Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn B&W 702 S3 mokka

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, xajas napisał:

Graja super. I pasuja wzornictwem do pokoju.

Ciekawe nie znałem - oni mi bardziej kojarzą się z elektroniką.

Spokojnie spokojnie ja tylko sobie głośno myślę, obieram cele itp - dziś jeszcze nic nie wymieniam 🙂 Patrzę po prostu na to w taki sposób - w samochodzie spędzam średnio 1h dziennie, audio słucham średnio 6h dziennie czyli używam więcej i częściej. Wówczas kwoty już tak nie przerażają.

Na dworze w Poznaniu ciemno, mrocznie i deszczowo. Dobrze, że mamy audio 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
Godzinę temu, micmus napisał:

Na dworze w Poznaniu ciemno, mrocznie i deszczowo. Dobrze, że mamy audio 🙂

Ukryta Zawartość

To prawda. Trochę pokropiło... mam jakiś taki zjazd. Tylko że jak te 3 moje pierdziochy zasypiają to musi być cisza...

Ukryta Zawartość

Znam ten ból moje już mają 8 i 10 lat to mam większą swobodę. Bardzo nie lubię słuchać w domu na słuchawkach (ale też byłem do tego zmuszony) w terenie jak najbardziej 🙂

Bardzo nie lubię słuchać w domu na słuchawkach (ale też byłem do tego zmuszony) w terenie jak najbardziej

Ja tez nie lubialem, az odkrylem przez przypadek dobre

To faktycznie sporo słuchasz. 

Tak z ciekawości zapytam czy wcześniej przed tymi i poprzednimi bo Persami też tak dużo słuchałeś muzyki? 

U mnie bardzo często leci ona w tle przez co się na niej nie skupiam i jeżeli zależy mi na odsłuchu jakiejś płyty to muszę do niej później wrócić na spokojnie. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To faktycznie sporo słuchasz. 

Audio interesowałem się od zawsze  do dziś pamiętam jak w 8 klasie podstawówki zbudowałem swoje pierwsze kolumny, zwrotnice polutowałem według jakiejś książki podstawy elektroniki, ale działały 🙂 Wiedza była żadna ale pasja ogromna heh Później na zakończenie technikum jako obronę pracy również zbudowałem z kolegom kolumny na głośnikach Tonsila i to całkiem już przyzwoicie grało. A na 18 stkę kupiłem właśnie swoje pierwsze Bowersy podstawkowe 602.

O takie:

images?q=tbn:ANd9GcS_xeFkkQ_1OiUjNbYeYVZ

Dokupiłem do nich Nad C320 i był czad ! Wcześniej były jeszcze Technicsy i jakieś kolumny na Tonsilach (nie Altusy).

Fajnie to wszystko wspominam 🙂

Słucham teraz dużo bo mam na to warunki z praca i domem. Wcześniej było gorzej. W czasach przed dziećmi słuchałem sporo wieczorami. Później dzieci małe i zostałem na 3-4 lata bez sprzętu - miałem słuchawki i mikro wieże w sypialni Denona.

Później zapadłą decyzja o budowaniu domu tylko dlatego, że nie miałem jak inaczej pogodzić miejsca na Audio z życiem rodzinnym ... no i udało się. Do firmy mam 20 metrów od domu - mogę pracować w biurze, mogę i w domu. Często pracuje w domu słuchając muzyki. Stąd mogę robić takie przebiegi na muzyce co mi bardzo pasuje 🙂 Dzieci w szkole, Żona w pracy a ja ... no też w pracy.

Edytowane przez micmus

Panowie (i Panie) zaraz 8.00 zalewamy ulubioną kawę, odpalamy muzę i do pracy 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O 8:00 to juz zapomnialem, jak ta pierwsza kawa smakowala i czas na nastepna

Ale, powroce do „pracy“ z domu.

Tutaj dwie „rekomendacje“ na „biureczka“ do pracyz domu, „indoor“ albo „outdoor“.

Obydwie uprzyjemniaja warunki pracy

Wariant IKEA (za grosze) do pracy „indoor“

Ukryta Zawartość

IMG_5030.thumb.jpg.d34795755a5c2d312f6fda3ca6945270.jpg

Mozna pracowac nawet w lozku

A tu wariant DIY na kolanka do pracy „outdoor“.

IMG_5028.thumb.jpg.d2147afa85431c7da3a821444e15b1cd.jpg

IMG_5029.thumb.jpg.fde91c6fcbed0936685dd4794a1d5b34.jpg

IMG_6153.thumb.jpg.5dfcb02fb11ec31a2fb910085a617f83.jpg

Niestety lato sie konczy, ale mozna go tez uzyc „indoor“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, micmus napisał:

Audio interesowałem się od zawsze  do dziś pamiętam jak w 8 klasie podstawówki zbudowałem swoje pierwsze kolumny, zwrotnice polutowałem według jakiejś książki podstawy elektroniki, ale działały 🙂 Wiedza była żadna ale pasja ogromna heh Później na zakończenie technikum jako obronę pracy również zbudowałem z kolegom kolumny na głośnikach Tonsila i to całkiem już przyzwoicie grało. A na 18 stkę kupiłem właśnie swoje pierwsze Bowersy podstawkowe 602.

O takie:

Ukryta Zawartość

Dokupiłem do nich Nad C320 i był czad ! Wcześniej były jeszcze Technicsy i jakieś kolumny na Tonsilach (nie Altusy).

Fajnie to wszystko wspominam 🙂

Słucham teraz dużo bo mam na to warunki z praca i domem. Wcześniej było gorzej. W czasach przed dziećmi słuchałem sporo wieczorami. Później dzieci małe i zostałem na 3-4 lata bez sprzętu - miałem słuchawki i mikro wieże w sypialni Denona.

Później zapadłą decyzja o budowaniu domu tylko dlatego, że nie miałem jak inaczej pogodzić miejsca na Audio z życiem rodzinnym ... no i udało się. Do firmy mam 20 metrów od domu - mogę pracować w biurze, mogę i w domu. Często pracuje w domu słuchając muzyki. Stąd mogę robić takie przebiegi na muzyce co mi bardzo pasuje 🙂 Dzieci w szkole, Żona w pracy a ja ... no też w pracy.

No to trzeba było tak od początku że to stąd masz to zakochanie do bowersów 

Jakoś się tak mówi ja nie do końca pamiętam ale co za młodu coś tam się stanie to się potem nie odstanie 😛

Ukryta Zawartość

micmus a widziałeś to ogłoszenie, chyba twoje okolice 

Ukryta Zawartość

Dobra cena 

Ukryta Zawartość

Dzięki, ale ja potrzebuje 803 😉 804 kupiłbym nowe - były w fajnej cenie w Outlet w Top nowe (no demonstracyjne). Za małe będą, a szkoda.

Tych z ogłoszenia nie wziąłbym przez wadę - nie ma szans nie spałbym po nocach heh

Będę kiedyś celował w 803D4 🙂

Edytowane przez micmus
17 godzin temu, micmus napisał:

Tych z ogłoszenia nie wziąłbym przez wadę - nie ma szans nie spałbym po nocach heh

Tez tak mam.

10 minut temu, BlueDot napisał:

Tez tak mam.

Czasem się zastanawiam co ludzie z tym sprzętem robią. Co druga sprzedaż na OLX Audio to porysowane, wgniecione itp. 

23 minuty temu, micmus napisał:

Czasem się zastanawiam co ludzie z tym sprzętem robią. Co druga sprzedaż na OLX Audio to porysowane, wgniecione itp. 

Dokladnie. Poobijane rogi, podrapany lakier. 

Posiadam Usher x718 od okolo 14 lat i ani sladu na nich nie ma a oni w ogloszeniach pisza ze to sa normalne slady wynikajace z wieku sprzetu.

Pewnie się poobijało w transporcie. 

Sam też mam w sypialni kolumienki, które mają 28 lat (Nht superzero), a wyglądają jak nowe. 

Piękny lakier piano black, zero widocznych jakichkolwiek rys czy obić. 

