Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, max720 napisał:

Prosty test. Na płycie Z390 wyłączyłem w Biosie opcję SGX. Efekt? MakeMKV wyłożył się jak dziecko. Podobnie jak DVDFab. Przypomnę, przy płytach UHD. Nie BD.

To chyba zdjęcia trzeba Ci zrobić, żebyś uwierzył, że to działa. Ja korzystam z tej metody: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Jest to dość dokładnie opisane, bazy filmów są aktualizowane codziennie. MakeMKV też mam zainstalowane, bo dokładnie dwie płyty (nowe i rzadkie wydania) nie chciały mi ruszyć, ale on odpala swój "sterownik" tylko w takich awaryjnych sytuacjach, reszta idzie przez libaacs / libbdplus.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

No to dostał zdjęcie przecież 🙂

Tutaj jeszcze mój zdany test dla powerdvd 😛

ntAbM3R.png

Jeszcze linux:

GpmizVo.png

Edytowane przez bl4ck

Zgłębiłem trochę bardziej temat i wychodzi na to, że jest kilka rodzajów napędów BD UHD. Te wg najnowszej specyfikacji nie będą na dowolnym playerze czytały płyt UHD, bo mają AACS 2.0, z którym obecnie jest problem. Będą za to odtwarzały te płyty przez dołączony do napędu odtwarzacz (najpewniej jakiś badziewny i bez napisów pl). Te trochę starsze napędy działają bez problemu na prawie każdym playerze (na pewno MPC, VLC i chyba też Kodi).
Tak więc wychodzi na to, że trzeba mieć szczęście do napędu.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Nawet te stare kupione z nowym firmware będzie trzeba im robić downgrade, wszystko zależy z jakim "łamaczem" chcemy  go używać. Dlatego tak odradzam nobom składanie takich komputerów z napędem bo wymaga to przynajmniej minimalnego ogarnięcia.

makemkv ostatnio dodał support dla napędów Pioneer'a to jest świetna wiadomość bo napędy są 100 razy lepsze od LG.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ps ASUS to tez LG... w zasadzie wszystko to mechanizmy od LG, oprócz wspomnianego Pioneera który ma świetną kulturę pracy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, bl4ck napisał:

No to dostał zdjęcie przecież 🙂

Tutaj jeszcze mój zdany test dla powerdvd 😛

Ukryta Zawartość

Jeszcze linux:

GpmizVo.png

Ja mam takie coś:

Bez nazwy 1 kopia.jpg

Bez nazwy 2 kopia.jpg

Bez nazwy 3 kopia.jpg

Laptopa do TV podłączyłem kablem USB-C do HDMI. Odpaliłem PotPlayer, włączyłem Blade Runner 2049 z dysku USB. HDR normalnie działa. Na screenie wydajności widać, że jadę na zintegrowanej grafice Ryzena (Vega), druga GeForce GTX1650 jest włączona, ale zwyczajnie się nudzi...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 16.11.2022 o 13:24, uporek napisał:

Zastanawiam się nad kupnem komputera tylko do filmów UHD

Ukryta Zawartość

Jak widzisz do odtwarzania H.265 (HEVC) 4:2:0 wystarczy już karta pokroju gt1030 lub lepiej gtx1050 (netfix)

Możesz też kupić procesor intela minimum 11 generacji z płytą hdmi 2.0

Ukryta Zawartość

Instalujesz: Media Player Classic + K-Lite Codec Pack 

Jako render obrazu polecam MadVR

Jeżeli celujesz w przyszłościowy kodek AV1 proponuję kartę pokroju RTX

Pozdrawiam AM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Audiomono napisał:

Ukryta Zawartość

Jak widzisz do odtwarzania H.265 (HEVC) 4:2:0 wystarczy już karta pokroju gt1030 lub lepiej gtx1050 (netfix)

Możesz też kupić procesor intela minimum 11 generacji z płytą hdmi 2.0

Ukryta Zawartość

Instalujesz: Media Player Classic + K-Lite Codec Pack 

Jako render obrazu polecam MadVR

Jeżeli celujesz w przyszłościowy kodek AV1 proponuję kartę pokroju RTX

Pozdrawiam AM

Do odtwarzania H.256 wystarczy nawet zintegrowana grafika Intela np. HD 630 z procka 7-mej generacji. Sam mam taki mini PC z i5 7500T i wypuszczam obraz i dźwięk kablem DiplayPort na HDMI. Niemniej czyste HDMI 2.0 jest obsługiwane tylko z zewnętrznym układem konwertującym (LSPCon).

