Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, rd79 napisał:

No, ponad 3 tysie trzeba wydać. Rozważam różne opcje z korekcją akustyki. Już mam mętlik w głowie w co iść, czy kupić taki procesor, czy jakiś All In One z korekcją😕

Najtańszy obecnie jest ARCAM SA30. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wiem, ale obawiam się o wsparcie softu. Ludzie psioczą na aktualizację, ostatnia była bardzo dawno i chyba już nie będzie. Wyszedł nowy Arcam Radia i teraz tym się zajmą 😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

18 minut temu, rd79 napisał:

Wiem, ale obawiam się o wsparcie softu. Ludzie psioczą na aktualizację, ostatnia była bardzo dawno i chyba już nie będzie. Wyszedł nowy Arcam Radia i teraz tym się zajmą 😉

Fakt. Bez aktualizacji to bieda. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No nic, zobaczymy co powie kolega @cyborek na temat Arcam SA30 😉 masz już w domu wzmacniacz?

5 godzin temu, Yasica napisał:

mniej więcej tak.

Test miał na celu porównać układ Sabaja do potencjalnie AO300 który jest na tych samych kościach co AL200

Al200 zagrał tak jak kosztuje względem Sabaja - 2x gorzej

Dla początkującego audiofila lub melomana AO300 bedzie świat i ludzie

Dla kogoś jak my co bawimy się w Audio około 30 lat to Sabaj a30.

AO300 czy AL200 nie warto zawracać sobie głowy.

Szczególne @RobG1974 to osoba która słuchała bardzo drogich systemów  i naprawdę przemyślanych i brzmieniowo na poziomie HiEnd i On zwróciła nam uwagę na Sabaja za co jesteśmy mu z Maćkiem bardzo wdzięczni.

Super piec.

Słuchałem go także u Siebie i jestem pod bardzo dużym wrażeniem, na pewno będę chciał go sobie kupić by był na co dzień do słuchania.

A no właśnie a do tej pory wieku dziwi że ta sama kość w innej implementacji a gra inaczej. No dziwne.

2 godziny temu, rd79 napisał:

No, ponad 3 tysie trzeba wydać. Rozważam różne opcje z korekcją akustyki. Już mam mętlik w głowie w co iść, czy kupić taki procesor, czy jakiś All In One z korekcją😕

Dirac robi robotę. Miałem i testowałem to mini dsp. 

2 godziny temu, rd79 napisał:

Ale co chcesz aktualizować jak wszystko działa?:)

38 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A no właśnie a do tej pory wieku dziwi że ta sama kość w innej implementacji a gra inaczej. No dziwne

Nie do końca rozumiem co masz na myśli (dziwnie zbudowałeś zdanie...za dużo niejasności i możliwości różnej interpretacji Twojej wypowiedzi) 

Mozesz się rozwinąć?

Godzinę temu, Yasica napisał:

Nie do końca rozumiem co masz na myśli (dziwnie zbudowałeś zdanie...za dużo niejasności i możliwości różnej interpretacji Twojej wypowiedzi) 

Mozesz się rozwinąć?

Przepraszam marzną mi ręce jak piszę z telefonu 😛

Chodzi mi o to że wiele osób uważa że sama kość przetwornika decyduje o tym jak brzmi dane urządzenie.

A to implementacja tej kości oraz w jaki sposób jest zasilana, z jakimi podzespołami obok gra czyli komplet brzmieniowy.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A no właśnie a do tej pory wieku dziwi że ta sama kość w innej implementacji a gra inaczej. No dziwne.

Dirac robi robotę. Miałem i testowałem to mini dsp. 

Ale co chcesz aktualizować jak wszystko działa?:)

A np. jak wejdzie subskrypcja Spotify superpremium (mam nadzieję, że do tego nareszcie dojdzie) i będzie wymagana aktualizacja systemowa? 😉

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Przepraszam marzną mi ręce jak piszę z telefonu 😛

Chodzi mi o to że wiele osób uważa że sama kość przetwornika decyduje o tym jak brzmi dane urządzenie.

A to implementacja tej kości oraz w jaki sposób jest zasilana, z jakimi podzespołami obok gra czyli komplet brzmieniowy.

Zgada się. 

Ale jakis obraz mam sytuacji.

Sabaj a30 zrobil na mnie bardzo dobre i zaskakujące wrażenie.

Sluchalismy po wyrównaniu poziomów miernikiem by uniknąć sytuacji ze to co głośniej gra lepiej.

