Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja tak samo kompletnie nie rozumiem fascynacji tymi produktami.

Im nowsza seria ten dzień jest bardziej nijaki.

Dokładnie mam takie samo zdanie o Focalach dla mnie dźwięk suchy i nijaki. Rozumiem polecenia jak ktoś lubi Bowersa bo również są przejrzyste, ale mi absolutnie Focale nigdy nie podchodziły. 

Bowersa jak wiadomo bardzo lubię. Nawet chyba podjąłem decyzje i będę chciał kupić 702S3. Zglebilem temat i podoba mi sie konstrukcja pod wzgledem Basu, która nawiązuje do konstrukcji serii 8. Tylko 702 jki w serii 7 maja pionowo wyprowadzony bass refleks i dzięki temu rura od refleksu jest baaardzo długa. Jest ponad 3 krotnie dłuższa niż w niższych modelach. Inny typ strojenia.
Dlatego kupując obecne 704 jak posłuchałem na szybko 702S3 ten bas był taki jakiś inny lepszy. Trochę na ucho jak z konstrukcji zamkniętej, a lubie taki bas 🙂 

Oczywiście wszystko powyżej to moje subiektywne odczucia - ale tak ma być kupuje dla siebie 😉

W Bowersie podoba mi się, że płacąc czuje, że to jest warte nie tylko pod wzgledem dźwięku. Mowa o jakości obudów, jakości głośników i elementy w zwrotnicy. 

No takie kosze i magnesy cieszą …

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

Dlatego dobrze że jest wybór i jeden wybierze Bowersa, drugi focala trzeci audiovector czwarty pmc, i......

Tak mnożyć i mnożyć i mnożyć

Dobra szkoda życia na brak życia 🙂

To lecimy ze zmiana. 
Na moim celowniku 702S3 lub 703S3. Metraż 42m2 otwarte na kuchnie czyli kolejne 12 m2. 

Pewnie lepiej 702 ?  To jak już zmieniam to może jeszcze coś posłucham dla kontrastu. Tylko co powiedzmy do 25 tys.

Jak tak patrzę to problem z kolumnami do nagłośnienia takiego metrażu. Tzn. może nie problem, ale 3/4 kolumn na rynku w tym budżecie to raczej na pomieszczenia 20-30 m2.

Podrzućcie alternatywę do Bowersow.  

Z ciekawych mam jeszcze takie typy do odsłuchania:

- ATC SCM40

- Amphion Argon 7sl

- audio physic Classic 35

Ukryta Zawartość

IMG_8060.png

IMG_8061.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

Dorzuć do odsłuchu Elac Vela FS409 - szczególnie, że po obniżkach (związanych z wprowadzeniem nowej serii) są w rewelacyjnej cenie 8749 zł za sztukę. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maraudio

Fyne F502SP, KEF R7 Meta

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 6.11.2023 o 22:10, micmus napisał:

To jedno z ważniejszych nagrań u mnie 😉

Też lubię, choć ostatnio częściej słucham Sade. ohhh Sade!

34 minuty temu, Piopio napisał:

Fyne F502SP, KEF R7 Meta

Fajne paczki, nie wiedziałbym które z tych dwóch wybrać. Piopop zaskoczyłeś mnie tymi Focalami! ( że takie dobre ).

1 godzinę temu, micmus napisał:

Tylko co powiedzmy do 25 tys.

Używane Focal Kanta 2 - dla przypomnienia. Zdecydowanie lepsze niż B&W 7XX.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Używane Focal Kanta 2 - dla przypomnienia.

Dzięki Piopio ale ja się bardzo nie lubie z Focalami. Miałem kiedyś - nie pasuje mi ich dźwięk. 

1 godzinę temu, micmus napisał:

Podrzućcie alternatywę do Bowersow.  

Alternatyw dostałeś sporo, jest w czym wybierać. Ale jak lubisz Bowersy to, ja bym przy nich został. Słuchałem kiedyś serii 700 (monitory) i dwa lata temu budżetowych 606 S2 i bardzo dobre wrażenie na mnie zrobiły. Świetny producent!. Mam je na liście faworytów (choć przyznam, że moja lista jest długa 🙂 ) i być może zakupię za rok, dwa zachwalane obecnie S3.

Teraz, micmus napisał:

Dzięki Piopio ale ja się bardzo nie lubie z Focalami. Miałem kiedyś - nie pasuje mi ich dźwięk.

Focale się mocno zmieniły w ostatnich latach, to inne granie - w każdym chyba teście o tym piszą.

1 minutę temu, Tweeter2016 napisał:

Alternatyw dostałeś sporo, jest w czym wybierać. Ale jak lubisz Bowersy to, ja bym przy nich został. Słuchałem kiedyś serii 700 (monitory) i dwa lata temu budżetowych 606 S2 i bardzo dobre wrażenie na mnie zrobiły. Świetny producent!. Mam je na liście faworytów (choć przyznam, że moja lista jest długa 🙂 ) i być może zakupię za rok, dwa zachwalane obecnie S3.

Na 90 procent skończy się na Bowersach, ale nie chce sobie zabierac przyjemności wybierania 🙂. Poszerzę horyzonty zanim wybiorę te jedyne. 

2 minuty temu, micmus napisał:

Ale przecież nie słuchałeś tych z berylowymi wysokotonowymi.  

