Skocz do zawartości
IGNORED

Westend Audio Systems Servus D/A

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, S0nic napisał:

Napisz mu które ma zamówić i będzie po temacie 😉

Juz mu pisałem ale on jest najmundrzejszy. Jak mu jakis prezesek z Monachium doradzil lampy JJ to wymiękłem.

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Juz mu pisałem ale on jest najmundrzejszy. Jak mu jakis prezesek z Monachium doradzil lampy JJ to wymiękłem.

Zmień płytę ....
Nadal nie zauważyłeś ze mamy różne gusta i oczekiwania, mam pudełko NOSow, testuje tez lampy z ,,aktualnego okresu"

7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

testuje tez lampy z ,,aktualnego okresu"

tia … one zarąbiscie wpisuja sie w jakosć DACa za 50 tys. Chyba, ze on jest wart tych lamp 😉 .

Masz duzy rozrzut zaintersowań: Telefunken ECC803S z jednej strony i … współczesne JJ, Chinole czy Ruski ale … z namalowanym na nich hiendowym brandem.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

tia … one zarąbiscie wpisuja sie w jakosć DACa za 50 tys. Chyba, ze on jest wart tych lamp 😉 .

Masz duzy rozrzut zaintersowań: Telefunken ECC803S z jednej strony i … współczesne JJ, Chinole czy Ruski ale … z namalowanym na nich hiendowym brandem.

🙂 

I jak do tej pory Chińskie 12AX7-S PSVANE najlepiej grają, ja chociaż znam charakterystyki lamp które testuje, nie szukam lamp które nie trzymają równowagi tonalnej jak niektóre zachwalane NOSy

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

I jak do tej pory Chińskie 12AX7-S PSVANE najlepiej grają, ja chociaż znam charakterystyki lamp które testuje, nie szukam lamp które nie trzymają równowagi tonalnej jak niektóre zachwalane NOSy

Nie dziwie się, bo do tej pory jeszcze nic rozsądnego nie przetestowałeś. Przetestowałeś jedynie "jak zostać oszukanym", kupując podrabiane NOSy z eBay. Ba ... chyba najczęściej podrabiane NOSy 🙂 .

To i przeciętna Tesla to trochę mało. Chcesz dobrą Teslę? Voila ... EL34. Ale nie z serii ECC.

Znasz takie przysłowie: nie wszystko złoto co się świeci? Podobnie jest z lampami NOS. Jest mnóstwo przeciętnych 🙂 .

Gdybyś dokładnie poczytał linki, które na twoje odpowiedzi zamieściłem to już dawno doszedłbyś do wniosku, że nie ma lamp, które trzymają równowagę tonalną. A takich podobno szukasz, czytając powyżej. A to, że każda lampa ma swój charakter powinieneś już zauważyć. Nawet tylko po tym co przesłuchałes.

Edytowane przez pmcomp

W dniu 28.02.2023 o 20:04, .:Gerard:. napisał:

Do testu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_9135.thumb.jpg.94249921ffb05a413124fbba09d6fcfa.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A te ECC83 Telefunkena nie zdały egzaminu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, GF21 napisał:

A te ECC83 Telefunkena nie zdały egzaminu?

Nie zdały, "za grzecznie", brak energii w dynamice, wybrzmienia za wcześnie wygasają

te Philips - tonalnie okay, dynamicznie ale scenę przybliża i brakuje mi swobody wybrzmień i większej selektywności 

Ukryta Zawartość

testowałem tez, równo grzecznie "bez magii"

IMG_9183.thumb.jpeg.5c275a3f5db03a584ed7dac53be09efa.jpeg IMG_9184.thumb.jpeg.da3f7f04b704f20e7842760791a3723f.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampa 1: nie wiem co to jest. Jedyny Philips E83CC jaki znam to tzw. SQ ale one wyglądaja inaczej:

b1338f524d8e92e00e595208e862

Lampa 2: Tung Sol z Rosji, nowa produkcja

Lampa 3: Philips z lat 80-ych

BTW ECC83 i E83CC to nie jest dokładnie to samo.

Lampe nr 2 i nr 3 można sobie darować, szkoda czasu. 1-ki nie słuchałem, a juz na pewno nie takiej jak na twoim zdjęciu 😉 .

Chcesz Philipsa z Herleen?

Są ... ECC83 Miniwatt, znakomite lampy:

1599-ecc83-philmini-pair.jpg

Albo jako Valvo:

Valvo-ECC83-HH-Square-45-Getter-9.jpg

Albo Jako Philips Amperex, zwane Buggle Boy:

NOSAmperex12AX7ECC83BugleBoy-1__869141.j

Poszukaj takich lamp:

s-l1600.jpg

Jak nie słuchałeś RCA long black plates to także mało wiesz o ECC83:

hnkmxnybbzcxg8zwfgwf.jpg

Może byc tez pod tym brandem bądź jako Sylvania:

RAY-12AX7-4.jpg?v-cache=1355376306

No i masz jeszcze sławne zestwienie:

post-20288-100000963%201267312221.gif

A to jest rarytas:

s-l500.jpg

A ty słuchasz jakiś szrotów 🙂 🙂 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

No i jeszcze brytyjski Marconi:

DSC02426-scaled.jpg

Albo Mullard z tej samej fabryki:

s-l400.jpg

mullard_reissue_tubes2.png

Jak będziesz dalej grzebał w goownianych lampach to całkowicie stracisz tu szacunek 😉 .

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

No i jeszcze brytyjski Marconi:

Ukryta Zawartość

Albo Mullard z tej samej fabryki:

s-l400.jpg

Jak będziesz dalej grzebał w goownianych lampach to całkowicie stracisz tu szacunek 😉 .

Całkiem sporo testuje i ściąga tych lamp, nie trza od razu się odpalać 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

3 minuty temu, S0nic napisał:

Całkiem sporo testuje i ściąga tych lamp, nie trza od razu się odpalać 🙂

Tylko to z NOSami ma mało wspólnego. A z wybitnymi to już wcale.

To tak gdybyś ty zaczął dzisiaj testować nowy sprzęt Unitry. PO CO ??? Nie lepiej posłuchać muzyki?

A po co testować tego DACa co ma? A może jakiegoś Toppinga:

big_topping.JPG?lm=1653090896

potrafi wyświetlić taki piekny napis i do tego DSD !!!

🙂 

Edytowane przez pmcomp

16 minut temu, pmcomp napisał:

Tylko to z NOSami ma mało wspólnego. A z wybitnymi to już wcale.

To tak gdybyś ty zaczął dzisiaj testować nowy sprzęt Unitry. PO CO ??? Nie lepiej posłuchać muzyki?

A po co testować tego DACa co ma? A może jakiegoś Toppinga:

Ukryta Zawartość

potrafi wyświetlić taki piekny napis i do tego DSD !!!

🙂 

Raczej powinieneś docenić że ktoś walczy w temacie lamp i to w twoim temacie gdzie jesteś szpecem 🙂

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

5 minut temu, S0nic napisał:

Raczej powinieneś docenić że ktoś walczy w temacie lamp i to w twoim temacie gdzie jesteś szpecem 🙂

Ja nie jestem szpecem. Tacy sa w zakladce Lampy tego forum. Tylko oni sluchaja muzyki, a nie uganiaja sie za hiendowymi mrzonkami 😉 . Podalem ostatnio ze dwa nicki to sie hiendowa brać zaczela z nich (a moze z ich sprzetu) wysmiewac. Zamiast moze poplakac nad sobą.

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Ja nie jestem szpecem. Tacy sa w zakladce Lampy tego forum. Tylko oni sluchaja muzyki, a nie uganiaja sie za hiendowymi mrzonkami 😉 . Podalem ostatnio ze dwa nicki to sie hiendowa brać zaczela z nich (a moze z ich sprzetu) wysmiewac. Zamiast moze poplakac nad sobą.

Dzieki ze wstawiłeś zdjęcia i podałeś przykłady, a teraz konkret,

wytypuj proszę parę które grają , z dużą głębią, swobodnie, selektywnie, równo tonalnie, bez dominacji i przesuniętym do przodu centrum, z dociążonym dźwiękiem i nieograniczanymi wybrzmieniami-przestrzennie 

8 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Dzieki ze wstawiłeś zdjęcia i podałeś przykłady, a teraz konkret,

wytypuj proszę parę które grają , z dużą głębią, swobodnie, selektywnie, równo tonalnie, bez dominacji i przesuniętym do przodu centrum, z dociążonym dźwiękiem i nieograniczanymi wybrzmieniami-przestrzennie 

Taki duzy, a pytania zadaje rodem z przedszkola 🙂. Ja ci pokazalem kilka przykladow, teraz sobie sam posmakuj. Bo na razie wcinasz obierki od kartofli, a aspirujesz do szampana z kawiorkiem. Tu ci nikt wedki nie da, musisz przerobić pare ryb.

Co gra panie Audiofilu? Lampa czy caly system? He, he, he.

Wyrzuć te lampy i kup sobie cos na krzemie. Zacznij od tego Toppinga, ktorego pokazalem, kilkadziesiat tysiow zostanie ci w kieszeni 😉 . 

Jak sie pobawisz lampami i sprzetem lampowym tak minimum 5 lat to zrozumiesz.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

Taki duzy, a pytania zadaje rodem z przedszkola 🙂

I to jest ta odpowiedz ?
Wpadasz do tematu, wklejasz zdjęcia z internetu, krytykujesz,
wiec znasz sygnatury dźwięku lamp które poleciłeś, wytypuj proszę jedne najlepsze i napisz dlaczego najlepsze

5 minut temu, .:Gerard:. napisał:

I to jest ta odpowiedz ?
Wpadasz do tematu, wklejasz zdjęcia z internetu, krytykujesz,
wiec znasz sygnatury dźwięku lamp które poleciłeś, wytypuj proszę jedne najlepsze i napisz dlaczego najlepsze

Czy ty nie rozumiesz, ze nie ma czegoś takiego jak najlepsza lampa danego typu?

Owszem, krytytykuję bo ty … hiendowiec całą gębą babrasz się w lampowym wychodku. I sluchasz nie to co potrzeba tylko to co ci jakis spec pozyczył. Kaski zabraklo zeby samemu kupic i popróbować? Niemozliwe …

Wydaj parę tysiow EUR na lampy to sie dowiesz. Kup albo pozycz te wlasciwe, wlasnie z tych zamieszczonych zdjec. Pretensje mozesz miec tylko do samego siebie.

Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)

hiendowiec całą gębą babrasz się w lampowym wychodku.

ty od razu wiedziałeś wszystko?

twoje agresywne odpowiedzi w niczym nie ustępują tym, które... tobie się nie podobają...

jeszcze do niedawna mialem cię za kogoś z kim mimo róznicy poglądów da się pogadać

ale twój sposób pisania do Gerarda zniechęcił mnie ostatecznie

ale twój sposób pisania do Gerarda zniechęcił mnie ostatecznie

Ojtam, ojtam. Jakby Gerard był święty
Co do konkretów to wg mnie pmcomp bardziej konkretyny. Gerrard też fajny gość jak nie pisze po alko - zresztą o sobie mogę powiedzieć to samo. Pmcomp po alko lubię bardziej niż na trzezwo i jak tu żyć?
Sorry za OT.
P.S.
Ja nie wiem czemu ale ci nie pijący są wg mnie "dziwni". Czyżby alko w stanie spoczynku?
16 minut temu, pmcomp napisał:

Czy ty nie rozumiesz, ze nie ma czegoś takiego jak najlepsza lampa danego typu?

Owszem, krytytykuję bo ty … hiendowiec całą gębą babrasz się w lampowym wychodku. I sluchasz nie to co potrzeba tylko to co ci jakis spec pozyczył. Kaski zabraklo zeby samemu kupic i popróbować? Niemozliwe …

Wydaj parę tysiow EUR na lampy to sie dowiesz. Kup albo pozycz te wlasciwe, wlasnie z tych zamieszczonych zdjec. Pretensje mozesz miec tylko do samego siebie.

Chce skrócić te zabawę w którą się bawisz, nawet jakbym przyniósł lampy ze złota to byś krytykował, wiec podaj typ i będzie po problemie
Jezeli wstawiasz zdjęcia wiec znasz ich cechy, chyba ze tylko "całą gębą babrasz" i speca udajesz .....

Po męsku, konkret

Chce skrócić te zabawę w którą się bawisz, nawet jakbym przyniósł lampy ze złota to byś krytykował, wiec podaj typ i będzie po problemie
Jezeli wstawiasz zdjęcia wiec znasz ich cechy, chyba ze tylko "całą gębą babrasz" i speca udajesz .....

Po męsku, konkret
Sorry za wtręt Gerard. Pmcomp już pisał ale pewnie przespałeś....
Gdybym był złośliwiy napisałbym, że słuchaj sly30 ale nie jestem
20 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Masz po męsku … jak nie wiesz dlaczego wstawiłem zdjecia, bo nazwa jest przed kazda lampą, to … nie baw się zapałkami bo spalisz dom. Juz sobie jedne podroby Telefunkena kupiłeś, widocznie nie uczysz sie na błedach.

EOT, niech ktos inny uczy cię lamp. Ooooo … @slawek.xm na pewno sie nada.

Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)

niech ktos inny uczy cię lamp. @slawek.xm na pewno sie nada.

ja akurat na ecc83 nic dotad nie robiłem bo mam tylko kilka bez zapasu, nie testowałem też tego typu innych marek więc nie mam wiedzy w temacie który Gerarda interesuje

No to @sly30 ... on zna się na hiendzie, ja tylko na kornikach. A lampy przecież do tamtych czasów należą. Szkoda zawracać sobie nimi doopy. Krzem rządzi.

Powodzenia.

Ostatnia nauka ode mnie ... każda lampa w innym sprzęcie czy w innym miejscu układu zagra ... inaczej. Główne cechy mogą być podobne ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Dużo słuchania przed tobą, napisałem ... z 5 latek zejdzie jak nic.

Dobrej nocy życzę.

Edytowane przez pmcomp

No to [mention=64829]sly30[/mention] ... on zna się na hiendzie.
Ostatnia nauka ode mnie ... każda lampa w innym sprzęcie czy w innym miejscu układu zagra ... inaczej. Główne cechy mogą być podobne ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
Dobrej nocy życzę.

Nie sly30 jest anty lampowy. Nie rozumiem więc Gerarda, który mu klaszcze w każdym z wątków. Kupiłby DAC bez lamp i przyjaźń by tkwiła bez końca.
P.S
Wołacie Rocha bo znów będzie miał pretensje, że opuścił go "spektakl".

Bo gość zaczął od malowanek chyba rft z logo siemensa 😄 To jest nawet zabawne 😉 i siedzi  w hi endzie.. Ktoś mógł w końcu nie wytrzymać 😄

Edytowane przez trueman
W dniu 2.03.2023 o 22:05, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

mam te lampki, nosy, jeszcze nie użyłem

napisz proszę jak one grają i czy warto zrobić na nich konstrukcję

Nie warto. To kiepskie lampy , radzieckie lepsze.

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

22 minuty temu, electro napisał:

Nie warto. To kiepskie lampy , radzieckie lepsze.

Jak sam projektujesz uklad. Bo jak chcesz wlozyc w miejsce ECC to sie nie da. W lampach tez byla żelazna kurtyna, o czym @.:Gerard:. pewnie nie wie 🙂 .

Moze dlatego wspolczesne JJy brzmia tak parszywie?

35 minut temu, trueman napisał:

Bo gość zaczął od malowanek chyba rft z logo siemensa 😄 To jest nawet zabawne 😉 i siedzi  w hi endzie.. Ktoś mógł w końcu nie wytrzymać 😄

Niektorym to sie moze kojarzyc z nadchodzącą Wielkanocą 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Ktoś mógł w końcu nie wytrzymać

Spoko, spoko. Tu są ludzie co trzymają rękę na pulsie .

Bo gość zaczął od malowanek

No malowanki są w modzie a "gościu" o którym wspomniałeś jest raczej modny :(
Tu trzeba by wspomnieć czym jest moda ale o tym w Wikipedia.
  • Pokaż nowe odpowiedzi