Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie do końca to prawda. Pierwsza płyta Perfect-u jest na Tidal a to z tego co pamiętam Polskie Nagrania. Jest też "Live" wydana przez Savitor i "Unu" z Tonpressu. Nie ma jednak pierwszej płyty Proletaryat-u czy "My już są Amerykany" Piersi.

Nawet jeśli nie ma jakiejś płyty w streamigu to jest zazwyczaj skutek sporów bądź niejasności prawnych. Nie mniej plusy dominują nad minusami. Mówienie, że nie ma jakiejś płyty to takie szukanie dziury w całym. Proszę wziąć pod uwagę ile w serwisach streamingowych jest nowej muzyki, nowych młodych zespołów i wykonawców. Przecież chyba nikt nie słucha ciągle muzyki sprzed 30-40 lat?

Może nie ciągle ale bardzo często słucham staroci bo ta nowa muzyka to jakaś taka nijaka.
Dziś w aucie odsluchalem jakiś nowy album koncertowy U.K. Subs i po ostatnim utworze Tidal zaczął grać radio utworu czyli punk w czystej postaci z dawnych lat. Słuchałem i słuchałem :)

f9a5265847e3f394d9cc0bdf927507f8.jpg

8 godzin temu, paww napisał:

Przecież chyba nikt nie słucha ciągle muzyki sprzed 30-40 lat?

...bo chętniej i częściej słucha tej sprzed 50 lat 🤣

8 godzin temu, paww napisał:

Nawet jeśli nie ma jakiejś płyty w streamigu to jest zazwyczaj skutek sporów bądź niejasności prawnych. Nie mniej plusy dominują nad minusami. Mówienie, że nie ma jakiejś płyty to takie szukanie dziury w całym. Proszę wziąć pod uwagę ile w serwisach streamingowych jest nowej muzyki, nowych młodych zespołów i wykonawców. Przecież chyba nikt nie słucha ciągle muzyki sprzed 30-40 lat?

Dokładnie tak. 

Ale zawsze się znajdzie ktoś niezadowolony. CD są jescze produkowane. Swoją drogą ciekawe czy się kupi ta 30-50 letnia płytę w nowym wydaniu. Jeśli tak. To niech mają 🙂

Zawsze korzystam z dwóch serwisów. Nigdy nie byłem niezadowolony. Po pierwsze i najważniejsze, nikogo nikt nie zmusza do korzystania z serwisów streamingowych. 

16 godzin temu, przmor napisał:

Pierwsza płyta Perfect-u jest na Tidal

Ta?

obraz.png.8a462a12a2b53249b7e3c209cb77704d.png

To co jest na Tidalu to jest reedycja z 2013, (c) Polskie Radio

Miałem Tidala przez okres próbny. Jakościowo, lepiej od Spotify, bez wątpliwości. Zniechęciła mnie obsługa przez denonowską apkę HEOS. Może to moje lenistwo ze sprawdzaniem ustawień, ale miałem problem z przesłuchaniem jakiegoś wykonawcy. Czasem, już po kilku utworach danej płyty zaczynał mi losowo puszczać kawałki, których słuchałem wcześniej. rekomendacji właściwie nie było. Spotify ma jednak dopracowany interfejs i rekomendacje. Bazy nie porównuję, bo tego nie sprawdzałem, w odniesieniu do moich klimatów muzycznych. Na razie kupuję płyty i czekam na Spotify HiFi. Ponoć, w końcu ma być... 

IMHO Spotify HiFi nie będzie. Nie ma uzasadnienia biznesowego. Dla nich Tidal wcale nie jest konkurencją. Nowszych danych tak na szybko nie znalazłem ale udział Spotify w rynku raczej nie zmalał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znalazłem dane z grudnia 2023

obraz.thumb.png.8c5211e9c923a9ea921c19c6b66db318.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marek666

Jeśli się nie ziści Spotify HiFi, to pomyślę za jakiś czas o powrocie do Tidala, ale to pod warunkiem, że dokupię osobny streamer, który będzie go obsługiwał w przyjazny sposób. Obsługa Tidala przez HEOS jakoś mi nie weszła.

52 minutes ago, marek666 said:

Nowszych danych tak na szybko nie znalazłem ale udział Spotify w rynku raczej nie zmalał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam

Ukryta Zawartość

Czyli nadal mają ponad 30% rynku a konkurencją nie jest Tidal, którego nawet nie ma w zestawieniu, tylko Apple/Amazon/Toutube i chińczyki z Tencent.

Ukryta Zawartość

Większość użytkowników zadowoli się czymś co wystarczy że gra i co mają znajomi. Jakość dźwięku nie jest tak bardzo istotna.

55 minut temu, przmor napisał:

co mają znajomi

Dwóch moich kolegów wróciło do Spotify "bo rodzina i koledzy". Znam też fana podcastów, tego na Tidalu chyba nie ma?

4 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Miałem Tidala przez okres próbny. Jakościowo, lepiej od Spotify, bez wątpliwości. Zniechęciła mnie obsługa przez denonowską apkę HEOS. Może to moje lenistwo ze sprawdzaniem ustawień, ale miałem problem z przesłuchaniem jakiegoś wykonawcy. Czasem, już po kilku utworach danej płyty zaczynał mi losowo puszczać kawałki, których słuchałem wcześniej. rekomendacji właściwie nie było. Spotify ma jednak dopracowany interfejs i rekomendacje. Bazy nie porównuję, bo tego nie sprawdzałem, w odniesieniu do moich klimatów muzycznych. Na razie kupuję płyty i czekam na Spotify HiFi. Ponoć, w końcu ma być... 

No tutaj niestety tidal to jedno i jego podpowiadanie utworów ale aplikacja heos jeszcze pogorszyła sprawę. 

4 godziny temu, marek666 napisał:

IMHO Spotify HiFi nie będzie. Nie ma uzasadnienia biznesowego. Dla nich Tidal wcale nie jest konkurencją. Nowszych danych tak na szybko nie znalazłem ale udział Spotify w rynku raczej nie zmalał.

Ukryta Zawartość

Znalazłem dane z grudnia 2023

obraz.thumb.png.8c5211e9c923a9ea921c19c6b66db318.png

Mało tego ostatnio czytałem świetny artykuł odnośnie tego ile osób korzysta z darmowej wersji Spotify. To jest nieporozumienie.

Znacznej ale to znacznej części społeczeństwa wystarczy słabej jakości MP3 reklamy i brak możliwości przewijania utworów. Plus jakieś kolejne niedogodności wynikające z oferty free.

Byle by za darmo. 

Więc zgadzam się. Spotify nie ma w tym interesu aby spełnić oczekiwania 15 tysiąca ludzi 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Spotify nie ma w tym interesu aby spełnić oczekiwania 15 tysiąca ludzi 

No właśnie, zwłaszcza, że przejście na FLAC nie jest za darmo. 

A jeszcze w raportach wyszedłby im większy ślad węglowy: "Kiedy już korzystasz ze streamingu, to warto wybrać opcje o niższej rozdzielczości, które wymagają mniej danych i energii."

Myślę że oni tak bardziej o tym mówią aby wokół ich platformy był po prostu ruch. 

Zapewne prędzej niż później czeka ich i tak wprowadzenie wersji bezstratnej gdyż konkurencja nie śpi i na pewno tak duża firma zdaje sobie z tego sprawę. 

Tidal, Amazon, Apple zawsze mogą wprowadzić tańszy od Spotify pakiet z danymi w kompresji bo w tą stronę jest im łatwiej. 

Myślę zatem że w niedalekiej przyszłości możemy się spodziewać czegoś lepszego po zielonych ludzikach chociażby w kwestii testów i kilku bardzo popularnych albumów.

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Więc zgadzam się. Spotify nie ma w tym interesu aby spełnić oczekiwania 15 tysiąca ludzi 

Dokładnie tak. Spotify ma 41% użytkowników korzystających z abonamentów Premium, czyli większość z 515 milionów wybiera Free. Szwedzi policzyli i widocznie wyszło im że lepszy miodek będzie z karmienia darmowych użytkowników reklamami niż z płatnego abonamentu. Tidal nie jest dla nich żadną konkurencją, więc nie muszą się liczyć z poprawianiem jakości żeby powalczyć o rynek. 

Dla większości 

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Byle by za darmo. 

wystarcza.

Teraz, spokojnie napisał:

Dokładnie tak. Spotify ma 41% użytkowników korzystających z abonamentów Premium, czyli większość z 515 milionów wybiera Free. Szwedzi policzyli i widocznie wyszło im że lepszy miodek będzie z karmienia darmowych użytkowników reklamami niż z płatnego abonamentu. Tidal nie jest dla nich żadną konkurencją, więc nie muszą się liczyć z poprawianiem jakości żeby powalczyć o rynek. 

Dla większości 

wystarcza.

Dokładnie tak.

Trochę akurat tego nie rozumiem bo ten pakiet rodzinny to wychodzi naprawdę śmieszne pieniądze. I przeczuwam że nawet Spotify może mieć większą kasę z tych reklam niż z tych pięciu złotych miesięcznie od użytkownika. 

Poprawka bo od kwietnia jest podwyżka :):)

5 godzin temu, Rafaello_666 napisał:

Obsługa Tidala przez HEOS jakoś mi nie weszła

Wypróbuj BluOS. Albo szukaj sprzętu z TidalConnect.

Bluos ma tidal connect.

Oczywiście wtedy jakoś obsługi jest zdecydowanie lepsza Nie zmienia to jednak faktu że kolejne treści podpowiadane przez ten portal są często bardzo losowo lub nieodpowiednio dobrane

3 godziny temu, marek666 napisał:

Wypróbuj BluOS. Albo szukaj sprzętu z TidalConnect.

To dość poważna decyzja. Na razie nie mam takiej możliwości. Akurat używam Denona, który Tidala bezpośrednio nie wspiera. Może za jakiś czas dokupię osobny streamer, to problem się rozwiąże. 

Bluos ma tidal connect.
Oczywiście wtedy jakoś obsługi jest zdecydowanie lepsza Nie zmienia to jednak faktu że kolejne treści podpowiadane przez ten portal są często bardzo losowo lub nieodpowiednio dobrane
Kiedy ostatni raz korzystałeś z Tidal? Mam wrażenie, że nigdy.
6 godzin temu, przmor napisał:
12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:
Bluos ma tidal connect.

Kiedy ostatni raz korzystałeś z Tidal? Mam wrażenie, że nigdy.

A to akurat prawda. Słucham na słuchawkach więc wygodnie mi na zielonych. W 23 na pewno. Ale mam olabonament. To się zmieniło? Obiecaj że weszła jakaś magiczna aktualizacja i nie będzie mi już sugerować polskiego hip-hopu.

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Bluos ma tidal connect.

Faktycznie, teraz chyba ma. Bawiłem się Node jak jeszcze nie miał. Ale aplikacja BluOS i tak była niezła, w porównaniu do Musiccasta Yamahy. Ale i tak się cieszę, że nie kupiłem czegoś z HEOS, z tego co czytam to chyba najsłabszy soft.

Żeby używać natywnej aplikacji można jeszcze szukać streamera obsługującego protokół Chromecast.

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie zmienia to jednak faktu że kolejne treści podpowiadane przez ten portal są często bardzo losowo lub nieodpowiednio dobrane

W Deezer jest opcja "nie polecaj tego utworu". Ale jak już pisałem słucham raczej całych płyt lub swoich playlist, więc nie mam pewności na ile jest skuteczna.

• Pokaż nowe odpowiedzi