Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny + wzmacniacz do 6000 tyś.

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Dzięki za przybliżenie Gato! W jednym teście napisali że Gato 15-ki są bardzo fajne, świetnie wykonane, ale nie są mistrzami neutralności i precyzji. To mnie zbiło z tropu powiem szczerze. Szkoda bo kolumny do tanich nie należą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze poszukam porównania z LS 50, bo to mnie najbardziej interesuje.

Nie kombinuj ! Bierz KEF LS50 Meta i połącz je z SMSL z SDB. GWARANTUJĘ, że w cenie tego kompletu nie osiągniesz lepszego brzmienia. 

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Do 20 M2 monitory? Bierz podłogowe kolumny i to z wooferami najmniej 16 bo potem będziesz żałował. Co podłogówka to podłogówka.

Edytowane przez Satori
23 minuty temu, Satori napisał:

Do 20 M2 monitory? Bierz podłogowe kolumny i to z wooferami najmniej 16 bo potem będziesz żałował. Co podłogówka to podłogówka.

Za dobre podłogówki trzeba zapłacić 2x więcej. Muszą mieć przestrzeń. Nie znikają tak z pomieszczenia jak kolumny podstawkowe. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

43 minuty temu, Piopio napisał:

Za dobre podłogówki trzeba zapłacić 2x więcej. Muszą mieć przestrzeń. Nie znikają tak z pomieszczenia jak kolumny podstawkowe. 

20 m2 to wystarczająca przestrzeń. Monitory, potem suby dokupują i na to samo w cenie wychodzi.

Edytowane przez Satori

Obecnie ceny nowego sprzętu tak potrzebowały że jeżeli masz do wymiany całość czyli wzmacniacz i kolumny to w tym budżecie wybrałbym sprzęt używany.

Wybór jest naprawdę spory i zrobisz spory przeskok względem nowego sprzętu w tej cenie oraz obecnego sprzętu który masz.

Piotr 

Wg mnie najlepiej posłuchać samemu. Tylko zobacz w jakiej grupie są oceniane Gato, one bas mają dużo lepszy od LS 50, fizyki się nie da oszukać. Odnosnie testu AV to nie słuchałem akurat innych monitorów wymienionych alo jakość zwycięzca tekstu mnie jakoś nie przekonuje, JBL też nie. W tej cenie wolałbym już tańsze Dynaudio Exite, ale Gato w ogóle nie męczą, ja je zmieniłem na Diapason Adamantes, a to już zupełnie inna półka cenowa.  Do 20m2 można już postarać się i o podłogowe np, takie PMC 20.23.

W dniu 14.10.2022 o 13:46, Satori napisał:

Też bym szedł w podłogówki na wooferze minimum 6,5 cala, odpowiednio ustawione i grające z dobrze kontrolowanym basem mogą super grać i w mniejszych pomieszczeniach. U mnie 12m2 i AP Yara znikają w pomieszczeniu, basik palce lizać😉

W dniu 13.10.2022 o 18:57, RobG1974 napisał:

Naprawdę posłuchajcie Gato FM-15

Góra powinna być bardzo dobrej jakości bo siedzi tam SB29RDC, który sam używam, tweeter na forach DIY zbiera praktycznie same dobre opinie za wysoką jakość grania przy tej cenie. Z drugie strony w podobnej cenie mamy krajowe YB Bise na jeszcze lepszych przetwornikach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wersję XL

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit

Z czym u Ciebie grają te Audio Physic Yara??

Gdzie jest u nich cennik na stronie? 🙂 Nie mogę znaleźć na yb-audio.pl

Od dłuższego czasu Hegel H200, trzyma basik w ryzach, pełna kontrola. Ostatnio jak były ceny na stronie to pamiętam około 6k za Bise i 7k za Bise XL

Dzięki! AP Yara nie są takie drogie, tj. używane nie są drogie. Jak myślisz, dobrze by się zgrały z Yamaszką A-S 1000?

Jak w nich wypadają wokale? Separacja instrumentów? Budowanie sceny?  Bo basik to ja mam dobry w podstawkowych KEF Q350, nawet powiedziałbym, że bardzo dobry.

12 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Jak myślisz, dobrze by się zgrały z Yamaszką A-S 1000?

Nie wiem jak mogą zagrać z Yamahą.

Mam Yara Classic, to model z dwoma głośnikami średniotonowymi.

U mnie grają głównie z Haiku Audio Bright MkV, ale również z Exposure 2010.

Kolumny są świetnie wykonane pod kątem stolarki, mają piękny kolor, wybarwienie. Są smukłe, takie delikatne.

Potrafią, gdy stworzyć im odpowiednie warunki wykreować niezłą scenę stereo zarówno na szerokości, na kierunku przód - tył, ale również góra - dół. Innymi słowy budują obraz dźwiękowy 3D i to pokaźnych rozmiarów.

Instrumenty lokują w przestrzeni tak, że palcem można wskazywać gdzie dany instrument jest ulokowany i czy wokalista kręci głową jak śpiewa.

Lubią trochę przestrzeni wokół siebie. No i lubią prąd.

Podobne w charakterze są Tannoy R2, jednak te grają odrobinę ciemniejszym dźwiękiem.

Warto się zainteresować zarówno jednymi jak i drugimi.

O ile w przypadku AP nie zauważyłem jakichś spektakularnych reakcji na kable głośnikowe, to w przypadku Tannoy jest to bardzo istotny element.

13 godzin temu, Prewwit napisał:

Od dłuższego czasu Hegel H200, trzyma basik w ryzach, pełna kontrola. Ostatnio jak były ceny na stronie to pamiętam około 6k za Bise i 7k za Bise XL

Dostałem info, że najtańsze Bise to już 8k, XL podejrzewam już w okolicach 10k.

@slyszecisze - dzięki! Przyjrzę się tym AP-om.

15 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Kup sobie KEF LS50Meta za 4.300 nowe. Będziesz w 100% zadowolony. 

6 godzin temu, Piopio napisał:

Kup sobie KEF LS50Meta za 4.300 nowe. Będziesz w 100% zadowolony.

Jeśli pójdę w kolejne KEF-y to albo w LS50 bez Meta, czyli po taniości, albo w droższe, ale nie w "Mietka" tylko w KEF R3.

Podobno "Mietki" nie wnoszą wielu zmian w stosunku do starszych LS50, a 1000 zł w przypadku poprzedników, zaoszczędzony.

Natomiast co do R3: odradzano mi je na mały metraż (12 m.kw.). Ale czytałem ostatnio wypowiedź gościa który na 10 metrach miał LS50 Meta i przeszedł na R3. Twierdzi, że dzięki większej efektywności, R3 grają dużo lepiej także przy mniejszych poziomach głośności. I mimo małej przestrzeni R3 mu zagrały sporo lepiej.

Wiem, ze one muszą być odsunięte co najmniej o 50-60 cm od ściany z tyłu, albo powinno się potraktować wkładami z gąbki.

2 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Jeśli pójdę w kolejne KEF-y to albo w LS50 bez Meta, czyli po taniości, albo w droższe, ale nie w "Mietka" tylko w KEF R3.

Podobno "Mietki" nie wnoszą wielu zmian w stosunku do starszych LS50, a 1000 zł w przypadku poprzedników, zaoszczędzony.

Natomiast co do R3: odradzano mi je na mały metraż (12 m.kw.). Ale czytałem ostatnio wypowiedź gościa który na 10 metrach miał LS50 Meta i przeszedł na R3. Twierdzi, że dzięki większej efektywności, R3 grają dużo lepiej także przy mniejszych poziomach głośności. I mimo małej przestrzeni R3 mu zagrały sporo lepiej.

Wiem, ze one muszą być odsunięte co najmniej o 50-60 cm od ściany z tyłu, albo powinno się potraktować wkładami z gąbki.

A niektórzy recenzenci mówią, że LS50Meta to inna jakość. 

R3 grają gorzej w małym pomieszczeniu ze względu na układ głośników - trzeba siedzieć dalej niż w przypadku LS50. Tak mówią. Może się zdarzyć, że R3 będą buczeć i nic z tym nie będzie się dało zrobić. LS50Meta są bezpieczniejsze. Lepsze do wokali. Do 12m2 w życiu bym nie kupił R3. 

Jeśli kupisz wzmacniacz SMSL z trybem SDB to LS50 zagrają lepiej. 

Jeszcze muszę wrócić do porównania starych i Meta. Stare Ls50 mają jedną zaletę: są dostępne w kolorze "Czarnuch Połysk". A te nowe Meta jakieś takie trochę dziwne mają obudowy, ta niby czarna czyli "Carbon Black" jest bardziej szara niż czarna.

Generalnie nie spotkałem się z opinią żeby brzmienie było znacząco lepsze w Meta. Natomiast piszą, że "Mietki" mają mniejsze wymagania odnośnie elektroniki ("less power hungry" and "more forgiving").

W dniu 16.10.2022 o 21:41, Tweeter2016 napisał:

Dzięki! AP Yara nie są takie drogie, tj. używane nie są drogie. Jak myślisz, dobrze by się zgrały z Yamaszką A-S 1000?

Jak w nich wypadają wokale? Separacja instrumentów? Budowanie sceny?  Bo basik to ja mam dobry w podstawkowych KEF Q350, nawet powiedziałbym, że bardzo dobry.

Nie łączyłem AP z Yamahą. Co do grania to możesz poczytać moją opinię tutaj

Ukryta Zawartość

W dniu 17.10.2022 o 11:18, Tweeter2016 napisał:

No to spora zmiana cen, więc już moja propozycja się tutaj nie łapie😉

Ukryta Zawartość

Chyba coraz bardziej skłaniam się ku nie dużym używanym podłogówkom.

Co myślicie o takich wyborach? :

- Audio Physic Yara II Evolution  - 1700 zł

- Audio Physic Spark 5 - 3500 zł

- Usher V 602 - 3000 zł 

16 minut temu, wojciech_78 napisał:

- Usher V 602 - 3000 zł 

Rozważ jeszcze KEF R500.

W dniu 19.10.2022 o 14:56, wojciech_78 napisał:

- Usher V 602 - 3000 zł 

Dopisz jescze tannoy dc6t oraz /albo w wersji SE. Oraz monitor audio rx6

Nie wiem czy ktoś będzie ci w stanie wskazać jednoznaczna odpowiedź 

Piotr 

• 4 miesiące później...
On 10/13/2022 at 7:48 PM, Piopio said:

Dlatego KEF LS50/Meta trzeba dopalić trybem SDB (opatentowany) od SMSL. Ten tryb wyciąga z KEF taki basik, że można się zdziwić. Bez tego trybu grają płasko. 

Jak się włącza ten tryb bo w opcjach go nie widzę? (mam S.M.S.L DA-9 z 2022 roku. Firmware?)

4 minuty temu, baron_bartek napisał:

Jak się włącza ten tryb bo w opcjach go nie widzę? (mam S.M.S.L DA-9 z 2022 roku. Firmware?)

W menu EQ bodajże. Ale mogli zrezygnować z SDB i dodali tryby Loudness. 

Faktycznie jest. Zaskoczyło mnie to, bo co to ma wspólnego z equalizerem? (chyba, że to jest w skrócie dynamiczny equalizer i nic więcej.... ale w brzmieniu na pierwszy rzut ucha wyczytuje nie tylko zmianę tonów, ale i chociażby zwiększenie przestrzeni. Szczegóły też minimalnie wypchnęło z głębi, chyba, że mi się wydaje)

Edytowane przez baron_bartek
23 minuty temu, baron_bartek napisał:

Faktycznie jest. Zaskoczyło mnie to, bo co to ma wspólnego z equalizerem? (chyba, że to jest w skrócie dynamiczny equalizer i nic więcej.... ale w brzmieniu na pierwszy rzut ucha wyczytuje nie tylko zmianę tonów, ale i chociażby zwiększenie przestrzeni. Szczegóły też minimalnie wypchnęło z głębi, chyba, że mi się wydaje)

U mnie z włączonym trybem SDB wzmacniacz grał zdecydowanie lepiej. 

5 minut temu, baron_bartek napisał:

Tak, gra lepiej. Poszukam potem informacji co to konkretnie jest.

Korekcja oparta na krzywych Fletchera-Munsona. 

Zaleta SDB jest to, że im głośniej tym mniejsza korekcja. 

Fajne, aczkolwiek u mnie tego nie czuć, ale steruje głośnością z sygnału.

Zakładam, że korekcję kontroluje głośność (pokrętło) wzmacniacza, a nie dostarczonego sygnału

4 minuty temu, baron_bartek napisał:

Zakładam, że korekcję kontroluje głośność (pokrętło) wzmacniacza, a nie dostarczonego sygnału

To steruj głośnością ze wzmacniacza. Tak będzie lepiej.

Oczywiscie ze kontrolowane glosnoscai wzmacniacza (pokretlem). W lepiej zrobionych aplikacjach mozesz nawet skalibrowac, od jakiego poziomu glosnosci zaczyna to dzialac.
  • Pokaż nowe odpowiedzi