Skocz do zawartości
IGNORED

Granie z końcówki - potrzebna regulacja głośności z pilotem między DACiem a końcówką - jak to zrobić najlepiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Krótka piłka. Potrzebuje konsultacji ostatniego elementu układanki mojego systemu audio.

Tor:
Arcam rDac z tomankiem mini -> Carver A-500x -> Dynaudio M20

Do Arcama wpinam kilka źródeł i potrzebuje regulacji głośności z pilotem za nim. 

Czy taki chiński diwajs ma sens? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może jakiś inny pomysł? W kieszeni nie ma już za dużo, więc wolałbym zostać po jak najniższej stronie z tym tematem 😉

Słuchać zamierzam cicho. W teorii przed dac'iem jest PC wiec mógłbym to realizować Windowsem/Foobar z ASIO, ale rozumiem że to chyba nie ma sensu...

Dzięki za każdą sugestie! 🙂

Ukryta Zawartość

15 minut temu, dissolve666 napisał:

przed dac'iem jest PC wiec mógłbym to realizować Windowsem/Foobar z ASIO, ale...

Miałem tak przez chwilkę. Na szczęście ruch ręki mojej córci na suwaku głośnosci w kierunku 100% był tylko o ułamek sekundy szybszy, niż mój skok w kierunku przycisku Power na wzmacniaczu i ułamek sekundy grania na naksa nie wyrządził hifi szkody.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Cd.

...w Windows, w którym jest osobny suwak systemowy i każda aplikacja ma swój, a czasem aplikacja reguluje sobie systemowym nie ufałbym takiemu rozwiazaniu... no chyba, ze PC służy TYLKO I WYŁĄCZNIE do muzyki i nikt poza Tobą go nie użyea.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Cd.

...w Windows, w którym jest osobny suwak systemowy i każda aplikacja ma swój, a czasem aplikacja reguluje sobie systemowym nie ufałbym takiemu rozwiazaniu... no chyba, ze PC służy TYLKO I WYŁĄCZNIE do muzyki i nikt poza Tobą go nie użyea.

Mieszkam sam i nikt poza mną tego nie będzie używał. I PC bynajmniej nie sluzy tylko do muzyki tylko do wszystkiego co można z kompem robić, bo moje stanowisko odsłuchowe w salonie to zarazem "biuro" w którym pracuje z domu na dużym TV. Tak więc filmy i wszystkie inne dźwięki. 

Propozycja kolegi Marcin_75 wydaje mi się spoko. 

25 minut temu, Marcin_75 napisał:

Na przykład taki?

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie! O to mi chodziło, wygląda jak znaleziony przeze mnie chińczyk tylko lepszy 🙂  Pytanie czy kabel prądowy/zasilacz, bo jest w zestawie brak, mam dobrać jakiś szczególny? Będzie to miało wpływ?

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, dissolve666 napisał:

...moje stanowisko odsłuchowe w salonie to zarazem "biuro" w którym pracuje z domu na dużym TV. Tak więc filmy i wszystkie inne dźwięki. 

Szczerze? Bałbym się, że przesunięcie suwaka w jakiejś apce poskutkuje muzyką zagraną na 100%

30 minut temu, Marcin_75 napisał:

Tak 

Wystarczajaco długi i żeby wtyczka nie wylatała 😉

A jak chcesz bizuteryjnie to możesz 

Ukryta Zawartość

hehe 😉  

No tego akurat nie mogę bo to IEC a tam ósemka, czy jak to się zwie 😉

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Szczerze? Bałbym się, że przesunięcie suwaka w jakiejś apce poskutkuje muzyką zagraną na 100%

Ok, dzięki za warning. Ja jeszcze raczkujący w tych tematach, a na elektryce się kompletnie nie znam, ale kto pyta nie błądzi podobno 😉

Czyli dopóki nie wepnę tam tego pre z regulacją głośności to w ogóle lepiej nie tego używać, jo? 😉

Czy mogę sobie skręcić gainy na końcówce i tak sciszyć?  Bo końcówkę odbieram jutro, a ten pierdolnik z francji pewnie dopiero w przyszłym tygodniu przyjdzie. Sory za durne, być może, pytania 😄

Ukryta Zawartość

26 minut temu, dissolve666 napisał:

Sory za durne, być może, pytania 😄

Nie ma za co. Ja tez się nie znam, ale dzielę sie doświadczeniem.

w niektórych apkach można wybrać zamiast suwaka opcję "plus i minus", gdzie każde kliknięcie zmienia tylko o jeden stopień głośność w skali 100 stopniowej - wydaje mi się, że to wystarczająco zabezpiecza przed przypadkowym ruchem "śliskiego" palca i eksplozją w głośnikach

Problem moim zdaniem leży gdzie indziej. Otóż wyobraź sobie, że ustawiłeś dla muzyki vol 10%. Uruchamiasz przeglądarkę, puszczasz filmik, DAC wyłączony, grają głośniki wbudowane w laptopa. Żeby cokolwiek słyszeć dajesz vol 90%. Okazuje się, że Windows zamiast zmienić 90% dla przeglądarki, zmienił 90% na głośności ogólnej. Właściwie musiał tak zrobić, bo 90% przeglądarki i 10% ogólnej to zaledwie 9% i nic byś nie usłyszał. Włączasz DAC i muzyka leci na 90% głośności Twojego hifi.

Tylko gdybam ale wiem, że głośności różnych programów różnie współpracują z głośnością całego systemu, czasem są niezależne, a czasem to jedno i to samo.

Moim zdaniem trochę to "przekombinowane".. to już nie lepiej od razu kupić DACa z regulacją głośności. Taki łańcuszek połączeń ? Więcej wydasz na kable niż na daca :)

Np: DAC Topping E30 II.

Albo najlepiej po prostu grać z dedykowanego playera - np. Stream Magic 6.

Moim zdaniem trochę to "przekombinowane".. to już nie lepiej od razu kupić DACa z regulacją głośności….

Tez tak uwazam.
Chyba ze po za PC masz jeszcze inne zrodla, to wtedy ma to sens (kilka wejsc do preampu)

Tak, mam inne źródła jeszcze. Chodzi o to, że dopiero co zakupiłem Arcama z tomankiem, dalem 1.2K i uważam to za bardzo dobry zakup. Lepszy niż sonicznie niż ten Topping. Problem w tym, że oryginalnie w planie był wzmacniacz z pilotem a nie końcówka mocy, a jednak ten element się zmienił na końcówkę.
Obczajałem te chińczyki, ten franczuz wyżej to też chińczyk jak sprawdziłem dokładniej, moge go mieć za trzy stówki. Kable mam. Pogram sobie na tym chwilę a za pół roku roku, rok dozbieram i kupie jakiegoś konkretnego DACa.  

No dobra, poświęciłem dziś trochę czasu i doczytałem, przeszukałem cały internet i oto moje opcje. Potrzebuje jakiegoś speca od elektryki żeby mi pomógł w wyborze patrząc na te trzy sprzęty:

1. Pierwszy chińczyk oparty na Texas Instruments/BurrBrown PGA2310 [jest też 2311 ale podobno znacznie lepszy dzwięk i dynamiczniejszy jest na 2310 - opinia kolesia który miał sklep z diyaudio i budował takie urządzenia sam]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2.Drugi chińczyk oparty na Nisshinbo Microdevices NJW1194

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3. Albo taki trzeci koleś z potencjomentrem ALPS RK168 [ALPS podobno jest "gorszym" rozwiązaniem niż powyższe, ale przeczytałem o tej konstrukcji dobre opinie na forum diyaudio]

Ukryta Zawartość

Jestem totalna dętka z elektryki, wertowałem te specki, ale nie jestem w stanie zrozumieć zależności w woltarzach inputo-outputowych i impedancjach, rms'ach, THD'Nach, itd .... wiem tyle że mój Arcam rDac ma - "The output impedance from the fixed and variable outputs was a low 47 ohms from 20Hz to 20kHz"
Tu specka Carvera 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . 

Przypominam słuchać głośno nie będę, bo mi życie miłe a w mojej kamienicy legary 😉 
Będę mega dźwięczny jak ktoś spojrzy na te specki i pomoże mi dokonać najlepszego wyboru 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwa sprostowania

Urządzenie, które zaproponowałem, jest niewątpliwie wykonane z chińskich części, ale we Francji (Jeżeli to zmienia cokolwiek, może poza większą powtaralnoscią produktu)

Różnica będzie, kiedy będziesz musiał produkt zareklamować, bo audiophonics jest firmą poważną i obowiązują ją prawa rynku europejskiego.😉

Do regulacji głośności użyte są tam przekaźniki, czyli żadnych czipów w torze sygnałowym.

Edytowane przez Marcin_75