Skocz do zawartości
IGNORED

Źrodło PC ALC1220 -> Arcam rDac - jak poprawić cyfrowy tor audio / nowa karta dźwiękowa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 🙂

Potrzebuję porady, ponieważ sam nie jestem w stanie dojść do tego jakiego dokonać wyboru, aby poprawić brzmienie mojego systemu. 

Sprawa wygląda następująco.  Gram z PC stacjonarnego ze zintegrowanej karty realteka ALC1220 z płytą główną MSI MAG B550 TOMAHAWK. Do tego jest wpięty Arcam rDac z Tomankiem poprzez SPDIF. Potem wzmak po RCA i paczki w stereo.  Zdążyłem już się dowiedzieć, tudzież zrozumieć, że granie z PC nigdy nie będzie takie, jak choćby ze streamera, jednak zanim się na niego przesiądę(a wcale nie planowałem i ogólnie wolałbym nie robić tego ze wzgl na możliwości i wygodę która daje mi komp) chciałbym dowiedzieć się w którą stronę pójść. 

Gram z Foobara, głównie flaci 24bit/192hz albo tidal, czasem spotify, bo niestety muzyka której słucham często nie występuje na streamingowych serwisach, gdyż jest zbyt niszowa. Zazwyczaj jest to elektronika wszelkiej maści, ale też rock/metal, czasem hiphop. Innymi słowy potrzebuje wygodnie pracować z plikami oraz niekiedy z serwisami streamingowymi. 

Mam więc pierwszy problem, mianowicie połączenie PC z DACiem - obecnie idzie po optyku, ale jak wiadomo rDac najlepiej gra na coaxialu[choć niektórzy wolą USB], którego wyjścia na karcie nie posiadam.

Drugi problem to taki, jak się ma do siebie relacja karty dzwiękowej i do daca. Przyznam, że nie rozumiem zależności między cyfrowymi przetwornikami. Z zebranych informacji wywnioskowałem, że pierwszy procesor w karcie ma wpływ na ten drugi.

Trzeci problem to problem Windowsa i jego sterownikow do Realteka.  Jestem po lekturze wątku: "Ending the Windows Audio Quality Debate" na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   z którego wynikają następujące tezy/problemy[wklejam po angielsku]:

Over time, pieces of the "Windows audio sucks" puzzle emerged, but never a complete picture:

-Benchmark popularized that upsampling causes intersample-overs and clipping distortion within DAC chips. This is fixed by adding some Windows' volume loss

-Archimago showed that the Windows 10 upsampler (as of 2015) had significant performance issues. Avoiding the upsampler was the solution

-Mathew Van Eerde showed that Windows has an embedded limiter (CAudioLimiter) that can cause distortion if the signal is near full scale. But I've seen no study on what to do about it. Was the limiter at the input of Windows audio engine, the output, or both? Do all sources needed to have volume reduced or would Windows' global volume work? I decided to find out.

Mam więc kilka problemów i myślę jak do tego podejść. 

Moje pytania brzmią:

1. Czy warto dokupić kartę dźwiękową, choć budżetu na to nie było nominalnie, dlatego jeśli miałbym coś kupić lepszego niż ten realtek na poziomie chipsetu, wewnętrznego i dostać w gratisie wyjście cyfrowe jack do coaxiala, powiedzmy do 1000zł to moja propozycja, chyba w tej cenie najlepsza, to Creative AE-9 -nówka 1.3K, używke pewnie bym wyrwał w okolicach 1K, może mniej. Przetwornik 9038 ESS SABRE[jak się ma jego relacja do rDacowego Wolfsona WM8741?] no i tutaj, jak rozumiem, ważny jest sterownik Creative'a, który omija(najpewniej) część ww. problemów Windowsa. Czy może jednak jest jakaś lepsza karta wewnętrzna dla moich potrzeb?

2. Czy lepiej po prostu kupić kartę zewnętrzną i pominąć obudowę i wszelkie problemy po stronie PC i Windowsa. Rozumiem, że wtedy nie dopinałbym jej do karty Realteka, tylko podpiął po usb i zainstalowałbym dedykowany sterownik. Czy to rozwiązanie jest lepsze niż powyższe? W teorii uważam że tak, natomiast nie mam zielonego pojęcia jaką kartę zewnętrzną w tym budżecie należałoby kupić.

3. Czy oba powyższe punkty nie mają sensu i powinienem to olać, zostawić PC jak jest i dokupić Auralica Aries Mini, którego mogę wyrwać za 1.7K - b.zaufany specjalista serwisujący hiendowe sprzęty od lat mi go polecił. Aries podobno się lubi z Apple, ale ja również więc to nie problem - mam kilka Iphonów, więc jeden służyłby za "pilota". Rozumiem, że wtedy gram sobie z serwisów streamingowych, ale mogę też dopiąć dysk z muzyką, jednak nawigacja odbywa się ciągle przez aplikację? Czy mogę wtedy go wpiąć między PC a rDaca i obsługiwać z Windowsa?  Jak sie ma to rozwiązanie? 

4. A teraz pytanie trochę z innej beczki, ale zachaczające o ten temat. Mianowicie pozbyłem się mojego wzmacniacza pare dni temu i mam na oku pewną końcówkę mocy z której chciałbym grać. Wtedy jednak nie będe miał pilota do sterowania głośnością, więc wszystko opierałoby się o tor do PC i sterowanie z Windowsa. Owszem, mam je na bezprzewodowej myszce i klawiaturze z którą siedzę na kanapie przed systemem i TV, ale wolałbym mieć jakieś pokrętło jednak.  Wtedy rozumiem, że zostaje mi pilot do karty zewn karty dzwiękowej, ale nie wiem czy to w ogóle występuje, albo dokupienie jakiegoś preamp phono volume controla z pilotem na aliexpress, są za pare stówek i eksperyment, jak bardzo to wpłynie na tor.  Jak podejść do tego tematu najlepiej?

To chyba tyle z problemów z którymi się mierzę, przyznam że już mi czacha paruje od informacji, dlatego liczę na Was 🙂

Dzięki z góry każdemu komu się będzie chciało odpisać 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko zewnętrzny DAC i jesteś wolnym człowiekiem. I żadne optyki - po prostu połączenie po USB i komputer (wszystko jedno czy to PC czy Mac) jest jedynie źródłem. Albo jak sprzedałeś wzmak i szukasz nowego to może jakiś z wbudowanym DACiem i masz all-in one. Ze steamera nie rezygnuj. Najwygodniej jest leżeć w łóżku i operować z komórki Tidal Conect, ew. inny serwis, który obsługuje streamer. To tak na szybko. A... i trochę kombinujesz jak koń pod górę.

6 minut temu, artur 1984 waw napisał:

Tylko zewnętrzny DAC i jesteś wolnym człowiekiem. I żadne optyki - po prostu połączenie po USB i komputer (wszystko jedno czy to PC czy Mac) jest jedynie źródłem. Albo jak sprzedałeś wzmak i szukasz nowego to może jakiś z wbudowanym DACiem i masz all-in one. Ze steamera nie rezygnuj. Najwygodniej jest leżeć w łóżku i operować z komórki Tidal Conect, ew. inny serwis, który obsługuje streamer. To tak na szybko. A... i trochę kombinujesz jak koń pod górę.

Dokładnie.

Tylko zewnętrzny DAC.

Arcam rDac najlepiej gra po COAX i USB. 

Wymieniłbym zasilanie Tomanka na Teddy Pardo lub Sigma. 

Poprawa znaczna!

Edytowane przez Bukaj

Chłopaki chyba źle mnie zrozumieliście albo nie doczytaliście, szczegónie Bukaj 😉 Jest zewnętrzy dac i on zostaje. Gra najlepiej po coax i usb i dokladnie to napisalem. Napisałem też że jest już z Tomankiem. 

Pytanie może mogło zabrzmieć prościej, ale chodzi o to co gra przed Arcamem. Czyli o relacje "źródeł" pc z daciem.

W PC w karcie zintegrowanej nie mam jak wyjść na coaxial w dacu to raz. A dwa pytam czy lepsza karta, wewnętrzna lub zewnętrzna może wpłynać na dzwięk grając jednak z PC.

Odtwarzam na systemie też wszystkie inne dzwięki komputera oraz filmy. To jest moje "miejsce pracy" w salonie 🙂 Streamer mi tego nie ułatwia i nie chciałbym go używać, ale jeśli ma on być "zawsze" lepszym rozwiązaniem niż granie w muzyki z komputera to rozumiem, że wtedy nie bawić się w nową kartę wewn. lub zewn. tylko dokupić Auralica. 

No i było pytanie o preamp chiński, jeślibym chciał grać z tylko końcówki, którą chce kupić, żeby mieć sterowanie głośności. Czyli czy jakis SMSL z pokrętłem głośności i pilotem, czy może realizować to zewnętrzną kartą jeśli to występuje i ma sens.

Jeżeli chcesz wydać swoje pieniądze na głupoty to dalej nie czytaj.
Posiadasz zintegrowaną kartę dźwiękową z której wychodzisz na przetwornik po optyku - to bardzo poprawne i nie można się do tego doczepić.
Karta czy zintegrowana czy wewnętrzna na śledziu nie ma znaczenia w przypadku wyprowadzania sygnału cyfrowego gdyż w ogóle nie bierze ona (owa karta) żadnego udziału o jakiejkolwiek obróbce dźwięku. Karta (czy integra czy na śledziu) pełni rolę interfejsu podającego dane do zewnętrznego przetwornika. Data IN -> Data OUT. Dane idą po magistrali PC wchodzą na urządzenie wyjściowe (karta) i przekierowywane są na fizyczne wyjścia coax/optyk.

Jeśli chodzi o Windows to mitów jest od cholery i trochę - większość osób nie rozumie struktury audio w Windowsie stąd pojawiają się totalne głupoty i jakieś legendy.
Pamiętaj, że jak coś jest napisane po angielsku to wcale nie oznacza, że jest to jakaś mądrość objawiona.
Zasada jest prosta - korzystamy z protokołu WASAPI exclusive albo ASIO. Ot i tyle, daje nam to stuprocentową pewność, że dane wyjściowe nie są w jakikolwiek sposób obrabiane w systemie. Nie używamy żadnych resamplerów, żadnych korektorów, nic. Systemowy mikser w Windowsie  w ogóle nie bierze udziału w przetwarzaniu danych kiedy korzystamy z WASAPI exclusive czy ASIO. Dane nie przechodzą przez żaden limiter czy upsampler o ile korzystamy z WASAPI exclusive czy ASIO.

Jeśli nabędziesz kartę dźwiękową na śledziu to absolutnie nic nie poprawisz względem wyprowadzania danych cyfrowych, gdyż ta nowa karta będzie zachowywała się tak samo jak zintegrowana lub nawet gorzej.
Gorzej bo możesz mieć problemy ze stabilnością i ze sterownikami, natomiast karta zintegrowana zazwyczaj problemów nie robi, gdyż jest najbardziej "przyjazna" dla systemu. Gdybyś wychodził z karty dźwiękowej po analogu to owszem, karta ma znaczenie i to wielkie.
Kupno zewnętrznej karty USB tylko po to by wyprowadzić dane po cyfrze jest bez sensu. Stawiasz sobie w systemie kolejne urządzenie i tor do wysyłania danych się wydłuża i komplikuje. Dane idą teraz po magistrali PC i zamiast od razu wejść na urządzenie wyjściowe (karta) muszą zostać przetransponowane na szynę USB i pod zarządem kontrolera USB dostarczone do zewnętrznej karty, gdzie nastąpi uformowanie strumienia SPDiF.
Dochodzą kłopoty ze sterownikami urządzenia USB i problemy ze stabilnością takiego ustrojstwa (chyba, że kupisz coś pro).
Jako, że kart wewnętrznych na śledziu już się niestety nie produkuje to najlepszym sposobem na wyjście z komputera po cyfrze jest karta zintegrowana i optyk. Całkowicie rozwiązuje to problem pętli mas i innych takich - odcinasz się wówczas fizycznie od komputera. Dziesięć metrów dla optyka to pikuś w przeciwieństwie do dziesięciu metrów dla coax.

I ciągle trzeba pamiętać, że volume w playerze zawsze na 100%, WASAPI exclusive lub ASIO, żadnych resamplerów, korektorów, suwaki w mikserze windows zawsze na 100% - choć przy wyprowadzaniu sygnału po wyjściach cyfrowych w dobrze napisanych sterownikach suwaki nie powinny w ogóle mieć wpływu na wyprowadzane dane cyfrowe.

Trzeba wiedzieć, że w cyfrowym audio dane na wyjściu cyfrowym mogą mieć tylko dwa stany - dane zgodne z materiałem źródłowym i dane niezgodne z materiałem źródłowym.
2+2=4, nie może być bardziej 4, lepiej 4 dokładniejsze 4, ale może być 3,89 i wówczas jest błąd. Karta czy zintegrowana czy wewnętrzna ma jedno zadanie w przypadku wyjścia po cyfrze = jej zadaniem jest przekazać dane, wypuścić ciąg bitów nie ingerując weń. Więc albo wypuści ciąg bitów zgodny z materiałem źródłowym albo niezgodny. Nie jest możliwe wypuszczenie bardziej zgodnego, lepiej zgodnego, dokładniej zgodnego.

Swego czasu popełniłem dość obszerny wpis tyczący sprawdzania poprawności danych cyfrowych na wyjściu:

Po upewnieniu się (po przeprowadzeniu testu), że dane na wyjściu cyfrowym są zgodne co do bita nic już więcej zrobić nie możemy. Zwie się to transmisją bit-perfect. Jeśli transmisja danych z karty po wyjściu cyfrowym jest zgodna to jedyne co możemy zrobić to zepsuć tę transmisję, sprawić by była niezgodna, bo skoro jest zgodna to 'zgodniejsza' być nie może.

Kupując kartę wewnętrzną nic więc nie zyskujesz w przypadku wyjścia po cyfrze.
Kupując zewnętrzną kartę dźwiękową na USB czy tzw. USBtoSPDiF konwerter zyskujesz jedno pudełko więcej, jeden protokół transmisji więcej, więcej problemów ze sterownikami i wiecej problemów ze stabilnością systemu a na końcu (jeśli wszystko będzie OK) i tak dostaniesz taki sam ciąg bitów jak na wyjsciu cyfrowym karty zintegrowanej.
Ja wiem, że sama nazwa Realtek czy karta zintegrowana przeraża, ale w przypadku wychodzenia na zewnątrz po cyfrze karta nie ma znaczenia. 

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.