Jeśli trwałość i wytrzymalosc na "niekorzystne" warunki samochodów i innych gratów teraz robionych  jest na dużo niższym poziomie niż np.20-30 lat temu.

To audio sfera też się nie uchroniła od tego . Tak sądzę. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 27.09.2024 o 07:49, micmus napisał:

Panowie (i Panie) zaraz 8.00 zalewamy ulubioną kawę

może nowy wątek? "wzmacniacz do kawy..." 😉

W dniu 28.09.2024 o 16:57, micmus napisał:

Za małe będą, a szkoda.

a może chcesz spróbować? Możemy pożyczyć, z resztą wpadnij pogadać 😉

Diamond Days się zbliża 😉

https://www.tophifi.pl/diamond-days

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dobra wpadnę przy okazji i pogadamy 😉

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a może chcesz spróbować? Możemy pożyczyć, z resztą wpadnij pogadać 😉

Diamond Days się zbliża 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zapraszam na kawę 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 29.09.2024 o 10:39, micmus napisał:

Dzieci.

Aczkolwiek ja się przyznam kiedyś sam odbiłem kolumnę wyciągając ja z pudełka. Była ciężka i przy tym nawrocie "coś nie wyszło" 

Wpadłem w panikę. Na szczęście nie było widać... Bardzo. 

W dniu 18.07.2024 o 10:29, Piopio napisał:

AKM i Sabre to Delta Sigma

Czyli samo zło wcielone! 🙂 

Generalnie jest tak - im starsza kość przetwornika, tym lepszy dźwięk przy prawidłowej aplikacji (bo liczy się także zasilanie i układ wyjściowy). Ja nie wiedziałem, co jest nie tak z licznymi przetwornikami delta/sigma, zawsze to było jakoś zduszone, nienaturalne. W końcu dałem sobie spokój i wróciłem do starego dobrego wielobitowca. I dźwięk jest jak należy. Duży, swobodny, nieskrępowany, kryształowo czysty, naturalny. I najważniejsze - nigdy nie męczy. W życiu nie wrócę do delta/sigma, nie ma takiej opcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Daje plusa bo jestem podobnego zdania ale powiedz to piopio. 

On z kolei uważa że jeżeli coś jest stare to jest reliktem i powinno się to utylizować i tylko nowe przetworniki mają grać. 

Jeśli coś nie wykręca 512 dsd to jest śmietnikiem. I niestety takie jest też rozumowanie współczesnego nowego klienta

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli coś nie wykręca 512 dsd to jest śmietnikiem

Ja się nie będę spierał, co jest lepsze. Ja tylko wiem doskonale, co jest lepsze dla mnie. A istnieje bez wątpienia grupa ludzi, która po prostu nie słyszy zniekształceń/manipulacji na źródłowym pliku, które dla mnie dają efekt dźwięku nienaturalnego  i dużo bardziej docenia precyzję nowoczesnych chipów, kwestia naturalności i otwartości dźwięku, obecności artysty w pomieszczeniu odsłuchowym,  jest dla nich drugorzędna. Są też młodzi ludzie z doskonałym słuchem którzy po prostu nie znają chipów wielobitowych bez oversamplingu, bo niby skąd je mają znać? To było 40 lat temu! Mówimy o prehistorii. Że jakiś pterodaktyl czy inny diplodok miał w systemie TDA1541 - kogo to dzisiaj obchodzi?

Dlatego i stare chipy ze śmietnika i nowoczesne kości mają swoje grupy docelowe. To się nie zmieni. I wcale nie zamierzam głosić idei wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.

Jednak będę gorąco zachęcał młodszych Kolegów na forum do zapoznania się ze starożytną magią przetworników wielobitowych, bo dzisiejszy sprzęt tak po prostu nie gra.

Jeśli zależy Wam na muzykalności, naturalności, otwartości, oczywistości, obecności, materializacji dźwięku (a to wszystko są poetyckie opisy prostego faktu braku występowania specyficznych zniekształceń) - to spróbujcie. Jest szansa, że usłyszycie różnicę. To nie są dzisiaj rzeczy łatwo i powszechnie dostępne, jednak wciąż mamy czynnych producentów tego typu sprzętu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi