Skocz do zawartości
IGNORED

Trzaski, zakłócenia z PC

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, daystate napisał:

Dane ida cyfrowo PCM-em.

A zegar ? Ma istotny wpływ na jakość transmisji przy połączeniu COAX i OPT. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

42 minutes ago, Łukasz_57148 said:

Panowie, przerwę tę burzliwą wymianę zdań i poproszę o pomoc w moim przypadku. 
U mnie winowajcą za to buczenie/brumienie okazała się być zbiorcza antena radiowa fm/dab w bloku. Instalacja przyłączeniowa zrobiona jest w każdym z mieszkań, u mnie było to podłączone do odtwarzacza sieciowego. Po wypięciu kabla szumy ustały, tylko nie mam teraz radia fm/dab. Jak sobie z tym poradzić, jest jakiś izolator do wtyku radiowego itp?

Problem stary jak bloki i anteny zbiorcze. Zle uziemienie, uplywnosci czasem wielu urzadzen na raz rozchodzace sie po wspolnej instalacji. Tylko izolacja galwaniczna albo wlasna antena uwolnia Cie od problemu. Jako nastolatek mieszkalem przez kilka lat w wielkoplytowym wiezowcu. Miedzy masa anteny zbiorczej a kaloryferami bylo ponad 100V i spory prad. Surrealizm na wyciagniecie dloni, nie trzeba bylo chodzic po muzeach sztuki. 

1 hour ago, Piopio said:

Serio ? Ale to źródło sieje zakłóceniami, które mają wpływ na pracę części analogowej DAC. 

Co ma do tego wzmacniacz ? 

To komputer (prawdopodobnie) sieje zakłóceniami a nie żadne źródło. Świadczy o tym m.in fakt, że przy połączeniu z kartą zintegrowaną był ten sam problem.

W takim przypadku musimy przerwać pętlę masy. Moim zdaniem już lepiej jak już to zrobione tym izolatorem USB tak jak zrobił autor tego wątku (chociaż sam HUB z osobnym zasilaniem by pewnie wystarczył) niż robić izolację galwaniczną przez transformator.

20 minut temu, Lukas752 napisał:

To komputer (prawdopodobnie) sieje zakłóceniami a nie żadne źródło.

Źródłem jest komputer 😉 

20 minut temu, Lukas752 napisał:

chociaż sam HUB z osobnym zasilaniem by pewnie wystarczył

Absolutnie nie. Hub nie odcina od zakłóceń idących po szynie danych. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Kw202

(Konto usunięte)
32 minuty temu, daystate napisał:

Problem stary jak bloki i anteny zbiorcze. Zle uziemienie, uplywnosci czasem wielu urzadzen na raz rozchodzace sie po wspolnej instalacji. Tylko izolacja galwaniczna albo wlasna antena uwolnia Cie od problemu. Jako nastolatek mieszkalem przez kilka lat w wielkoplytowym wiezowcu. Miedzy masa anteny zbiorczej a kaloryferami bylo ponad 100V i spory prad. Surrealizm na wyciagniecie dloni, nie trzeba bylo chodzic po muzeach sztuki. 

Hahaha pamiętam jak za dzieciaka kopały u nas w bloku kaloryfery. 

1 hour ago, Piopio said:

Źródłem jest komputer 😉 

Absolutnie nie. Hub nie odcina od zakłóceń idących po szynie danych. 

Racja, nie odcina. Tylko skąd wiesz, że są zakłócenia na szynie danych? Te dane jest bardzo ciężko zakłócić i wątpię żeby to faktycznie nastąpiło.

Autor tematu tego nie potwierdził (np odłączeniem uziemienia od wzmacniacza) ale problem który obserwował to prawie na pewno pętla masy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@FajfollCzy bez przesyłania sygnału problem także występował?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lukas752
1 godzinę temu, Lukas752 napisał:

Te dane jest bardzo ciężko zakłócić i wątpię żeby to faktycznie nastąpiło.

Po co komentujesz jak się nie znasz ? Dane to dane. To prąd. Kablem idą dane w formie prądu i inne zakłócenia również w formie prądu. 

17 minutes ago, Piopio said:

Po co komentujesz jak się nie znasz ? Dane to dane. To prąd. Kablem idą dane w formie prądu i inne zakłócenia również w formie prądu. 

Brak argumentów- napisze że się nie zna.

Polecam zrobić studia z elektroniki, lub pokrewnego i dopiero wtedy zabierać się na odpowiedzi w wątkach dotyczących techniki.

Wolę poczytać sobie elektrodę. Tam ludzie są tak samo chamscy jak ty ale za to z wiedzą techniczną.

Póki co dalsza dyskusja nie ma żadnego sensu.

4 godziny temu, Piopio napisał:

A zegar ? Ma istotny wpływ na jakość transmisji przy połączeniu COAX i OPT. 

Coś konkretnie masz na myśli, czy ot tak powtórzyłeś to, co zasłyszałeś?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 godzin temu, Lukas752 napisał:

Racja, nie odcina. Tylko skąd wiesz, że są zakłócenia na szynie danych? Te dane jest bardzo ciężko zakłócić i wątpię żeby to faktycznie nastąpiło.

Autor tematu tego nie potwierdził (np odłączeniem uziemienia od wzmacniacza) ale problem który obserwował to prawie na pewno pętla masy 

Ukryta Zawartość

@FajfollCzy bez przesyłania sygnału problem także występował?

Też o tym pisałem o tym, aby najpierw dostarczyć do DACa zewnętrze zasilanie. Skąd wiadomo czy zakłócenia idą szyną danych, to od kolegi się nie dowiesz ponieważ on na ślepo tak przewidział i tak ma być. Też o to pytałem i tyle się dowiedziałem, co Ty.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Prewwit napisał:

Skąd wiadomo czy zakłócenia idą szyną danych,

Doświadczenie. Znam przypadki, gdzie DAC miał własne zasilanie a zakłócenia i tak przechodziły po USB. 

Edytowane przez Piopio

8 godzin temu, Lukas752 napisał:

Wolę poczytać sobie elektrodę. Tam ludzie są tak samo chamscy jak ty ale za to z wiedzą techniczną.

Póki co dalsza dyskusja nie ma żadnego sensu.

Powiem Tobie, że to już nie pierwszy przypadek gdy błyszczy brakiem kultury i chamstwem, sam się o tym przekonałem.

7 minut temu, Piopio napisał:

Doświadczenie. Znam przypadki, gdzie DAC miał własne zasilanie a zakłócenia i tak przechodziły po USB. 

A ja znam przypadki i sam doświadczyłem, że z tym samym PC:

DAC z zasilaniem z USB równało się zakłócenia

ten dam DAC z zasilaniem konwertera USB z zewnątrz brak zakłóceń

inne DACi USB z własnym zasilaniem brak zakłóceń

iFi iDAC2 zasilany z zewnątrz czy też z gniazda USB w obu przypadkach bez zakłóceń

Edytowane przez Prewwit
W dniu 20.01.2023 o 08:48, Kw202 napisał:

Gdyby komuś wpadło do głowy kupić sobie izolację mogę odsprzedać swoją. 

Nie wpasowała się 😛

Miałem problem pukania, charczenia w kolumnach co jakiś czas nawet gdy wzmacniacz był z głośnością skręcony na ,,0''. Pierwsze zmieniłem gniazdko bez bolca - nic nie dało. Więc pojedynczo włączałem urządzenia. Po wyłączeniu tunera NC się uspokoiło (mimo że nie był wpięty do wzmacniacza). Więc podmieniłem zasilacz myśląc ze to on tak daje - trochę pomogło ale to nie to. Więc odsunąłem tuner na 30 cm od wzmacniacza i to było to. Wszystko się uspokoiło. Może to komuś pomoże 🙂

13 hours ago, Piopio said:

Czy nie wspominalem o koniecznosci izolacji galwanicznej? Mogles nie zauwazyc, bo kable USB sa zwykle pokryte nieprzezroczysta izolacja, ale sprobuj wziac na wiare, ze sa metalowe i to jest przewodnik i ten obwod trzeba przeciac by pozbyc sie zaklocen. Czysta, prosta fizyka. Zadnej magii, zegarow, itp. Zatem zawrot o kilka postow wstecz:

Trzeba izolacji galwanicznej i po klopocie. Osobiscie sugeruje przesiadke na Toslink jesli DAC ma takowe wejscie i problem z glowy na zawsze. Wyjsc na kabel optyczny mozna latwo dostepnym adapterem USB - Toslink. Nie wniesie zadnych strat, nie trzeba bedzie ani kabli za tysiace ani ksiedzu na masze dawac. Nie trzeba tez bedzie drogich kabli optycznych bo kazdy przeniesie sygnal rownie dobrze czy chce tego jakis marketingowiec i/lub sprzedawca filtrow kwantowych zasilania sieciowego. Na szybko wbilem proste zapytanie na stronie Amazon.pl i oto: 

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

W dniu 21.01.2023 o 12:50, marcinw88 napisał:

Miałem problem pukania, charczenia w kolumnach co jakiś czas nawet gdy wzmacniacz był z głośnością skręcony na ,,0''. Pierwsze zmieniłem gniazdko bez bolca - nic nie dało. Więc pojedynczo włączałem urządzenia. Po wyłączeniu tunera NC się uspokoiło (mimo że nie był wpięty do wzmacniacza). Więc podmieniłem zasilacz myśląc ze to on tak daje - trochę pomogło ale to nie to. Więc odsunąłem tuner na 30 cm od wzmacniacza i to było to. Wszystko się uspokoiło. Może to komuś pomoże 🙂

No właśnie a niektórzy tak bardzo się dziwią po co jest stosowana izolacja.

Czy to w kablach czy na przykład w trafo.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie a niektórzy tak bardzo się dziwią po co jest stosowana izolacja.

Czy to w kablach czy na przykład w trafo.

Już nie wspomnę o ekranie 😉 przecież i tak kable nie grajo... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 21.01.2023 o 14:45, daystate napisał:

Nie wniesie zadnych strat, nie trzeba bedzie ani kabli za tysiace ani ksiedzu na masze dawac.

Tylko doda jitter 😉 Co powoduje rozmycie dźwięku. W tanich systemach tego nie słychać. W lepszych już tak. 

44 minuty temu, Piopio napisał:

jitter

Jak ktoś nie wie co to jest "jitter", to tym słówkiem można mu wszystko "wytłumaczyć".

To akurat można sobie łatwo wygooglować.

Natomiast czy do samego problemu z tematu wątku zostały poczynione jakieś kroki?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Natomiast czy do samego problemu z tematu wątku zostały poczynione jakieś kroki?

Problem został rozwiązany za pomocą Topping HS01. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To akurat można sobie łatwo wygooglowa.

W googlach to dyletanci jitterem tłumaczą wszystko, czemu wszelkie logiczne tłumaczenia zaprzeczają.

21 godzin temu, Piopio napisał:

Problem został rozwiązany za pomocą Topping HS01. 

Dzięki za update.

20 godzin temu, szymon1977 napisał:

W googlach to dyletanci jitterem tłumaczą wszystko, czemu wszelkie logiczne tłumaczenia zaprzeczają.

No tak to też prawda. Tak działa internet.

Piotrek 

• 10 miesięcy później...

Cześć

Gram aktualnie z lapka po usb do DAC Eversolo Z6

Bardzo okazjonalnie jak nie puszczam muzyki slychac leciutki brum oraz trzaski i pykniecia (robia sie glosniejsze jak zwiekszam poziom na DAC) . Czy to petla masy? DAC ze wzmakiem jest polaczony po RCA

9 minut temu, biniek napisał:

Cześć

Bardzo okazjonalnie jak nie puszczam muzyki slychac leciutki brum oraz trzaski i pykniecia (robia sie glosniejsze jak zwiekszam poziom na DAC) . Czy to petla masy? DAC ze wzmakiem jest polaczony po RCA

Łatwo sprawdzić, jak to laptop - spróbuj z baterii.

I ewentualnie dac z przedłużaczem bez bolca.

Na próbę!

nagrywamy.com

2 hours ago, biniek said:

Cześć

Te pykniecia to charakterystyczny efekt bledow DAC-a z powodu uplywnosci zasilacza. Jak przemak mowil, na baterie przejdz i zobacz czy ustapilo.

3 godziny temu, biniek napisał:

Bardzo okazjonalnie jak nie puszczam muzyki slychac leciutki brum oraz trzaski i pykniecia (robia sie glosniejsze jak zwiekszam poziom na DAC) .

Kup Topping HS01 - poprawisz jakość dźwięku i wyeliminujesz problemy. 

lub 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)
7 minut temu, Piopio napisał:

Kup Topping HS01 - poprawisz jakość dźwięku i wyeliminujesz problemy. 

lub 

U mnie na podobne problemy pomogły nowe sterowniki, a poprawiacz jakości i eleminator problemów wala się po szufladzie. 

A najlepsze z tego wszystkiego to przepłaciłem chyba o stówkę bo nie sprawdziłem ile ta kostka kosztuje w innych sklepach 😉

2 minuty temu, Kw202 napisał:

U mnie na podobne problemy pomogły nowe sterowniki, a poprawiacz jakości i eleminator problemów wala się po szufladzie. 

A dlaczego go nie stosujesz ? Skoro i tak go masz. Wepnij w tor i posłuchaj parę dni. Potem wypnij i zobacz czy dalej jest tak samo dobrze. 

Edytowane przez Piopio

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Piopio napisał:

A dlaczego go nie stosujesz ? Skoro i tak go masz. Wepnij w tor i posłuchaj parę dni. Potem wypnij i zobacz czy dalej jest tak samo dobrze. 

Głównie dlatego że mój dac ma izolację sam w sobie, mówią że za dużo to i świnia nie zje 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi