20 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Właśnie się zastanawiałem nad Usherami V601. Są do  kupienia używane  za 3 tyś. W tej samej cenie znalazłem też podłogowe v 602 ale nie wiem czy nie będą za duże do mojego metrażu.  

Obie oferty znam. Podłogowe 602-ki mają lepszą cenę, to oczywiste. Ale z 20 m2 to chyba minimum na nie. 3000 zł za V601 to raczej sporo, bo ostatnio nówki były za 3600, teraz są za 3800.

Jestem ciekaw ich bezpośredniego porównania z LS50? Ktoś zna te paczki?  ( Trzecim moim faworytem są Triangle Comete EZ - też ponoć super, zainteresuj się nimi ).

Naprawdę posłuchajcie Gato FM-15, nie są to kolumny idealne, ale mniej im brakuje od Kefów czy to LS50 (Meta nie wiele odbiega od poprzednich LS50) czy R300. U mnie najlepiej zagrał duet LS50 postawione na R300. LS mają lepszą górę i średnicę ale bass jest taki sobie i Ls wymagają tak naprawdę do dobrego grania dużo powietrza wkoło, u mnie najlepiej grały w salonie na 30m2. Jakbym miał wybierać mimo wszystko do słuchania na codzień wolałbym Gato FM15, a obecna seria mk2 jest jeszcze lepsza ale i droższa. Comet nie słuchałem ale sam mam podłogowe Triangle Signatura Delta w 2 zestawie i bardzo je lubię, ale to już zupełnie inny styl grania, mój kolega ma natomiast Signature Theta i to tez są fajne monitory, ale to już zupełnie inna klasa cenowa i bardziej wymagająca co chodzi o dobór wzmacniacza, tutaj cokolwiek nie da się podpiąć, żeby dobrze zagrały. V601 jakoś nigdy nie słyszałem. Mało osób ze znajomych je posiada, a to też o czymś świadczy.

Zaletą Gato jeszcze jest fakt możliwość zmiany ustawień zwrotnicy, są 3 możliwości. Jak TopHifi kiedyś je miał w dystrybucji to kosztowały ponad 10tys. zł. Monitor pomimo basreflexu tylnego 30cm od ściany nigdy mi nie za dudnił, a w R300 musiałem przytykać port basreflexu.

Edytowane przez RobG1974

Ja o tych GATO słyszałem już co nieco. Że są super jak na takie maluchy. Cena też nie jest niska. ale widzę na OLX za 3650 są 3 letnie, na gwarancji. Choler, może....

Z czym można GATO porównać ze znanych kolumn / znanych (popularnych) producentów ?

12 minut temu, RobG1974 napisał:

U mnie najlepiej zagrał duet LS50 postawione na R300

Co to znaczy? R300 "grały" rolę standów ? 🙂

Tak, niestety mambrana 13cm nie jest w stanie wytworzyć odpowiednio nisko schodzącego basu w takiej obudowie jak ma LS50, dlatego sekcje basową brałem z r300 a pozostałą z LS50 w Biampingu. 🙂

Ciekawe. Jak możesz napisz coś więcej o tych GATO 🙂  Czy Twoim zdaniem z Yamaszką A-S1000 dobrze by się zgrały? Podobają mi się, lubie duńskie kolumny (słuchałem Zensorów i wieki temu budżetowych Jamo).

31 minut temu, RobG1974 napisał:

Tak, niestety mambrana 13cm nie jest w stanie wytworzyć odpowiednio nisko schodzącego basu w takiej obudowie jak ma LS50, dlatego sekcje basową brałem z r300 a pozostałą z LS50 w Biampingu. 🙂

Dlatego KEF LS50/Meta trzeba dopalić trybem SDB (opatentowany) od SMSL. Ten tryb wyciąga z KEF taki basik, że można się zdziwić. Bez tego trybu grają płasko. 

42 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Z czym można GATO porównać ze znanych kolumn / znanych (popularnych) producentów ?

🙂

Najblizej im chyba do Dynaudio... 

Chodzi o ogolny ich charakter. Muzykalna srednica, obfity ale deczko slamazarny bas i rozdzielcza pelna detali, lecz subtelna, delikatna gora.

Tak gra na przyklad seria Excite...

14 minut temu, Piopio napisał:

Dlatego KEF LS50/Meta trzeba dopalić trybem SDB (opatentowany) od SMSL. Ten tryb wyciąga z KEF taki basik, że można się zdziwić. Bez tego trybu grają płasko. 

Piopio - a jak oceniasz pracę SMSL DA-9 lub A300 dodatkowo z DAC-iem? Będzie jeszcze dodatkowa poprawa? Obecnie mam (od dziś) D50s Toppinga i jestem w szkoku jak bardzo poprawiła się rozdzielczość, wyrazistość dźwięku.

2 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Piopio - a jak oceniasz pracę SMSL DA-9 lub A300 dodatkowo z DAC-iem? Będzie jeszcze dodatkowa poprawa? Obecnie mam (od dziś) D50s Toppinga i jestem w szkoku jak bardzo poprawiła się rozdzielczość, wyrazistość dźwięku.

DAC jest konieczny. To nie jest specjalna konstrukcja typu VMV A2.

14 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Ciekawe. Jak możesz napisz coś więcej o tych GATO 🙂  Czy Twoim zdaniem z Yamaszką A-S1000 dobrze by się zgrały? Podobają mi się, lubie duńskie kolumny (słuchałem Zensorów i wieki temu budżetowych Jamo).

Gato, grają ciepło, dlatego dobrze jest je łączyć z przejrzystym wzmacniaczem z dobrą kontrolą niskich zakresów. Uważam, że z Yamahą powinny dobrze się sparować, u mnie grały z Leemą Tucana II. Kolega je ma natomiast z Musical M6si i tu widzę mimo wszystko za małą kontrolę na basie. Bas w M6si tez nie jest tak super kontrolowany. Ale Gato mają rewelacyjną średnicę i przestrzenność. choć plany nie są tak cienką kreską rysowane jak w Trianglach Signature Theta, ale całokształt odsłuchu jest bardzo przyjemny. To są monitory do długiego słuchania nie męczą.

Yamaha i rozdzielczy dac i może efekt być bardzo dobry, A-S1000 nie słuchałem ale miałem długo A-S2000 kiedyś.

Dzięki za przybliżenie Gato! W jednym teście napisali że Gato 15-ki są bardzo fajne, świetnie wykonane, ale nie są mistrzami neutralności i precyzji. To mnie zbiło z tropu powiem szczerze. Szkoda bo kolumny do tanich nie należą.

Ukryta Zawartość

Jeszcze poszukam porównania z LS 50, bo to mnie najbardziej interesuje.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi