Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca po taniości ale dobrej jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, paww napisał:

U mnie listwa zadziałała przy zwarciu kabla fazy do kaloryfera, był huk, kaloryfer w miejscu zwarcia się osmolił ale listwa zadziałała poprawnie.

Czyli co? Bezpieczniki w listwie?

Przy zwarciu w instalacji to przede wszytkim powinien zadziałać wyłącznik ndmiarowoprądowy w skrzynce.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Czyli co? Bezpieczniki w listwie?

Przy zwarciu w instalacji to przede wszytkim powinien zadziałać wyłącznik ndmiarowoprądowy w skrzynce.

Bezpiecznik 10A w listwie zamienił się w kupkę piasku 🙂 

Po wymianie listwa działa u córki dalej.

Edytowane przez paww
19 minut temu, Wito76 napisał:

Padł podświetlany włącznik na obudowie listwy. Zupełnie bym się nie spodziewał. Zrobiłem na nim mostek i listwa działa dalej, ale bez włącznika tzn jest włącznik na zasadzie wyciągnij wtyczkę z gniazdka. Wszystko inne przeżyło.

Czyli co, przepliła się lampka w wyłączniku? 

2 minuty temu, paww napisał:

Bezpiecznik 10A w listwie zamienił się w kupkę piasku 🙂 

Czyli biedne te listwy do audio, bo nie mają bezpieczników ajajaj...

🤭

6 minut temu, paww napisał:

Bezpiecznik 10A w listwie zamienił się w kupkę piasku

jeżeli był pierwszy przed zwarciem to właściwie zadziałał. tzw stopniowanie zabezpieczeń. ale jak by nie było listwy to główny bezpiecznik na obwodzie w "skrzynce" powinien dać radę. no błąd, musiałby wyłączyć.

Edytowane przez ro35
4 minuty temu, sir.jax napisał:

Czyli biedne te listwy do audio, bo nie mają bezpieczników ajajaj...

🤭

Poruszyłeś bardzo ważny problem, bo duża część listew ma bezpieczniki automatyczne i pytanie jak dobrze / selektywnie one sobie poradzą, no i przede wszystkim, czy po wyłączeniu prądu zwarciowego nadają się do dalszej bezpiecznej eksploatacji? 

6 minut temu, ro35 napisał:

jeżeli był pierwszy przed zwarciem to właściwie zadziałał. tzw stopniowanie zabezpieczeń. ale jak by nie było listwy to główny bezpiecznik na obwodzie w "skrzynce" powinien dać radę. no błąd, musiałby wyłączyć.

Ojjjj chyba nie do końca, bo piszesz o stopniowaniu bezpieczników i słusznie, ale główny bezpiecznik, czyli zwłoczny (C) myli Ci się z instalacyjnym, czyli szybkim typu B.

Jeśli zadziałałby główny, to coś nie tak byłoby ze stopniowaniem bezpieczników w instalacji.

Edytowane przez sir.jax

no ale, przy zwarciu to MUSI, mówię o Esce na obwodzie. tak zwykle mamy typu B. ja mam w małym mieszkanku cztery. jeden oświetlenie, drugi kuchnia, trzeci łazienka, czwarty reszta.

Edytowane przez ro35
5 minut temu, paww napisał:

Poruszyłeś bardzo ważny problem, bo duża część listew ma bezpieczniki automatyczne i pytanie jak dobrze / selektywnie one sobie poradzą, no i przede wszystkim, czy po wyłączeniu prądu zwarciowego nadają się do dalszej bezpiecznej eksploatacji? 

Mówisz o listwach zasilających do audio, jak Enerr, Isotek, czy inne Tomanki?

2 minuty temu, ro35 napisał:

no ale, przy zwarciu to MUSI, mówię o Esce na obwodzie. tak zwykle mamy typu B

Wiem, że o tym mówisz, ale to nie jest główny bezpiecznik. 😉

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Mówisz o listwach zasilających do audio, jak Enerr, Isotek, czy inne Tomanki?

Nie tylko tak ogólnie, że problem może być, nie znam rozwiązań technicznych ww. listew.

4 minuty temu, sir.jax napisał:

Wiem, że o tym mówisz, ale to nie jest główny bezpiecznik

powiem tyle, że poprzedni właściciel był zawodowym elektrykiem zabezpieczeniowcem i jestem mu wdzięczny za wymianę całej instalacji w sposób profesjonalny.

@sir.jax Nie, podświetlenie włącznika wciąż działa. Coś upaliło się w mechanizmie/stykach włącznika. Z zewnątrz nic nie widać. Sprawdziłem miernikiem że nie ma przejścia na włączniku więc dałem partyzancki mostek i śmiga. Szkoda było mi wyrzucać listwę i kupować nową.

Teraz, paww napisał:

Nie tylko tak ogólnie, że problem może być, nie znam rozwiązań technicznych ww. listew.

To są zazwyczaj tzw.bezpieczniki termiczne, one rzadko się uszkadzają.

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Czyli niestety są zwłoczne?

1 minutę temu, ro35 napisał:

powiem tyle, że poprzedni właściciel był zawodowym elektrykiem zabezpieczeniowcem i jestem mu wdzięczny za wymianę całej instalacji w sposób profesjonalny.

No chwała mu za to. 🙂

Dlatego, to z nim mobbym sobie porozmawiać,  zamiast z Tobą. 

Zapewniam, że g.owny bezpiecznik masz przed licznikiem i jeśli jest to bezpiecznik typu "S" to ma charakterystykę zwłoczny, czyli "C".

😉

Teraz, sir.jax napisał:

No chwała mu za to. 🙂

to mój kolega z pracy 😄

no ja wiem, że jest zabezpieczenie przedlicznikowe, ale ono bardzo rzadko działa 😉 przy poprawnej instalacji nie powinno

6 minut temu, paww napisał:

To zależy jakie są zastosowane, bezpieczniki automatycznie montowane do np. płytki PCB urządzenia, dajmy na to listwy. Mają zarówno charakterystykę zwłoczną,  jak i szybką. Zależy w jakim obwodzie i co mają zabezpieczać. 

Zazwyczaj w urządzeniach audio te przy gniazdach IEC są zwłoczne.

Edytowane przez sir.jax

To jak już gawędzimy to miałem jeszcze inny przypadek. Kilka lat temu miałem nowy telewizor i dekoder, podłączone bezpośrednio do gniazdka w ścianie. I zdarzało się wieczorem gdy żona się kąpała, że na chwilę obraz zanikał, tak na pół sekundy ekran robił się czarny. Nie ustaliłem nigdy co tam się działo w łazience, czy włączała suszarkę, wentylator, prostownicę czy co tam jeszcze. Tak czy siak dekoder albo TV na chwilę przysiadał jakby. Kupiłem listwę Acar XP Pro - to taka z zabezpieczeniami i jeszcze filtrem emi/rfi na pokładzie - i temat nigdy więcej się nie powtórzył. Do dzisiaj nie ustaliłem co to za problem był. Ale wstawienie listwy w obwód niechcący rozwiązało problem. Nie kupiłem jej z powodu tego problemu bo to incydentalnie zdarzało, po prostu, bo warto chronić urządzenia listwą.

Teraz, ro35 napisał:

to mój kolega z pracy 😄

no ja wiem, że jest zabezpieczenie przedlicznikowe, ale ono bardzo rzadko działa 😉 przy poprawnej instalacji nie powinno

Bardzo dobrze.

Dlatego w instalacjach elektrycznych stosuje się stopniowanie bezpieczników oraz dobieranie ich charakterystyki.

Na pewno masz wszystko dobrze, zacząłbym się martwić gdyby częściej wywalał główny, zamiast instalacyjnego szybkiego.

to bład
To zdarzało się bardzo rzadko, tak z raz na miesiąc może. No może częściej. Trochę mi zeszło też, zanim skojarzyłem fakty, że ma to związek z żoną i łazienką. A chwilę później kupiłem listwę i już nie było tematu. Instalacja nowa, żadne tam stare budownictwo i aluminium, zabezpieczona zgodnie ze sztuką, zresztą... sam robiłem ją.
26 minut temu, ro35 napisał:

prosimy o zdjęcie żony 😄

Będąc skrupulatnym to zdaje się Jarek (Sir.jax) miał tego farta i widział foto mojej żony 🙂. Jakoś tak ponad rok temu gawędziliśmy całą noc na priv o kabelkach, w efekcie Jarek pożyczył mi kabelek na testy. A jak nam się znudziło pitolenie o kablach to zaczęliśmy rozmawiać o życiu, o pracy i wyszło, że mamy jeszcze jedno wspólne hobby - fotografia, lustrzanki itd. No i od słowa do słowa pochwaliliśmy się swoimi foto "pracami", w tym o ile pamiętam na zdjęciach była moja druga połówka. Tak więc jak chcesz to zdjęcie to najpierw jakieś kabelki na testy poproszę 🙂.

żartowałem, znam jednak pewne szowinistyczne mięskie forum, gdzie na jakąkolwiek wzmiankę o kobiecie... - “Pics or it didn't happen,” 😉

nie mam się zbytnio czym pochwalić, choć kabli multum 🙂

więc zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35
49 minut temu, Wito76 napisał:

Będąc skrupulatnym to zdaje się Jarek (Sir.jax) miał tego farta i widział foto mojej żony

Coś kojarzę, ale wolałbym żebyś nie nazywał mnie Jarkiem 😉  

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Ok, będę miał na uwadze. Z tym że chyba nie ja pierwszy w tym wątku złamałem to tabu

Ukryta Zawartość

Oj to nie ja chciałem zdjęcia Twojej żony spod prysznica.

Chciałbym, żebyś miał na uwadze, że nie mam na imię Jarek 🤭

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Wito76 napisał:

No pewnie, że traktuję to jako żart

Żart dobrze opowiedziany 🙂

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Trochę mi zeszło też, zanim skojarzyłem fakty, że ma to związek z żoną i łazienką. A chwilę później kupiłem listwę i już nie było tematu.

W poszukiwaniu źródła problemu zaprosił bym pod prysznic sąsiadkę.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Chciałbym, żebyś miał na uwadze, że nie mam na imię Jarek

Ups, przepraszam. Jedna litera w imieniu się nie zgadza 🙂. Faktycznie. No i w tym kraju nie wszyscy lubią imię Jarek 🙂.

55 minut temu, szymon1977 napisał:

W poszukiwaniu źródła problemu zaprosił bym pod prysznic sąsiadkę.

Dobre. Pomysł na pierwszy rzut oka byłby nawet fajny, ale sąsiadki mimo że młodsze z rok czy dwa od żony jakoś nie mają do mojej startu, więc patriotycznie zostaję przy tym co mam. Zresztą wychować sobie od nowa kobitę do widoku tylu kabli za szafką, wiecznie leżącego miernika, przed chwilą wyjętych lamp ze wzmacniacza czy DACa, o panelach akustycznych nie wspomnę - nie, to nie na moje nerwy. Pamiętam szok mojej, jak zobaczyła panele akustyczne (absorbery) - nosz ku7wa co to jest, ktoś przyjdzie i powie że to kawałki tapczanu stoją oparte o ścianę, nikt się nie będzie pytał czy to czasem nie są panele akustyczne czy jak to się nazywa, zabierz to stąd.

P.S. 

Wiesz jaka jest popularna wada postawy u faceta? Dupa na boku. 

Chyba wolę nie mieć takich wad 🙂.

Edytowane przez Wito76
13 godzin temu, ro35 napisał:

mam wrażenie że przygotowania do sylwestra idą pełną "parą" 😉

chyba nie ma tu takich co obsługują taaakie kotły

Zdziwił byś się ale na Forum jest osoba pracująca w naprawdę dużej Elektrowni...

Z tego co nawet pamiętam? w dyspozytorni

12 godzin temu, ro35 napisał:

no ale, przy zwarciu to MUSI, mówię o Esce na obwodzie. tak zwykle mamy typu B. ja mam w małym mieszkanku cztery. jeden oświetlenie, drugi kuchnia, trzeci łazienka, czwarty reszta.

No i piąty w rezerwie 😜 

Oj tam, oj tam ; najciemniej pod latarnią i szewc bez butów chodzi 😉

12 godzin temu, paww napisał:
12 godzin temu, sir.jax napisał:

Zdziwił byś się ale z charakterystyki te zwłoczne potrafią zadziałać szybciej niż szybkie. Cała różnica jest tego typu że zwłoczne potrafią długo wytrzymywać obciążone prądem znamionowym 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

to mój kolega z pracy 😄

No nic nie wiesz!

z

Zabezpieczenie przedlicznikowe jest po to żebyś nie brał więcej prądu z elektrowni niż dopuszcza umowa z elektrownią na daną taryfę którą masz gdzieś ciepniętą w domu...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi