Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Ajothe napisał:

Ja tam nie widzę żadnych ograniczeń meblowych, wystarczy wzmak postawić na rtvce 😁

Za to pewnie są ograniczenia estetyczne 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, micmus napisał:

Dzieje dzieje 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A gdzie są kable? Możesz wrzucić zdjęcia jak masz to rozwiązane?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

1 minutę temu, Piopio napisał:

Taki wzmak a obok np gramofon ustawione na szafce wyglądają świetnie. 

20 minut temu, treinerek napisał:

Kable idą pod podłogą, chyba gdzieś na początku wątku kolega pokazywał foty.

5 godzin temu, micmus napisał:

Dzieje dzieje 🙂

Ukryta Zawartość

Podoba mi się ten minimalizm 🙂

Bardzo ładnie 

TV większy i będzie jeszcze lepiej 😄

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, D4ncer napisał:

Ja wiem, że masz "meblowe" ograniczenia ale... wzmacniacz nie gotuje się w tym miejscu, w którym jest?

Grzeje się najmocniej z lewej strony gdzie jest wolna przestrzeń. Od spodu szafki otwory wentylacyjne. Daje radę 😉

Nie ma ograniczeń w razie potrzeby szafka zostanie przerobiona heh. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Potwierdzam 😉

1 godzinę temu, Bukaj napisał:

Podoba mi się ten minimalizm 🙂

Bardzo ładnie 

TV większy i będzie jeszcze lepiej 😄

Dzięki. Jeszcze pojawi na środku po całości panel akustyczny (jest gotowy) ale muszę zamontować. TV planuje na jesień. 

1 godzinę temu, J4Z napisał:

No tv w takim pomieszczeniu to faktycznie malutki się wydaje. 😛

Bo ma aż 46 cali. 

2 godziny temu, treinerek napisał:

Peszle były wbetonowane podczas budowy. Jak był robiony projekt domu jako pierwsze zostało zaprojektowane miejsce na kolumny i właśnie te peszle 😉

Edytowane przez micmus

Tak to wygląda. 

Ukryta Zawartość

To jedyne kable jakie są widoczne po podłączeniu 😉

IMG_4993.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
41 minut temu, micmus napisał:

Tak to wygląda. 

Ukryta Zawartość

To jedyne kable jakie są widoczne po podłączeniu 😉

IMG_4993.jpeg

Czyli jakbyś chciał wymienić kable to musisz wykuć w podłodze, żeby dostać się do peszla

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obcina końcówki,  przywiązuje drut (pilot) przeciąga z nowymi przewodami i robi konfekcje na zewnątrz 🙃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 godzin temu, micmus napisał:

Dzieje dzieje 🙂

Ukryta Zawartość

Piękne Te Twoje monstery:) I akurat tym razem mam na myśli zieleninę, ja w bloku nie mam tyle miejsca, moja rośnie jak szalona i żona musiała ją ogarnąć tyczkami bambusowymi. Ale liście nie są tak ładne, jak u Ciebie.

image.thumb.png.2c1e2b2c6904e9f29ad5aa10d62e2a3f.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

45 minut temu, dedal75 napisał:

Obcina końcówki,  przywiązuje drut (pilot) przeciąga z nowymi przewodami i robi konfekcje na zewnątrz 🙃

Bingo 🙂 Z gotową konfekcją również przełożę. Te peszle mają średnicę wewnętrzną 40 mm. 

17 minut temu, tomek11 napisał:

Piękne Te Twoje monstery:) I akurat tym razem mam na myśli zieleninę, ja w bloku nie mam tyle miejsca, moja rośnie jak szalona i żona musiała ją ogarnąć tyczkami bambusowymi. Ale liście nie są tak ładne, jak u Ciebie.

Ale miedziane doniczki wymiatają 🙂

Edytowane przez micmus
3 minuty temu, micmus napisał:

Ale miedziane doniczki wymiatają 🙂

To już małżonki zasługa:) Faktycznie fajnie "przyprawiają" lekko skandynawską całość.

Ale, żeby nie było to forum o projektowaniu wnętrz, to zapytam, jakie kable głośnikowe są u Ciebie? 707 S2 ze standami FS 700-S2 dotrą do mnie prawdopodobnie we wtorek i te standy mają fajną kieszeń do schowania przewodów i jednocześnie oddzielne 2 komory na balast. Obawiam się jednak, że Chord Odyssey 2 mogą być i trochę za sztywne i przede wszystkim za krótkie za to przedsięwzięcie. 

10 minut temu, micmus napisał:

Bingo 🙂 Z gotową konfekcją również przełożę. Te peszle mają średnicę wewnętrzną 40 mm. 

Ale miedziane doniczki wymiatają

A otwór w gresie , ile  ma ?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ja mam Chord clearway bardzo lubię te przewody i nie planuję póki co zmian w tej kwestii. 

10 minut temu, dedal75 napisał:

A otwór w gresie , ile  ma ?

38 mm. Na zdjęciu wyglądają na małe otwory bo płytki mają duży format 90 x 90 cm. 

13 minut temu, tomek11 napisał:

707 S2 ze standami FS 700-S2 dotrą do mnie prawdopodobnie we wtorek

Jaki masz tam metraż ?

Edytowane przez micmus

Ten kawałek, wieczór, audio gra …. cicho, a lampy udowadniają dlaczego fani lamp nie chcą innego brzmienia 🙂 Brzmienie ma moc mimo braku mocy na watach w tym momencie. Dźwięk jest otwarty i przestrzenny, a każde pociągnięcie strun widzisz w swoim salonie nie tylko słyszysz. Niesamowite doznania. 

Z Nadami tego nie było. Bas w mikrodynamice był, ale barwy i przestrzeni już gorzej. Tzn. Teraz dopiero wiem jak było źle wcześniej nie byłem świadomy.

Lubie takie zmiany w brzmieniu - to nie wsłuchiwanie się w przewody to spektakularne zmiany 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
36 minut temu, micmus napisał:

Jaki masz tam metraż ?

Trudny temat, lepiej nie wspominać metrażu vs wielkość 707. Ale dobra, w sumie to ok. 27m2, ale część odsłuchowa to ok. 17m2 i to wyraźnie słychać. Na sofie słucha się, jakby tam było właśnie 17m2 całego pokoju z aneksem. Z Elac Carina BS243.4 czy Elac Vela BS403 nie odczuwałem wcale deficytu wolumenu, ujmując to w skrócie. Wręcz przeciwnie. Ale już próba z podłogowymi Carinami przyniosła wiele trudności z ogarnięciem basu. I to się nie udało. Wiem jedno, że podłogówki u mnie wraz z modami pomieszczenia robią trochę bałaganu. Nie jest to studio nagraniowe i nie będę kaleczył pokoju do życia dla 3 osób jakimiś absorberami. Jak to mówią, człowiek za pierwszym razem ani dobrze mieszkania nie zaprojektuje ani się dobrze nie ożeni;) Gdybym teraz projektował ścianę, to bym założył przynajmniej jakieś lamele po bokach, tak jak u Ciebie, a beton tylko na środku, za TV. Słuchałem wielu podłogówek i monitorów, moim zdaniem w bloku tylko monitory. No chyba, że ktoś ma mieszkanie 100m2 a salon to 40m2, do tego z oddzielną kuchnią. Takich mieszkań chyba jednak nie ma (w sensie aneks musi być;) 

Poniżej fotka lekko sentymentalna, mieszkanie było już nasze, ale lepsza część rodziny mieszkała na starych śmieciach. Jeszcze nawet bez TV. Mieliśmy ekipę do wykończenia, ale wieczorami jeździłem na drobne robótki, skręcanie mniejszych mebli, etc. Ale sprzęt już był, więc sesyjki odbywały się bez świadków;)

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.b88608cf729f35e0a1cef9223d3d7f6d.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek11

Godzinę temu, dedal75 napisał:

