Skocz do zawartości
IGNORED

Sony cdp x 555es

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Spuchł. Jest do ewidentnej wymiany.

Spuchł jak diabli

Ale wymienię raczej wszystkie chyba ich tam jest 6 szt.

Może wiesz które jeszcze warto wywalić. 

Myślisz że firma w przypadku kondów ma większe znaczenie.

Czytałem fora gdzie się licytują które to są lepsze.

Osobiście myślę że nie ma to aż takiego znaczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

36 minut temu, Audroc napisał:

No to skoro przesłał 7 filmików to już było wiadomo że jest zajechany... Po prostu zabezpieczał się.

Teraz to wiem .

Powymieniam kondy i zobaczymy co się zadzieje.

Mam cicha nadzieję że będzie git.

Teraz przy odtwarzaniu oryginalnych płyt w dobrym stanie wszystko jest ok.

Myślę że może być tylko lepiej 😁???

45 minut temu, hodyl napisał:

Spuchł jak diabli

Ale wymienię raczej wszystkie chyba ich tam jest 6 szt.

Może wiesz które jeszcze warto wywalić. 

Myślisz że firma w przypadku kondów ma większe znaczenie.

Czytałem fora gdzie się licytują które to są lepsze.

Osobiście myślę że nie ma to aż takiego znaczenia.

Ukryta Zawartość

Kondensatory mają gigantyczne znaczenie. Przykladplyty główne PC, gdzie te tańsze puchną jak diabli. Do tego wytrzymałość temperaturowa. Natomiast w torze sygnałowym liczy się dźwięk, kondy z bambusa itp. zobacz kondensatory olejowe w zwrotnicach głośnikowych. 

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Audroc napisał:

Kondensatory mają gigantyczne znaczenie. Przykladplyty główne PC, gdzie te tańsze puchną jak diabli. Do tego wytrzymałość temperaturowa. Natomiast w torze sygnałowym liczy się dźwięk, kondy z bambusa itp. zobacz kondensatory olejowe w zwrotnicach głośnikowych. 

No tak tylko ze nie chodzi tu o jakieś przepaści jakościowe najtańsze- najdroższe, ale normalnie dostępne np.Nippon

W zwrotnicach pc zapewne tak jak mówisz (sam składałem je kiedyś 😁) ale czy w torze też aż tak ?

Wiele razy miałem styczność z CD-kami serii ES i muszę powiedzieć, że jakość wykonania jest na bardzo wysokim poziomie. Technicznie, wizualnie super. 

Jednak samo wykonanie to stanowczo za mało, po prostu dźwięk jest bardzo słabej jakości. Dla mnie dźwięk z tych odtwarzaczy jest tak brudny i zapiaszczony, że moim zdaniem szkoda zawracać sobie głowy. 

3 godziny temu, nikko napisał:

Wiele razy miałem styczność z CD-kami serii ES i muszę powiedzieć, że jakość wykonania jest na bardzo wysokim poziomie. Technicznie, wizualnie super. 

Jednak samo wykonanie to stanowczo za mało, po prostu dźwięk jest bardzo słabej jakości. Dla mnie dźwięk z tych odtwarzaczy jest tak brudny i zapiaszczony, że moim zdaniem szkoda zawracać sobie głowy. 

Cenie i taką odpowiedź to oczywiście Twoje subiektywne odczucie .

Ja wielu es nie miałem, miałem za to różne Marantze Philipsy Yamahy Technicsy coś pewnie tam jeszcze i w moim odczuciu one nawet się nie zbliżyły do tego cdp x 555es 👍

Pozdrawiam 👍

Ten model nie cierpi na zbyt wiele problemów

Czystość optyki + sprawne kondensatory i musi działać, ustawienia o ile ktoś nie grzebal to nawet na fabrycznych nastawach musi działać.

15 minut temu, Bumpalump napisał:

Czystość optyki + sprawne kondensatory i musi działać, ustawienia o ile ktoś nie grzebal to nawet na fabrycznych nastawach musi działać.

Cały czas czekam na termin czyszczenia nie widać żeby było coś grzebane nawet patrząc właśnie na te kondy popuchnięte co niektóre.

Dzisiaj dojadą nowe Nikony  nie jestem fachowcem mam nadzieję że firma może być ?

Czy sugerowałbyś jeszcze jakieś wymienić poza tymi o których podpowiedziałeś?

W dniu 17.11.2022 o 11:03, hodyl napisał:

Cały czas czekam na termin czyszczenia nie widać żeby było coś grzebane nawet patrząc właśnie na te kondy popuchnięte co niektóre.

Dzisiaj dojadą nowe Nikony  nie jestem fachowcem mam nadzieję że firma może być ?

Czy sugerowałbyś jeszcze jakieś wymienić poza tymi o których podpowiedziałeś?

Szkoda ze mam tak daleko do Ciebie na.100% (jakbyś.mnie oczywiście przyjął 😉) bym wylądował z tym cd u Ciebie. Może się podliżę ale widać że fachowiec z Ciebie 1 klasa 

Byłbym w pełni spokojny o sprzęt na który ciężko odkładałem siano 👍😁

23 godziny temu, hodyl napisał:

Szkoda ze mam tak daleko do Ciebie na.100% (jakbyś.mnie oczywiście przyjął 😉) bym wylądował z tym cd u Ciebie. Może się podliżę ale widać że fachowiec z Ciebie 1 klasa 

Byłbym w pełni spokojny o sprzęt na który ciężko odkładałem siano 👍😁

A co, kurier do niego nie dojeżdża?

Muszę przewietrzyć mój system…

28 minut temu, pmcomp napisał:

A co, kurier do niego nie dojeżdża?

A jakiś kontakt na pw?

6 minut temu, hodyl napisał:

A jakiś kontakt na pw?

Po za tym strach kurierem wysyłać nie.sadzisz?

Edytowane przez hodyl
2 godziny temu, hodyl napisał:

A jakiś kontakt na pw?

Po za tym strach kurierem wysyłać nie.sadzisz?

Do mnie? A po co, ja nie prowadze takich usług. Pytaj Bumpalupa.

Strach? A czemu? Znalezienie fachowca w swoim miejscu zamieszkania to jak trafić szóstkę w totka. Teraz "wszystko" wozi się kurierami.

Może to źle zabrzmiało ale właśnie chodziło mi o Bumpalupa.

A co nie byłbyś w strachu jakbyś widział jak kurierzy skaczą po packach?

Nie jeden raz byłem świadkiem a już na.maxa się trzęsłem  jak miały przyjechać do mnie głośniki 😁 tak już mam niestety 😁 

A Bumpalup chyba jest z Wałbrzycha jak dobrze pamiętam ja  okolic Piły to sporo ,jakby było ze 100 km to siadam w auto i nie ma problemu 👍

2 godziny temu, hodyl napisał:

A co nie byłbyś w strachu jakbyś widział jak kurierzy skaczą po packach?

Od tego jest ubezpieczenie.

7 minut temu, pmcomp napisał:

Ale nie chce.mi się.pozniej wykłócać kogo wina o zastanawiać się czy ubezpieczenie zwróci kasę czy nie.

Kuzynowi potraktowali tak wysoki model Yamachy ktory kupił tez przez kuriera nie otworzył przy nim i wielkie g. dostał a obita i to solidnie już mu została 😭

Edytowane przez hodyl
55 minut temu, pmcomp napisał:

Ubezpieczenie to fikcja, sprawa nie do wygrania nawet w sądzie 

Co do serwisu, najblizszy wolny termin mam za 2 lata, raczej kolega nie będzie chciał tyle czekać na naprawe

17 minut temu, Bumpalump napisał:

Ubezpieczenie to fikcja, sprawa nie do wygrania nawet w sądzie 

Co do serwisu, najblizszy wolny termin mam za 2 lata, raczej kolega nie będzie chciał tyle czekać na naprawe

No to lipa.

Może kiedyś się uda .

Pozdrawiam.👍

1 minutę temu, hodyl napisał:

No to lipa.

Może kiedyś się uda .

Pozdrawiam.👍

Ale zapisz mnie do kolejki.

Zawsze coś 👍

A miałbym jeszcze pytanie do was a zwlaszcza do Bumpalump 

Powiedz jakie Ty byś zastosował kondy w torze chodzi mi o te 6 szt. gdybyś miał do wyboru bo mam Nippony i Elna Tonarex ?

W dniu 17.11.2022 o 07:07, nikko napisał:

Też tak uważam, zwłaszcza za te ceny które obecnie za nie wołają.

W dniu 17.11.2022 o 10:19, hodyl napisał:

Cenie i taką odpowiedź to oczywiście Twoje subiektywne odczucie .

Ja wielu es nie miałem, miałem za to różne Marantze Philipsy Yamahy Technicsy coś pewnie tam jeszcze i w moim odczuciu one nawet się nie zbliżyły do tego cdp x 555es 👍

Pozdrawiam 👍

X555ES jeżeli chodzi o brzmienie najgorzej wspominam w porównaniu do np 559ES, 505ES, XA5ES i XA50ES. Sam mechanizm np 505ES miał już też lepiej zrobiony.

ESy są piękne tyle że nie te ceny. Za około 5000zł można dostać np Wadię 830 , NAIM CDX, Opus 21 , zupełnie inna bajka od serii 7 ( R nie miałem ) a 5 to...

W dniu 17.11.2022 o 07:07, nikko napisał:

Jest to smutna prawda niestety, sam kiedyś miałem zajawkę na sprzęt Pioneer z wysokiej półki, do dzisiaj został mi na pamiątkę tuner F-93. Piękne są te urządzenia i super wykonane, dźwięk niestety kaszana. Nie wiem o co chodzi z cenami za które to się teraz sprzedaje, za takie pieniądze można mieć o niebo lepsze granie.

5 minut temu, kaviter napisał:

Jest to smutna prawda niestety, sam kiedyś miałem zajawkę na sprzęt Pioneer z wysokiej półki, do dzisiaj został mi na pamiątkę tuner F-93. Piękne są te urządzenia i super wykonane, dźwięk niestety kaszana. Nie wiem o co chodzi z cenami za które to się teraz sprzedaje, za takie pieniądze można mieć o niebo lepsze granie.

Może I coś w tym jest nie mowie nie z tych które posiadałem ten wg mnie brzmi najfajniej ostatni jaki miałem (zresztą jeszcze mam do sprzedania) był Marantz 63 se w którym wymieniłem opampy na BB 3124 jednak  es wygrał i dlatego zostaje ze mną, może i kiedyś przyjdzie pora na wymianę esa 😉👍

Edytowane przez hodyl
15 godzin temu, hodyl napisał:

Marantz 63 se w którym wymieniłem opampy na BB 3124 jednak  es wygrał i dlatego zostaje ze mną, może i kiedyś przyjdzie pora na wymianę esa 😉👍

63 i 67 SE to są bdb playery, w swoim przedziale cenowym nie do pobicia. 

13 minut temu, g88 napisał:

63 i 67 SE to są bdb playery, w swoim przedziale cenowym nie do pobicia. 

Tak wiem bardzo dobry cd.

Służył mi beż żadnych problemów.👍

Wymienione kondy przelutowane styki, wyczyszczona optyka jest dużo lepiej ale nie jest to ideał 

Zdarzają się płyty które przeskakują (narazie jedna-orginalna)

Cd Jest bardzo czuły i już nie.wiem czy tak musi być i czy wszystkie płyty muszą być perfekcyjne ? - raczej nie wydaje mi się. 

Poprzedni cd Marantza 63se czytał trochę lepiej , nie wspomnę o Philipsie 473 tamten nie miał sobie równych czytał wszystko ,no ale wiadomo co za lasery maja.stare Philipy i Marantze .

Pozdrawiam 👍😉

Wyczyściłeś, porządnie alkoholem, ze smarów i kurzu elementy ruchome? Miałem sporo gorzej ze swoim CD, myślałem ,że laser się kończy bo czyszczenie niewiele dawało. Postanowiłem jednak przeczyścić jeszcze raz wszystko co ruchome w napędzie. Strzykawka ,igła i mnóstwo wacików + prawdziwa kąpiel izopropanolem. Po czyszczeniu nie nakładałem żadnego smaru tylko cieniutko olej do maszyn do szycia.

Czyta teraz wszystko bez zająknięcia od kilku lat.

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Może tak zrobię zobaczę jak będzie się spisywał gra dopiero 1 dzień 

Tak naprawdę boję się trochę ruszać tego wszystkiego z napędem i laserem ze mogę coś popierniczyć ale jakby się okazało że nie będzie czytał płyt napewno i tego spróbuję. 

Póki co jest w miarę ok 

W dniu 1.12.2022 o 13:02, matoole napisał:

Wyczyściłeś, porządnie alkoholem, ze smarów i kurzu elementy ruchome? Miałem sporo gorzej ze swoim CD, myślałem ,że laser się kończy bo czyszczenie niewiele dawało. Postanowiłem jednak przeczyścić jeszcze raz wszystko co ruchome w napędzie. Strzykawka ,igła i mnóstwo wacików + prawdziwa kąpiel izopropanolem. Po czyszczeniu nie nakładałem żadnego smaru tylko cieniutko olej do maszyn do szycia.

Czyta teraz wszystko bez zająknięcia od kilku lat.

Miałeś też 555 ?

Nie masz przypadkiem jakichś fotek z tej operacji ?

W dniu 17.11.2022 o 10:43, Bumpalump napisał:

Sorki za zawracanie gitary ale nikt nie wie tyle co Ty.

Mam jeszcze taki specyficzny problem z tym moim nieszczęsnym 555 a mianowicie raz wkładam płyte do napędu i przeskakuje wystarczy często że wysunę kieszeń i wcisnę play nawet bez dotykania płyty i już nie przeskakuje tak jakby poprostu się.inaczej ułożyła na talerzu i już jest ok.

Może miałbyś jakieś podejrzenia które pomogłyby mi znaleźć jakiś punkt zaczepienia.

P.s.

Z tym serwisem jak pisałeś za 2 lata to naprawdę jestem zainteresowany  ustaleniem terminu.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi