Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel RCA-RCA max 300zł do subwoofera stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Testował ktoś może kable do połączenia niskopoziomowego?

Chciałbym połączyć w ten sposób subwoofer z wzmacniaczem. 

Które kable przenoszą najlepiej, najpotężniej bas?

Z góry Wam piszę..że w tym przypadku , połączenie wysokopoziomowe odpada...

Subwoofer posiada tą opcję Hi-level, owszem, on sobie poradzi dostosowując się do kolumn, ale bas w kolumnach pozostanie. Będą grały dalej pełnym pasmem...

Wzmacniacz ma możliwość odcięcia niskiego pasmo, ale tylko wtedy, gdy sub jest wpięty do Sub Out/LFE.  

Do wejścia niskiego poziomu z sub out wystarczy dowolny kabel RCA,

byle był sprawny elektrycznie.

Wystarczy taki do 30 zł, bo przenosi żadne 😉 pasmo w porównaniu 

z jakimkolwiek kablem czy do patefonu, czy CD - 300 Hz to wszystko.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja wielokrotnie używałem wireworld luna i nigdy nie miałem. Nim problemu. A nie jest drogi.

Oehlbach ma też dobre takie kable.

Piotr 

Pytam dlatego, bo znalazłem takie opinie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_2022-12-11-18-59-39-24_cbf47468f7ecfbd8ebcc46bf9cc626da.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to masz opcje.

- sprawdzić. Wypożyczyć go u siebie.

- albo przyjąć że to nie są dwie osoby tylko jedna związana w jakiś sposób z firmą.

- uwierzyć i kupić i się cieszyć 

Jak wolisz

Piotr 

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Które kable przenoszą najlepiej, najpotężniej bas?

Takie z puszką obniżającą poziom sygnału powyżej basu.

A co? Nie masz regulacji "LEVEL" w subwooferze???

Teraz mam pod Hi-Level. Dwa skoki zrobię i jest full głośność. Rel t9i 

NAD C326 bee

Będzie nowy wzmacniacz dlatego już zadaje takie pytania. 

Bo to jest wina skoków w nad 326

Ta regulacja tam doprowadza faktycznie do wariactwa.

No ale kablem tego na pewno nie wyrównasz.

To wina wzmacniacza. 

No przecież każdy sub ma regulację poziomu, jaki więc problem???

Podasz wyższy poziom że wzmacniacza, a poziomem w subwooferze stłumisz do odpowiedniego poziomu. O co więc chodzi?

Czyżby sprzedali sub bez tego pokrętła?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie koledze chodzi o coś innego.

Podczas regulacji z pilota na wzmacniaczach nad zarówno modelu 326 jak i 356 następuje bardzo duży skok głośności. I o ile kolumny mają niższa skitecznosc to można to stłumić to w subie nastepuje spory skok. I musisz to regulować kazdo razowo na subie. Bez sensu 

Ale jak mówię to jest wynik nie tyle chyba potencjometru bo przecież jego można sterować ręcznie gałką co skoku sterowania z pilota.

Bukaj dobrze myślę?

W subwooferze mogę jeszcze ustawić tylko dwa skoki. Nic więcej. Gałka jest prawie na full. O NAD mi nie chodzi tym razem, no chyba, że on podaje taki słaby sygnał na subwoofer

Mam już ustawioną głośność na subwooferze prawie na maksa. 

Ciekawostką jest to, jak wyłącze go całkowicie, to kolumny jakoś tak słabo ten bas przenoszą, kiedyś było lepiej!

Mocniejsze rytmy zapodaje z dużym basem, choćby popularne Vengaboys - Boom Boom ,a jakoś tak szału nie ma przy tym NADzie. 

Wcześniej miałem gałkę ustawioną na godzinę 13, a teraz na 15. Koniec gałki jest mniej więcej na godzinę 17. 

Myślę, że to Wam jakoś ułatwi 😄

12 godzin temu, Bukaj napisał:

Teraz mam pod Hi-Level. Dwa skoki zrobię i jest full głośność. Rel t9i 

To w T9i regulacja głośności jest skokowa?

12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Podczas regulacji z pilota na wzmacniaczach nad zarówno modelu 326 jak i 356 następuje bardzo duży skok głośności. I o ile kolumny mają niższa skitecznosc to można to stłumić to w subie nastepuje spory skok. I musisz to regulować kazdo razowo na subie.

Regulować głosnosć suba przy każdej zmianie glośności wzmacniacza?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

I o ile kolumny mają niższa skitecznosc to można to stłumić to w subie nastepuje spory skok. I musisz to regulować kazdo razowo na subie. Bez sensu 

W zadnym wypadku!

Raz dobrze ustawic/dopasowac do kolumn i NIE RUSZAC!
21 minut temu, xajas napisał:

W zadnym wypadku!

Miałem tak cały czas, ale ostatnimi.l czasy, bas mocno osłabł. Tak jak pisałem, w kolumnach jest to samo. Jest słabiej, to słychać 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

To w T9i regulacja głośności jest skokowa?

Regulować głosnosć suba przy każdej zmianie glośności wzmacniacza?

Tak czuć takie lekkie skoki, przy kręceniu gałką.

38 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Coś tam masz źle ustawione. Suba na maksa i nie gra 

Może kwestia kabla? 

Ale coś tam jest nie tak. 

Zmieniałem DAC i kable IC. 

Może to ich wina?

Tylko najlepsze jest to, że ten drugi DAC pod tymi kablami, gra z taką samą ilością basu. 

W sumie IC też przemieniłem na te poprzednie i jakoś jest bez różnicy...

39 minut temu, Bukaj napisał:

Miałem tak cały czas, ale ostatnimi.l czasy, bas mocno osłabł. Tak jak pisałem, w kolumnach jest to samo. Jest słabiej, to słychać 

Masz specyficzny "problem" lub zla interpretacje.

W zadnym wypadku nie jest to zwiazane ze skutecznoscia glosnikow albo skokami poziomu sygnalu wyjsciowego!

32 minuty temu, xajas napisał:

Masz specyficzny "problem" lub zla interpretacje.

W zadnym wypadku nie jest to zwiazane ze skutecznoscia glosnikow albo skokami poziomu sygnalu wyjsciowego!

To więc w czym tkwi rzecz? 

Mam wrażenie jakby niskiego basu było mniej. 

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Może kwestia kabla? 

Może zamiast wygrzewać się i grać co raz lepiej, przegrzrwa się i gra co raz gorzej? A teraz bądźmy poważni.

-----

6 godzin temu, Bukaj napisał:

Mam wrażenie jakby niskiego basu było mniej. 

Może to tylko wrażenie? A nawet jeśli nie, to skoro spadek basu usłyszałeś także bez suba, to problemu powinieneś szukać we wzmacniaczu lub przed a nie za nim.

Edytowane przez szymon1977

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Może zamiast wygrzewać się i grać co raz lepiej, przegrzrwa się i gra co raz gorzej? A teraz bądźmy poważni.

-----

Może to tylko wrażenie? A nawet jeśli nie, to skoro spadek basu usłyszałeś także bez suba, to problemu powinieneś szukać we wzmacniaczu lub przed a nie za nim.

No właśnie nie wiem czy to wrażenie, czy co? Zapamiętałem tak te wcześniejsze brzmienie. 

W subwooferze sprawdzałem LEWY i PRAWY kanał.

Oby dwa działają.

Czyli to nie jest, raczej subwoofer...

7 minut temu, Bukaj napisał:

No właśnie nie wiem czy to wrażenie, czy co?

Przez internet nikt Ci tego nie powie. Sprawdź, czy wszystkie gałki bas, treble itp masz na zero, czy w źródle nic nie poprzestawiałeś... a może wczesniej słuchałeś np z wciśniętym loudness? Nie obraź się, ale nie takim kozakom jak Ty różne przygody sie trafiały.

Jeśli nie, to jedyne ci pozostaje, to po kolei wymieniać po jednym elemencie i sprawdzać, czy się coś zmieniło.

Ps.

Jeśli co dzień grasz z subem, to bez suba faktycznie może to być tylko wrażenie. Jeśli tak, to mogło coś złego z subem się stać. Szczerze zastanawia mnie, że masz suba na maksa.

Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Przez internet nikt Ci tego nie powie. Sprawdź, czy wszystkie gałki bas, treble itp masz na zero, czy w źródle nic nie poprzestawiałeś... a może wczesniej słuchałeś np z wciśniętym loudness? Nie obraź się, ale nie takim kozakom jak Ty różne przygody sie trafiały.

Jeśli nie, to jedyne ci pozostaje, to po kolei wymieniać po jednym elemencie i sprawdzać, czy się coś zmieniło.

Nie mam możliwości zmiany poprzez galki, posiadam zmodyfikowany wzmacniacz

Nie mam też trybu loudness.

Gram na 0

Kable IC oraz DAC wymieniałem. Powróciłem do wcześniejszych. Zero jakichkolwiek zmian w basie.

Jedynie na co padło to na wzmacniacz. Nie widzę nic innego co może to powodować. 

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Ps.

Jeśli co dzień grasz z subem, to bez suba faktycznie może to być tylko wrażenie. Jeśli tak, to mogło coś złego z subem się stać. Szczerze zastanawia mnie, że masz suba na maksa.

No prawie na maksa mam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bukaj

A co z transportem?

30 minut temu, Bukaj napisał:

posiadam zmodyfikowany wzmacniacz

Przekombinowany i padł? Niestety i to musisz wziąć pod uwagę.

8 godzin temu, xajas napisał:

W zadnym wypadku!

No tylko tu jest problem że kolega za Chiny nie może tego dopasować właśnie ja u siebie w ogóle tego nie ruszam.

8 godzin temu, Bukaj napisał:

No to jeśli nic innego nie zmieniłeś to w takim razie twój wzmacniacz się uszkodził.

Tak czuć takie lekkie skoki, przy kręceniu gałką.

Ale to nie są skoki o które pyta kolega.

Zmieniałem DAC i kable IC. 

Może to ich wina?

A czyli jednak były jakieś zmiany.

Piotr 

45 minut temu, szymon1977 napisał:

A co z transportem?

Przekombinowany i padł? Niestety i to musisz wziąć pod uwagę.

Odtwarza on bas, ale mam wrażenie, że jest słabszy.

Kiedyś kolumny podstawkowe dawały więcej "czadu" 

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No tylko tu jest problem że kolega za Chiny nie może tego dopasować właśnie ja u siebie w ogóle tego nie ruszam.

No to jeśli nic innego nie zmieniłeś to w takim razie twój wzmacniacz się uszkodził.

Ale to nie są skoki o które pyta kolega.

A czyli jednak były jakieś zmiany.

Piotr 

Miałem ustawione cały czas tak samo, ale zauważyłem, że po jakimś czasie bas osłabł, dlatego pokręciłem gałką. 

Panowie bas się wydobywa z tego wzmacniacza i z subwoofera. 

Czasem jak ten subwoofer przypi... basem, to aż uszy zatyka..

Ale slychać, że jest słabiej. To nie jest tak, że basu nie ma w utworach. Jest, czasem nawet bardzo mocny. 

No to inaczej skoro czasem przywali a z reguły gra słabiej i jedyną rzeczą jaką zmieniłeś to transport i kable to ja stawiam na transport.

Źródło czy co tam innego zmieniałes dokładnie.

Gdyby któryś z elementów był uszkodzony tak jak początkowo sądziłem to nie byłoby tego efektu że momentami potrafi przywalić bardziej.

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No to inaczej skoro czasem przywali a z reguły gra słabiej i jedyną rzeczą jaką zmieniłeś to transport i kable to ja stawiam na transport.

Źródło czy co tam innego zmieniałes dokładnie.

Gdyby któryś z elementów był uszkodzony tak jak początkowo sądziłem to nie byłoby tego efektu że momentami potrafi przywalić bardziej.

Transportu nie zmieniałem wcale. Nie ruszałem go.

Nie, chodzi o to, że w utworach gdzie miałem słabszy bas, bas był, było zejście, głębia, a teraz go prawie,że nie ma. O to chodzi. 

Źródło przemieniałem i IC

DAC i kable IC

Jak te same utwory puszczam w samochodzie, to nie ma co w ogóle porównywać.  W aucie nie ma go wcale 😄

Albo to moje wrażenie takie jest albo sam już nie wiem 😄

A fazą na subie nie kręciłeś (albo na wzmacniaczu o ile jest)? A może bawiąc się kabelki czarny z czerwonym pomyliłeś, fale spotykają się w przeciwfazie i sub zamiast dodawać to odejmuje? A usytuowania kolumn i suba w pomieszczeniu nie zmieniałeś?

Lewy kanał:

Żółty do +

Czarny do -

Prawy kanał:

Czerwony +

Nie. Kolumny stoją jak stały

18 minut temu, szymon1977 napisał:

A fazą na subie nie kręciłeś (albo na wzmacniaczu o ile jest)? A może bawiąc się kabelki czarny z czerwonym pomyliłeś, fale spotykają się w przeciwfazie i sub zamiast dodawać to odejmuje? A usytuowania kolumn i suba w pomieszczeniu nie zmieniałeś?

Tylko, że ja go podłączyłem tak samo jak ostatnio. 

• Pokaż nowe odpowiedzi