Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

Też mi się tak wydaje że warunki odsłuchowe są tam fatalne dlatego Dirac zrobił aż tak wielki przeskok mimo że sam go lubię. Uważam za najlepszą opcję kalibrację dostępna dla przeciętnego Kowalskiego.

I być może także dlatego taki sabaj brzmiał tak samo jak inne lepsze jednak wzmacniacze. Warunki akustyczne niwelowały przeskok klasowy. 

10 minut temu, treinerek napisał:

Dlatego właśnie nadal postrzegam DSP jako największy game-changer ostatnich lat w audio, dla typowego Kowalskiego, który nie będzie robił pomieszczenia tylko pod audio. Nie żadne hi-resy i inne takie. DSP przynosi olbrzymią zmianę jakościową.

@treinerek twierdzę tak samo jak kolega, którego zacytowałeś. 

kolega @xajas napisał: 

"Jednoznaczna opinia uczestnikow demonstracji:
w porownaniu z Lyngdorfem z wlaczonym DSP/DRC, wszystko inne brzmialo, jak by bylo zepsute.
Nawet sam Lyngdorf po wylaczeniu DSP/DRC tracil blyskawicznie na jakosci.

Najwieksza roznice robila precyzja stereo/panorama i znikajace, absolutnie nie do zlokalizowania zestawy glosnikowe

Sluchalismy nawet topowe analogi przepuszczone przez ten procesor i efekt byl ten sam!" 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

99 dolców

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BoSZe, jak ja nienawidzę takie wujowe firmy, które  wszelkimi metodami wyciągają od klientów pieniądze. Dobrze, że nie każą płacić za sam fakt, że Diract tam jest. Już się zdenerwowałem, i chyba oleję tego Arcama.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, MarkM napisał:

BoSZe, jak ja nienawidzę takie wujowe firmy, które  wszelkimi metodami wyciągają od klientów pieniądze. Dobrze, że nie każą płacić za sam fakt, że Diract tam jest. Już się zdenerwowałem, i chyba oleję tego Arcama.

Mowa o nadzie.

A arcamie go masz 🙂

Każdy użytkownik czy to jednej czy drugiej firmy za to płaci. Masz to po prostu doliczone do ceny.

Mało tego e amplitunerach kinowych Denona płacisz za samą możliwość dokupienia go.

4 minuty temu, MarkM napisał:

Akurat ARCAM ma od razu pełną wersję DIRAC 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

@treinerek twierdzę tak samo jak kolega, którego zacytowałeś. 

kolega @xajas napisał: 

"Jednoznaczna opinia uczestnikow demonstracji:
w porownaniu z Lyngdorfem z wlaczonym DSP/DRC, wszystko inne brzmialo, jak by bylo zepsute.
Nawet sam Lyngdorf po wylaczeniu DSP/DRC tracil blyskawicznie na jakosci.

Najwieksza roznice robila precyzja stereo/panorama i znikajace, absolutnie nie do zlokalizowania zestawy glosnikowe

Sluchalismy nawet topowe analogi przepuszczone przez ten procesor i efekt byl ten sam!" 

A czy w tym cytacie też się zgadzasz z tym samym kolegą?

"Tutaj wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale przede wszystkim od akustyki pomieszczenia. Im gorsza, tym bardziej DSP pomaga. Im lepsza, tym mnie pomaga, lub wręcz przeszkadza."

Polecaj sobie ten Dirac ,tylko zaznaczaj, że przy dobrej akustyce pomieszczenia ta poprawa może być mała.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Teraz, treinerek napisał:

A czy w tym cytacie też się zgadzasz z tym samym kolegą?

"Tutaj wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale przede wszystkim od akustyki pomieszczenia. Im gorsza, tym bardziej DSP pomaga. Im lepsza, tym mnie pomaga, lub wręcz przeszkadza."

Polecaj sobie ten Dirac ,tylko zaznaczaj, że przy dobrej akustyce pomieszczenia ta poprawa może być mała.

Owszem zgadzam się. Jednak mało kto ma dobrą akustykę. Więc większość może skorzystać z dobrodziejstw DIRACA. 

5 minut temu, MarkM napisał:

Jeden producent ma to ukryte w cenie i każdy za to płaci czy korzysta czy nie, inny daje możliwość dokupienia.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Teraz, Piopio napisał:

Owszem zgadzam się. Jednak mało kto ma dobrą akustykę. Więc większość może skorzystać z dobrodziejstw DIRACA. 

Jak znajdę screeny to ci wyślę. 

Lewa kolumna była dosunięta do ściany bocznej obie kolumny były dosunięte w okolicach 40 cm do ściany tylnej. Na ścianach pianki apama. 

Kalibracja pokazała delikatną górkę na basie którą zniwelowała reszta pasma była bardzo podobna z tym że wiadomo bez kalibracji było niewielkie falowanie z krzywa była bardziej wypuszczona. 

Po kalibracji bas mi mni j odpowiadał niż przed. Stał się sztywniejszy. Jego odpowiedź impulsowa była krótsza. Jakby mniej ciepła. 

W moim przypadku i ówczesnym systemie lepiej grało bez. 

Teraz, Piopio napisał:

O to chodzi , że wcale nie tak mało osób ma dobrą akustykę, i one nic na Diracu nie skorzystają. A ty polecasz go każdemu, i to z takim zachwytem jak by dokonywał cudów.Żeby to się nie obróciło przeciwko tobie, jak ktoś po twoich namowach kupi SA30, zrobi Diraca, i z powodu braku poprawy, będzie miał do ciebie ogromne pretensje.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

34 minuty temu, treinerek napisał:

jak ktoś po twoich namowach kupi SA30

Nikogo nie namawiam. Tylko polecam. Jest chyba różnica ? 

35 minut temu, treinerek napisał:

O to chodzi , że wcale nie tak mało osób ma dobrą akustykę

A wiesz, że jak długo żyję i jestem audiofilem to takich osób nie spotkałem ? 

17 minutes ago, Piopio said:

Tylko polecam.

Można polecać i można spamować tym do porzygu jak właśnie to robisz po odkryciu Diraca. Najpierw izolacja, teraz to. Niesamowicie się cieszymy, że wprowadzają u ciebie rewolucyjne zmiany. Już wszyscy wiedzą i możesz wyluzować. Może bloga jakiegoś załóż gdzie te odkrycia będziesz opisywał zamiast zalewać całe forum, fani się na pewno znajdą

usunełem post.

Edytowane przez treinerek

Godzinę temu, treinerek napisał:

O to chodzi , że wcale nie tak mało osób ma dobrą akustykę, i one nic na Diracu nie skorzystają. A ty polecasz go każdemu, i to z takim zachwytem jak by dokonywał cudów.Żeby to się nie obróciło przeciwko tobie, jak ktoś po twoich namowach kupi SA30, zrobi Diraca, i z powodu braku poprawy, będzie miał do ciebie ogromne pretensje.

Toć ja kupiłem. W sumie nie za namową i nie mam pretensji. Mam tylko bekę i wzmacniacz na pogonkę. :D

Edytowane przez J4Z

.

Ja wierzę, że zapewne taka korekta akustyki poprawia dźwięk. Zależnie od pomieszczenia raz lepiej raz gorzej. To jednak tylko algorytmy i traktuje to jako wspomagacz. Bawiłem się czymś pochodnym w Yamaha. Dla mnie bardziej gadżet. 

No nie wierzę, że z silnika 1,0 trzycylindrowego zrobimy modyfikację parametrów i będzie jak V6. 

Wole mieć lepsze Audio bez wspomagaczy i pobawić się z akustyką tak jak zrobiłem niż mieć gorsze audio ze wspomagaczami. Tylko ja czym starszy jestem (ale nadal młody) to tym bardziej lubię klasykę i tzw. stara szkole w każdych aspektach: silniki samochodów, zegarki, audio, rękodzieło itp. 

Sam mam teraz nowoczesną D klasę w Nad, ale chętnie wrócę sobie do tradycyjnego wzmaka. 

Ale to moje życie i decyzje. Każdy sobie robi jak mu się podoba, także nie przeszkadza mi, że ktoś inny idzie w kierunku Dirac - każdy zadowolony 🙂

3 godziny temu, micmus napisał:

Bawiłem się czymś pochodnym w Yamaha. Dla mnie bardziej gadżet. 

Tych systemów nie można porównać. DIRAC jest dużo bardziej zaawansowany. 

3 godziny temu, micmus napisał:

To jednak tylko algorytmy i traktuje to jako wspomagacz.

Owszem to jest tunning za pomocą DSP. Ale czym to się tak naprawdę różni od tunningu za pomocą elementów elektronicznych ? Efekt podobny 😉 

Byłem (z młodą), zobaczyłem, usłyszałem … kawę również wypiłem 🙂

bardzo ciekawy odsłuch i porównanie, opiszę później subiektywne odczucia. 

Audio Physic Avanti vs Bowers 702S3. Zastanowię się i jedne wybiorę.

Ukryta Zawartość

IMG_4426.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

Masz Pan słusznego 😉 i jak dla mnie kluczem ( wytrychem ) powinno być

kryterium tego rodzaju - czy można tego słuchać np. 8h czy już nie bardzo ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Widać, że dużych wymagań nie masz.😀 Wchodzisz do pierwszego lepszego salonu, po godzinie wychodzisz z nowymi kolumnami.🫣

Chcialbym tak mieć 🙈😀

3 godziny temu, audioburak napisał:

Masz Pan słusznego 😉 i jak dla mnie kluczem ( wytrychem ) powinno być

kryterium tego rodzaju - czy można tego słuchać np. 8h czy już nie bardzo ...

Aby słuchać 8 godzin trzeba być nieźle porąbanym masochistą. 

16 minut temu, NRK napisał:

Widać, że dużych wymagań nie masz.😀 Wchodzisz do pierwszego lepszego salonu, po godzinie wychodzisz z nowymi kolumnami.🫣

Chcialbym tak mieć 🙈😀

No widzisz, a kobietę moje życia również „wybrałem” w 5 min to było jak uderzenie i od razu wiedziałem, że to jest to i po dzień dziś jestesmy szczęśliwi. Zresztą widać po mnie, że ja zadowolony z życia - nie sfrustrowany 😉

Z audio mam podobnie 😏

Owoc powyższego  zjawiska był dziś ze mną na odsłuchu (lat 10). Mloda złapała pasję z audio co mnie cieszy, że wybiera kolumny ze mną. 

A dla zainteresowanych później opiszę moje wrażenia z odsłuchów. 

P.S. Jako założyciel tego tematu proszę bez hejtu - to ma być przyjemny wątek 🙂

Edytowane przez micmus
13 minut temu, NRK napisał:

Chcialbym tak mieć 🙈😀

Słuchanie muzyki nie jest zbyt poważnym zajęciem, aby się tym tak mocno przejmować. Podoba się...nabywać i nie pier.....się w tańcu 🙂 

Wracając do brzmienia i dzisiejszej wizycie w Top. Mocno byłem ciekawy jak wypadną Audio Physic Avanti względem Bowersa i wypadły bardzo dobrze. Zupełnie inne granie z kilkoma wspólnymi mianownikami (akurat takimi, które w brzmieniu lubię). To co je łączy to stereofonia, przestrzeń i ilość szczegółów choć wszystko to podane inaczej. 

Bowersy 702S3

- brzmienie nie było zaskoczeniem grają tak jak moje 704 tylko lepiej … znacznie lepiej !, ale charakter brzmienia ten sam

- bas, skala dźwięku i czystość grania ogromna

- dynamika i zdolności do odtwarzania wysokich ciśnień akustycznych większa niż w Avanti

- bas super kontrolowany, ale twardy

- góra znacznie delikatniejsza (nie nie było jej mniej) niż w obecnych 704 - bardzo na plus 

- ilość szczegółów w brzmieniu absolutna

- 702 odpalasz i miażdżą Cię swoją doskonałością w 1 sek. To jak taki samochód z V12 czujesz moc od początku  

Audio Physic Avanti

- są naprawdę świetne, nie są absolutnie ciemne czego się obawiałem z opisów 

- znikanie z pomieszczenia absolutne mistrzostwo (jeszcze lepiej niż Bowers)

- przestrzeń rysowane zupełnie inaczej jak B&W. Jakby wyżej i w oddali bardziej. Przestrzeń zrobiła na mnie największe wrażenie. Porównałbym to do tego, że każde inne kolumny to położona kartka papieru A4 i kolumny malują dźwięk. Jedne na pół strony najlepsze na całą stronę. Avanti leci dalej i wykracza poza format A4 nie patrząc na ograniczenia przekracza barierę  

- bas bardziej miękki niż w 702, ale świetnie trzymany, moim zdaniem przyjemniejszy w Avanti i niżej schodzący 

- średnica cieplejsza, ale nie tak bezpośrednia. Bardziej podoba mi się w Bowersach. Dla mnie Bowersy właśnie atakują średnica nie górą. 

- wysokie tony ekstra lekko aksamitne

- wizualnie piękne (ja lubię takie minimalistyczne  projekty), obok na wystawie stały również tempo również bardzo ładne i bardziej klasyczne. Bowersy przy Avanti są duże i przysadziste. Z wyglądu Avanti na żywo mocno zyskują względem zdjęć katalogowych. Na pewno większości płci pięknej ten nowy dizajn AP bardziej przypadnie do gustu.

- bardzo muzykalne

cdn …

Edytowane przez micmus
  • Moderatorzy
17 godzin temu, micmus napisał:

Jako założyciel tego tematu proszę bez hejtu - to ma być przyjemny wątek 🙂

Panowie, 

Proszę uszanować prośbę autora wątku.  Wolałbym wracać tutaj jako użytkownik a nie jako moderator.

MIłego dnia.

• Pokaż nowe odpowiedzi