Co ciekawe - grafika GT1030 nie obsługuje HDR, a 1050 już tak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, konradskala napisał:

włączyłem Blade Runner 2049 z dysku USB. HDR normalnie działa.

Z dysku USB nic dziwnego, że działa. Cała dyskusja rozbijała się o odtwarzanie oryginalnych płyt BR i BR UHD.

14 godzin temu, konradskala napisał:

druga GeForce GTX1650 jest włączona, ale zwyczajnie się nudzi...

Żeby szło przez karty nVidii czasem potrzebny jest programik nVidia Inspector. U mnie bez niego też nie chciało ruszyć.

Godzinę temu, qbakos napisał:

Z dysku USB nic dziwnego, że działa. Cała dyskusja rozbijała się o odtwarzanie oryginalnych płyt BR i BR UHD.

No tak, ja trochę odbiłem od tematu schodząc na wydajność. Sam nie składałbym czy kupował komputera tylko do filmów. A na pewno nie używałbym napędu komputerowego do odtwarzania. I jedno i drugie szumi. Wolę zgrywać na dysk USB albo do NAS-a.

Godzinę temu, qbakos napisał:

Żeby szło przez karty nVidii czasem potrzebny jest programik nVidia Inspector. U mnie bez niego też nie chciało ruszyć.

Całkiem możliwe. Ja nie mam w laptopie możliwości wyłączenia integry. W biosie jest opcja włączenia albo dwóch kart "na raz" czyli Ryzen Vega + GeForce GTX albo wyłączenia GTX i pozostawienie Vega.

Edytowane przez konradskala

@konradskala

Cytat

No tak, ja trochę odbiłem od tematu schodząc na wydajność. Sam nie składałbym czy kupował komputera tylko do filmów. A na pewno nie używałbym napędu komputerowego do odtwarzania. I jedno i drugie szumi. Wolę zgrywać na dysk USB albo do NAS

Też rozwiązanie do rozważenia. Niestety i tak napęd potrzebny. Znalazłem adapter unitek do podłączenia dysku przez usb z laptopem. Myślę, że i5 8265U i mx130 wystarczy aby odtworzycz/zgrać film na dysk. Mowa oczywiście o UHD i BR. Filmy z polskimi napisami to bezpośrednio w Odtwarzaczu br będę odpalał. PC to na failmy bez polskich napisów tylko.

@qbakos@max720 @bl4ck jakiego napędu BR używacie w pc? Interesuje mnie UHD. Myślę o zakupie ASUS BW-16D1HT (jest na liście

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )ale jak macie sprawdzony sprzęt to chętnie wysłucham.

Ukryta Zawartość

58 minut temu, uporek napisał:

@konradskala

Też rozwiązanie do rozważenia. Niestety i tak napęd potrzebny. Znalazłem adapter unitek do podłączenia dysku przez usb z laptopem. Myślę, że i5 8265U i mx130 wystarczy aby odtworzycz/zgrać film na dysk. Mowa oczywiście o UHD i BR. Filmy z polskimi napisami to bezpośrednio w Odtwarzaczu br będę odpalał. PC to na failmy bez polskich napisów tylko.

@qbakos@max720 @bl4ck jakiego napędu BR używacie w pc? Interesuje mnie UHD. Myślę o zakupie ASUS BW-16D1HT (jest na liście

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )ale jak macie sprawdzony sprzęt to chętnie wysłucham.

Nie wiem czy masz wiedzę, ale procesory Intela generacji od 7 do 10 (czyli także Twój model) wspierają technologię SGX, czyli mechanizm bezpieczeństwa związany DRM. SGX w połączeniu z HDCP 2.2 i AACS 2.0 umożliwia odtwarzanie filmów UHD 4K.

W nowych generacjach procesorów Intela czyli 11, 12 i 13 SGX niestety wycofano, a AMD nie miał tego nigdy. Zaryzykuję tezę, że za niedługo oglądanie filmów z komputera będzie historią...

Wspomniany wcześniej PowerDVD, będący programem stworzonym prze CybrLink działa dobrze do 10 generacji Intela. Na stronie CyberLinka jasno dają do zrozumienia, że jest problem z nowszymi generacjami Intela i współpraca PoweDVD z tymi nowymi nie będzie możliwa.

Może zastanów się nad napędem UHD friendly zamiast dopłacać do UHD, który w niedalekiej przyszłości stanie się niezbyt funkcjonalny.

A najlepiej zerknij na ten poradnik:

Ukryta Zawartość

Możesz także zgłębić temat napędów BD na w/w forum. Jest wiele tematów jak odblokować napęd/nagrywarkę za pomocą odpowiedniego firmware i z takiego "nic-niemającego" urządzenia zrobić "wszystko-mający".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

On nie ma zamiaru korzystać z powerdvd to raz dwa ASUS BW-16D1HT nie jest oficjalnym napędem UHD, jest "friendly". To ile kosztuje oficjalny lepiej nie pisać.

1 godzinę temu, uporek napisał:

jakiego napędu BR używacie

Sprawdź screeny które umieszczałem.

12 minut temu, konradskala napisał:

Zaryzykuję tezę, że za niedługo oglądanie filmów z komputera będzie historią...

Oficjalne, za pomocą "łamaczy" będzie wiecznie żywe.

Edytowane przez bl4ck

@konradskala

Ukryta Zawartość

kupiłem ten https://www.ebay.co.uk/itm/264922376128?hash=item3dae9aa7c0:g:PFYAAOSwjCxiE1eW

A to dlatego, że współpracuje on z największą liczbą programów do przegrywania. A na tym mi zależało. Np. Pioneer’y nie współpracują z DVDFab’em.  

Tutaj masz zestawienie wszystkich napędów UHD, które sprzedaje ten gość.

https://www.ebay.co.uk/sch/m.html?_dkr=1&iconV2Request=true&_blrs=recall_filtering&_ssn=asmcom&_oac=1&_sop=2 Osobiście z nim korespondowałem. I napisał mi, że rekomenduje zakup Pioneer’ów. Ponieważ mają one 100% skuteczności w odczytywaniu płyt – wolniej, ale dokładniej. Natomiast reszta urządzeń, to 95%. Ja o tym wcześniej nie wiedziałem. Coś, za coś.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, max720 napisał:

kupiłem ten https://www.ebay.co.uk/itm/264922376128?hash=item3dae9aa7c0:g:PFYAAOSwjCxiE1eW

Dobrze, bo to jeden z trzech polecanych na forum:

Ukryta Zawartość

10 minut temu, bl4ck napisał:

To ile kosztuje oficjalny lepiej nie pisać.

Za dużo, nawet jak na dzisiejsze czasy.

Ukryta Zawartość

jakiego napędu BR używacie w pc?

Ja mam dokładnie taki: Verbatim Ultra HD External Slimline. Zgłasza się jako Pioneer. Dosyć cichy i jak na razie bezawaryjny, a sporo płytek już nim odtworzyłem. Co do UHD to odtworzyłem na nim jeden film na próbę i poszedł, ale gwarancji Ci nie dam, że każdy film UHD na nim pójdzie. Nie mam SGX, procesor intel 6 generacji.

39 minut temu, konradskala napisał:

Wspomniany wcześniej PowerDVD, będący programem ...

Gdybym miał odtwarzać na PowerDVD to chyba już wolałbym na stacjonarnym odtwarzaczu. Ten program się do niczego nie nadaje.

12 minut temu, qbakos napisał:

Gdybym miał odtwarzać na PowerDVD to chyba już wolałbym na stacjonarnym odtwarzaczu. Ten program się do niczego nie nadaje.

Ha, ha wiem wiem... Na co dzień mam KM Player, PotPlayer, MHC itd.

PowerDVD używam bardzo sporadycznie i jedynie z sentymentu do minionych czasów i uzbieranej kolekcji filmów DVD. Fajne to było: na nagrywarkę CD trzeba było się składać w pięć osób. I pokornie z pół godziny czekać, czy aby Nero nie wywali błędu przy nagrywaniu... Ale to było jakieś 25 lat temu. Trochę później pojawiły się napędy/nagrywarki DVD i do dzisiaj ograniczony PowerDVD.

Edytowane przez konradskala
W dniu 21.11.2022 o 20:46, bl4ck napisał:

Sprawdź screeny które umieszczałem.

Widzę, że posiadasz właśnie ASUS BW-16D1HT. Polecasz? Tam  trzeba zainstalować nowe oprogramowanie, Asus BW-16D1HT 3.10MK?

@max720oglądałem właśnie jego ebuy. Trochę drogo a koszty przesyłki zabijają ofertę (ponad 20 funtów ?!,  dwa lata temu taniej kosztowało mnie sprowadzenie roweru). a z tego co rozumiem to do Pioneer nie trzeba nic instalować. Działą na standardowym sofcie, przynajmniej tak z tego zrozumiałem

Ukryta Zawartość

Pioneer BDR-212EBK na amazon.pl jest teraz za 377 zł.

@konradskalaPowerDVD nawet nie zamierzam używać. Nastawiony jestem na makemkv i ewentualnie dvdfab.

Komputer kupiony. Tak jak pisałem udało wyrwać się w super cenie ryzen 3200g, 16 gb na płycie b450 więc i jest hdmi 2.0 za 650 zł. Teraz tylko wybrać odpowiedni napęd.

Ukryta Zawartość

Również masz na screenie jaki firmware używam:),  średnio polecam strasznie chałasuje, otwieranie szuflady zamykanie zero jakiegoś wyciszenia, odczytywanie początkowe płyty też potrafi być głośne potem już tylko głośny szum podczas kopiowania. W kopiowaniu płyt bardzo szybka.

Jestem wrażliwy na tym punkcie bo mam inne sprzęty gdzie tacki chodzą cichutko...a sam odczyt jest w zasadzie bezszelestny. Najlepszy to był xbox one hehe czyli brak tacki a jedynie szpara.

W dniu 23.11.2022 o 22:55, uporek napisał:

BDR-212EBK

To nie jest napęd UHD.

Edytowane przez bl4ck
Gość

(Konto usunięte)

Ja mam tylko jedno pytanie do tych co się znają…

Czy idzie zrobić tak by podłączyć do komputera odtwarzacz Blu Ray np Panasonic 9004 poprzez HDMI i wykorzystać program MadVR by w locie poprawiał obraz coś jak zewnętrzny procesor obrazu i wyjść na Projektor? 

Masz już mod w Panasie , nie cuduj 😀

Oglądaj i baw się dobrze ! 

Będziesz oglądał piksele , czy film ?

W dniu 23.11.2022 o 22:55, uporek napisał:

Widzę, że posiadasz właśnie ASUS BW-16D1HT. Polecasz? Tam  trzeba zainstalować nowe oprogramowanie, Asus BW-16D1HT 3.10MK?

@max720oglądałem właśnie jego ebuy. Trochę drogo a koszty przesyłki zabijają ofertę (ponad 20 funtów ?!,  dwa lata temu taniej kosztowało mnie sprowadzenie roweru). a z tego co rozumiem to do Pioneer nie trzeba nic instalować. Działą na standardowym sofcie, przynajmniej tak z tego zrozumiałem

Ukryta Zawartość

Pioneer BDR-212EBK na amazon.pl jest teraz za 377 zł.

@konradskalaPowerDVD nawet nie zamierzam używać. Nastawiony jestem na makemkv i ewentualnie dvdfab.

Komputer kupiony. Tak jak pisałem udało wyrwać się w super cenie ryzen 3200g, 16 gb na płycie b450 więc i jest hdmi 2.0 za 650 zł. Teraz tylko wybrać odpowiedni napęd.

Tak też można. Ale, nie do końca idealnie. Można odtwarzać jedynie płyty DVD i Blu ray, pozbawione zabezpieczeń, czyli kopie.
Znalazłem info od załogi MakeMKV, że; "MakeMKV nie działa na systemie Android. Na razie.". 🙂

Ukryta Zawartość

Spoiler
Spoiler
Spoiler

Jakieś spoiler się wkleiły  , jak to wyp... ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez max720
2 godziny temu, max720 napisał:

Tak też można. Ale, nie do końca idealnie. Można odtwarzać jedynie płyty DVD i Blu ray, pozbawione zabezpieczeń, czyli kopie.

O jakich płytach pozbawionych zabezpieczeń piszesz? Przy odtwarzaniu oryginalnych zabezpieczonych płyt BD nie ma najmniejszego problemu. Sam wczoraj tak oglądałem film z dorzuconymi napisami pl. Z nowym zabezpieczeniem AACS 2.0 może pojawić się problem, ale to wszystko już przewałkowaliśmy. Szybciej możesz mieć problem ze zrobieniem pełnej kopii płyty przez DVDFab, bo nie ze wszystkimi napędami działa.

6 godzin temu, długi89 napisał:

Czy idzie zrobić tak by podłączyć do komputera odtwarzacz Blu Ray np Panasonic 9004 poprzez HDMI i wykorzystać program MadVR by w locie poprawiał obraz coś jak zewnętrzny procesor obrazu i wyjść na Projektor? 

W tą stronę się nie da. Możesz podłączyć tak jak u mnie: komp -> odtwarzacz BD -> projektor

Gość

(Konto usunięte)
33 minuty temu, qbakos napisał:

W tą stronę się nie da. Możesz podłączyć tak jak u mnie: komp -> odtwarzacz BD -> projektor

Żeby tak podłączyć musiałbym mieć Oppo, a mi chodzi o to by w locie czyli tak jak to czyni procesor LuMagen podłączając do niego odtwarzacz. 

Nie chciałbym by komputer miał odtwarzacz, tylko by w nim znajdował się program MadVR który podczas oglądania filmu z Płyty w odtwarzaczu polepszał/ wyciągał tą glebie kolorów oraz detal a później z niego do Projektora… 

Nie dam 8 tys€ na procesor( LuMagen )by polepszyć obraz o nawet gdyby 15-20%… dla mnie jest to w tym momencie nie wykonalne i nie będzie przez najbliższe 3-4 lata, dlatego pomyślałem by zbudować mini PC ( płyta główna, procesor, karta graficzna, zasilacz ) i przez niego przepuszczać obraz 

3 godziny temu, bl4ck napisał:

I on ma poprawiać obraz FHD ?

No tak, tak jak wy to robicie odtwarzając film z komputera ( z pliku )

2 godziny temu, max720 napisał:
  Pokaż ukrytą zawartość | Pokaż zawartość +18

Jakieś spoiler się wkleiły  , jak to wyp... ?Zidoo Z9X + LG BH16NS55, V1.02 D.jpg

Rozumiem że w tej chwili tak oglądasz filmy czy służy Ci to do zgrywania filmów za pośrednictwem Zidoo?

3 godziny temu, długi89 napisał:

Żeby tak podłączyć musiałbym mieć Oppo, a mi chodzi o to by w locie czyli tak jak to czyni procesor LuMagen podłączając do niego odtwarzacz. 

Z kompem tak się nie uda. madVR jest tylko "dodatkiem" do odtwarzacza komputerowego, a HDMI jest wyjściem, a nie wejściem, więc nic tam nie podepniesz.
madVR jest świetny, ale na pewno nie za cenę tego procesora. Gdyby madVR zaprojektowano w postaci scalaka i dodawano do urządzeń np. jak Darbee do odtwarzaczy, to byłoby świetne rozwiązanie, no ale twórca poszedł w jakimś dziwnym kierunku.

Ale skoro to ma być procesor dla obrazu SDR FHD to ja kompletnie nie widzę korzyści. Przecież madvr nie wyciąga żadnej głębi z obrazu SDR.

Edytowane przez bl4ck

Ja ogólnie nie rozumiem twojego odejścia od 4K bo większość filmu zremasterowanych wygląda spektakularne, Mumia, Mad Max stary, War of the Worlds gdy wersje BD FHD wyglądają tragicznie.

35 minut temu, qbakos napisał:

a HDMI jest wyjściem, a nie wejściem

Głośno myślę... problemem nie jest sprzęt, problemem jest software.

Istnieją karty jak blackmagic decklink studio 4k do przechwytywania obraz oo hdmi jestem prawie pewnym że envy z niej korzystać kiedyś poszukam info, lećmy dalej następnie obraz z owej kart wprowadzić do któregoś z odtwarzaczy mpc/potplayer itd który ma obsługę madvr i wychodzimy obrazem z karty graficznej. Problem jest wprowadzić obraz do któregoś z odtwarzaczy 😄 takie tam kombinacje hehe 

Godzinę temu, bl4ck napisał:

Ale skoro to ma być procesor dla obrazu SDR FHD to ja kompletnie nie widzę korzyści. Przecież madvr nie wyciąga żadnej głębi z obrazu SDR.

Tu się z Tobą nie zgodzę. Wyciąga i to bardzo dużo, w wątku o madVR już o tym pisałem sporo. Poza tym na PC nie istnieje żadna sensowna alternatywa dla madVR. Potestuj inne renderery i zobacz jaką kaszanę dają. Jak już obraz wygląda w miarę ok i naturalnie, to jest rozmyty, inny znów przeostrza tak obraz, że nie da się tego oglądać. Synchronizacja odświeżania obrazu z filmem, zaawansowane skalery oparte na SI, sterowanie parametrami obrazu skrótami z klawiatury, itd... przecież to jest kombajn. Dla mnie obsługa HDR to jest tylko dodatek.

Ja ogólnie nie rozumiem twojego odejścia od 4K bo większość filmu zremasterowanych wygląda spektakularne, Mumia, Mad Max stary, War of the Worlds gdy wersje BD FHD wyglądają tragicznie.

Dla mnie szkoda zachodu na 4K... przynajmniej na razie. Raz, że wychodzą tam same komercyjne hity, mało co z tego jest warte oglądania kilka razy. Z najnowszych Top Gun: Maverick zrobił na mnie duże wrażenie, ale wersji FHD też niczego nie brakuje. Jeśli każdy film będzie pojawiał się w 4K, to może zmienię zdanie, nie mówię nie :)
Dwa, to sprawy techniczne: HDR na projektorze wygląda mocno średnio, z rozdzielczości nie mam pożytku, bo włączenie pixel shift na Epsonie rozmywa obraz i wyłącza upłynniacz, więc dla mnie bez sensu.

W TV mam niezły efekt 4K HDR i obejrzałem tak Diunę. Nie powiem, efekt spektakularny, ale też trochę udziwniony (niektóre sceny wyglądały jakby włączono tryb dynamiczny) i jak miałbym oglądać kolejny raz to jednak wolę wersję standard na projektorze.

Edytowane przez qbakos

Gość

(Konto usunięte)

Ja ogólnie nie rozumiem twojego odejścia od 4K bo większość filmu zremasterowanych wygląda spektakularne

Ale co zremasterowane? Starocie z lat 70/80 mnie nie interesują bo to nie moje klimaty… a z BD od 2000 do 2016/18 jest chociaż 1/4 zremasterowana? Raczej wątpię. Przykład z brzegu Fantastyczna czwórka, Need For Speed, Księga Ocalenia czy inne temu podobne… można tylko pomarzyć😞 dlatego dla mnie cenniejsze są wydania na Blu Ray niż na 4K których się pozbywam i zastępuje je wydaniami BD… Stad chce wyciągnąć maksimum ile się da z Full HD, dlatego tuning 9004 z kalibracja pod BD oraz RS2000 by polepszyć jeszcze bardziej obraz, normalnie starczyłby mi stary RS1000 gdybym został przy 4K bo obraz był zadowalający.

Dlatego pomyślałem o dołożeniu procesora obrazu MadVR bo tak go można nazwać… bo innego lepszego rozwiązania chyba nie ma? 

• Pokaż nowe odpowiedzi