Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość dźwięku w Oppo 103 , 105 , 203 , 205

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, Zochu91 napisał:

. I mówię to z doświadczenia po przejściu na Oppo 203. Różnica jest dla mnie niezauważalna jeśli chodzi o efekt wyostrzania

Sorry ale piszesz głupoty darbee podbija miejscowo kontrast pikseli więc zmiana jest w kolorystyce i ostrości co daje efekt trójwymiarowości. W żadnym wypadku suwaki ostrości nie powodują takiego efektu. Czy to jest fajnie czy nie to inny temat każdy ma własne preferencje.

A co do audio po hdmi przecież to są tak małe różnice że nie warto o tym pisać i należy patrzyć na funkcjonalność/ możliwości odtwarzacza a nie to jak gra po hdmi.

Edytowane przez bl4ck
Godzinę temu, Zochu91 napisał:

I mówię to z doświadczenia po przejściu na Oppo 203

Albo wiesz w sumie nie miałem 203 więc nie wiem jak działa wyostrzanie w nim, choć ciężki mi sobie wyobrazić że tak samo jak w darbee.

17 minut temu, bl4ck napisał:

Sorry ale piszesz głupoty darbee podbija miejscowo kontrast pikseli więc zmiana jest w kolorystyce i ostrości co daje efekt trójwymiarowości. W żadnym wypadku suwaki ostrości nie powodują takiego efektu. Czy to jest fajnie czy nie to inny temat każdy ma własne preferencje.

A co do audio po hdmi przecież to są tak małe różnice że nie warto o tym pisać i należy patrzyć na funkcjonalność/ możliwości odtwarzacza a nie to jak gra po hdmi.

Black, porównywałeś ten sam film na Oppo 103d z włączonym Darbee i Oppo203? Ja tak! Jeśli używasz Darbee na poziomie 25% a nie 100% to zapewniam Cię że podbicie kontrastu w 203 da bardzo podobny efekt

No właśnie nie dlatego przepraszam za pierwszy post, mam nadzieję że będzie mi dane to kiedyś sprawdzić. nigdy nie słyszałem takiej opinii.

49 minut temu, bl4ck napisał:

No właśnie nie dlatego przepraszam za pierwszy post, mam nadzieję że będzie mi dane to kiedyś sprawdzić. nigdy nie słyszałem takiej opinii.

Spoko. Nawet na konkurencyjnym forum Maciej K. pisal w teście Oppo 203 jak dobrze ta funkcja działa 🙂

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Zochu91 napisał:

dlaczego lepszy jest wg. Ciebie Panas 9004 a nie OPPO

Bo 9004 ma procesor obrazu i ma dwa presety ustawień wiec jeden można przypisać do BD tak jak ja to mam a drugi dla 4K …

Oczywiscie moja opinia jest pod katem odtwarzania filmów i koncertów z płyt nie biorę pod uwagę funkcjonalności sieciowych bo tutaj panas kuleje i to strasznie…

po drugie miałem kiedyś Pioneera LX500 i mogłem go porównać z Panasonic-em i dla mnie LX to przepaść i nie wart wtedy 5 tys zł… ( porównania przeprowadzałem na TV Sony KD75XE9405 )

1 minutę temu, długi89 napisał:

Bo 9004 ma procesor obrazu i ma dwa presety ustawień wiec jeden można przypisać do BD tak jak ja to mam a drugi dla 4K …

Oppo też ma kilka presetów ustawień i też jakiś (nie wiem jaki, może gorszy) procesor obrazu 🙂 Biorąc pod uwagę podobną cenę to Panas funkcjonalnie jest trochę goły 😛 

Myślałem że bezpośrednio porównywałeś Oppo z Panasonic bo jestem ciekaw opinii kogoś kto miał je okazję porównać w bezpośrednim starciu

No mnie ciekawi porównanie ale obrazu HDR, ja mam ub424, ub824 i obraz 1080p dużo bardziej podoba mi się na oppo 105d i mówię tu również gdy darbee jest wyłączone. Różnica w PQ między ub424 a ub824 jest żadna w zasadzie i nie chcę tu pisać że ub9000 ma taką samą bo go nie mam, ale na forach ludzie oddawali ub9000 bo względem starszych modeli korzyść była znikoma.

Ja mam takie jedno słowo które dobrze określi moje odczucia względem oppo, "kryształowy"  obraz.

