Skocz do zawartości
IGNORED

Arcade - automat do gier

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Ajothe napisał:

Coś tu nie gra, żaden producent kabli nie opisuje, że jego cudowny drut ociepla brzmienie niczym Luxman?! 

Kolega właśnie gra.

2 godziny temu, baron_bartek napisał:

BRUTAL DOOMA POLECAM PROJECT BRUTALITY + MODY 😄 (i ogólnie wszystko za co Heńki się wezmą, z każdej sensownej gry po paru latach zrobią cudo. Grałem w dooma 3 na studiach i to był na swój czas spas, ale teraz z modami szczególnie graficznymi to nie mogę uwierzyć, że ludzie sami z siebie robią)

Na razie nie gram w nic więc słowa które do mnie mówisz są mi obce.

Ale konsole mam zaplanowaną w wydatkach na najbliższe lata

5 hours ago, Piotr Sonido said:

Kolega właśnie gra.

Na razie nie gram w nic więc słowa które do mnie mówisz są mi obce.

Ale konsole mam zaplanowaną w wydatkach na najbliższe lata

Ja jestem zatwardziałym pctowcem - tylko tam masz zmodowane gry, emulatory starych gier, user-remaki itd.

Od storny audio: w konsoli nie użyjesz pc equalizera, dsp itd. 

Graficznie - też lepiej, ale trzeba wydać trochę i nie warte to raczej świeczki

To już nie takie proste do końca na konsoli. W konsoli masz już dyski twarde, żeby zapisywać Stany gier i instalować gry. Musisz mieć konto, żeby móc grać i zapisywać Stany gier, czyli internet mile widziany. 

Na PC są platformy typu Steam, można w łatwy sposób zrobić tak, żeby włączał się automatycznie po starcie program Steam w trybie konsoli - super rzecz. Nie trzyma się już płyt, wystarczy mieć internet, instalujesz kiedy chcesz zagrać i po sprawie. Bez problemu podłączasz kompa pod tv po hdmi z dźwiękiem. Można w łatwy sposób zbudować mini pc są już specjalne karty grafiki, główne i zasilacze, żeby zmieścić w malutka obudowę jak konsola. Do PC podłączasz pada od konsoli. Windowsy mają ułatwienie dla swoich padów od Xbox...

Sam mam amikit (emulator Amigi) który mogę sobie ustawić na bootowanie bez ładowania systemu i od razu włącza się jako konsola amiga cd 32 na przykład. 

Myszki, klawiatury są bezprzewodowe, nie trzeba żadnych kabli tylko zasilający do gniazdka i hdmi jak w konsolach i grasz. 

Na Epic Games jest sporo darmowych gier co jakiś czas, rok temu lub dwa wyhaczy można było GTA 5 na przykład. 

Juz nie wspomnę o łatwości odnawiania pc, wystarczy lepszy procesor, karta grafiki, pamięć, można pojedynczo, jak coś się zepsuje to wymieniasz jedna część... 

Wszędzie są plusy i minusy. 

W pc masz jeszcze tą wygodę, że gdy masz już go na stałe podłączonego pod tv to możesz wszystko odpalic nie ruszając się z kanapy. Wystarczy, że masz klawiaturę przy sobieni włączasz przyciskiem z klawiatury lub inne opcje, z innych urządzeń. Nie wiem, czy w konsoli jest taka opcja też. 

Na PC nie stosuje się już płyt CD i jak ktoś daje na przykład wyniki badań na CD to jest problem, w większości miejsc jest do wyboru, czy na pendrive, pocztę czy cd, ale są jeszcze instytucje zacofane, które mają tylko cd choć to większy problem. 

Do tego dam przykład. PC włącza mi się już po 17 sekundach gotowy do działania choć to już około 10 letni staruszek. Grę uruchamia się bardzo szybko, zazwyczaj kilka do kilkunastu sekund a na konsoli? Jak długo bootuje się sama konsola i później uruchamia gra z płyty? Mowa o młodych grach a nie sprzed 10ciu i dalej. 

Edytowane przez raiwan
14 hours ago, szymon1977 said:

Za to w konsoli wsadzasz płytę i wszystko działa.

Nie zawsze, ale generalnie tak :) Generalnie konsole wszystkie przeszły na system PC (łatwiej dla programistó == lepiej dla producentów - niedługo konsole/pc będą się różnić tylko kształtem). Konsole będą raczej droższe jeśli policzyć koszt software.

... ale jak widać (czytać) ja lubię trochę kombinować/zmieniać, więc dla mnie to nie do końca zaleta.

13 hours ago, raiwan said:

Na PC są platformy typu Steam

Teraz kupujesz pudełko i zamiast cd do instalcji masz klucz steam - strasznie mnie to denerwuje, bo tak naprawdę ta gra nie ejst twoja (z drugiej strony dooma 3 we wszystkich wersja kupiłem za 15 zł (do instalacji modów).... nowe gry pewnie 300 zł :/  .... i to niby kable drogie)

Sam mam amikit (emulator Amigi) który mogę sobie ustawić na bootowanie bez ładowania systemu i od razu włącza się jako konsola amiga cd 32 na przykład. 

Możesz... ale to niewygodne, emulatorów mam pewnie ze 100 GB, i jeśłi nagle zachcę zagrać w SNESA czy Mame to trzeba bootować maszynę (myśle, że poczucie retro tutaj bardziej przeszkadza).

Jakiś czas temu dokonała się rewolucja w grafice retro w postaci shaderów CRT typu genon - naprawdę to dobrze wygląda, a program reshade teoretycznie pozwala takei efekty przykleić do dowowlnej gry (na zasadzie naklejania efektu 2d wyrenderowane 3d)

Na Epic Games jest sporo darmowych gier co jakiś czas, rok temu lub dwa wyhaczy można było GTA 5 na przykład. 

Na gta 5 czekam, ale civ 6 wychaczyłem :D i kika innych.

Juz nie wspomnę o łatwości odnawiania pc, wystarczy lepszy procesor, karta grafiki, pamięć, można pojedynczo, jak coś się zepsuje to wymieniasz jedna część... 

Na pc masz też pracę, filmotekę i 100x więcej możliwości niż konsole. Nawet dzieciakowi bym kupił pc i kazał się tak uczyć obsługi komputera - to może być wazniejsza decyzja finansowa niż średnia ocen ponad 5.0 z czerwonym paskiem (za to kosztem jest krzywy kręgosłup, dlatego trza by pilnowąć by dizicaj grał w arcade - godiznę pograć i masz dosyć, zamiast w klikacze które pokegają na czekaniu i uzależnianiu.... jeszcze z mikropłatnościami)

Na PC nie stosuje się już płyt CD

Jak trzeba dać dane, które nie są w chmurze to bluray albo pendrive (Bodajże FOrza 5 to pierwsza zasiegu mojej percepcji gra która zajmuje ponad 100 GB.... mój pierwszy dysk miał chyba 500 mb czy jakoś tak.... a kaseta do commodore z 10 MB? :D)

W konsolach chyba też już nie ma płyt i wszytko idize z netu.

Do tego dam przykład. PC włącza mi się już po 17 sekundach

No właśnie. Mnie się włacza w strzelam, że 10, ale ja mam 2 dyski nvme - jeden na ssytem, drugi na cache to ramu, i jeszce zwykły ssd na gry (gdzięrki temu gry ładują się niekoniecznie szybko, ale sprawnie - przemielić kiladziesiąt GB to nie taka prosta rzecz)

Kluczowe dy każdy dysk miał swoją rolę. SSD zrobiły totalną rewolucje, system łądował się 2-5 minut na HDD, zmieniasz na ssd i nadle 15 sekund.

1 godzinę temu, baron_bartek napisał:

(...)średnia ocen ponad 5.0 z czerwonym paskiem (...)

Nigdy nie było czerwonego paska na świadectwie. Chyba, że pis teraz taki (im bliski) wprowadził. Zawsze były świadectwa szkolne z - biało-czerwonym paskiem. 

Jak takie masz pod ręką, to sobie sprawdź.

2 godziny temu, iro III napisał:

Nigdy nie było czerwonego paska na świadectwie...

Już wyjaśniam: "świadectwo z czerwonym paskiem" to potoczne określenia na świadectwo, na którym jest pasek biało-czerwony. Ponieważ treścią wypowiedzi nie był kolor paska a tylko fakt jego istnienia, to użyta forma jest prawidłowa, a Twoje zwrócenie uwagi nie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 hours ago, iro III said:

Nigdy nie było czerwonego paska na świadectwie. Chyba, że pis teraz taki (im bliski) wprowadził. Zawsze były świadectwa szkolne z - biało-czerwonym paskiem. 

Jak takie masz pod ręką, to sobie sprawdź.

Sprawdzanie niepotrzebne. Pamiętam, że był biało czerwony, tylko, że w szkole mówili świadectwo z czerwonym paskiem, a nie biało czerwonym :) i myśle, że nie ma to nic wspólnego ze sprawami ustrojowym tylko intuicją językową.

Coś to wnosi do jakiegokolwiek tematu?

1 hour ago, Ajothe said:

Dobór kabli ocieplających skończył się na wojence konsole vs pc 😅

Już po wojnie, konsole pokonane, pozostała rzeź :P :D

(żartuje, nie mam nic przeciwko konsolom jak ktoś woli, natomiast merytorycznie: większość konsol jest już na architekturze pc - dlaczego tak się stało to pisałem.... tak się płaci się na loga - dokłądnie tak jak w audio ;) )

5 minut temu, baron_bartek napisał:

Pamiętam, że był biało czerwony, tylko, że w szkole mówili świadectwo z czerwonym paskiem, a nie biało czerwonym 🙂 i myśle, że nie ma to nic wspólnego ze sprawami ustrojowym tylko intuicją językową.

Coś to wnosi do jakiegokolwiek tematu?

Poza tym, że kolega pomylił się zwracając Ci uwagę to nic: "świadectwo z czerwonym paskiem" to potoczne określenia na świadectwo, na którym jest pasek biało-czerwony, więc Twoja wypowiedź jest prawidłowa, to wszystko.

Edytowane przez szymon1977

Złóż PC do najnowszych gierek za 2,3k 😉

Wygoda gry na xbox'ie jest dla mnie nieporównywalnie większą od PC.

Każdy wybiera co chce i również mi to nie przeszkadza, że ktoś woli PC do gier 😁

Dla mnie kanapa z padem i Oledem robi temat. 

7 godzin temu, baron_bartek napisał:

emulatorów mam pewnie ze 100 GB, i jeśłi nagle zachcę zagrać w SNESA czy Mame to trzeba bootować maszynę

Jest taki OS Batocera, który jest de facto jest nakładką na wszelkie możliwe emulatory.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Poza tym, że kolega pomylił się zwracając Ci uwagę to nic: "świadectwo z czerwonym paskiem" to potoczne określenia na świadectwo, na którym jest pasek biało-czerwony, więc Twoja wypowiedź jest prawidłowa, to wszystko.

No No No 😊

2 hours ago, Ajothe said:

Złóż PC do najnowszych gierek za 2,3k 😉

Nie jest to możłiwe (myśle, że trzeba dać minimum 1k więcej, a pewnie 2 razy tyle). Natomiast kupując konsole najdpłacisz za najnowsze tytuły, zatem jeśli dużo grasz to szybko ci się wyrówna (te ceny są na rynki zachodnie - tam to nie 300 zł tylko np 80 euro).

Od czasów playstation 2 wiadomo, że konsole mają specjalnie zaniżane ceny by se odbić po kawałku na licencjach. (co więce 2300? TO chyba podstawowa wersja, bo kolejna generacja konsol myśle, że będzie droższa)

Natomiast jeśłi chcesz grać w emulatory/starsze gry to bez problemu. Właściwie dotego nie potrzeba karty graficzne tylko proca który mają zintegrowaną -  za jakiś cza można za 1000 zł dołożyć używaną kartę graficzną która odpali wszystko (chyba nawet w 4k).

2 hours ago, Ajothe said:

Dla mnie kanapa z padem i Oledem robi temat. 

U mnie też - źródło tutaj bez znaczenia :D

50 minutes ago, szymon1977 said:

Jest taki OS Batocera, który jest de facto jest nakładką na wszelkie możliwe emulatory.

Takich jest kilka, ale wolę indywidualnie skonfigurowane emulatory, bo daje to większą kontrole. ZObacz sobie Nakładkę Hyperspin, a najlepiej zainstaluj by zobaczyć jak nakładki same w sobie potrafią robić wrażenie (mnie opadła szczęka jak to wygląda na ekranie jak przeglądasz bibliotekę.... 100GB to jest nic, sprzedają wersję 20 TB :P).

22 hours ago, szymon1977 said:

Za to w konsoli wsadzasz płytę i wszystko działa.

W sumie mi brakuje czasów Cardridzy trochę :D - tam jeśłi wsadzałeś i nie działą, to trzeba zanieść do naprawy :D

3 hours ago, Ajothe said:

Dobór kabli ocieplających skończył się na wojence konsole vs pc 😅

Jak system ma być do gamingu, to aż tak daleko nie zapełzliśmy na bagna dygresji.... aczkolwiek kolega co mi zwrócił uwagę na "czerwony pasek" nieco mnie zaskoczył :)

Edytowane przez baron_bartek

Ja tam wole konsole, o wiele taniej i wygodniej. Gram mało to gry czasami kupuje do 50zł 😁

Teraz np płyta Cyberpunk 2077 za 60pln. 

Tyle że nie kupuje nowości bo to złodziejstwo w biały dzień.

11 minutes ago, szymon1977 said:

A to mój joystick do Batocery

Not Bad..... myslałem o Kabinecie, ale się nie zdecydowałem - tym bardziej obczaj Hyperspina.

Z tego co widzę LCD, nie CRT - zakładam, że używasz do arcade crt-geom lub coś podobnego jako shader.

8 minutes ago, Ajothe said:

Ja tam wole konsole, o wiele taniej i wygodniej. Gram mało to gry czasami kupuje do 50zł 😁

Teraz np płyta Cyberpunk 2077 za 60pln. 

Tyle że nie kupuje nowości bo to złodziejstwo w biały dzień.

Dokładnie to mam na myśli. Większość moich kolegów konsolazry tak robi, nawet trochę dorabiają na obrocie grami.

12 minut temu, baron_bartek napisał:

Not Bad..... myslałem o Kabinecie, ale się nie zdecydowałem - tym bardziej obczaj Hyperspina.

Z tego co widzę LCD, nie CRT - zakładam, że używasz do arcade crt-geom lub coś podobnego jako shader.

Szczerze? Nie wiem. Założenie było minimum kosztów, minimum czasu i minimum zachodu. Stoi w jadalni, mam ochotę to pstrykam Power, po 15s wybieram jakiegoś klasyka i gram chwilę.

Budowałem po to, by spędzić trochę czasu z Synem zanim dorośnie 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szkoda, że nie pojawiłeś się kilka miesięcy wcześniej, na pewno byś pomógł - tu założyłem wątek:

Ukryta Zawartość

21 minut temu, baron_bartek napisał:

myslałem o Kabinecie

Jak chcesz to mogę Ci opisać mój projekt: jest w miarę solidny, prosty w budowie, stoi stabilnie, a w pokoju zajmuje minimum miejsca. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pc który wart jest maks 1,5 tysia, ma już między 7 a 10 lat a wszystkie najnowsze tytuły bez problemu na full detalach na full HD. Na kanapie sobie siadam, pc podłączony pod tv, klawiatura, mysz i pad bezprzewodowe, nawet nie muszę wstawać z kanapy, żeby kompa włączyć, rozdzielczość może być 4k ale już nie na maksa detale 🙂 włączenie gry to 3 kroki, włączenie pc, włączenie tv i gry (dwa kliknięcia myszki). 

Do tego na PC możesz grać w co chcesz i w stare i nowe tytułu, odpalać emulotpry starych i nowych konsol i tym podobnych. 

Jeżeli chodzi o ceny gier to dużo jest za darmo, wiele za bezcen na allegro, bardzo dużo promocji sięgających - 80% 

Najważniejszą zaleta to nie do przebicia grafika. 

No i najważniejsze. Jak już masz dobry Zasilacz i obudowę to wystarczy kupić płytę, pamięci i procesor za nawet 2,5 tysiąca i gracie w najnowsze gry na full detalach nawet do 10 lat. Stare podzespoły sprzedajesz. 

Wiadomo o co chodzi w tym wszystkim. Zamiast jednego urządzenia pc do wszystkiego najlepiej kupic:

-  konsola do gier

- telefon do przeglądania internetu

- PC laptop do pracy 

- wszelkie odtwarzacze video

- odtwarzacz sieciowy, streamer lub dac audio 

- dysk sieciowy...

A wszystko to może robić jeden PC 

Interes się kręci, kasa się zgadza i kieszenie producentów napełnione i każdy jest zadowolony 😎

Edytowane przez raiwan
26 minutes ago, szymon1977 said:

Jak chcesz to mogę Ci opisać mój projekt: jest w miarę solidny, prosty w budowie, stoi stabilnie, a w pokoju zajmuje minimum miejsca. 

Dobrze, że syn gra w to, a nie te gry na komórce co go mają użależnić, a gameplay od mikropłatności.

Jakby co, odezwę się. A jaki koszt orientacyjnie i waga? (faktycznie szczupły. W środku mini PC?)

(kiedyś myślałem o kupnie faktycznego starego arcade jako crt + miesce na nowoczesne podzespoły.... ale ważny 150 kg :) )

21 minutes ago, raiwan said:

Mam pc który wart jest maks 1,5 tysia, ma już między 7 a 10 lat a wszystkie najnowsze tytuły bez problemu na full detalach na full HD

Bo żyjemy w takich śmiesznych trochę czasach, że proc/ram i cała reszta przestała mieć znaczenie - tylko grafika i szybki dyski się liczy (rzecz jasna o ile masz nowożytnego proca i te 8GB ramu)

21 minutes ago, raiwan said:

A wszystko to może robić jeden PC 

Dokładnie z tego samego wychodzę założenia.

A jaki koszt orientacyjnie i waga? (faktycznie szczupły. W środku mini PC?)

Wszystko masz pod linkiem.

Jakby co, odezwę się.

Opiszę mniej więcej jak to zrobiłem, a szczegóły to już kwestia indywidualna i zdolności majsterkowania.

11 minutes ago, szymon1977 said:

Wszystko masz pod linkiem.

Opiszę mniej więcej jak to zrobiłem, a szczegóły to już kwestia indywidualna i zdolności majsterkowania.

Spoko, jakbyś coś bardziej szczegółowo chciał wiedzieć o emulatorar/modach/remakach, to się możesz do mnie odezwać, bo wiem co nieco na ten temat.

On 2/15/2023 at 2:13 PM, Divide said:

Mi się marzy w The Settlers z Amigi popykać. Chyba też poszukam emulatora.

Nie wiem czy już rozkminiłeś temat, ale na amigdze ma VGA zatem wszystko będzie duże i brzydkie. Na PC masz już svga i na dosboxie odpalić to nie problem, ALE wg mnie najlepiej zagrać w setleres 2 z hires modem + poprawkami community (nie pamiętam nazwy).

Na dosboxie też może emulować O WIELEEEE lepszą muzykę. (Rolanda jako general Midi z własnymi fontami)

Niestety S1 się nie dorobił takich rzeczy (nie ukrywajmy, że S2 lepsze, ale S! ma to coś 0 ten humor). Do S2 dograłem muzykę z S1 i czuć ten klimat. 

Emulator amigi to też nie problem - gierczę czasem (FS-UAE - ma to tak zrobione, że gry same się konfigurują jeśłi chodzi o optymalne flaki amigi) tylko trzeba shadera dobrać by dobrze wyglądało.

On 3/4/2023 at 6:17 PM, szymon1977 said:

Zmodyfikowaliśmy z synem obudowę joystick-a 🙂

Ukryta Zawartość

Sprytnie zrobione :)

Jakbyś nie był zadowolony z jakości arcade sticka/buttonów to mikrostyki SANSA są jednymi z najlepszych na świecie, jeśli nie najlepsze (kwestia gustu)

On 2/15/2023 at 12:00 PM, szymon1977 said:

Obstaeiam, ze wersja Arcade może być lepsza 🙂

River Raid został zriobiony przez pojedyńczą osobę - kobietę, której było nudno więc zrobiła sobie do pogrania :D (ile w tym prawdy nie wiem, ale takie wtedy były czasy... i w tamtych czasach Arcade wcale nie górowały nad 8bit zresztą gros gier na mame nie wygląda jak mame, masz tam z set systemów automatów, które zostały wyparte przez najlepsze system drogą konkurencji).

Jak się pojawiło CSP-1 to to zdefiniowało arcade (final fight, street fighter 2 itd)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baron_bartek
W dniu 7.07.2023 o 22:13, baron_bartek napisał:

Od storny audio: w konsoli nie użyjesz pc equalizera, dsp itd. 

Nie mam zamiaru. 

Muzyki słucham na czymś innym. Filmy oglądam na czymś innym 🙂

W dniu 8.07.2023 o 22:00, szymon1977 napisał:

A to mój joystick do Batocery

Ukryta Zawartość

I stoisz przy tym?

Gdzie miejsce na kufel?

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

I stoisz przy tym?

Oczywiście, jak w salonie gier za małolata.

Ja tam największą nostalgię mam do Amigi (pierw 600 a później 1200). 

Kupiłem sobie gotowy system AmiKit X i wygląda to pięknie, działa wszystko i wygląda jak system Amigi z marzeń za dzieciaka. 

Na tych automatach też grałem, ale to było raptem parę gier, które wszystkie i tak wówczas były dostępne w ładniejszej grafice na Amigę (1200) więc się chodziło do kumpli i grało z nimi a z czasem i sam miałem ten sprzęcik w domu i służyła mi bardzo długo, chyba nawet do 2007 roku... 

W gazetach w ogłoszeniach można było zamówić dyskietki z grami za parę złotych... Kiedyś nikt kompletnie tego nie pilnował 🙂

Pamiętam, że miałem tak obcykany system, że klikając prawym przyciskiem myszki wyskakiwało menu tam gdzie był kursor na stałe i można było jednym kliknięciem zagrać w grę jaką się chciało. Programowało się jakieś startupy i pisało dość długie skrypty. 

Odkąd mam PC to moja wiedza na ten temat zaczęła się z czasem upośledzać i tylko szkoda tyxh wszystkich umiejętności 😕

Edytowane przez raiwan
Godzinę temu, raiwan napisał:

Niestety mi emulacja Amigi na Batocera nie chodzi, nie mam czasu kombinować dlaczego... ehhh...

On 7/11/2023 at 7:16 AM, Piotr Sonido said:

Nie mam zamiaru. 

Muzyki słucham na czymś innym. Filmy oglądam na czymś innym 🙂

Ok, być może za jakiś czas będzie, "dźwięu gier słucham na czymś innym" - tak jak u mnie. Akurat emulatory specyficznego brzmienia potrzebują, ale ci co je robią to wieszą i kolejne wersje mame brzmią lepiej.

On 7/11/2023 at 11:11 AM, raiwan said:

Kupiłem sobie gotowy system AmiKit X i wygląda to pięknie, działa wszystko i wygląda jak system Amigi z marzeń za dzieciaka. 

Na tych automatach też grałem, ale to było raptem parę gier, które wszystkie i tak wówczas były dostępne w ładniejszej grafice na Amigę (1200) więc się chodziło do kumpli i grało z nimi a z czasem i sam miałem ten sprzęcik w domu i służyła mi bardzo długo, chyba nawet do 2007 roku... 

W gazetach w ogłoszeniach można było zamówić dyskietki z grami za parę złotych... Kiedyś nikt kompletnie tego nie pilnował 🙂

Pamiętam, że miałem tak obcykany system, że klikając prawym przyciskiem myszki wyskakiwało menu tam gdzie był kursor na stałe i można było jednym kliknięciem zagrać w grę jaką się chciało. Programowało się jakieś startupy i pisało dość długie skrypty. 

Odkąd mam PC to moja wiedza na ten temat zaczęła się z czasem upośledzać i tylko szkoda tyxh wszystkich umiejętności 😕

Co to za gry? Amigi tamtych czasó nie miały szans z arcade. (swoją drogą amiga 600 to budżet, nieco lepsze amiga 500 sprzed paru lat, który bym komputerem ABSOLUTNEI REWOLUCYJNYM). Tak naprawdę amigę 500 zastąpiła 1200, a 600 była tylko z powodów ekonomicznych (1200 zresztą miała już Age, ale nie wiem czy w standardzie)

Te dyskietki to mogą być warte trochę pieniędzy za jakiś czas bo ludzie kolekcjonują.

CO to wiedzy.... ja bym się nie przejmował, że się zdegradowałą, bo jest już niestety bezużyteczna, szkoda, że amiga upadała z powodu głównie błednych decyzji kierownictwa, bo mieli akceperator graficzny 3d 5 lat przed voodo.... a tyle było gadania, że wolfesteina 3d nawet się nei da zrobić na amidzę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.