Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik nie hula

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, jurek1 napisał:

Jedyne co mogę sprawdzić, to czy przewodzi czy nie.

To zdecydowanie za mało zresztą wiesz. Moze warto by było to pomierzyć jako całosć, w sensie mikrofon pomiarowy i analizator w PC choćby. Ja też tak mam, że nieraz mi w zależności od dnia po prostu nie gra.

Teraz, Krzych 2 napisał:

To zdecydowanie za mało zresztą wiesz. Moze warto by było to pomierzyć jako całosć, w sensie mikrofon pomiarowy i analizator w PC choćby. Ja też tak mam, że nieraz mi w zależności od dnia po prostu nie gra.

No i właśnie się tego boję. To oczywiście zależy od materiału i głośności. Zawsze mam tak że w sobota-niedziela gra mi zdecydowanie lepiej. Będę musiał zrobić pomiary w REW, ale jak je zinterpretować pod kontem zniekształceń?

Oj tam, oj tam  2x chyba Scan Speak D2608/913000

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, audioburak napisał:

Oj tam, oj tam  2x chyba Scan Speak D2608/913000

I to jest plus że firma wstawia ogólnodostępne głośniki ,nie ma co płakać zdarza się , były na forum przypadki że do kolumn za ''1500'' firma życzyła sobie więcej za głośnik 

@jarekb

Masz Pan słusznego 😉 ale intryguje mnie wynikające stąd pytanie:

ciekawe ile by zażądał serwis Opery 😉 

PS. a informacja stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

27 minut temu, audioburak napisał:

@jarekb

Masz Pan słusznego 😉 ale intryguje mnie wynikające stąd pytanie:

ciekawe ile by zażądał serwis Opery 😉 

PS. a informacja stąd:

Ukryta Zawartość

To jest Opera Seconda MKI, tam siedzą Seasy.

Ukryta Zawartość

Co by i nie było, to jest szansa znając model ( a masz go na wierzchu )

nie tylko go zamienić, ale może jest jego nowsza, lepsza wersja np. bez ferrofluidu.

27 minut temu, audioburak napisał:

Co by i nie było, to jest szansa znając model ( a masz go na wierzchu )

nie tylko go zamienić, ale może jest jego nowsza, lepsza wersja np. bez ferrofluidu.

Zamienić można, tylko na co. Bez zmian w zwrotnicy się nie obędzie, a ja jestem słaby w te klocki.

Najpierw trzeba znać głośnik który jest uszkodzony - model, dane itp.

Zapodaj jakąś numerację tego Seasa, żeby wiedzieć o co chodzi.

3 minuty temu, audioburak napisał:

Najpierw trzeba znać głośnik który jest uszkodzony - model, dane itp.

Zapodaj jakąś numerację tego Seasa, żeby wiedzieć o co chodzi.

to  Seas 25TFFC H519-06, I jest dostępny tylko w GB, ale jak by była możliwość zamiany na coś lepszego to się nie obrażę 🙂

Może ten podejdzie SEAS H1149-06.

34 minuty temu, jurek1 napisał:

to  Seas 25TFFC H519-06, 

Się dowiedz czy pasuje , jak masz zręczne paluchy :) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, jarekb napisał:

Się dowiedz czy pasuje , jak masz zręczne paluchy 🙂

Ukryta Zawartość

Kiedyś miałem. Za czasów Tonsila wymieniałem je nagminnie. Teraz już nie ta sprawność.

Dzięki uprzejmości kolegi @audioburak zmieniamy go na SB Acoustics SB29RDC-C000-4.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, jurek1 napisał:

Kiedyś miałem. Za czasów Tonsila wymieniałem je nagminnie. Teraz już nie ta sprawność.

Dzięki uprzejmości kolegi @audioburak zmieniamy go na SB Acoustics SB29RDC-C000-4.

A to robisz ''nowe'' kolumny ? chciałem żebyś zachował oyginał , 

4 minuty temu, jarekb napisał:

A to robisz ''nowe'' kolumny ? chciałem żebyś zachował oyginał , 

No tak, zdecydowałem się na "upgrade" zobaczymy co z tego wyjdzie. 

10 minut temu, jarekb napisał:

że zapytam robiłeś już jakieś kolumny ? , 

Kiedyś za komuny, ale to inne czasy. Teraz mam REW i pomoc kolegi, więc nie ma obaw.

Poza tym  siedzę w elektronice. Przetworniki, wzmacniacze. z lutownicą jestem za pan brat, miernik też jest.

Też jestem fanem dłubania coś tam robię i wiem że łatwo nie jest , na początku celowałem po omacku się wkurzyłwm , i też korzystam z REW i mikrofon umik ale to nie to samo co ''profesjonalny'' zestaw pomiarowy coś widać i tak się uczę już dwa lata :) 

Wiadomo, REW nie jest tak dokładny jak dokładny jak komory bezechowe, itd, ale prawie żadne kolumny nie grają wybitnie liniowo, a szczególnie w domowych warunkach. Mamy własne upodobania i ograniczenia lokalowe, a mając wolny czas i cierpliwość można kombinować z l-padem aż się osiągnie cel.

Samym L-padem nie zrobisz przy zamianie TYCH  głośników nie ma mowy , nie zniechęcam cię do dłubania sam jak mam chwilę czasu to wyciągam lutownicę mikrofon   i sprawdzam pomysły :)  mógłbym skopiować z neta bo są projekty na moich głośnikach , 

3 godziny temu, jarekb napisał:

Samym L-padem nie zrobisz przy zamianie TYCH  głośników nie ma mowy , nie zniechęcam cię do dłubania sam jak mam chwilę czasu to wyciągam lutownicę mikrofon   i sprawdzam pomysły 🙂 mógłbym skopiować z neta bo są projekty na moich głośnikach , 

Zobaczymy, do odważnych świat należy. Najwyżej pójdą na sprzedaż.

Rozkręciłem głośniki, ferrofluid brązowy. Nie wiem czy tak powinno być, bo jak kiedyś otwierałem Scan Speak, to plan był jasny. Wyczyściłem wszystko dokładnie, złożyłem i zamontowałem. Przester zniknął, ale grają inaczej niż grały wcześniej.

Są bardziej matowe, tak jakby straciły polowe blasku.

W dniu 9.12.2022 o 10:06, jurek1 napisał:

Kiedyś za komuny, ale to inne czasy. Teraz mam REW i pomoc kolegi, więc nie ma obaw.

Poza tym  siedzę w elektronice. Przetworniki, wzmacniacze. z lutownicą jestem za pan brat, miernik też jest.

Nie wymieniaj na pałę. Jeśli elektronika ci nie straszna, to zawalcz z tematem, nie jest to jakieś straszliwie trudne. Soft do pomiarów i projektowania, a nawet do symulacji zwrotnic jest darmowy. Pomiary da się zrobić w domu, zintegrowaną kartą muzyczną. Mikrofon kalibrowany kupisz za 250zł, wkładkę bez kalibracji znaacznie taniej (i też się da nią działać)

Żeby zaprojektować kolumny potrzebujesz pomiarów dwukanałowych żeby złapać też czas, nie tylko odpowiedź częstotliwościową. REW to za mało. Nie idź w stronę audioburaka... 

21 minut temu, micwoj napisał:

Nie wymieniaj na pałę. Jeśli elektronika ci nie straszna, to zawalcz z tematem, nie jest to jakieś straszliwie trudne. Soft do pomiarów i projektowania, a nawet do symulacji zwrotnic jest darmowy. Pomiary da się zrobić w domu, zintegrowaną kartą muzyczną. Mikrofon kalibrowany kupisz za 250zł, wkładkę bez kalibracji znaacznie taniej (i też się da nią działać)

Żeby zaprojektować kolumny potrzebujesz pomiarów dwukanałowych żeby złapać też czas, nie tylko odpowiedź częstotliwościową. REW to za mało. Nie idź w stronę audioburaka... 

Na razie nie idę w rzadną stronę. Czekam na ferroflui żeby wykluczyć albo potwierdzić uszkodzenie głośnika.

jarekb podał Ci dokładnie to czego potrzebujesz-H519.  Wymienia się bardzo prosto. Przestrojenie na SB to będzie poważna robota.

Można dość łatwo "na ucho" sprawdzić tweeter- puścić sygnał bez kondensatora wejściowego i słuchać cicho bezpośrednio przytkniętego do ucha.

Edytowane przez jurek
23 minuty temu, jurek napisał:

jarekb podał Ci dokładnie to czego potrzebujesz-H519.  Wymienia się bardzo prosto. Przestrojenie na SB to będzie poważna robota.

Można dość łatwo "na ucho" sprawdzić tweeter- puścić sygnał bez kondensatora wejściowego i słuchać cicho bezpośrednio przytkniętego do ucha.

Ale ja już zrezygnowałem z SB, jestem na etapie wymiany ferrofluidu  w starym.

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Ale ja już zrezygnowałem z SB, jestem na etapie wymiany ferrofluidu  w starym.

Powtórzę zasłyszane, sam nie sprawdziłem - podobno ferrofluid z allegro to nie ten sam co w głośnikach i zasycha. 

• Pokaż nowe odpowiedzi