Nawet Aria serii 900 (czyli jedne z najtańszych) grają już inaczej niż "typowe" Focale 10 lat temu. Tak wyczytałem, zmieniła się szkoła grania u Francuzików. Poszli w inne membrany i zmienili diametralnie podejście w projektowaniu.

Edytowane przez Tweeter2016
Godzinę temu, Maraudio napisał:

Dorzuć do odsłuchu Elac Vela FS409 - szczególnie, że po obniżkach (związanych z wprowadzeniem nowej serii) są w rewelacyjnej cenie 8749 zł za sztukę. 

Słuchałem bezpośrednio Vela 407 z jakimiś monitorami B&W w cenie coś ok. 25 tysięcy (chyba) i jak dla mnie Elaci zagrały dwie klasy wyżej. Napędzały je Moon 700i v2, Pathos Logo mk2 czy Pathos Inpol 2. Z tym ostatnim Vele zagrały wybitnie.

11 minut temu, Piopio napisał:

Ale przecież nie słuchałeś tych z berylowymi wysokotonowymi.  

U siebie w domu nie, w innym domu tak i na Audio Show choć tu ciężko to nazwać odsłuchem. 

Ostatni raz słuchałem około 3 lata temu, ale ja już chyba uprzedzony jestem do Focali 😁

7 minut temu, Meloman napisał:

Słuchałem bezpośrednio Vela 407 z jakimiś monitorami B&W

Również słuchałem Elaci z Bowersami. Z wielu odsłuchanych w ostatnim roku tylko Elaci mi się podobały. Naprawdę klasa brzmienie. Co prawda słuchałem tylko Carina (w porównaniu do B&W 600), ale zrobiły na mnie wrażenie. Świetnie muzykalny i plastyczny dzwiek. 

Edytowane przez micmus
Nawet Aria serii 900 (czyli jedne z najtańszych) grają już inaczej niż "typowe" Focale 10 lat temu. Tak wyczytałem, zmieniła się szkoła grania u Francuzików. Poszli w inne membrany i zmienili diametralnie podejście w projektowaniu.
A słuchałeś serii Aria? Skoncentruj się na kontroli basu. I faktycznie nie grają jak starsze ekectry. Do mnie też brzmienie Focala nie trafia.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Miałem Bowersy 683s2, 685s2, 704 i przesiadłem się na Focala bo właśnie B&W grały dla mnie zbyt sucho. Zacząłem od Arii 926 (mam je nadal) potem Electra 1028 Be2 i Focal Sopra 2. Na tegorocznym AudioShow tylko upewniłem się w swoim wyborze. Kiedyś słuchałeś Focal'a , ale jak pisali koledzy teraz grają inaczej. No i kwestia z jaką elektroniką i kablami wtedy.

A z elac zdecydowanie warto posłuchać 409. Tak jak warto posłuchać pmc 5.26. Triangli signature alpha, chario Cielo.

2 minuty temu, RobG1974 napisał:

A słuchałeś serii Aria? Skoncentruj się na kontroli basu. I faktycznie nie grają jak starsze ekectry. Do mnie też brzmienie Focala nie trafia.

Słuchałem (posiadam takie), nie jest idealnie, ale w tym przedziale cenowym nie ma raczej doskonałych we wszystkich aspektach kolumn. Zawsze będą jakieś braki, to jest budżetówka.

A ja znowu mam w pamięci Focale jako mega suchy dźwięk. Taki niedociążony i „mało gęsty”. Możliwe, że się zmieniło tak jak piszecie.

Tak już jest: jedni wybierają Blondynki drudzy Bowersy …. Yyyy znaczy się Brunetki jak moja Żona 😏😁

5 minut temu, RobG1974 napisał:

Tak jak warto posłuchać pmc 5.26. Triangli signature alpha, chario Cielo.

Pamiętajcie, że muszę nagłośnić realnie około 50 m2

Edytowane przez micmus

Kiedyś miałem tannoy precision 6.2, tańsze od Aria a nigdy nie miałem dudniącego basu.

4 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Zawsze będą jakieś braki, to jest budżetówka.

Zawsze jest coś kosztem czegoś. Wyżej też. Nie wiem jak na samej górze, bo tam mnie nie było (jeszcze?).

.

A ja znowu mam w pamięci Focale jako mega suchy dźwięk. Taki niedociążony i „mało gęsty”. Możliwe, że się zmieniło tak jak piszecie.

Tak już jest: jedni wybierają Blondynki drudzy Bowersy …. Yyyy znaczy się Brunetki jak moja Żona
Pamiętajcie, że muszę nagłośnić realnie około 50 m2
Triangle signature alpha bez problemu, sonus faber olympica 3 i oczywiście bowers 802/801d/d3.

Taki niedociążony i „mało gęsty”.

Dociążony i gęsty to definicja dźwięku oferowanego przez FA F502SP. Przy tym bez utraty szczegółowości. Wiem, bo mam ;)
Chociaż przy Twoim metrażu patrzyłbym już na F702.

Sent from hell using Tapatalk

Już się zgubiłem o czym jest ten wątek i jaki jest budżet 😉  Ale może warto też przesłuchać Heco La Diva które są wybitnie dobre w swojej cenie, ale tylko z odpowiednim wzmacniaczem.

• Pokaż nowe odpowiedzi