Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie dotyczące zakupu kolumn NOTA 550

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.11.2022 o 18:20, Piotr Woźniak napisał:

Ok, elac debut 2.0 f5.2 są teraz w promocji więc pewnie je wezmę. 

Kolejne pytanie, jak będę chciał do tego kupić potem ampli, taki w przedziale 2000-3500 zł to co z tym będzie grało najlepiej?

Cambridge axr100

W dniu 5.11.2022 o 18:51, Piotr Woźniak napisał:

Ale f6.2 są dwa razy droższe, ale czy 2 razy lepsze?

Są lepsze ale w audio nie ma takiego określenia jak coś dwukrotnie lepsze.

Bo możesz je oczywiście porównywać pod kątem mocy i tam jest to parametr który jesteś w stanie określić czy jest dwa razy wyższa czy nie ale jeżeli chodzi o jakość dźwięku to nie da się go zmierzyć.

F5 są też fajne.

W dniu 5.11.2022 o 19:11, Piotr Woźniak napisał:

Lubię ładny bas, pokój  mam 25m2, czyli jednak 6.2. A może jednak pylona 25? Czy elac lepszy?

Elac. Nawet f5.

W dniu 5.11.2022 o 20:14, Piotr Woźniak napisał:

Dzięki wielkie Panowie, decyzja zapadłą. Kupuję te monitory 🙂 Pozdrawiam

A ja właśnie miałem ci pisać że ich monitory są naprawdę świetne w swojej cenie ale do twojego pomieszczenia szedłbym chyba jednak w te f5.

Tak czy siak kupujesz pewnie online?

Więc w razie czego sobie wymienisz:)

Piotr 

W dniu 5.11.2022 o 18:51, Piotr Woźniak napisał:

Ale f6.2 są dwa razy droższe, ale czy 2 razy lepsze?

Elac Debut 2.0 F6.2 przede wszystkim są bardziej wymagające jeśli chodzi o elektronikę i potrzebuja większego metrażu, aby zagrać dobrze. Myślę, że minimum 30m2

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Testowałem je już w 20 paru metrach bo faktycznie to jest kolumna która na pierwszy rzut oka nie sprawia wrażenia Wielkiej gabarytowo.

Ale faktycznie finalnie w brzmieniu to kolumna o mocnym silnym basie.

W mniejszych pomieszczeniach trzeba by bardziej zadbać o akustykę większe pomieszczenia poradzą sobie łagodniej.

Piotr 

W dniu 12.11.2022 o 15:09, Piotr Sonido napisał:

Testowałem je już w 20 paru metrach bo faktycznie to jest kolumna która na pierwszy rzut oka nie sprawia wrażenia Wielkiej gabarytowo.

Ale faktycznie finalnie w brzmieniu to kolumna o mocnym silnym basie.

W mniejszych pomieszczeniach trzeba by bardziej zadbać o akustykę większe pomieszczenia poradzą sobie łagodniej.

Piotr 

No Debuty grają basowo. Im to bardziej góry brakuje niż dołu 😉 Trzeba szukać wzmaka z krótkim basem i żywszą górą.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 5.11.2022 o 18:20, Piotr Woźniak napisał:

Kolejne pytanie, jak będę chciał do tego kupić potem ampli, taki w przedziale 2000-3500 zł to co z tym będzie grało najlepiej?

Cambridge Audio AXR100 🙂 

W dniu 15.11.2022 o 16:46, S4Home napisał:

Cambridge Audio AXR100 🙂 

Dzięki, 

A powiedzcie mi tak zmieniając trochę temat. Do tego  Cambridge Audio AXR100 kolumny podstawkowe, takie co zagrają  analitycznie, szczegółowo - głównie do spokojnej muzyki, bluesa, rocka - z tego co wyczytałem to chyba dobrym rozwiązaniem  był by elac reference b6 albo Dali Oberon 3 - który leszy, co o takim połączeniu myślicie?  Wprawdzie taki zestaw jest poza  moim budżetem ale może ojciec by sobie coś nowego zafundował.

a to musiał byś porównać bo na pewno się zdecydowanie różnią i możesz nie trafić , oglądnij sobie i porównaj oczywiście wersje przed modyfikacją !

1 godzinę temu, Piotr Woźniak napisał:

A powiedzcie mi tak zmieniając trochę temat. Do tego  Cambridge Audio AXR100 kolumny podstawkowe, takie co zagrają  analitycznie, szczegółowo - głównie do spokojnej muzyki, bluesa, rocka - z tego co wyczytałem to chyba dobrym rozwiązaniem  był by elac reference b6 albo Dali Oberon 3 - który leszy, co o takim połączeniu myślicie?  Wprawdzie taki zestaw jest poza  moim budżetem ale może ojciec by sobie coś nowego zafundował.

Analitycznie i szczegółowo? Hmm... Oberony może mają trochę góry, ale są bardzo basowe. Elac to ogólnie jest cieplejszy. W tej cenie i w takim charakterze to bardziej Cabasse MC170 Antigua lub Bronzen 100, ale Dali bym nie skreślał. 

Ogółem Oberon 3 + AXR100 zagra dosyć mocno szczegółowo, a basu nie braknie 🙂 

6 godzin temu, Piotr Woźniak napisał:

Dzięki, 

Ale dali ani elac nie grają analitycznie.

Chodź pytanie czy na pewno chcesz takich kolumn mając taki wejściem (axr100).

Jeśli tak to magnat signature 503, lepsze heco revolution3 wspomniane bronze 100, acoustic Energy, cabasse, triangle, 

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi