Skocz do zawartości
IGNORED

VOLUMIO INTEGRO - PRZETESTUJ I WYGRAJ !!

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje wszystkim za Tour, 

Proszę o uzupełnienie recenzji jeśli jeszcze nie zdążyliście napisać. Rozwiązanie konkursu będzie po świętach z racji że zapewne wielu z was będzie miało co robić w szale przygotowań świątecznych to damy trochę wiecęj czasu na nadrobienie.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

W dniu 31.03.2023 o 08:33, Audiomagic.pl napisał:

Proszę o uzupełnienie recenzji jeśli jeszcze nie zdążyliście napisać.

A no właśnie, tylu testujących, a recenzji jak na lekarstwo.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

• 2 tygodnie później...

Ostatni dzwonek, jeśli jeszcze ktoś chce dorzucić recenzje to proszę żeby dzisiaj to zrobić. A ja zakładam okulary i zabieram się do lektury. 

Swoją drogą to szkoda trochę, że ludziska chętnie biorą udział w testach, ale napisać opinię to już klawiatura parzy. I tak w każdej odsłonie. Powinny być jakieś kary, np odręcznie napisać sto razy "Audiomagic najlepszym dystrybutorem jest" i wkleić skan 😁😁

1 godzinę temu, hudykot napisał:

Swoją drogą to szkoda trochę, że ludziska chętnie biorą udział w testach, ale napisać opinię to już klawiatura parzy. I tak w każdej odsłonie. Powinny być jakieś kary, np odręcznie napisać sto razy "Audiomagic najlepszym dystrybutorem jest" i wkleić skan 😁😁

W wordzie 😉 

W dniu 11.04.2023 o 09:13, Audiomagic.pl napisał:

Ostatni dzwonek, jeśli jeszcze ktoś chce dorzucić recenzje to proszę żeby dzisiaj to zrobić. A ja zakładam okulary i zabieram się do lektury

Wieczorem wracam do domu po świętach u rodziny, więc proszę o trochę cierpliwości. Poskładam swoje notatki zapisywane  podczas tygodniowego testowania i jutro wkleję.

3 godziny temu, Felixs napisał:

Wieczorem wracam do domu po świętach u rodziny, więc proszę o trochę cierpliwości. Poskładam swoje notatki zapisywane  podczas tygodniowego testowania i jutro wkleję.

Oki, 🙂

Volumio Integro, to niewielki wzmacniacz strumieniowy w klasie D, za którym stoi, jak wyczytałem, włoska myśl techniczna. Jest to taki kombajn,do którego podłączamy źródło dźwięku (strumieniowo, pliki na zewnętrznym dysku lub przez CD) i słuchamy z kolumn lub przez słuchawki.
    Obudowa z aluminium wydaje się być bardzo solidna. Z przodu dwie gałki, wyświetlacz i gniazdo słuchawkowe. Z tyłu spora ilość gniazd, gdzie podłączyć można chyba wszystko co sobie wymyślimy. Terminale głośnikowe umieszczono po bokach, co jest bardzo wygodne przy tak małej obudowie wyjście na subwoofer.

Kwestie użytkowe. Jestem mało techniczny i sprzęt dla mnie ma być intuicyjny i łatwy do skonfigurowania. Aplikacja  Volumio nie jest trudna do ogarnięcia, działa bezproblemowo, a połączenie bezprzewodowe jest bardzo stabilne. Regulacja głośności odbywa się ręcznie lub przez smartfona. I tutaj nie rozumiem producenta. Wypuszcza na rynek produkt, który zdaje się mieć wszystko, ale nie ma zwykłego, najprostszego z możliwych pilota. Przyciski "volume"są najczęściej używanymi przeze mnie przyciskami w pilocie. Wiem ,że sterowanie przez apkę to znak naszych czasów, ale smartfony trzeba często ładować. I co wtedy? Jak nie ma gniazdka w pobliżu miejsca odsłuchu to trzeba iść do telefonu, który akurat ładujemy lub przeciągamy przedłużacz. Prosty, tani pilot z regulacją głośności załatwia sprawę i poprawia funkcjonalność.

Słuchamy muzy.  W odsłuchu towarzyszyły kolumny Dali Helikon 800 i Elac CL90S. Źródło dźwięku to Yamaha CDX1060, pliki na dysku zewnętrznym i stream z Tidala. Platformy streamingowe  traktuję jako grajka do grania w tle, czy podczas ubijania kotletów, wiec powiem tylko, że straeming jest bezproblemowy.
Podłączenie Helikonów natychmiast dało znać ,że są za trudne do napędzenia dla Volumio. Można się było tego spodziewać bo nie do takich kolumn Integro został zaprojektowany, a i to co pisze producent o Helikonach i wzmacniaczu 50W między baje można włożyć. Moje Dali napędzam końcówką również w klasie D, która ma po 600W na kanał, a Volumio 2x70W RMS 4Ohm. Do walki stanęły więc Elac CL90S i zamiennie YAMAHA CDX 1060 i muzyka z plików.

Cechą prawie wspólną w oddawaniu muzyki była dość ładna, dźwięczna góra, średnie tony, do których nie mogę się przyczepić i niedosyt niskich tonów i dynamiki. Piszę "prawie wspólną" bo były płyty brzmiące bardzo dobrze, na których niczego mi nie brakowało.
To m.in. Leonard Cohen (wszystko na plikach), Marek Grechuta (wszystko na CD), Klaus Schulze (CD i pliki), Mike Oldfield- płyty instrumentalne (Cd i pliki).
Shade, Diana Krall, Suzanne Vega (Cd i pliki) brakowało trochę wybrzmień instrumentów w dolnych rejestrach.
Co mnie zdziwiło to płyty Jamiroquai- króla Loudness War-  brzmiały o wiele lepiej niż na moim sprzęcie, i tym głównym, i tym w sypialni. Lubię ten zespół ,ale praktycznie ich nie słucham z powodu nędznej jakości utworów. Volumio przez tydzień to zmienił, brzmiało to naprawdę przyjemnie.
Przy Marillion i Dire Straits ( CD i pliki) brakło basu i dynamiki.

Ogólnie to mocno żałuję ,że nie mam subwoofera bo myślę,że mógłby sporo podciągnąć w zakresie niskich tonów.
O ile przy odtwarzaniu tych samych utworów z plików, czy CD (jako napędu) nie słyszę różnicy, to przy przełączaniu CD z coaxial na RCA już tak.  RCA w stosunku do wejścia koaksjalnego podaje bardzie na twarz, wypłaszczając trochę głębię przekazu. Natomiast po RCA wzmacniacz podaje zdecydowanie więcej basowych wybrzmień.

Integro ma jeszcze wzmacniacz słuchawkowy, określany przez producentów mianem najlepszego na świecie. Jest to spore nadużycie, ale trzeba przyznać, że z dziurki gra całkiem przyzwoicie. Równowaga tonalna w stosunku do końcówki mocy jest przesunięta i tu już mi niskich tonów nie brakowało. O ile na słuchawkach Sennheiser HD598 było za ciemno i za gładko, to po podłączeniu Audio-Technica ATH-MSR7B muzyka ożyła i przyjemnie się słuchało.
    Czy warto kupić Volumio? Jest mały, ma prawie wszystko na pokładzie, gra bardzo przyzwoicie, a nie wiem jakl byłoby z subwooferem(?) Dla mnie, jako drugi zestaw w domu, w sypialni czy w gabinecie oferuje wystarczająco dużo.

Podziękowania dla @Audiomagic.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Felixs

Poczytałem poczytałem nie było łatwo ? Nie.

Ale decyzje trzeba w końcu ogłosić
1.gif

Zwycięzcą jest @hudykot !! Gratulacje. Proszę o kontakt 🙂

Edytowane przez Audiomagic.pl

Ślicznie dziękuję. Wspaniały prezent na 50-te urodziny 💪👍, które obchodziłem dwa dni temu. Jak pisałem wcześniej, trochę szkoda, że ludziska potestują i porzucają pomysł napisania recenzji. Powinien powstać regulamin, który jasno określa zasady konkursu. Dla dystrybutora jest to forma reklamy, dla userów możliwość zdobycia ciekawych nagród. On się wywiązuje, my już niekoniecznie. 😔

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Muszę się przyznać że nawet nie podłączyłem ,miałem akurat i mam urwanie du,,pu teraz z przeprowadzką i remontem , dałem go koledze który miał go przetestować i napisać reckę ,ale ten znowu miał wyjazd w delegację ;)) i tak niestety volumio nawet nie został podłączony 😪Także sorki Audiomagic.pl" ale serio nie byłem w stanie tego zrobić 🤕

Gratki !!! 🥳 hudykot 🤙

• Pokaż nowe odpowiedzi