Gorzej jak się drut zerwie 🤔

Jak się zerwie wyciągniesz w drugą stronę. Ale nie potrzebuje drutu ani pilota. Kanał jest wyprofilowany w ładnym łuku - wsunę przewody bez problemu bez pilota bez drutu prowadzącego. Zanim zalali betonem robiłem testy. A jak budowlańcy się podśmiewali ze mnie haha, ale pozytywni byli 😉 Podobno ze mną już ich nic nie dziwiło nawet moje 50 cm styropianu w posadzce ! 😁

36 minut temu, micmus napisał:

Ten kawałek, wieczór, audio gra …. cicho, a lampy udowadniają dlaczego fani lamp nie chcą innego brzmienia

no przepraszam. nie tak dawno kupiłem sobie nową zabawkę - pre pasywne (no dobra, ma też lampę 😉 bo dwa tryby pracy) i od tygodnia mało co wychodzę z domu, siedząc na kanapie i słuchając... wielu różnych gatunków muzyki. mam mocną tranzystorową końcówkę rotela i nawet jak gra cicho bas potrafi nieźle się pokazać.

ale rozumiem twój (błogo)stan psychiczny 😉

ps.

na ten moment przesłuchuję twórczość petera gabriela. ma dużo ciekawych realizacji, lubi korzystać z niskich tonów.

44 minuty temu, tomek11 napisał:

ak to mówią, człowiek za pierwszym razem ani dobrze mieszkania nie zaprojektuje ani się dobrze nie ożeni;)

:))))))))))))))))

45 minut temu, micmus napisał:

Jak się zerwie wyciągniesz w drugą stronę. Ale nie potrzebuje drutu ani pilota. Kanał jest wyprofilowany w ładnym łuku - wsunę przewody bez problemu bez pilota bez drutu prowadzącego. Zanim zalali betonem robiłem testy. A jak budowlańcy się podśmiewali ze mnie haha, ale pozytywni byli 😉 Podobno ze mną już ich nic nie dziwiło nawet moje 50 cm styropianu w posadzce ! 😁

Można też przymocować metal przy nowym/starym przewodzie i poruszając nad podłogą spory magnes poruszyć kabel gdzie trzeba 🙂 To rozwiązanie jakie masz jest najlepsze, oczywiście w przypadku kiedy nie spuszczasz się nad "pięknem" kabli głośnikowych.

Edytowane przez D4ncer

Jeszcze jednej sprawy nie poruszyłem. Realnej mocy. W Nad miałem 300W na kanał, tu mam 100W na kanał. W moim odczuciu Unison jest mocniejszy w realnym odsłuchu. Ale tu moc chyba rośnie inaczej na początku skali mocno, a czym dalej tym zmiany już znacznie mniejsze w sile głosu. Ale trzeba przyznać, że zniekształceń Nad nawet przy baaaardzo wysokich poziomach nie wprowadzał wogole. 

6 minut temu, D4ncer napisał:

oczywiście w przypadku kiedy nie spuszczasz się nad "pięknem" kabli głośnikowych.

Zło konieczne. Są bo muszą 😁mnie bardzo cieszy, że ich nie widać heh. 

Edytowane przez micmus
W dniu 2.08.2024 o 10:24, MarkM napisał:

Proszę bardzo, można na kilogramy kupować Wilsony i nie trzeba do tego żadnych marzeń 🙂 

Ukryta Zawartość

Tak sprytne to zagranie mieli z nazwą 🙂

W dniu 2.08.2024 o 11:33, micmus napisał:

Przywrócili do stanu nowego w Unison. 

To teraz mogę napisać zakup z sklepie Na Temat Audio, pełen profesjonalizm mimo problemów z przyczyn sił wyższych. Świetny kontakt i dbanie o klienta przez Pana Bartka z ich sklepu. Dzięki ! Bardzo indywidualna obsługa czułem się bardzo zaopiekowany. 

Obecnie jeśli mam się wypowiedzieć dobrze to jestem zawsze bardzo zadowolony z Top HiFi Woźna Poznań i z Natemat Audio. To tu gdybym nie wybrał Bowersow kupiłbym AP i już wtedy była świetna obsługa.

Próbowałem kupić nowy w q21, ale się nie udało - sezon urlopowy u nich i nie udało się porozumieć na czas, mowa o kontakcie. Może następnym razem wyjdzie. 

Tak myślałem że u nich. Bo to sklep poprzedniego dystrybutora. Jak dostać cenę to u nich 🙂

Ale mam pewne obawy z położeniem tego wzmacniacza u ciebie. O ile nad nie potrzebował tyle przestrzeni to tutaj musisz ją zapewnić.

8 godzin temu, micmus napisał:

Jeszcze jednej sprawy nie poruszyłem. Realnej mocy. W Nad miałem 300W na kanał, tu mam 100W na kanał. W moim odczuciu Unison jest mocniejszy w realnym odsłuchu. Ale tu moc chyba rośnie inaczej na początku skali mocno, a czym dalej tym zmiany już znacznie mniejsze w sile głosu. Ale trzeba przyznać, że zniekształceń Nad nawet przy baaaardzo wysokich poziomach nie wprowadzał wogole. 

Zło konieczne. Są bo muszą 😁mnie bardzo cieszy, że ich nie widać heh. 

To już było wielokrotnie poruszane to jest właśnie różnica pomiędzy klasami zasilania D a AB.

Mimo że ta pierwsza na papierze czy też w realnym badaniu laboratoryjnym ma więcej to przy odsłuchu czuć większą energię i głośniejszy granie przy AB. Standard.

Ukryta Zawartość

On się głównie grzeje z lewej strony i tam ma zapewnioną przestrzeń. Jak będzie trzeba postawię go na blacie komody. Chwilę go tam miałem dla pomiarów. I jak zmierzyłem temperaturę we wnęce i na blacie różnice były tylko 1,5 stopnia więc odpuszczam temat. W razie czego ma też zabezpieczenie przed przegrzaniem i się wyłączy - jeśli chociaż raz się to zdarzy wystawię go. Dolna półka ma wentylację, spod mebla również otwory wentylacyjne także trochę cyrkulacji tam jest. 

Wzmacniacz miewam włączony po 10-12 h. 

48 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To już było wielokrotnie poruszane to jest właśnie różnica pomiędzy klasami zasilania D a AB.

No to teraz już to wiem na swoim przykładzie 😉
A kupują najbardziej bałem się o wydajność prądową, a tu taka niespodzianka. Patrząc na skalę na wyświetlaczu od 0 do 99 (no tam jest jeszcze przecinek wstawiony 0 do 9,9) na 28-30 jest baaardzo głośno. Dalej się jeszcze nie zapuściłem bo nie czuję potrzeby. 

Przy nad dochodziłem do 60, a dźwiek nie był tak otwarty. To najlepsze określenie moich obserwacji tu dźwiek jest bardziej otwarty taki wielopłaszczyznowy. 

Ale nie mogłem tego wcześniej wiedzieć dopóki nie spróbowałem 😉

Edytowane przez micmus

Głośniejsze się wydaje bo jest pełniejsze. Bardziej wypełnione basem. ...przy tej samej głośności.

Edytowane przez J4Z

.

Możliwe bo tak jak już pisałem na tym Basie jest dużo różnica. Basu jest znacznie więcej i jest bardziej barwny. Wcześniej miałem bas zero jedynkowy w stylu jest uderzenie i nie ma uderzenia. Z Unisonem jest wiele płaszczyzn tego basu. Sięga niżej, wybrzmiewa dłużej, ale nic nie dudni i nie wpada w rezonans. 

I nadal mocno uważam, że stereotypowe uważanie Bowersow za absolutnie zimne i analityczne jest nieprawdziwy. Ta opinia to wypadkowa zrażenia się po podłączeniu dobrego wzmacniacza, ale nie pasującego do nich. Dodatkowo każda nowsza ich seria jest jednak bardziej muzykalna i mniej chłodna. Stare 600 mnie męczyły przyznaję. 

A mimo, że podłączyłem ciepły wzmacniacz o lampowym charakterze styl grania mam nadal Bowersowy z dużą przejrzystością i szczegółowością, którą tak lubię. 

No ale każdy wybiera tak jak mu się podoba 🙂

Edytowane przez micmus
  • Pokaż nowe odpowiedzi