Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem komputera tylko do filmów UHD. Procesor Ryzen 3 3200g / płyta główna z HDMI 1.4 / 8 gb Ram

Czy takie sprzęt wystarczy aby oglądać filmy uhd z bardzo dobrą jakością audio DTS/TrueHD (lepszą niż VOD). HDMI 1.4 obsługuje niby 4k 30 kl/s. Mój sprzęt to 5.1 z amplitunerem Yamaha rx v485. Potrzebna będzie karta graficzna czy dźwiękową czy doinwestować w płytę główną z hdmi 2.0?

Dodam, że powyższy sprzęt mogę nabyć za 650 zł.

PC byłby podłączony bezpośrednio do amplitunera.

Dodam, że główny powód to możliwość dodania napisów w locie z płyty blue ray, zgodnie z tym poradnikiem:

Cytat

Mało kto też wie, że przy pomocy MakeMKV oraz np. playera MPC-HC możemy odpalić oryginalną płytę BD bądź UHD BD i np. załadować sobie napisy lub ścieżkę lektorską bez potrzeby jej zgrywania na dysk twardy. Normalnie potrzebujemy do tego płatny soft do odblokowania płyty w locie np. Passkey od DVDFab bądź też RedFox AnyDVD HD, ale dzięki poniższemu "trickowi" możemy osiągnąć to samo dzięki MakeMKV.

Trick polega na tym, że:
1. Z katalogu gdzie mamy zainstalowany MakeMKV (domyślnie C:\Program Files\MakeMKV) należy skopiować plik libmmbd.dll (jeśli mamy MPC-HC 32-bit) bądź libmmbd64.dll (MPC-HC 64-bit) do katalogu głównego MPC-HC.
2. Zmieniamy nazwę tego skopiowanego pliku w katalogu MPC-HC na libaacs.dll.
3. Powtarzamy pkt. 1 lecz tym razem zmieniamy nazwę pliku na libbdplus.dll.

Wsio.

Tym sposobem zarówno oryginalne płyty BD jak i UHD BD będą bezproblemowo odtwarzane w playerze MPC-HC.

Edytowane przez uporek

HDR jest obsługiwany chyba od HDMI 2.0b.

Do tej pory miałem tv, który miał HDR wg. testów o jasności do 300, więc jakoś nie widziałem różnicy. Obecnie na sony x90j to DV i HDR wypala mi oczy :D. Oglądam w ciemności.

Chciałbym nastawić się na jak najlepszy dźwięk i możliwość oglądania BR w napisami polskimi, aczkolwiek nie wiem czy ww. sposób jeszcze działa.

Na tym Ryzenie owszem, pojedzie 4K HDR, ale musisz szukać lepszej płyty głównej z HDMi 2.0.

Natomiast tylko do oglądania filmów to się wogóle nie kalkuluje. Ja także szukałem mini-komputera, ale dałem sobie spokój.

Za 150 zł kupiłem używkę TV BOX Savio Silver - ma wszystko czego potrzebowałem: HDMI 2.1, USB 3.0, Wi-Fi, dekoduje każdy dźwięk. Jest na Androidzie. Zainstalowałem odtwarzacz Kodi i wszystkie filmy 4K (nieskompresowane po 60-70 giga) z dysku USB idą jak burza w HDR, a z napisami czy dźwiękiem TrueHD lub DTS Master nie ma żadnego problemu.

@konradskalamógłbym nawet kupić nividia shield ale zależy mi na polskich napisach w filmach. 650 zł za cały pc to uważam za okazję, ale wiem, że HDMI 1.4 to brak HDR, ATMOSA, ale to krótkotrwałe rozwiązanie i za te pieniądze akceptowalne. W szufladzie leży fire stick 4k max z kablem otg.

Przeglądałem ostatnio różne strony i filmy które mnie interesują w uhd są tańsze niż BR w Polsce. Kwestia tylko braku napisów. PC ma to rozwiązać.

Człowiek jak raz posłuchał dźwięk z płyty BR to nie chce za bardzo wracać do neflixa czy hbo.

Polecam oglądanie filmów z angielskimi napisami, na początku może być trudno ale z czasem będzie coraz łatwiej.

10 minut temu, uporek napisał:

@konradskalamógłbym nawet kupić nividia shield ale zależy mi na polskich napisach w filmach. 650 zł za cały pc to uważam za okazję, ale wiem, że HDMI 1.4 to brak HDR, ATMOSA, ale to krótkotrwałe rozwiązanie i za te pieniądze akceptowalne. W szufladzie leży fire stick 4k max z kablem otg.

Przeglądałem ostatnio różne strony i filmy które mnie interesują w uhd są tańsze niż BR w Polsce. Kwestia tylko braku napisów. PC ma to rozwiązać.

Człowiek jak raz posłuchał dźwięk z płyty BR to nie chce za bardzo wracać do neflixa czy hbo.

Rozumiem, że chcesz na komputerze odtwarzać film 4K z kupionej w sklepie płyty. W jaki sposób chcesz wyświetlić dodatkowe napisy PL? Nawet mając je w osobnym pliku np. na pulpicie?

Załadować w programie jednym z wielu.

Skoro chcesz odtwarzać płyty UHD, to musisz mieć kartę obsługującą HDR, obraz konwertowany do SDR będzie jednym wielkim g.

Kolejna sprawa napęd do płyt zdajesz sobie sprawę że potrzebujesz "specjalnego" tak zwanego uhd friendly? Aktualny koszt około 400 zł.

Edytowane przez bl4ck
2 minuty temu, bl4ck napisał:

Załadować w programie jednym z wielu.

Mam zgrany film na dysku, z całą strukturą katalogów płyty Bluray UHD, nic nie wycinane, zachowane menu, dotatki itd. Nie ma tam napisów PL, ale mam je w osobnym pliku srt. Do oglądania tego typu kopii używam PowerDVD v21. Jak tam wybrać zewnętrzne napisy?

1 minutę temu, konradskala napisał:

Do oglądania tego typu kopii używam PowerDVD

Zapewne nie możesz ponieważ to licencjonowany program. Vlc, mpc, mpv, kodi jest tego ogrom.

5 minut temu, bl4ck napisał:

Zapewne nie możesz ponieważ to licencjonowany program. Vlc, mpc, mpv, kodi jest tego ogrom.

Potwierdzam - działa np. na KMPlayer. Natomiast na MPC już nie. Trochę dziwne, bo otwierając dowolny MKV mam normalny wybór wszystkiego, natomiast wybierając "Plik - Otwórz DVD/BD" i wczytując folder - wybór napisów nie działa, jest nieaktywny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To zapewne kwestia rendera jaki wykorzystujesz, sprawdź w ustawieniach mpc, albo poczytaj na Google w tym temacie ja już nie siedzę na Windowsie także nie pomogę.

Edytowane przez bl4ck

Zrobiłem próbę na laptopie ale z próbką filmu z dysku. Na amplitunerze ciągle pokazuje PCM / Neo 6: Cinema a w rogu virtual. Jak ustawie straight to dwa kanały grają. Na virtualu 5.

Apmpli to yamaha rxv485 a laptop z i5 8265u mx130. Podłączyłem laptopa z ampli za pomocą hdmi. Laptop ma niby wejście hdmi 1.4.

Co zrobić by był dźwięk bezstratny? Próbkę mam w truehd oraz dts hd.

Sprawdź w google, każdy program konfiguruje się inaczej do tego można używać różnych wtyczek wyjściowych audio, wróżką nikt tu nie jest.

Google "nazwa programu passthroght"

to było pierwsze co zrobiłem. Próbowałem zarówno w MPC-Be oraz KmPlayer (tu nawet film klatkował).

Dodam że mam windows 11

Edytowane przez uporek
W dniu 16.11.2022 o 14:01, uporek napisał:

Chciałbym nastawić się na jak najlepszy dźwięk i możliwość oglądania BR w napisami polskimi, aczkolwiek nie wiem czy ww. sposób jeszcze działa.

Działa, działa... sam go używam cały czas. Poza tym są już lepsze sposoby niż MakeMKV, który z niektórymi płytami sobie nie radzi. Biblioteki dekodujące zajmują dobre kilka GB i co jakiś czas są aktualizowane o nowe filmy... znajdziesz dość szybko w google.

5 godzin temu, uporek napisał:

Co zrobić by był dźwięk bezstratny? Próbkę mam w truehd oraz dts hd

Musisz przełączyć w dekoderze audio, żeby wypuszczał zdekodowany PCM - wtedy każdy amplituner przyjmie taki sygnał, nawet leciwy. Windows też musi widzieć amplituner jako urządzenie wielokanałowe. Jeśli pokazuje Ci stereo, to nic z tym nie zrobisz.

Ja używam od zawsze MPC-HC i wszystkie opisane sposoby działają.

W dniu 16.11.2022 o 17:22, konradskala napisał:

natomiast wybierając "Plik - Otwórz DVD/BD" i wczytując folder - wybór napisów nie działa, jest nieaktywny.

Skróty: Ctrl+D - wczytaj płytę BD/DVD. Ctrl+L - wczytaj napisy z pliku. U mnie działa z każdą płytą.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Odtwarzanie płyt 4K/UHD na PC, to nie taka prosta sprawa.

Ukryta Zawartość

A co do dodawania napisów do PowerDVD, to nic prostszego. Plik tekstowy, z rozszerzeniem *srt, który mamy np. na pulpicie, a który pasuje do naszej wersji filmu, wystarczy przeciągnąć i upuścić w oknie odtwarzacza. I tyle. Oczywiście, można też wskazać taki plik przez menu kontekstowe odtwarzacza. Ale po co się męczyć. 😉

O  Windows’ie 11 dla płyt 4K/UHD można zapomnieć.

Ukryta Zawartość

Kolega napisał 🙂

Akurat PowerDVD nie ma tu nic do rzeczy. Podobnie jak każdy inny odtwarzacz programowy. Mam kumpla, który tłumaczy mi i wyjaśnia różne tematy. W tej chwili ma dwie platformy: Z390 z I7 9700K na Win. 8, oraz Z590 na I7 11700K z Win. 10. Teraz składa Z490 z I9 10850K + Win. 10. Jak myślicie; który z tych zestawów nie odtworzy płyt 4K/UHD? Odpowiedź w poprzednim moim poście. Oczywiście pomijam fakt posiadania właściwego odtwarzacza BR.

Może się komuś przyda. Za darmoszkę, bo gdzie nie gdzie, każą sobie za to płacić.

Ukryta Zawartość

A to też dość istotne sprawy.

Ukryta Zawartość

Niemniej jednak, to jest zdecydowanie lepsze, niż HDMI.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To działa odczytanie płyty br na pc czy nie? Jak dotąd @bl4ck oraz @qbakos a @max720 że nie. W ciemno też kupować nie będę, bo jednak za napęd też muszę doliczyć 500 zł.

SGX nie jest wymaga przez inne odtwarzacze takie jak vlc itd, więc skończ pisać te głupoty. v jest wymaga dla Powerdvd ponieważ to oficjalna aplikacja która wspiera UHD, płyty są zabezpieczone i muszą zostać zdekodowane i bez SGX nie jest to możliwe. Programy łamiące zabezpieczenia jak makemkv nie potrzebują żadnych instrukcji w procesorze aby dokonać złamania... dlatego wymogi co do sprzętu sprowadzają się w zasadzie jedynie do karty graficznej... i napędu uhd friendly.

Więc proszę nie pisz głupoty że powerdvd i jego wymagania nie mają nic do rzeczy bo wszędzie jest tak samo...

Edytowane przez bl4ck

A teraz sprawdź z którego roku jest mój E5-2670 i czy ma SGX, Uhhh PowerDVD mówi ze procesor minimum 7 generacji Intel.. jak mi przykro...  ups a jakoś się da... karta graficzna R7 370.

UeYoVXr.png

W dniu 18.11.2022 o 14:44, uporek napisał:

to było pierwsze co zrobiłem.

No to słabo szukasz, poradników jest dziesiątki. Jak sobie na radzisz z tym to może po prostu zainstaluj kodi ustaw wyście audio na wasabi i kliknij przekazuj audio i wybierz formaty jakie ma wysyłać.

albo najnowszy MPC

Ukryta Zawartość

uruchom wewnętrzny filtr audio LAV i ustaw aby przekazywał dźwięk w trybie bitsreaming.ql4scOa.png

Ukryta Zawartość

59 minut temu, uporek napisał:

napęd też muszę doliczyć 500 zł

O karcie graficznej widzę zapomniałeś albo zakładasz obsługę tylko płyt FHD BD, w taki razie dla mnie osobiście składanie takiego komputera totalnie traci sens w momencie gdy oppo 103 można kupić za 1500zł i napisy dla płyt ładować z usb.

2 godziny temu, uporek napisał:

To działa odczytanie płyty br na pc czy nie? Jak dotąd @bl4ck oraz @qbakos a @max720 że nie.

Gdybyś chciał korzystać z powerdvd to masz ścisłe wymagania co do komponentów jak i systemu windows. Ty nie zamierzasz korzystać z powerdvd więc te ograniczenia co do systemu, komponentów i braku SGX cię nie interesują.

Stąd wynikają różnice zdań.

1 godzinę temu, bl4ck napisał:

No to słabo szukasz, poradników jest dziesiątki. Jak sobie na radzisz z tym to może po prostu zainstaluj kodi ustaw wyście audio na wasabi i kliknij przekazuj audio i wybierz formaty jakie ma wysyłać.

albo najnowszy MPC

Problem już rozwiązany. W11 coś blokował ale po przekopaniu się przez ustawienia (fatalnie są zorganizowane, w10 byłe przejrzyste). Dzięki za link do nowego MPC. Myślałem, że ten program umarł a na stronie madvr jako wspierający jest podany MPC-BE i po analizie stwierdziłem, że się nada.

Godzinę temu, bl4ck napisał:

O karcie graficznej widzę zapomniałeś albo zakładasz obsługę tylko płyt FHD BD, w taki razie dla mnie osobiście składanie takiego komputera totalnie traci sens w momencie gdy oppo 103 można kupić za 1500zł i napisy dla płyt ładować z usb.

Celuję w ryzen 3 3200G i igpu stoi na wysokim poziomie ewentualnie ryzen 5 2400g. Sprzęt typowo pod filmy z BR aby napisy dodać w locie  może jak dorobię się NAS do zgrywania na dysk. Niestety mój obecny laptop nie daje rady (nawet brak napędu ale znalazłem fajny adapter unitek sata-usb3).

Z tym oppo to gdzie taka cena? to by rozwiązał moje problemy z napisami doszczętnie. Czytałem o ub820 i wyższym modelu panasonica ale cena zabija jak dla mnie ale 1500 zł jest akceptowalne.

Dokładnie tak. Nie używaj badziewnego PowerDVD. Ja to miałem na dysku raz z ciekawości i wyleciało zaraz do kosza.

Mój komp do filmów ma dobre 5 lat (procesor i7 starszej generacji) i tak jak pisałem na MPC-HC oraz na VLC na pewno działa odtwarzanie płyt BD i BD-UHD, bo tego używam. UHD trochę klatkują, ale to wina nie najnowszej karty graficznej, a że ja siedzę w FHD to mnie to niezbyt interesuje.

Godzinę temu, bl4ck napisał:

Niby można. Ja tak robiłem dość długo, ale wygoda tego rozwiązania jest dyskusyjna. Jeszcze jak napisy nie pasują i trzeba je synchronizować, to latanie z tym pendrivem między kompem, a odtwarzaczem jest średnio wygodne.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Jest sposób na nie latanie:), ale mimo wszystko na pewno na pc jest wygodniej je dostosować.

10 minut temu, uporek napisał:

Z tym oppo to gdzie taka cena? to by rozwiązał moje problemy z napisami doszczętnie. Czytałem o ub820 i wyższym modelu panasonica ale cena zabija jak dla mnie ale 1500 zł jest akceptowalne.

Olx używki, panas ub820 to 2000 plus płatny soft, tylko napisy trzeba odpowiednio dostosować bez ogonków polskich. Kupienie softu to też nie lada wyczyn:) jest jest metoda z lutowaniem.

Edytowane przez bl4ck
10 minut temu, bl4ck napisał:

Jest sposób na nie latanie:), ale mimo wszystko na pewno na pc jest wygodniej je dostosować.

Cała obsługa na kompie jest wygodniejsza. Mnie najbardziej wkurzało, że na odtwarzaczu nie mogłem sobie szybko przeskoczyć do dowolnego miejsca filmu, bo albo trzeba było z pilota wpisywać czas albo przewijać... masakra. Do tego komp wycina początkowe reklamy i inne pierdoły z płyty i od razu masz film.

Edytowane przez qbakos

Specjalnie dla Kolegi @bl4ck - pozdrawiam. Prosty test. Na płycie Z390 wyłączyłem w Biosie opcję SGX. Efekt? MakeMKV wyłożył się jak dziecko. Podobnie jak DVDFab. Przypomnę, przy płytach UHD. Nie BD. Co mnie nie dziwi. Przywrócenie funkcji SGX i programy zaczęły działać. No ale cóż. Rozumiem, że wszystko wiecie i wszystko testujecie. Pozostaje mi jedynie życzyć powodzenia i zadowolenia.

PS MakeMKV jest mało prze zemnie używanym programem, gdyż tworzy jedynie pliki *mkv. Czami potrzeba pełnej struktury Bluray’a. Wolę DVDFab’a i LeawoPro Media które robią to samo i znacznie więcej. 

30 minut temu, max720 napisał:

Czami potrzeba pełnej struktury Bluray’a

No i tu kolejny raz się mylisz. makemkv robi pełną kopię nie tylko mkv.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck
  • Pokaż nowe odpowiedzi