Skocz do zawartości
IGNORED

Co dalej? Potencjał na rozbudowę czy wymianę? Yamaha R-N303D + Indiana Nota 550X + Magnat 302A

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, dwa lata temu sprawiłem sobie zestaw z tytułu i korci mnie pójście o krok dalej, o co prawdopodobnie nie będzie trudno. Od początku wiedziałem, że nie jest to zestaw wybitny, ale świetnie zaspokoił ciekawość i dał dużo radości - szczególnie opcje sieciowe i możliwości automatyzacji z tym związanych. 

Lokalizacja i układ pomieszczenia na zdjęciach poniżej - to blisko 30 metrowy salon z aneksem, gdzie punkt odsłuchowy jest ok. 5m od miejsca, w którym są kolumny. Aktualnie słucham wyłącznie Spotify (i tu funkcje sieciowe R-N303D się bardzo przydają) bądź oglądam film. Lubię gdy niskich jest więcej jak mniej, muzyka różna, od soulu po hiphop. 

Trochę czasu minęło, a zestaw radości daje jakby mniej. Indiana zrobiła się wycofana, mało szczegółowa, czasami zwyczajnie męczy, szczególnie przy niższej głośności. Przyszła myśl, czy nie warto zastanowić się nad próbą rozbudowy, bądź kompletnie przearanżować zestaw. Wstępnie myślałem o dołożeniu 2000 zł do wartości tego co mam aktualnie. 
Przez chwilę po głowie chodziło mi przetestowanie jakiegoś niewielkiego wzmacniacza klasy D typu SMSL A300 i napędzanie nim Indiany, a Yamahę wykorzystać do podawania optyka/Spotify Connect dalej, natomiast nie wiem, czy idzie coś z tej Indiany jeszcze wyciągnąć? Czy może jest to już sufit jeżeli chodzi o ten zestaw i nie warto się bawić w rozbudowę, lepiej to wszystko spieniężyć i zacząć od nowa. Zakładam, że zestaw bez suba sprzedałby się za ~2500 zł, co dałoby budżet rzędu 4500 zł przy nowych zabawkach. Mam niedaleko terminal z wyjściem USB, więc teoretycznie mógłbym też wykorzystać jeden z patentów typu raspberry, o ile jest coś co obsłuży funkcje sieciowe w ten sposób. 

Tu moje gdybanie się kończy i mam prośbę do do forumowiczów o podzielenie się swoją opinią, bo ja nie mam pomysłu w którą stronę pójść - opcji jest zwyczajnie zbyt wiele, a mi brak wiedzy i doświadczenia w temacie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

12TouI8.png.3e1c05a9870dd696e08adffe49d01dbe.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez markov

Ja bym tak zrobil :

1 sprzedal wszystko 

2 kupil jakies ciekawe podstawki np triangle borea 03 

3 kupil wzmaka np topping mx 5

4. Kupil suba np rel t5

moze troche ponad budzet ale to raczej by dalo duzo zmian i radosci

Głupie pytanie - czy te Twoje graty stoją w piwnicy - zmagazynowane do sprzedaży ?

A może zagrały kiedyś w tym pokoju i akustyka jest do dudy ...

Można przy TV postawić choćby te:

Ukryta Zawartość

przy zachowanej reszcie zestawu - powinno być lepiej nie tylko wzrokowo ...

Jak szukasz szczegółów, to są też metody niemal bez inwestycji i może nawet

w Twoim aktualnym systemie zrobiły by pewną różnicę ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minutes ago, audioburak said:

Głupie pytanie - czy te Twoje graty stoją w piwnicy - zmagazynowane do sprzedaży ?

A może zagrały kiedyś w tym pokoju i akustyka jest do dudy ...

Można przy TV postawić choćby te:

Ukryta Zawartość

przy zachowanej reszcie zestawu - powinno być lepiej nie tylko wzrokowo ...

Jak szukasz szczegółów, to są też metody niemal bez inwestycji i może nawet

w Twoim aktualnym systemie zrobiły by pewną różnicę ...

Pytasz o zdjecie? To fotka z 2020, jeszcze przed zakupem. Leze z orteza, nie chcialo mi sie skakac, bo niewiele sie zmienilo. Doszedl jedynie dywan, ale jakis czas temu zastapila go mata dla dziecka 😉 Akustyka pewnie jest do dudy, ale to niestety typowy salonowy komromis.. 

Dzieki za sugestie z kolumnami, natomiast o jakich metodach mowisz? Rozwiniesz?

40 minutes ago, Audiolubny said:

Ja bym tak zrobil :

1 sprzedal wszystko 

2 kupil jakies ciekawe podstawki np triangle borea 03 

3 kupil wzmaka np topping mx 5

4. Kupil suba np rel t5

moze troche ponad budzet ale to raczej by dalo duzo zmian i radosci

Dzieki, rzeczywiscie moze podstawki i szybki sub to jest wyjscie. Notuje jako potencjalny kierunek.

Ukryta Zawartość

Najsensowniejsza opcja to sprzedać całość i w założonym budżecie szukać nowego zestawu. 

W tym, który masz aktualnie Yamaha+Indiana jest wszystko mniej więcej podobnej klasy. Jak ma grać lepiej to do zmiany tak piec jak i kolumny. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Też sprzedam bym całość. 

Bo każdy z tych elementów nie specjalnie jest fajny aby o niego rozbudowywać dalej.

Z tym że obecnie ceny poszły tak do góry że chyba warto by było popatrzeć w kierunku sprzętu używanego

Piotr 

Zgadza sie, tu juz nie mam zludzen - calosc wystawiona na sprzedaz. Nie stronie tez od uzywek, bo tak jak Piotr mowisz - ceny zwariowaly. Sub ktory kupilem nowy za 680 zl jest w sklepach za 1100 zł... niepojęte. 

Teraz zastanawiam sie jak madrze podejsc do kwestii bazy i potrzeb wynikajacych z tego, czego najczesciej uzywam, tj. Spotify Connect i TV.
Z jednej strony interesujacy jest sprzet pokroju SMSL A300 (value for money), ale wtedy zaczynaja sie schody - jakos trzeba obsluzyc TV (dostalem sugestie by wykorzystac wyjscie sluchawkowe i RCA ale to chyba bida opcja? czy taka sama jak SPDIF? Ewentualnie zakupic jakis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  co pozwoliloby sterowac pilotem od TV - ale zrodlo i tak trzeba zmienic pilotem od wzmacniacza?). Nastepnie dochodzi kwestia Spotify Connect, czyli prawdopodobnie streamer, bo nie wiem czy obsluze to jakos korzystajac z interfejsu USB i terminalu na ktorym stoi automatyka domowa obok. Loxjie A30 ma SPDIF, ale jak czytam, jest wyraznie gorszy od A300. Z kolei wyzej z SPDIF jest dopiero Sabaj A30a? A to z kolei prawdopodobnie overkill do kolumn, ktore bylyby w zasiegu. 

Jezeli ktos ma pomysl, badz sprzet w glowie, ktory by sie w to wszystko wpasowal, to dajcie prosze znac. Wiem, ze to juz troche dyskusja na temat wlasnych preferencji i wygody, ale chetnie poznam Wasze spostrzezenia.
Gdyby okazalo sie, ze dokladajac np. 1000 zl mozna pojsc polke wyzej, to nie mam problemu ze zwiekszeniem budzetu. Priorytetem jest uslyszec roznice, ale nie kosztem ergonomii - wolalbym uniknac pstrykania na trzy piloty, badz jakies manualne switche, zeby przelaczyc sie z muzyki na film. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez markov

Sprzedać całość bo jest to dobry moment na takie ruchy. Brakuje towaru, idą Święta.

1000 zł nie zmieni wiele. Jeśli uderzysz w sprzęt używany to może...

Ale z nowych, o tej samej funkcjonalności kupujesz Yamahę RN602 i jesteś gdzieś indziej.

Pozostają głośniki jeszcze...

2 minutes ago, Tonnii99 said:

Sprzedać całość bo jest to dobry moment na takie ruchy. Brakuje towaru, idą Święta.

1000 zł nie zmieni wiele. Jeśli uderzysz w sprzęt używany to może...

Ale z nowych, o tej samej funkcjonalności kupujesz Yamahę RN602 i jesteś gdzieś indziej.

Pozostają głośniki jeszcze...

Nie no, z tym dołożeniem tysiąca to był skrót myślowy, do założonych wcześniej dwóch. Więc gdyby udało się sprzedać to co jest, to mowa tak o 4500-6000 zł. 

Wiesz co jeżeli chcesz iść w sprzęt nowy to nic innego jak te chińczyki ci nie zostaje bo obecnie sprzęt nowy jest horrendalnie drogi i po prostu kupisz coś innego który będzie tej samej klasy albo nawet gorsze.

Sabaj a30 to dobre urządzenie możesz też polować na smsl. Całkiem udany system słuchałem ostatnio u znajomego od pro-ject. Kupił ze względu na design kolorystyczny bo ma dość nietypowy salon ale grało to naprawdę przyjemnie.

Do sabaj i smsl polecam kefy albo elaci.

I prawdopodobnie w tej cenie nie zostanie już nic na suba niestety.

Więc jest duża szansa że początkowo powiesz że czegoś ci w systemie brakuje no i będzie to bas

Piotr 

Na twoim miejscu poszedłbym we wzmacniacze, etap amplitunera masz za sobą i jeśli chcesz czegoś więcej szukaj używanych wzmacniaczy, nowe niestety do najtańszych nie należą i musiałbyś celować pewnie od 3 tysięcy w górę by coś zagrało lepiej.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Co myslicie o zestawie podstawek 685 S2 i subie ASW610 od Bowers and Wilkins w parze ze wzmacniaczem klasy D? Trafila sie mam wrazenie atrakcyjna oferta na rynku wtornym (~3800 zł podstwkami B&W) i nie wiem, czy to zestaw godny zainteresowania. 

Z glosnikow myslalem o Q350 (ale dochodzi koszt podstawek), Aurora 700, Sapphire 25 czy Pearl 25. Z subow rozgladam sie za T7i, SB1000 i wpadl mi teraz wspomniany ASW610. Warto o cos poszerzyc horyzonty Waszym zdaniem? Glownie rynek wtorny, ale czasami ceny sa takie, ze wcale mocno nie odstaja od tego co mozna kupic nowe.

Mam problem z odsluchem, bo niestety jak ktos we Wroclawiu ma Kefy, to nie ma Pylon, albo SVS, albo Rel, i nie ma miejsca w ktorym moglbym odsluchac calosc. 

To bardzo dobra opcja w moim przekonaniu. Zdecydowanie lepiej niz to co miales poprzednio. 

Aha i co do kolumn , to zalezy od preferencji. Bo pylony/heco/b&w/kef to totalne rozne szkoly grania.

A ja właśnie uważam że to nie jest najlepszy pomysł.

Bowersy serii 6 grają wyjątkowo jasno i analitycznie i podłączenie ich do tańszych wzmacniaczy klasy D powoduje jeszcze większe rozjaśnienie systemu.

Trzeba naprawdę lubić takie brzmienie i być do niego przekonanym i odsłuchanym.

Kef to lepszy pomysł 

No chyba że bowersy ale inny wzmak.

Piotr