Skocz do zawartości
IGNORED

Trudny kompromis: uniwersalne kolumny podstawkowe, różne gatunki muzyki od bluesa po metal

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 18.12.2024 o 16:11, Gargan napisał:

To które marki są godne polecenia?

accuton i po temacie 🙂

Ja tam Kartesiany nawet lubię. Zdecydowanie coś innego konstrukcyjnie niz 99% na oko po drobnych produktów 🙂

No i żeby jeszcze nie być gołosłownym w stosunku do scana. 
6,5 cala
Kartesian vs Scan

Porównanie 18WE/4542T00 z Lom185_vKi
Kartesian ma znacznie ciut niższe FS, ale pokrywa wysokie tony lepiej niż Scan. 
Cena u Polskiego detalisty za scana to 4200zł brutto, Kartesiana to jakieś 2500zł brutto od producenta (głośnika nie ma na tlhp niestety).

BL:
Kartesian

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Scan:
image.thumb.png.5028365b12ed4b3d4c6fcac727d90537.png

Widać silną oś asymetrii Scana. BL jest niższy i używalny do jakiś 6mm, w Kartesianie BL jest liniowy do 8mm.

Kms:
Scan
image.thumb.png.5bc699044790b9dbc49ad7a87de15117.png

Kartesian: 
image.thumb.png.e7c54a70f1981927fb11ba9f6cdeb689.png

Widać znacznie lepszą symetrię w kartesianie. Ciężko stwierdzić poprawny zakres pracy Scana w domenie Kmsu. 

Le:
Kartesian:
image.thumb.png.23708425d60b5219c9c61b124f2c59eb.png
Scan:
image.thumb.png.af7417c0a6146500b7f5e88c926f0b74.png
Charakterystyka podobna. Ale skala inna, w Kartesianie +-4mm mamy 0.005mH różnicy, w scanie 0.02.

THD: 
Scan:
image.thumb.png.a46427aa125d5daa8cf0d9b2b94953db.png
Kartesian:
image.thumb.png.1437431935f87117bdadced63d8bc28b.png
Tutaj różnice są ciężkie do jednoznacznego stwierdzenia, bo pomiary mają inny zakres (20-5khz i 50-10khz) ale Kartesian ma dużo bardziej stabilne THD w funkcji częstotliwości. Brak mocno zarysowanego rezonansu. Scan ma trochę niższe THD dla zakresu 100-500hz. 

Jeżeli chodzi o resztę, Kartesian jest ciut głośniejszy i ma zauważalnie równiejsze pasmo od scana. Kartesian jest trochę bardziej kierunkowy. 
Czyli flagowa seria Scana, para za 10kzł vs dwa razy tańszy francuzik z firmy (dla większości) no-name. 

To powiedz mi kolego, gdzie jest tu ta wyższość scana, powodująca, że jest on lepszym głośnikiem. Poza wyższością marketingową 😉 

38 minut temu, mztv napisał:

accuton i po temacie 🙂

Accuton to dobry wybór, dla kogoś kto wie co robi. Bo można zrobić zarówno topowe kolumny jak i totalne dno. Trudny głośnik który oddaje w dobrej aplikacji. 
Kartesian jest tani jak woda, jest swietnie wykonany i parametrami bije 98% rynku. 
Seas, w zależności od modelu. Mają totalny syf (jak te nowe meta-śmieci) jak i bardzo dobre modele (zarówno jeżeli chodzi o serię excel jak i prestige). Tutaj trzeba gadać z Clausem, jak ktoś się chce bawić to Polecam do Seasa zadzwonić. 
Audax ma tyle modeli, brak strony internetowej i ogrom dezinformacji o ofercie, że ciężko stwierdzić. 
Mają sporo takich sobie (albo gorzej) głośników, albo takie które są na poziomie Accutona czy Kartesiana i bywają tańsze. 
Faital ma niesamowite głośniki, ale do bardzo specyficznych aplikacji. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, #Szakovsky napisał:

No i żeby jeszcze nie być gołosłownym w stosunku do scana. 
6,5 cala
Kartesian vs Scan

Jeśli Kartesian zagra minimum tak jak Scan, to mógłbym zapłacić za niego tyle ile za Scana.

Z wykresami i pomiarami trudno polemizować, bo przedstawiają one konkretne dane, ale finalnie to jednak odsłuch ma decydujące znaczenie. Dla przykładu berylowa Bliesma 34 deklasuje parametrami wysokotonowego Ellipticora, ale jak dla mnie brzmienie Scana jest bliższe "naturalnemu".

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, #Szakovsky napisał:

Kwestią jest to, że mają te genialne, SB czy Scan nie mają. 

