Skocz do zawartości
IGNORED

Westend Audio Systems Servus D/A

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, piorasz napisał:

Sorry za wtręt Gerard. Pmcomp już pisał ale pewnie przespałeś....
Gdybym był złośliwiy napisałbym, że słuchaj sly30 ale nie jestem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co przespałem .... ?

Wstawił

grafik.thumb.png.ca94e962c99566d646eac837ac4d3c70.png

12AX7 Siemens - mam
12AX7 Telefunken -  mam
oznaczone jako High End, opisałem zalety i wady, dla mnie sa gorsze od chińskich 12AX7-S PSVANE
Dlatego napisałem, niech poda które spełnia moje oczekiwania, jeżeli testował wiec powinien znac charakterystyki lamp, jeżeli przetestowałem dziesiątki DACow to wiem czym się różnią, tak samo z 30tu par lamp wiem jakie maja wady i zalety

38 minut temu, pmcomp napisał:

Moze dlatego wspolczesne JJy brzmia tak parszywie?

Piszesz o JJ które ja mam a ty prawdopodobnie nie masz ani nie miałeś i nagle wiesz jak brzmią ? A z internetu które wstawiłeś nie potrafisz opisać cech

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
18 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Co przespałem .... ?

Wstawił

Ukryta Zawartość

12AX7 Siemens - mam
12AX7 Telefunken -  mam
oznaczone jako High End, opisałem zalety i wady, dla mnie sa gorsze od chińskich 12AX7-S PSVANE
Dlatego napisałem, niech poda które spełnia moje oczekiwania, jeżeli testował wiec powinien znac charakterystyki lamp, jeżeli przetestowałem dziesiątki DACow to wiem czym się różnią, tak samo z 30tu par lamp wiem jakie maja wady i zalety

Piszesz o JJ które ja mam a ty prawdopodobnie nie masz ani nie miałeś i nagle wiesz jak brzmią ? A z internetu które wstawiłeś nie potrafisz opisać cech

Przespales, bylo tez w innym watku.

Nie pisz, nie pytaj, przestalem dyskutowac z toba w tym temacie. Radz sobie sam, jestes chyca juz duzym chlopcem. Zawsze mozesz poskarzyc sie na mnie swojej babci. Znasz to: na zlosc babci niech mi uszy zmarzną?

PS. ktos napisal wczesniej, ze prawdopodobńie testowales malowanke Siemensa.

Pa, powodzenia w odkrywaniu lampowego raju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Teraz, pmcomp napisał:

Nie pisz, nie pytaj, przestalem dyskutowac z toba w tym temacie. Radz sobie sam, jestes chyca juz duzym chlopcem.

Nie pytałem bo mi zależy na twoim doradzaniu, chciałem przeczytać jakie wymienisz cechy, kupiłbym te lampy aby się przekonać .....
Ja ci juz pisałem, mnie szrot i bajki nie interesują

Nie pisz, nie pytaj, przestalem dyskutowac z toba w tym temacie. Radz sobie sam, jestes chyca juz duzym chlopcem. Zawsze mozesz poskarzyc sie na mnie swojej babci.
Ja bym więcej napisał gdybym nie był złośliwy a czesem jestem. Ale nie napiszę Bo Gerrard mi się ciągle kojarzy jako " swój chlop ".
Co do konkretów to tylko Sly - taka moja rada wobec Gerarda. Poważnie mówię. Nikt tak dobrze nie doradzi jak: "kłamie", bzdura", " nie masz pojęcia".

Teraz, piorasz napisał:

Ja bym więcej napisał gdybym nie był złośliwy a czesem jestem. Ale nie napiszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bo Gerrard mi się ciągle kojarzy jako " swój chlop ".

Ja go tu nie zapraszałem, od paru miesięcy testowałem DACi teraz od miesiąca lampy i DACki, chyba wszystkiego naraz sie nie da, przetestuje tez Mullardy i srardyy .... bo nie będzie mi tu pier...

12 minut temu, pmcomp napisał:

PS. ktos napisal wczesniej, ze prawdopodobńie testowales malowanke Siemensa.

Chyba sobie żartujesz, mam dwie pary Siemens, jak juz klepiesz podaj dowody na malowankę albo zamilcz ....

Ukryta Zawartość

A do rzeczy? Jak chcesz, Gerard pogadać o lampach to nie to miejsce....

Chyba sobie żartujesz, mam dwie pary Siemens, jak juz klepiesz podaj dowody na malowankę albo zamilcz ....
Ode mnie.. Mullard tak ale prawdziwy z 60 lat. Siemens podobnie. Ta tabelka o kant.... Ten wątek również.... Znajdź prawdziwych lampowcow - tyle ode mnie. Pmcomp ma dużo racji ale też wiele ci otwarcie nie powie..
7 minut temu, piorasz napisał:

A do rzeczy? Jak chcesz, Gerard pogadać o lampach to nie to miejsce....

Ode mnie.. Mullard tak ale prawdziwy z 60 lat. Siemens podobnie. Ta tabelka o kant.... Ten wątek również.... Znajdź prawdziwych lampowcow - tykę ode mnie. Pmcomp ma dużo racji ale też wiele ci otwarcie nie powie..

Masz tyle wątków, idź sobie razem z Pmcomp, proszę 
Na pewno będzie wtedy porządek i konkrety

Edytowane przez .:Gerard:.
12 godzin temu, piorasz napisał:

Ja wszedłem w lampy d3a w moim DAC ale to osobny wątek na całą stronę a ja juz nie mam sił ani chęci nawet.

Z przełączanym trybem pracy pentoda/trioda?

Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy

Ja myślę, że tylko w trybie triodowym. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Z przełączanym trybem pracy pentoda/trioda?
W triodowym tylko. Mam za to przełącznik, który podmienia w katodzie diode led na diodę in4148.
Czyli zmienia też punkt pracy lampy.
19 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ja ci juz pisałem, mnie szrot i bajki nie interesują

Hmmm, jak na razie obracasz się właśnie w tych dwóch lampowych dziedzinach ... szrotu i bajek.

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Hmmm, jak na razie obracasz się właśnie w tych dwóch lampowych dziedzinach ... szrotu i bajek.

To tylko cześć szrotu, którego ty polecasz ......

Ukryta Zawartość

IMG_9240.thumb.jpeg.0898a3743f56d18132ca84e5eaf1b808.jpeg

I jeszcze jedno, będę polował na lampy które polecałeś, wtedy będę wiedział w jakiej bajce żyjesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.

Zuch 🙂 .

Zamieść jeszcze porządne zdjęcie tych Telefunkenów, żeby zobaczyć czy to są Telefunkeny czy malowanki i czy mają smooth plates czy ribbed plates.

Żebyś wiedział co testujesz 😉  .

Juz zakładam klapki i lecę ....

Kupilem lampy które poleciłeś, dokładnie te same które znalazłeś w sieci. za parę tygodni będą u mnie
s-l1600.jpg

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Kupilem lampy które poleciłeś, dokładnie te same które znalazłeś w sieci. za parę tygodni będą u mnie

Ukryta Zawartość

A upewniłeś się przed zakupem jakie mają parametry?

A wiesz jakie są wartości parametrów dla nowych lamp z serii ECC?

Tak tylko pytam bo wygląda na to że pożyczasz czy kupujesz i ... wsadzasz. A wiesz czym wsadzanie bez zabezpieczenia może się skończyć? Np. wizytą u doktora ... jak wsadzisz zwaloną lampę i pół układu ci poleci.

Powodzenia we wsadzaniu 😉 .

Ukryta Zawartość

Ciekawy wątek, Telefunken i Siemens nie mają wybrzmień, człowiek uczy się całe życie.

Tesla to dobra lampa, hym jeszcze jak przeczytam że RFT też to czas iść na audiofilską emeryturę.

Pewnie Mullard i Amperex , RCA mają chudą średnicę, jak to przeczytam to już będzie pełen obraz.

12 minut temu, Linnfan napisał:

Ciekawy wątek, Telefunken i Siemens nie mają wybrzmień, człowiek uczy się całe życie.

Tesla to dobra lampa, hym jeszcze jak przeczytam że RFT też to czas iść na audiofilską emeryturę.

Pewnie Mullard i Amperex , RCA mają chudą średnicę, jak to przeczytam to już będzie pełen obraz.

Zacytuj albo nie wymyślaj 

Opisywałem w innym watku

Tesla e83CC :
- Cala scena jest bliżej słuchacza, częściowo traci na głębi i 3D
- Ogólnie przejrzyście bez tłumienia
- Wyższa średnica podkreślona ale nie wypchana, średnio z dociążeniem
- Dolny zakres stonowany, rozmyty bez kontur i dopełnienia, odczuwalnie przyciszony względem średnicy

Siemens ECC83 :
- Scena z głębią, 3D lepiej niż z Tesla ale nie idealnie
- Dźwięk i dynamika przytłumione, brak energii
- Serednica na średnim poziome wyrazistości, detal przyciszony, stłumione wybrzmienia i przestrzenność
- Dolny zakres zagęszczony i zatraca rozdzielczość, średnio dynamiczny, bez podstawy/dociążenia, bez kontur, w porównaniu do Tesli jest trochę głośniejszy względem do średnicy

Stłumione wybrzmienia miałem na myśli ze są skrócone, jeżeli wkładam Psvane i nie słyszę ograniczeń to nie będę dopisywał bajek

Gerard, Telefunken ECC83 to nie „szrot”, szczególnie ribbed plate, które masz na zdjęciu.

Jeśli taka lampa Ci nie odpowiada i Psvane uważasz za lepszą, to wsadź taką w dac i pograj na niej kilka dni lub nawet tygodni. 

17 minut temu, GF21 napisał:

Gerard, Telefunken ECC83 to nie „szrot”, szczególnie ribbed plate, które masz na zdjęciu.

Jeśli taka lampa Ci nie odpowiada i Psvane uważasz za lepszą, to wsadź taką w dac i pograj na niej kilka dni lub nawet tygodni. 

To moje nazewnictwo jest trochę po złości do pmcomp
Kazde urządzenie, lampa itd ma własną sygnaturę brzmienia.
Jeżeli się zna te sygnatury to łatwiej zbudować system,
jak ktoś ma np. Szerokopasmowe zestawy i średnio zrobiona akustykę to wyobrażam sobie ze np. Siemens się wpasuje, jak ktoś potrzebuje więcej energii, pobudzenia to niech wypróbuje te Philips E83CC

Mysle ze tam gdzie system jest gesty soczysty i lekko podbity to Telefunken doda finezji, stworzy opanowanie i kontrole, naturalność

25 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Kazde urządzenie, lampa itd ma własną sygnaturę brzmienia.

W danym systemie.

Urządzenie w innym systemie może zagrać zupełnie inaczej. A lampa w różnych miejscach układu.

Duży jesteś, już się powinieneś tego nauczyć.

Przykład: te same lampy ECC88 CCa inaczej zagrały w pre Audio Research i inaczej w DACu Audio Note.

Dlatego nie ma czegoś takiego jak najlepsze lampy, nawet dla jednego słuchacza.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

W danym systemie.

Urządzenie w innym systemie może zagrać zupełnie inaczej. A lampa w różnych miejscach układu.

Duży jesteś, już się powinieneś tego nauczyć.

A ty starszy i nadal uparty ....
Nie, każdy element ma własną sygnaturę "kropka"
A co w danym systemie wniesie to zależy od reszty układanki, czy jest dopasowywane czy układane na podstawie bajek

• Moderatorzy
6 godzin temu, pmcomp napisał:

Przykład: te same lampy ECC88 CCa inaczej zagrały w pre Audio Research i inaczej w DACu Audio Note.

Na brzmienie lampy ma też wpływ konfiguracja jej punktu pracy i układ pracy. Inaczej zagra w układzie wkwa a inaczej srpp. Również rodzaj i głębokość sprzężenia zwrotnego ma tu znaczenie.

6 godzin temu, pmcomp napisał:

Tak jak urządzenie ma swoją sygnaturę brzmieniową tak i każda lampa. Inną sprawą jest czy w danym systemie i pomieszczeniu te cechy są pożądane i czy są w stanie się przebić i pokazać oraz czy słuchacz oczekuje tych cech i je lubi.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

10 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

A ty starszy i nadal uparty ....
Nie, każdy element ma własną sygnaturę "kropka"
A co w danym systemie wniesie to zależy od reszty układanki, czy jest dopasowywane czy układane na podstawie bajek

Znaczy wiesz lepiej 😉 .

Tiaaaa ... to tak jak wszystkie Esotericki to wielkie suchotniki.

Podobnie twoje opisy lamp będzie mozna między bajki włożyć.

Edytowane przez pmcomp

5 godzin temu, Seyv napisał:

Inną sprawą jest czy w danym systemie i pomieszczeniu te cechy są pożądane i czy są w stanie się przebić i pokazać oraz czy słuchacz oczekuje tych cech i je lubi.

To moim zdaniem chyba najlepiej podsumowało aktualną sytuację.

16 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

Na eBayu z Japonii jest kilka takich aukcji.

Przykładowa, której zdjęcia pokazują wyraźnie konstrukcję lamp, tak powinny być pokazywane:

Ukryta Zawartość

Tu jest ciekawa lampa, japońska Matsushita jw. ale ... brandowana Brimarem, z brytyjskim oznaczeniem BVA. To jest przykład, że trzeba znac konstrukcje lamp, żeby np. nie dać sie zmylić czy wręcz "oszukać", że to brytyjski Brimar 🙂 :

s-l1600.png

s-l1600.png

Tu z kolei japońskie Matsushity brandowane amerukańskim Baldwinem:

s-l1600.jpg

s-l1600.jpg

BTW bardzo dobra cena ale ... są poniżej 100%.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Znaczy wiesz lepiej 😉 .

Tiaaaa ... to tak jak wszystkie Esotericki to wielkie suchotniki.

Podobnie twoje opisy lamp będzie mozna między bajki włożyć.

Walisz hejt na najwyższym poziomie, znowu wymyślasz i piszesz bajki

20 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Walisz hejt na najwyższym poziomie, znowu wymyślasz i piszesz bajki

Spoglądałeś dzisiaj uważnie w lustro przy goleniu? Chyba nie, spójrz raz jeszcze.

7 godzin temu, Seyv napisał:

Na brzmienie lampy ma też wpływ konfiguracja jej punktu pracy i układ pracy. Inaczej zagra w układzie wkwa a inaczej srpp. Również rodzaj i głębokość sprzężenia zwrotnego ma tu znaczenie.

Inni też piszą ale ... nie dociera. @.:Gerard:. jest najmundrzejszy przecie 🙂 .

Mam nadzieje, że Matsushity jednak nie trafią w twój gust 😉 , chyba zasługujesz na chińskie PSvane.

Edytowane przez pmcomp

9 minut temu, pmcomp napisał:

Spoglądałeś dzisiaj uważnie w lustro przy goleniu? Chyba nie, spójrz raz jeszcze.

Widze, ze wymyślasz kolejne historyjki

10 minut temu, pmcomp napisał:

Inni też piszą ale ... nie dociera. @.:Gerard:. jest najmundrzejszy przecie 🙂 .

Mam nadzieje, że Matsushity jednak nie trafią w twój gust 😉 .

Ze ty nie zrozumiałeś co ja napisalem to wiadome
A jakbyś nie zauważył to ja pisze konkrety 

• Pokaż nowe odpowiedzi