Skocz do zawartości
IGNORED

AUNE X8 - Dac/Amp - ktoś miał do czynienia?

Rekomendowane odpowiedzi

Z kolegami wpadł nam w oko ostatnio DAC i jednocześnie wzmacniacz słuchawkowy Aune X8. Chciałbym zapytać, czy ktoś korzystał, zna, ma jakieś zdanie? Nie interesuje mnie zupełnie wzmacniacz słuchawkowy, chodzi jedynie o funkcję DACa. W recenzjach i na zagranicznych forach opisuje się go jako muzykalny i to właśnie zaintrygowało mnie. 

Z ciekawych rzeczy to jest to "Przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC) z wymiennymi wzmacniaczami operacyjnymi (OPAMP) i technologią FPGA". Kusi trochę ta możliwość wymiany opampów - w dnie urządzenia jest slot/klapka gdzie od ręki można wymienić opamp na inny uzyskując wiadomo inny charakter grania. Wiadomo, cena opampów to od kilku złotych do 4 stów za jakiegoś Sparkosa. Przeróżne BurrBrowny, Bursony - no jest tego na rynku sporo i fajna zabawa jak z wymianą lamp we wzmacniaczu.

Ze znaków zapytania pozostaje kwestia, że jest to niestety DAC oparty na układzie SABRE ES9038 Q2M. Jak się można spodziewać detaliczne granie, ale trochę obawa przed "cyfrowym nalotem", technicznym graniem i wszystkimi wadami DACów delta-sigma. Potoczna opinia mówi przecież, że Sabre potrafi trochę zakłuć i trochę kłóci mi się to z tym pojęciem "muzykalny". Czy to nie  będzie jakiś kolejny "topping" czy Cambridge Magic, jeśli chodzi o charakter grania?

No i na koniec pytanie, kto zna, kto słuchał? A może branża, która ma w ofercie coś więcej wie? Pozwolę sobie otagować @Q21@Audiomagic.pli wywołać do odpowiedzi.

Edytowane przez Wito76

Jeśli interesuje cię sam DAC to polecam TOPPINGA E30 II opartego na dwóch kościach AKM 4993s. Świetne granie w bardzo rozsądnych pieniądzach i przez wielu lubiany Velvet sound......

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Godzinę temu, Audiomagic.pl napisał:

polecam TOPPINGA E30 II

Zapisałem się do "Przetestuj i wygraj", z ciekawością i przyjemnością go posłucham.

Godzinę temu, Audiomagic.pl napisał:

W razie pytań jestem do dyspozycji.

Złapę za słówko - a co z Aune x8 ? Taka trochę mało popularna u nas marka, w pierwszej chwili nawet trochę egzotyczna się wydaje. Ale jak sobie przypomnę jak jeszcze całkiem niedawno, 3-4 lata temu człowiek reagował na takie "dziwolągi" SMSL, Topping, chińskie lampowce czy z innej beczki Xiaomi, to wcale bym się nie zdziwił, gdyby to okazał się kolejny ciekawy sprzęt z rodzinnych stron Covida (marka Aune wywodzi się z Wuhan) hehe. Macie jakieś wrażenia odsłuchowe odnośnie tego X8 ? Nie wiem czemu, może błąd, naiwność, a może intuicja, ale jakoś zaciekawił mnie i moich dwóch kolegów po lekturze zagranicznych forów. 

Edytowane przez Wito76

Cześć, nic nie zastąpi odsłuchu. Możemy się tutaj rozpisywać nad naszymi wrażeniami, ale dalej pozostaną subiektywnymi opiniami. Jasne ogólnie Sabre gra ciut jaśniej, ale szufladkowanie przetworników po kościach też do końca nam nie służy bo jeden drugiemu nierówny. E30 to bardzo fajny przetwornik i rzeczywiście nie skreślałbym Toppingów tym bardziej, że np.: E70 pomimo Sabre na pokładzie gra bardzo muzykalnie. Aune to rzeczywiście grające dość aksamitnie urządzenia. Zapraszamy na testy mamy dostępne i wymienione Toppingi i Aune X8 😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.