A słucha się ich znakomicie. 

możesz pokazać co tam ciekawego Ty zrobiłeś, można gdzieś posłuchać, kupić, przeczytać o Twoich konstrukcjach ? 

Edytowane przez Kuki12325
26 minut temu, meloV8 napisał:

Jeśli Kartesian zagra minimum tak jak Scan, to mógłbym zapłacić za niego tyle ile za Scana.

Z wykresami i pomiarami trudno polemizować, bo przedstawiają one konkretne dane, ale finalnie to jednak odsłuch ma decydujące znaczenie. Dla przykładu berylowa Bliesma 34 deklasuje parametrami wysokotonowego Ellipticora, ale jak dla mnie brzmienie Scana jest bliższe "naturalnemu".

Mam w domu kilka LOMów i WOMów, vKi nie mam żadnego (nie pasował mi do tego co aktualnie robię). I WOM165 na pewno deklasuje jakiegokolwiek porównywalnego (rozmiarowo) scana, seasa, o SB nie wspominając. Z Accutonem różnie, bo basowa 168 to zupełnie inna para kaloszy z własnymi problemami (głównie w późniejszej aplikacji) ale ogólnie chyba kartesian lepszy. A stara 173 to tragedia. A na nowe Accutony trzeba będzie jeszcze poczekać chwilę. Ihmo najlepsza 160-170 jaka na ten moment jest. A poza pasmem (na którym mi akurat zależy) to vKi powinny być technicznie lepsze pod każdym innym względem. 
Te mniejsze pierdziki też są b.dobre i absurdalnie tanie. 

7 minut temu, Kuki12325 napisał:

A słucha się ich znakomicie. 

możesz pokazać co tam ciekawego Ty zrobiłeś, można gdzieś posłuchać, kupić, przeczytać o Twoich konstrukcjach ? 

Ja nie robię tylko aby zrobić, tylko aby faktycznie to miało ręce i nogi. 
Ale przy dobrych wiatrach (jeżeli zamówiony woofer się okaże tak dobry jak teoretycznie jest) to będzie można posłuchać w Poznaniu, może jeszcze przed Monachium. Z góry serdecznie zapraszam. 

Edytowane przez #Szakovsky
7 minut temu, Kuki12325 napisał:

O jestem z Poznania chętnie podjadę- masz coś ciekawego w tej chwili ?

Accutona C25, Etona  3-312/C8/25 HEX, WOM165vMS. Ale wybebeszone bez zwrotnicy (ciężko się odkurza jak na podłodze leży takie Behemot). W styczniu powinien dojść bas, kwestia zrobienia obudowy (i najlepiej nowej dla 3 dróg, bo litraż średnio będzie pasować do pocięcia). Jak zwrotnica wyjdzie przy cywilizowanej względnie ilości części (jak na 4way) i nie trzeba będzie wydawać fortuny na same rezystory, to pewnie 2Q 2025 uda się to odpalić. A jak się nie uda, to może i tak będę mieć nowy TW (ale to już muszę załatwić w mona).

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.12.2024 o 21:55, D4ncer napisał:

Okolice Poznania z tej strony, również piszę się na odsłuch 🙂

W dniu 20.12.2024 o 13:42, Kuki12325 napisał:

O jestem z Poznania chętnie podjadę- masz coś ciekawego w tej chwili ?

Gdy będę mieć względnie gotowe kolumny (nawet w prototypie) to zorganizuje spotkanie i dam znać na forum, mam dostęp do powierzchni w centrum. 
Jak starczy zawartości pudła z komponentami to mogę też pokazać te kolumny na ceramicznych SB dla porównania. Dewiacje charakterystyki powinny być nawet mniejsze w przypadku SB (dużo łatwiej osiągnąć płaska jak stół charakterystykę, przez przetłumiony głośnik). 

Teraz, #Szakovsky napisał:

Gdy będę mieć względnie gotowe kolumny (nawet w prototypie) to zorganizuje spotkanie i dam znać na forum, mam dostęp do powierzchni w centrum. 
Jak starczy zawartości pudła z komponentami to mogę też pokazać te kolumny na ceramicznych SB dla porównania. Dewiacje charakterystyki powinny być nawet mniejsze w przypadku SB (dużo łatwiej osiągnąć płaska jak stół charakterystykę, przez przetłumiony głośnik). 

Brzmi świetnie, zostajemy w kontakcie 🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, D4ncer napisał:

Brzmi świetnie, zostajemy w kontakcie 🙂

2 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Super- bardzo chętnie skorzystam z zaproszenia.

@Qaz12 

Ciekawe czym się zakończyły poszukiwania monitora ... a może nadal trwają 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi