Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody głośnikowe do 2 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, radark napisał:

Ostatnio przerabiałem temat wyboru kabli głośnikowych dla siebie i mój wybór padł na Van den Hul The Arctic, niedrogi a znakomity przewód, delikatnie po jaśniejszej stronie, niesamowicie porządkuje scenę, fajnie utwardza i kontroluje bas, muzyka przybliżona do słuchacza i rewelacyjna w tej cenie średnica

Mam w domu kilka zestawów stereo i na jednym z nich od kilku lat "gra" Van den Hul Clearwater. Mam podobne odczucia do tych co opisałeś Arctic'a. Clearwater jest dużo tańszy ale i tak jestem z niego zadowolony 😊

22 godziny temu, piotrek7 napisał:

Szczecin, Jana Pawła 46. Korytarzyk prowadzący do sali odsłuchowej. Drugi karton po lewej stronie. 😁

Nie kupowałem przez internet. Przyszedłem do salonu. Poprosiłem o jakiś kabel ze szpuli. Zaproponowano mi coś takiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlaczego nie ma tego na stronie internetowej? Nie wiem. To pytanie raczej do Top Hi-Fi. Nie mają na stronie wielu rzeczy, które w swej ofercie mają marki znajdujące się w ich portfolio.

jaka cena 1mb ?

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, piotrek7 napisał:

Dlaczego nie ma tego na stronie internetowej? Nie wiem.

A szkoda bo tez bym chetnie je wyprobowal jakby dalo sie normalnie zdalnie kupic 😉

Znalazlem, maja byc dostepne za ok miesiac na stanie. Bedzie testowane 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

jaka cena 1mb ?

Naprawdę nie pamiętam. Kupowałem go kilka miesięcy temu a paragonu nie zachowałem. A i tak jako stary klient dostałem niezły rabat. W każdym razie cena poniżej 200 zł za metr. 

2 godziny temu, rafa napisał:

A szkoda bo tez bym chetnie je wyprobowal jakby dalo sie normalnie zdalnie kupic 😉

Wspomniałem o swoich przypuszczeniach, że za tymi kablami faktycznie stoi Oyaide. I ma to sens bo Luxmanowi za cholerę nie opłacałoby się uruchamiać produkcji kabli. Patrząc na budowę wyszło mi, że ten Lux to Oyaide Across 3000

Edytowane przez piotrek7

Moja sugestia, to ZavFino Prima MK2

ZavFino Prima MK2 to kable z dużą  rozpiętością dynamiki, z wyraźnie określonymi barwami i szczegółami. 
Bas schodzi bardzo nisko, wokale są naturalne i "namacalne". Jednocześnie lepiej słychać wszystkie szczegóły typu przeszkadzajki, miotełki, itd. 
Scena jest szeroka, zarówno do przodu jak i w tył, co bardzo ,,lubią'' moje kolumny, a ja także. 

ZavFino PRIMA MKII OCC to kable mało znane u nas, ale na innych rynkach mają dobre, bardzo dobre opinie użytkowników. 

Polecam jednak nie brać moich opinii na poważnie. Przetestujcie je najlepiej sami, pożyczając gdzieś ze sklepu albo od dystrybutora. Ja kupiłem je całkiem okazyjnie, jako używane i zmieściłem się sporo poniżej zakładanego przez założyciela tematu budżecie.
U mnie te kable wpisały się w system audio znakomicie. Sprzedałem wcześniej posiadane Zu Audio Event i trochę kasy na płyty mi zostało. Zmieniłem niedawno wzmacniacz oraz kolumny, a te kable zostały.

Trochę o budowie tych kabli :
Konstrukcja Litz , przewodniki z miedzi monokrystalicznej PC OCC , powlekany srebrem przewodnik centralny OCC, oddzielnie izolowany. 
Są dosyć grube, świetnie wykonane, pomimo sporej średnicy są relatywnie elastyczne.
Ja kupiłem z rynku wtórnego z bardzo dobrymi wtykami : 1877PHONO CB-09 Banana Plug Carbon.
Wtyki dokręcane, solidnie siedzą w gniazdach kolumn i we wzmacniaczu. Banany się nie wysuwają, nie kolebią w gniazdach.

Niedawno byłem posłuchać kolumny Elac Vela FS 509.2 w salonie i jak mi to pospinali i uruchomili odsłuch, to byłem zaskoczony jakością dźwięku. Pomyslałem, ale lipa ! 
Podszedłem do kolumn i okazało się, że jeden banan wyskoczył z gniazda kolumny. Dobrze, że nie zwarł się z drugim, bo działoby się, oj działo.
Kable demo, więc pewnie już trochę się po różnych sprzętach zmęczyły.

Edytowane przez wig
błąd
W dniu 14.10.2022 o 07:43, g88 napisał:

Cześć, chciałbym poprosić o opinię na temat przewodów głośnikowych do 2000 zł😉 
Aktualnie używam Chord Clearway, które zastąpiły Melodike Purple - efekt, jakby ktoś ściągnął koc z głośników. Chordy grają dość neutralnie moim zdaniem, ale pomyślałem, żeby spróbować czegoś nowego. 

Mój tor to: 
Cyrus CD-T - Wireworld Ultraviolet - DAC Chord Qutest - Van Den Hull The First Ultimate II - Wzmaczniacz Moon 240i - głośniki Opera Seconda. 

Co do kabli, to często rekomendowane są  Tellurium Q Black, ale podobno trochę temperują górę.... 
Myślałem również o Tellurium Silver, Nordost White, Ricable Magnus, Tara Laps Apollo. 

Musisz uważać z tymi kablami.

Miałem najnowszą Melodikę 

Ukryta Zawartość

Zero jakiegoś koca, dźwięk soczysty i barwny z bardzo mocnym i mięsistym basem.

Jest na rynku wiele kabli głośnikowych po których podłączeniu następuje tzw. Zdjęcie koca. Podobnie miałem po podłączeniu kilku kabli gramofonowych czy RCA.

Z czasem zauważyłem że identyczny objaw jest po podłączeniu kabli z Ali.

Jeśli kabel jest oszukany i zbudowany z drutu zamiast miedzi to właśnie natychmiast zdejmuje koc razem z całym jego dobrodziejstwem czyli soczystością i barwą.

Jakaż ulga po ponownym Wpięcie "zdrowego miedzianego" kabla nawet pokrytego srebrem.

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, wig napisał:

Moja sugestia, to ZavFino Prima MK2

ZavFino Prima MK2 to kable z dużą  rozpiętością dynamiki, z wyraźnie określonymi barwami i szczegółami. 
Bas schodzi bardzo nisko, wokale są naturalne i "namacalne". Jednocześnie lepiej słychać wszystkie szczegóły typu przeszkadzajki, miotełki, itd. 
Scena jest szeroka, zarówno do przodu jak i w tył, co bardzo ,,lubią'' moje kolumny, a ja także. 

ZavFino PRIMA MKII OCC to kable mało znane u nas, ale na innych rynkach mają dobre, bardzo dobre opinie użytkowników. 

Polecam jednak nie brać moich opinii na poważnie. Przetestujcie je najlepiej sami, pożyczając gdzieś ze sklepu albo od dystrybutora. Ja kupiłem je całkiem okazyjnie, jako używane i zmieściłem się sporo poniżej zakładanego przez założyciela tematu budżecie.
U mnie te kable wpisały się w system audio znakomicie. Sprzedałem wcześniej posiadane Zu Audio Event i trochę kasy na płyty mi zostało. Zmieniłem niedawno wzmacniacz oraz kolumny, a te kable zostały.

Trochę o budowie tych kabli :
Konstrukcja Litz , przewodniki z miedzi monokrystalicznej PC OCC , powlekany srebrem przewodnik centralny OCC, oddzielnie izolowany. 
Są dosyć grube, świetnie wykonane, pomimo sporej średnicy są relatywnie elastyczne.
Ja kupiłem z rynku wtórnego z bardzo dobrymi wtykami : 1877PHONO CB-09 Banana Plug Carbon.
Wtyki dokręcane, solidnie siedzą w gniazdach kolumn i we wzmacniaczu. Banany się nie wysuwają, nie kolebią w gniazdach.

Niedawno byłem posłuchać kolumny Elac Vela FS 509.2 w salonie i jak mi to pospinali i uruchomili odsłuch, to byłem zaskoczony jakością dźwięku. Pomyslałem, ale lipa ! 
Podszedłem do kolumn i okazało się, że jeden banan wyskoczył z gniazda kolumny. Dobrze, że nie zwarł się z drugim, bo działoby się, oj działo.
Kable demo, więc pewnie już trochę się po różnych sprzętach zmęczyły.

link ?

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

link ?

Choćby na stronę ze Stanów , jest tam wiele opinii:

Ukryta Zawartość

w Europie , we Francji masz także :

Ukryta Zawartość

Na stronie producent podaje, że w Polsce dystrybutorem jest Intrada z Poznania. 

I żeby nie było od razu jazdy, nie mam żadnych powiązań z tymi firmami i nie lokuję produktów.

Uzupełnienie :

link do wtyków, które mam zainstalowane :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wig
uzupełnienie
2 godziny temu, Audroc napisał:

Musisz uważać z tymi kablami.

Ale zauwazyles ze ten post byl z 2022?

2 godziny temu, Audroc napisał:

zbudowany z drutu zamiast miedzi

A co bedzie jak bedzie zbudowany z miedzianego drutu?

W dniu 3.01.2025 o 17:28, piotrek7 napisał:

Dla mnie to też było pewne zaskoczenie bo wcześniej widziałem jedynie konfekcjonowane odcinki na stronie internetowej Luxa. 

Też widziałem kable z takim nadrukiem na Ali 😁

Te jednak pochodzą z oficjalnej dystrybucji i jeśli ktoś szuka typowego "miedziaka", zdecydowanie warto wziąć je pod uwagę 

Raczej zamawia u jakiegoś dostawcy ze swym nadrukiem i sprzedaje jako swoje. U kogo? Szukałem informacji na ten temat i coś mi się obiło o uszy na temat Oyaide 

Z ciekawości w jakiej one są cenie w pl?

W dniu 6.01.2025 o 04:44, Pseudodrummer napisał:

Żeby nie było zwrotów.
Jak kupisz w sklepie-bezpośrednio-zwrotu nie ma.

I tyle...

Kabli z metra też nie możesz zwrócić. Więc bez obawy 

Świetnie się czytało te ostatnie posty i że jednak jest jeszcze grono osób które potrafią bronić tego co slysza. Jest nas coraz mniej bo mamy , przy najmniej ja mam już przeżyć walki ze sceptykami. 

Także podwójna piąteczka!

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Z ciekawości w jakiej one są cenie w pl?

Tak jak napisałem wcześniej. Kupowałem kilka miesięcy temu a paragonu nie zachowałem. 

Poniżej 200 zł za metr

Tellurium Q Black II + zworki już do mnie jadą ale ciekaw jestem Q blue II , Q ultra blue. Czy ktoś robił takie porównanie ?

Edytowane przez Luk77
38 minut temu, Luk77 napisał:

Tellurium Q Black II + zworki już do mnie jadą ale ciekaw jestem Q blue II , Q ultra blue. Czy ktoś robił takie porównanie ?

Ultra Blue bardzo ciemne brzmienie. 

Ale black nie sa ani jasne ani ostre. Problem masz gdzies indziej a probujesz leczyc kablem glosnikowym 😉

Źródło ostrości też pewnie razem z nimi pozostanie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

30 minut temu, audioburak napisał:

Źródło ostrości też pewnie razem z nimi pozostanie 😉 

Mój system wybrałem świadomie. W przeciągu  kilkunastu lat przetestowałem wiele wzmacniaczy w budżecie do 14 tys (nowe) Kolumn też było sporo. Moje monitory zupelnie znikają z pomieszczenia , są przejrzyste , precyzyjne ale nie ostre. Żadnych sybilantów. Niemniej troszkę więcej ciepełka by się przydało.

Kable zostawiłem na koniec.Tellurium mają być taką wisienką na torcie. Zobaczę które mi podejdą bardziej.

Edytowane przez Luk77
7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Tak jak napisałem wcześniej. Kupowałem kilka miesięcy temu a paragonu nie zachowałem. 

Poniżej 200 zł za metr

Dzięki!

4 godziny temu, Luk77 napisał:

To teraz mam zagwostke. Chodziło mi o dociążenie oraz złagodzenie wysokich. Może powinienem wziąść blue zamiast black

Zaskoczę cię. 

Nie dociazysz ale mocno zlagodzisz brzmienie melodika mdc2250. Zdarzało mi się ją zamontować nawet jako zworki. 

13 godzin temu, Luk77 napisał:

+ zworki

Najlepsze zworki jakie możesz kupić to kawałek drutu. Takiego  jak Neotech SOCP-24 lub Neotech SOST-24. Ten drugi mam w swoich ATC 😉

Drut Mundorfa też jest bardzo dobry

Edytowane przez piotrek7
9 godzin temu, Luk77 napisał:

Tellurium mają być taką wisienką na torcie. Zobaczę które mi podejdą bardziej.

Napisz jak ocena po testach. Ja mam ten podstawowy, czyli Blue II. W przypadku tych bananów mam jedną obawę o wytrzymałość mechaniczną złącz. Nie wiem jak wtyki są mocowane z taśmą, ale wchodzą niekiedy naprawdę bardzo ciężko. Przy przepinaniu co pewien czas dla porównań, obawiam się, że mogą się ułamać.

Edytowane przez Mark75X
Literówka
14 godzin temu, Mark75X napisał:

Napisz jak ocena po testach. Ja mam ten podstawowy, czyli Blue II. W przypadku tych bananów mam jedną obawę o wytrzymałość mechaniczną złącz. Nie wiem jak wtyki są mocowane z taśmą, ale wchodzą niekiedy naprawdę bardzo ciężko. Przy przepinaniu co pewien czas dla porównań, obawiam się, że mogą się ułamać.

Napiszę po testach jakie są różnice. Dzięki za ostrzeżenie . Będę bardzo uważał przy przepinaniu.

W dniu 7.01.2025 o 13:48, Luk77 napisał:

Kable zostawiłem na koniec.Tellurium mają być taką wisienką na torcie. Zobaczę które mi podejdą bardziej.

TQ Blue to nie jest wisienka - to jest "korektor"

20 godzin temu, Luk77 napisał:

Dzięki za ostrzeżenie . Będę bardzo uważał przy przepinaniu.

Po wielu latach uzywania glosnikowych Tellurium zadnych problemow nigdy nie mialem z trwaloscia.

Nie ma potrzeby pchania sila to konca. Wystarczy tyle ile wchodza z rozsadnym oporem.

Tellurium open trwa 😀 ultra blue ii i q black ii łatwo jednak niema bo sparing partnerem jest mocny zawodnik Supra PLY Wide . Najwyższa seria PLY już nieprodukowana.

Powiem że jest ciekawie . Mechanicznie kabelki Tellurium super. Bananki wchodzą w terminale jak w masełko.

Miałem przez chwilę Cardas 101 Speaker i bardzo szybko je wymieniłem na Cardas Crosslink Speaker. Polecam bo grają bardzo czystko, klarownie, przestrzennie, nie przycinają góry (jak 101'ki). Polecam w budżecie ok 1500zł

• 2 tygodnie później...

Coś cicho na temat Albedo Blue. W mojej opinii warte uwagi  Scena detal

Ostatnimi czasy wymieniłem wzmaka i kolumny a kabelki zostały. Ciekaw jestem Waszych opinii.

• Pokaż nowe odpowiedzi