Edytowane przez bl4ck

Też macie takie „rozjechane” klawisze w aplikacji Oppo na telefonie ?

Oppo 103 eu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 22.10.2022 o 20:31, 1mechanik napisał:

Ale nie oszukujmy sie oppo 105, 205 to nie jest super sprzet do odtwarzania muzyki. Cd player za 5tys + dac za 3tys (ówczesne ceny 105, 205) i oppo leży. Oczywiscie wszystko wpiete w ten sam wmak.

Tylko pokaż mi DAC w normalnej cenie, który odtworzy ścieżki wielokanałowe? To o czym piszesz, to wyłącznie stereo, czyli do kina jest bezużyteczne. DAC-i wielokanałowe oczywiście są, ale zobacz sobie ich ceny: exaSound E68 w przeliczeniu powyżej 20K zł. Był jeszcze rewelacyjny Okto DAC8, ale spróbuj go kupić...

W dniu 31.10.2022 o 18:42, Zochu91 napisał:

Jeśli używasz Darbee na poziomie 25% a nie 100% to zapewniam Cię że podbicie kontrastu w 203 da bardzo podobny efekt

A z ciekawości jak oni tam nazwali ten efekt? Bo koło normalnego podbicia kontrastu, to co robi Darbee to nawet nie leżało.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 5.11.2022 o 21:28, qbakos napisał:

Tylko pokaż mi DAC w normalnej cenie, który odtworzy ścieżki wielokanałowe? To o czym piszesz, to wyłącznie stereo, czyli do kina jest bezużyteczne. DAC-i wielokanałowe oczywiście są, ale zobacz sobie ich ceny: exaSound E68 w przeliczeniu powyżej 20K zł. Był jeszcze rewelacyjny Okto DAC8, ale spróbuj go kupić...

A jak niby te DACki mają zdekodować ścieżki wielokanałowe w kinie domowym???

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, max720 napisał:

Czy jest tutaj KTOŚ z Rzeszowa ?

Potrzebuję pomocy w odbiorze odtwarzacza i wysylki do mnie 🙂

Co kupiłeś? 

A sprzedawca nie może wysłać? Taki z niego leń? Masakra 

W dniu 12.11.2022 o 12:01, pmcomp napisał:

A jak niby te DACki mają zdekodować ścieżki wielokanałowe w kinie domowym???

Przez HDMI i wieloknałowy PCM - nie trzeba wtedy niczego dekodować. Co w tym widzisz dziwnego? Można też próbować przez USB, ale tu już potrzeba sterowników, więc trochę komplikuje sprawę. 

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

6 godzin temu, qbakos napisał:

Przez HDMI i wieloknałowy PCM - nie trzeba wtedy niczego dekodować. Co w tym widzisz dziwnego? Można też próbować przez USB, ale tu już potrzeba sterowników, więc trochę komplikuje sprawę. 

Wielokanałowy PCM mówisz? W kinie domowym standardem wykorzystującym dźwiek wielokanałowy jest kodowanie DTS i DD w różnych postaciach. Wielokanałowy PCM jest niszowy ponieważ zajmuje na nośniku mnóstwo miejsca. Poza tym w kinie 8 kanałów jak na dzisiejsze standardy to trochę przymało. Zostaje oczywiście wielokanałowe SACD czy DSD, i tu 8 kanałów to aż nadto, ale jak masz zamiar z odtwarzacza SACD czy streamera DSD przesłać sygnał do tego DACa?

BTW w cytowanych przez ciebie DACach widzisz gdzieś wejscie HDMI?

dac8pro_m.jpg

421exadac.bac.jpg

W tym drugim są porty HDMI. Jeden jako wyjście do OSD, drugi nieużywany 🙂 .

Also on the recessed panel are two HDMI connectors—one for viewing a user interface (UI) on a monitor, the other reserved for future use.

Edytowane przez pmcomp

4 godziny temu, pmcomp napisał:

Poza tym w kinie 8 kanałów jak na dzisiejsze standardy to trochę przymało

Dzisiejszym standardem jest soundbar.

11 godzin temu, pmcomp napisał:

Wielokanałowy PCM mówisz? W kinie domowym standardem wykorzystującym dźwiek wielokanałowy jest kodowanie DTS i DD w różnych postaciach. Wielokanałowy PCM jest niszowy ponieważ zajmuje na nośniku mnóstwo miejsca.

Ale kombinujesz... przecież nikt nie każe Ci tego zapisywać na nośniku. Ustawiasz odtwarzacz w tryb, żeby dekodował do postaci 5.1/7.1 PCM i to puszczasz na DAC-a. Ja tak mam skonfigurowane już od dłuższego czau, więc nie pisz, że się nie da. Oczywiście można zaszyć w oprogramowaniu DAC-a dekodery różnych standardów jak DD, DTS, czy bezstratne formaty itp., tylko pytanie po co. Dekodowaniem ma zajmować się odtwarzacz.

11 godzin temu, pmcomp napisał:

BTW w cytowanych przez ciebie DACach widzisz gdzieś wejscie HDMI?

Bo te DAC-i są oparte na USB, który ponoć jakościowo jest lepszym wejściem od HDMI, ale tak jak pisałem to komplikuje sprawę, bo żeby coś wysłać po USB potrzeba sterowników, więc odpada sporo streamerów czy odtwarzaczy - jest o tym wątek na ASR. Można do tego wykorzystać komputer, więc jak dla mnie pasuje... ale jeden DAC robi mała manufakturka i trzeba być magikiem, żeby to od nich kupić, a drugi ma cenę z kosmosu. Za tyle to nożna mieć pełnoprawny procesor, więc nie widzę sensu.

4 minuty temu, qbakos napisał:

Ale kombinujesz... przecież nikt nie każe Ci tego zapisywać na nośniku. Ustawiasz odtwarzacz w tryb, żeby dekodował do postaci 5.1/7.1 PCM i to puszczasz na DAC-a. Ja tak mam skonfigurowane już od dłuższego czau, więc nie pisz, że się nie da. Oczywiście można zaszyć w oprogramowaniu DAC-a dekodery różnych standardów jak DD, DTS, czy bezstratne formaty itp., tylko pytanie po co. Dekodowaniem ma zajmować się odtwarzacz.

Bo te DAC-i są oparte na USB, który ponoć jakościowo jest lepszym wejściem od HDMI, ale tak jak pisałem to komplikuje sprawę, bo żeby coś wysłać po USB potrzeba sterowników, więc odpada sporo streamerów czy odtwarzaczy - jest o tym wątek na ASR. Można do tego wykorzystać komputer, więc jak dla mnie pasuje... ale jeden DAC robi mała manufakturka i trzeba być magikiem, żeby to od nich kupić, a drugi ma cenę z kosmosu. Za tyle to nożna mieć pełnoprawny procesor, więc nie widzę sensu.

A skąd chcesz komercyjnie pozyskać materiał nagrany bezstratnie w PCM 5.1/7.1 ?

Tylko nie pisz proszę, że ze streamingu przez net 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

A skąd chcesz pozyskać materiał nagrany bezstratnie w PCM5.1/7.1 ?

Dalej nie rozumiesz. Ustawiasz w opcjach odtwarzacza, że na wyjściu chcesz mieć zdekodowane PCM. Matriał może być w czymkolwiek: DD, DTS, TrueHD, Atmos, czy nawet FLAC... bez znaczenia.

Poza tym... PCM jest najlepszym formatem do obróbki. U mnie np. ścieżki PCM przechodzą jeszcze przez EQ, gdzie mam wykonywaną korekcję akustyki i dopiero to idzie na DAC-a, za którego obecnie robi mi Cambridge CXU - tam są wykonywane opóźnienia kanałów i korekcja głośności

Edytowane przez qbakos

15 minut temu, qbakos napisał:

Dalej nie rozumiesz. Ustawiasz w opcjach odtwarzacza, że na wyjściu chcesz mieć zdekodowane PCM. Matriał może być w czymkolwiek: DD, DTS, TrueHD, Atmos, czy nawet FLAC... bez znaczenia.

Poza tym... PCM jest najlepszym formatem do obróbki. U mnie np. ścieżki PCM przechodzą jeszcze przez EQ, gdzie mam wykonywaną korekcję akustyki i dopiero to idzie na DAC-a, za którego obecnie robi mi Cambridge CXU - tam są wykonywane opóźnienia kanałów i korekcja głośności

No właśnie nie rozumiem.

Na jakim wyjściu ustawiam? Na HDMI !!! A żaden DAC wielokanałowy takiego wejścia nie ma.

Nie pisz, że chcesz wysłać wielokanałowe PCM przez USB.

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Na jakim wyjściu ustawiam?

Wchodzisz w ustawienia i szukasz odpowiedniej opcji. Może Twój streamer, czy co tam masz nie ma takiej opcji, ale z tymi sprzętami co miałem do czynienia wszystkie miały.

7 minut temu, pmcomp napisał:

A żaden DAC wielokanałowy takiego wejścia nie ma.

Słabo szukasz, sporo "chińczyków" takie ma. Wystarczy na allegro czy amazona wejść. Tylko że to są tanie sprzęty, gdzie nie masz żadnej gwarancji jakości dźwięku.

Tak, wielokanałowe PCM wysyła się przez USB... strasznie się wszystkim dziwisz 😉 

21 minut temu, qbakos napisał:

Słabo szukasz, sporo "chińczyków" takie ma. Wystarczy na allegro czy amazona wejść. Tylko że to są tanie sprzęty, gdzie nie masz żadnej gwarancji jakości dźwięku.

Tak, wielokanałowe PCM wysyła się przez USB... strasznie się wszystkim dziwisz 😉 

To sporo to ja mam gdzieś 🙂 . Chinole mają w doopie prawa autorskie, licencje itp.

To poproszę o listę streamerów z taką opcją przesłania przez USB niekodowanego wielokanałowgo PCM, daruj sobie proszę Chinole, i listę DACów z takim wejściem.

Dziękuję.

49 minut temu, pmcomp napisał:

A skąd chcesz komercyjnie pozyskać materiał nagrany bezstratnie w PCM 5.1/7.1 ?

Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie?

Właśnie po to wymyślono HDMI, żeby taki wielokanałowy PCM przesłać do prcesorów AV. Ale nigdzie więcej. I potrafią to wielokanałowe amplitunery i procesory AV. Ale MUSISZ korzystać z DACów w nie wbudowane. Czy sygnał zostanie rozkodowany z kontenerta Dolby czy DTS w źródle (i przesłany przez PCM) czy w odbiorniku (procesor) nie ma znaczenia. Nic z tym sygnałem nie zrobisz.

Nie spotkałem się z komercyjnym plikiem z wielokanałowym PCM czy DSD, może czegoś nie wiem.

Edytowane przez pmcomp

19 minut temu, pmcomp napisał:

Właśnie po to wymyślono HDMI, żeby taki wielokanałowy PCM przesłać do prcesorów AV. Ale nigdzie więcej.

M.in. po to.

I nie tylko do procesorów ale np. telewizorów. Ale inne urządzenia też mają sound procesory AV, np. soundbary (to takie zintegrowane amplitunery i głośnik 🙂 ).

3 minuty temu, pmcomp napisał:

To poproszę o listę streamerów z taką opcją przesłania przez USB niekodowanego wielokanałowgo PCM, daruj sobie proszę Chinole, i listę DACów z takim wejściem.

No ale to ja mam Ci tego szukać??? Nie interesuje mnie ten temat, bo u mnie za odtwarzacz robi PC, na którym to wszystko działa. Miałem kiedyś krótko odtwarzacz na androidzie i była opcja multichannel PCM przez HDMI, ale samo urządzenie działało fatalnie, więc się go pozbyłem.

Ogólnie USB Audio to standard dla kompa, nie wiem czy inne urządzenia to jeszcze obsługują, szczerze w to wątpię.
Zostaje Ci dobry odtwarzacz BD, typu Oppo jako wielokanałowy DAC - to jest obecnie najlepsze rozwiązanie jeśli chcesz się bawić w takie tematy.

15 minut temu, qbakos napisał:

No ale to ja mam Ci tego szukać??? Nie interesuje mnie ten temat, bo u mnie za odtwarzacz robi PC, na którym to wszystko działa. Miałem kiedyś krótko odtwarzacz na androidzie i była opcja multichannel PCM przez HDMI, ale samo urządzenie działało fatalnie, więc się go pozbyłem.

Ogólnie USB Audio to standard dla kompa, nie wiem czy inne urządzenia to jeszcze obsługują, szczerze w to wątpię.
Zostaje Ci dobry odtwarzacz BD, typu Oppo jako wielokanałowy DAC - to jest obecnie najlepsze rozwiązanie jeśli chcesz się bawić w takie tematy.

Nie musisz szukac bo ... nie ma.

Wszystko dostępne jest w necie jako kradziony i nielegalnie wyjety materiał z komercyjnych źródeł zawierających wielokanałowy materiał ambo w DSD albo zakodowany do Dolby czy DTS. I dlatego nie ma urządzeń szanujących się firm. A wytwórnie nie udostępniają wielokanałowych ścieżek do użytku komercyjnego.

Ot i cała prawda.

Opcję wysyłania wielokanałowego PCM przez HDMI ma każdy odtwarzacz BD czy BD-UHD. I nie są to jakies androidowe wynalazki tylko komercyjne urządzenia. Np. OPPO potrafi zdekodować DSD wielokanałowe i wysłać do procesora ... ale po HDMI.

Oczywiście jest możliwość pirackiego zripowania płyty SACD i wyjęcia wielokanałowych plików DSD i ew. przekonwertowanie ich potem nawet darmowym softem do postaci PCM. I takie pliki bez problemu odtwarza np. OPPO i przesyła w postaci cyfrowej przez HDMI do odpowiedniego procesora AV albo w postaci analogowej na wejście AV multichannel w tymże procesorze.

I słuchasz wielokanałowego PCM i DSD.

Z tym, że następuje tu na początku wątpliwy prawnie proceder łamania zabezpeczeń płyty SACD. No i cyfrowa transmisja nastepuje przez HDMI.

Zapewne używasz właśnie takich wielokanałowych plików na PC-e 😛😁😡. Chyba, że korzystasz z cyfrowych sampli wielokanałowych pozyskanych ze znanej norweskiej strony 😉 .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

41 minut temu, pmcomp napisał:

Właśnie po to wymyślono HDMI, żeby taki wielokanałowy PCM przesłać do prcesorów AV. Ale nigdzie więcej. I potrafią to wielokanałowe amplitunery i procesory AV. Ale MUSISZ korzystać z DACów w nie wbudowane.

Mam wrażenie, że piszesz o jednym, ja o drugim... Pytanie dlaczego muszę korzystać z takiego DAC-a, a nie jakiegoś zewnętrznego, którego sam sobie skonfiguruję i podłączę dalej pod końcówkę? Dla mnie to jest zwykłe utrudnianie życia lub może nie ma zapotrzebowania na takie rozwiązania.

A gdybym nadal nie odpowiadał na Twoje pytanie to, wystarczy coś w bezstratnym formacie np. DTS-HD MA, które dekoduje do PCM i wysyłam do DAC-a, ale o tym już przecież pisaliśmy. Chyba wszystkie koncerty są tak obecnie nagrywane. Po co mi materiał w czystym PCM?

15 minut temu, pmcomp napisał:

Wszystko dostępne jest w necie jako kradziony i nielegalnie wyjety materiał z komercyjnych źródeł zawierających wielokanałowy materiał ambo w DSD albo zakodowany do Dolby czy DTS. I dlatego nie ma urządzeń szanujących się firm. A wytwórnie nie udostępniają wielokanałowych ścieżek do użytku komercyjnego.

Tego to już zupełnie nie rozumiem. Jak mam płytę audio Metallicy w DTS 5.1 to jest kradziony materiał? Jak odtwarzam coś z płyty Blu-ray to też jest kradzione? Chyba fantazja Cię ponosi.

Edytowane przez qbakos

10 minut temu, qbakos napisał:

Tego to już zupełnie nie rozumiem. Jak mam płytę audio Metallicy w DTS 5.1 to jest kradziony materiał? Jak odtwarzam coś z płyty Blu-ray to też jest kradzione? Chyba fantazja Cię ponosi.

Oczywiście, że nie. Tylko to jest DTS 5.1 ... STRATNY 🙂 i to "bardzo" a my tu dyskutujemy raczej o nieskompresowanym materiale wielokanałoym PCM, nieprawdaż? I taki DTS wypuścisz po zwykłym wyjściu SPDIF. Choć i tak finalnie będziesz potrzebował gdzies dekodera DTS.

A jak wspominasz o odtwarzaniu płyt BD czy BD-UHD na komputerze to masz prawo jedynie do jej odtwarzania, a nie wyciągania z niej zawartości ... albo soft twojego PCa albo zmodyfikowany firmware twojego napędu łamie zabezpieczenia płyty i pozwala z niej uzyskać te wielokanałowe pliki PCM. Bo inaczej takich plików uzyskać się nie da. Ta sama metoda jak opisana przeze mnie powyżej w przypadku SACD.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi