Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny KEF 750 pytanie do użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Kupiłem dziś nowe kolumny w salonie audio do mojej Yamaha  R-n803d ale po wyjęciu z pudeł i foli mam na obudowie kilka drobnych rys w różnych miejscach i w podstawie, kolumny też nie posiadają w komplecie osłon, czy tak ma być ? Czytałem o słabej jakości wykonania ale nie spodziewałem się że na fornirze będą jakieś drobne zarysowania no i czy kolumny sprzedawane są z maskownicami czy bez ? Jeśli chodzi o dźwięk to bajka..

Zapłaciłem 2170... od sztuki więc nie będę reklamować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

KEF seria Q jest sprzedawana bez maskownic , można je zakupić osobno. pograj trochę dłużej a dzwięk jeszcze bardziej będzie wciągał .

Edytowane przez Eemeryt
9 godzin temu, RafałB napisał:

Kupiłem dziś nowe kolumny w salonie audio do mojej Yamaha  R-n803d ale po wyjęciu z pudeł i foli mam na obudowie kilka drobnych rys w różnych miejscach i w podstawie, kolumny też nie posiadają w komplecie osłon, czy tak ma być ? Czytałem o słabej jakości wykonania ale nie spodziewałem się że na fornirze będą jakieś drobne zarysowania no i czy kolumny sprzedawane są z maskownicami czy bez ?

Cześć,

kolumny sprzedawane są bez maskownic. Co do uszkodzeń to nie jest to spowodowane "niską jakością wykonania" a raczej mechanicznym uszkodzeniem. Czy będziesz to reklamował zależy tylko od Ciebie. 

kef q750 z Yamaha R-N803D bardzo dobre połączenie. Gratulacje 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 3 tygodnie później...

Ja to mam chyba  pecha... 

Wymieniłem kolumny na nowe właśnie podłączyłem i grają jakoś dziwnie, przybliżam ucho do głośników i średniotonowe grają na pierwszym planie i środkowe głośniki basowe, pozostałe skrajne głuche albo mi się wydaje, środkowe mebrany wyczuwalne drgania pozostałe tylko to co z rezonansu obudowy.. 

Edytowane przez RafałB

Wiesz co ? weź mnie kolego drogi uświadom bo ja zawału i depresji dostanę...

Jeśli jest tak jak piszesz to pewnie muszą się wygrzać te poprzednie były świetne, grały pełną ścianą dźwięku te na razie jakoś dziwnie .

Edytowane przez RafałB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , pewnie że nowe nie grają jak te co mają  godziny wylatane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb

Ukryta Zawartość

Tu można zobaczyc dokładną ,, budowę ,, kolumny.

Ukryta Zawartość

56 minut temu, RafałB napisał:

Wiesz co ? weź mnie kolego drogi uświadom bo ja zawału i depresji dostanę...

Jeśli jest tak jak piszesz to pewnie muszą się wygrzać te poprzednie były świetne, grały pełną ścianą dźwięku te na razie jakoś dziwnie .

Pewnie poprzednie dostałeś egzemplarze demonstracyjne, stąd uszkodzenia na obudowach i "wygrzany" dźwięk.

Zaczynałem z tym zestawem RN803D + Q750 🙂 . Grało super ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. Trochę sprzętu przerzuciłem ale KEF'y są nadal ze mną. Zainwestuj jeszcze w podstawową adaptację akustyczną i będzie elegancko.

To że część z tych głośników się nie rusza to tym się nie przejmuj to są membrany bierne jak zaczniesz słuchać głośniej to one też zaczną pompować więcej powietrza ale przy cichym słuchaniu one drgają naprawdę niewiele.

Inna sprawa czy one ci się podobają dźwiękowo bo rozumiem że najpierw słuchałeś a potem sprawdziłeś czy się prawidłowo rusza tak?

Bo wygrzewanie wygrzewaniem ale co innego czy one trafiły w twój gust

Piotr 

W dniu 10.12.2022 o 22:20, ksiezyc napisał:

Pewnie poprzednie dostałeś egzemplarze demonstracyjne, stąd uszkodzenia na obudowach i "wygrzany" dźwięk.

Zaczynałem z tym zestawem RN803D + Q750 🙂 . Grało super ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. Trochę sprzętu przerzuciłem ale KEF'y są nadal ze mną. Zainwestuj jeszcze w podstawową adaptację akustyczną i będzie elegancko.

Wygląda że faktycznie mogły być demonstracyjne, u mnie z tą samą Yamaha gra najfajniej z Pure Direct, po pierwszym włączeniu grały jak by były uszkodzone, dźwięk wycofany, teraz gają już tak jak wcześniej .

Nie zamierzam ich zmieniać bardzo mi się podoba ich barwa.

dwa dolne basowe to nie głośniki tylko membrany bierne. Jest wszystko ok. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Coś pokręciliście z tymi biernymi głośnikami. Z trzech głośników basowych to środkowy jest aktywny. Dwa skrajne to membrany bierne (czyli drugi i czwarty - licząc od góry).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maraudio
1 godzinę temu, Maraudio napisał:

Coś pokręciliście z tymi biernymi głośnikami. Z trzech głośników basowych to środkowy jest aktywny. Dwa skrajne to membrany bierne (czyli drugi i czwarty - licząc od góry).

q750.jpg

tak, zgadza się. Aż musiałem podejść do kolumny i sprawdzić. 

www.tophifi.pl

Podobne rozwiązanie miał tannoy w Precision 6.4

To ciekawe bo to była jedyna konstrukcja tannoya wykorzystująca ta technologię 

I bardzo udane modele 🙂

Piotr