Dla wejścia aux(rca) przeciętnie dla różnych podpiętych źródeł nalezalo słuchać glosnie od 3 do 4 wartości vol względem wejścia coax czy spdif.

Dodatkowo nie wiem czy zauważyliście ale ustawienia korektora i tonów sa ustawiane osobno pod wejścia cyfrowe i osobno analogowe.

Dopiero po takich nastawach słuchaliśmy.

Okazało się że z dobrym zew źródłem.po aux różnica byl niewielka i moim zdaniem sabaj tez dobrze gra po aux (ale wiadomo po coax i spdif ciut lepiej)

21 godzin temu, rd79 napisał:

No nic, zobaczymy co powie kolega @cyborek na temat Arcam SA30 😉 masz już w domu wzmacniacz?

Mam, wczoraj podlączyłem wieczorem okolo 23:00 jak domownicy poszli spać, w tym mocno zdenerwowana żona. Posłuchałem do 1:30, testując jako źródło:

1. TV OLED B8 po HDMI (filmy z 4k uhd atmos itd z dysku, tidal, spotify, streaming Maverick i trochę blockbusterów Disney z disney+.

2. Transport po toslink z Wiim Mini (Amazon music UHD, Tidal ale nie topowa jakość z MQA, bo obecnie nie opłacam)

3. Dzisiaj potestuję tidal connect w Arcam, bo wczoraj nie miałem siły szukać kabla sieciowego.

Pierwsze wnioski. Jest dużo lepiej. Lepsza przestrzeń u dużo pełniejszy dźwięk (dolne i środkowe pasma) przy niższym natężeniu. Wcześniej słuchając cicho wieczorem nie dało się poczuć basu (wibracji). Teraz lekkie są. Przy wyższych poziomach różnica już mniejsza względem Sabaja, jednak scena wciąż. Lepsza i wokale śpiewają przed kolumnami, a nie na głębokości z telewizorem. 

19 minut temu, cyborek napisał:

Lepsza i wokale śpiewają przed kolumnami, a nie na głębokości z telewizorem. 

Przypomnij na jakich kolumnach grasz.

Mój Kolega ma SA30 ale nie przypominam sobie by wokal był przed kolumnami no ale byłem towarzysko więc może nie zwracałem uwagi.

Z wypchniętym wokalem grały mi Atolle , i ciężko było mi się przyzwyczaić później do kilku innych wzmacniaczy które grały na linii kolumn lub jak teraz Haiku sporo za .

Czekam ,co dalej się wydarzy bo jednak cena SA jest spora . Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Zależy mocno od kolumn i akustyki. Mi atoll grał średnicą, ale wokali przed kolumnami nigdy chyba miałem. 

.

Te same kolumny i pomieszczenie .

Co mogę więcej napisać 🤷🏿‍♂️

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Nic. Każdy ma inne pomieszczenie i zestawienia. Ja grałem wtedy ze Szparkami, które według opinii i recenzji budują wgłąb. 

Jeśli chodzi o moje pomieszczenie i zestawienia, zawsze mam budowana scenę, bardziej lub mniej, ale zawsze wgłąb. 

.

2 godziny temu, cyborek napisał:

Mam, wczoraj podlączyłem wieczorem okolo 23:00 jak domownicy poszli spać, w tym mocno zdenerwowana żona. Posłuchałem do 1:30, testując jako źródło:

1. TV OLED B8 po HDMI (filmy z 4k uhd atmos itd z dysku, tidal, spotify, streaming Maverick i trochę blockbusterów Disney z disney+.

2. Transport po toslink z Wiim Mini (Amazon music UHD, Tidal ale nie topowa jakość z MQA, bo obecnie nie opłacam)

3. Dzisiaj potestuję tidal connect w Arcam, bo wczoraj nie miałem siły szukać kabla sieciowego.

Pierwsze wnioski. Jest dużo lepiej. Lepsza przestrzeń u dużo pełniejszy dźwięk (dolne i środkowe pasma) przy niższym natężeniu. Wcześniej słuchając cicho wieczorem nie dało się poczuć basu (wibracji). Teraz lekkie są. Przy wyższych poziomach różnica już mniejsza względem Sabaja, jednak scena wciąż. Lepsza i wokale śpiewają przed kolumnami, a nie na głębokości z telewizorem. 

A jak z obsługą aplikacji, dobra i intuicyjna? Wgrywałeś jakieś uaktualnienia? Ciekawe jak pobawisz się korekcją akustyki ile to wniesie poprawy.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Przypomnij na jakich kolumnach grasz.

Monitor Audio Silver 500 7g - więc teraz mam czysto brytyjskie setup 🙂

Nie wiem czy zostanie ten Arcam, żona bardzo niepocieszona - albo wzmacniacz albo ona. Ciągle myślę nad wyborem... 😄

4 minuty temu, rd79 napisał:

A jak z obsługą aplikacji, dobra i intuicyjna? Wgrywałeś jakieś uaktualnienia? Ciekawe jak pobawisz się korekcją akustyki ile to wniesie poprawy.

Aplikacje zainstalowałem dzisiaj i to z trudem, nie działa na nowych Androidach (12 i 13 nie można w ogóle zainstalować), musiałem ściągać z apk repo jakiegoś. Działa, ale zamula. Zresztą ma tylko chromecast i tidal connect. Wolę Wiim'a jak mam być szczery.
HDMI brzmi OK, ale TV po wyłączeniu ma problem by złapać na nowo dzwięk - tzn widzi HDMI port podłączony ale nie jako wyjście dzwięku - ale to raczej problem z WebOS bardziej niż z Arcamem, bo po skonfigurowaniu portu w TV działa normalnie.

Żonka chce odejść bo wygląd be, czy nowa droga zabawka ? 😉😁

W dniu 9.11.2023 o 13:17, Piopio napisał:

Tak. W wersji z wyjściem cyfrowym. Wtedy będzie bez straty jakości.

Ale cena jest słona - 769 USD za wszystko. 

Będzie strata, nie wiem czy słyszalna. MiniDSP ma samplerate przy procesowaniu 24bit/96kHz a max dla Diraca to 24bit/192kHz. Jak masz coś np. z Amazon Music UHD to tam są kawałki w 24bit/192kHz i będzie strata, wątpię czy słyszalna, ale zawsze.

31 minut temu, rd79 napisał:

Żonka chce odejść bo wygląd be, czy nowa droga zabawka ? 😉😁

Że nowa droga, a poprzedni srebrny lepiej pasował do mebli, a grał tak samo (już nie pamięta jak się wkurzała czemu to tak ryczy i gdzie jest pilot, bo nie ma HDMI eARC i z pilota z TV nic się nie zrobi 😉 )

55 minut temu, dedal75 napisał:

A mikrofon jest w komplecie ?

Mikrofon jest, ale to nie jest ten na poziomie UMIK-2. Nie rozpakowałem jeszcze, bo tak jak mówiłem, nie wiem czy zostanie ze mną 🙂

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

Mój Kolega ma SA30 ale nie przypominam sobie by wokal był przed kolumnami no ale byłem towarzysko więc może nie zwracałem uwagi.

Z wypchniętym wokalem grały mi Atolle , i ciężko było mi się przyzwyczaić później do kilku innych wzmacniaczy które grały na linii kolumn lub jak teraz Haiku sporo za .

Czekam ,co dalej się wydarzy bo jednak cena SA jest spora . Pzdr

To nie jest takie granie jak miałem na Dali Oberon 7 z SMSL DA-9 czy SABAJ, gdzie np. Maria Mena w utworze "I Was Made for Loving You" śpiewałą mi wprost do ucha nucąc wokół głowy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ale jest wyraźnie wokal na swoim miejscu, bo w SABAJ z Monitorami był lekko wycofany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, rd79 napisał:

Właśnie też jestem ciekaw, ile to poprawi. Bo moim zdaniem Monitory nie są łatwymi kolumnami w ustawieniu. Może DIRAC pomoże.

Jeden wniosek jest pewien - nie jest to różnica 5x lepsze granie za 5x wyższą cenę. Ale jest progres pomiędzy 30-40% (na razie bez Dirac)

Edytowane przez cyborek
21 godzin temu, rd79 napisał:

A np. jak wejdzie subskrypcja Spotify superpremium (mam nadzieję, że do tego nareszcie dojdzie) i będzie wymagana aktualizacja systemowa? 😉

A no i widzisz i rzeczowo podchodzisz do tematu.

To sprowadzę Cię nieco na ziemię jak to do tej pory wyglądało i właśnie zawsze przed tym przestrzegam.

Jeśli wejdzie jakakolwiek nowa subskrypcja albo nowy raper z milionami na koncie stwierdzi że on także będzie otwierał platformę streamingową to aktualizacja nie wejdzie na żadnym urządzeniu. 

Może poza maliną gdzie ludzie zaimplementują to własną pracą albo eversolo gdzie ktoś złamie wgranego tam Androida

Wszyscy pozostali wypuszczą nową wersję danego urządzenia a nie będą aktualizować starej.

Widzieliśmy to już w przeszłości.

4 godziny temu, cyborek napisał:

Kurczę to cieszę się że miałem swój mikro wkład w poleceniu ci tego wzmacniacza.

9 minut temu, cyborek napisał:

Jeden wniosek jest pewien - nie jest to różnica 5x lepsze granie za 5x wyższą cenę. Ale jest progres pomiędzy 30-40% (na razie bez Dirac)

No i to wystarczy bo w branży audio nigdy przyrost ceny nie wiąże się z proporcjonalnie poprawą jakości brzmienia.

Są produkty które brzmią identycznie jak nazwijmy to model niższy a tylko wyglądają lepiej.

Ciężki masz przypadek z tą żoną?

Faktycznie takie twarde ultimatum ci postawiła?

Przeżyję. Głośniki strawiła to AMP też. Poprawa jest głównie przy cichszym graniu. Im głośniej tym różnic mniej.

Co do spotify to zależy. Przecież Arcam już potrafi odtwarzać FLAC. Jak mu się jakość strumieni zmieni, to powinien ogarnąć nawet bez update. Zależy jak to zaimplementują w Spotify.

2 godziny temu, cyborek napisał:

Nie wiem czy zostanie ten Arcam, żona bardzo niepocieszona - albo wzmacniacz albo ona. Ciągle myślę nad wyborem... 😄

Prosta rada:

Musisz jej kupić coś równie wartościowego jak Arcam 😁

21 minut temu, cyborek napisał:

Przeżyję. Głośniki strawiła to AMP też. Poprawa jest głównie przy cichszym graniu. Im głośniej tym różnic mniej.

Co do spotify to zależy. Przecież Arcam już potrafi odtwarzać FLAC. Jak mu się jakość strumieni zmieni, to powinien ogarnąć nawet bez update. Zależy jak to zaimplementują w Spotify.

Właśnie. To wszystko zależy od implementacji softu u producenta.

Do tej pory jednak nie było tak kolorowo.

13 minut temu, Ajothe napisał:

Prosta rada:

Musisz jej kupić coś równie wartościowego jak Arcam 😁

Pandę w gazie

29 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Właśnie. To wszystko zależy od implementacji softu u producenta.

Do tej pory jednak nie było tak kolorowo.

Pandę w gazie

Dostała thermomixa, więc dużo nie brakuje.

Co do wyglądu, to pewnie jej by spasował biały Marantz 40n 🙂

Tylko do moich Monitor Audio niepolecany za bardzo.

Edytowane przez cyborek
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A no i widzisz i rzeczowo podchodzisz do tematu.

To sprowadzę Cię nieco na ziemię jak to do tej pory wyglądało i właśnie zawsze przed tym przestrzegam.

Jeśli wejdzie jakakolwiek nowa subskrypcja albo nowy raper z milionami na koncie stwierdzi że on także będzie otwierał platformę streamingową to aktualizacja nie wejdzie na żadnym urządzeniu. 

Może poza maliną gdzie ludzie zaimplementują to własną pracą albo eversolo gdzie ktoś złamie wgranego tam Androida

Wszyscy pozostali wypuszczą nową wersję danego urządzenia a nie będą aktualizować starej.

Widzieliśmy to już w przeszłości.

Kurczę to cieszę się że miałem swój mikro wkład w poleceniu ci tego wzmacniacza.

No i to wystarczy bo w branży audio nigdy przyrost ceny nie wiąże się z proporcjonalnie poprawą jakości brzmienia.

Są produkty które brzmią identycznie jak nazwijmy to model niższy a tylko wyglądają lepiej.

Ciężki masz przypadek z tą żoną?

Faktycznie takie twarde ultimatum ci postawiła?

Piotrek, już jestem na ziemi 😁😉

Panowie potrzebuję rady. Jest teraz promocja na Aliex . Wzmacniacz smsl AO300 jest do kupienia za lekko ponad 1k. Co uznaje za bardzo dobrą cenę. Czy jest on według Was wart uwagi i jak on się ma do sabaja a30a. Czy dźwięk jakościowo będzie zbliżony czy może lepszy? Na plus w moim przypadku jest to że posiada HDMI. Z góry dziękuję za odp.

• Pokaż nowe odpowiedzi