Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C372 - do czego zaślepki na Tape1 IN

tomdz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nabyłem niedawno wzmacniacz NAD C372 i zastałem na wejściach magnetofonu 1 dwie zaślepki.

Pytam w związku z tym, do czego one służą i kiedy ich używać, czy np. po podłączeniu magnetofonu 1 trzeba je usunąć całkowicie, czy może przełożyć w inne miejsce?

Instrukcja obsługi nie informuje wcale o ich istnieniu. Sprzedawca też nic nie wie.

Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.

jesli to cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to masz opisane do czego sluza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć Bandit

Nie wiem czy moja odpowiedź będzie miarodajna, dlatego że przesiadłem sie z Technicsa SU-A900 i jeszcze jestem nieosłuchany:-). Myślę, że teraz muszę sie przyzwyczaić do poprawniejszego dźwieku, bo pierwszym wrażeniem jakie odniosłem było silne stłumienie średnich i wysokich tonów, zupełnie jakby głośniki wysoko i średniotonowe ktoś wyłączył. Po kilku dniach już mi to nie przeszkadza i myślę, że teraz nie umiałbym słuchać Technicsa. Poza tym jestem pozytywnie zaskoczony potęgą basu i monstrualną mocą. Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, ze nie potrafię powiedzieć nic więcej, bo dopiero tak naprawdę zaczynam i nie wiem jak powinien brzmieć dobry zestaw. Gra to u mnie z kolumnami Dali 606, może są one nieodpowiednie? Myślę jednak, że to ja byłem "nieobyty" i dlatego takie złe pierwsze wrażenia. Teraz jest wszystko OK. Dzisiaj dźwiek odbieram jako potężny, ale spokojny bez zbędnego "skrzeczenia". Przepraszam jeszcze raz i pozdrawiam.

Cześć Harvi!

Dziękuję za odpowiedź. Niestety to co wskazałeś, to jest typowa zaślepka, a te które opisałem w wątku są jednocześnie zworami, bo mają także styki środkowe, które są zwarte z częścią zewnętrzną. Przepraszam za nieprecyzyjne opisanie problemu i wprowadzenie w błąd. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Po wyjęciu zworek wzmacniacz gra normalnie. Zworki te różnią sie tym od tych zwierających przedwzmacniacz z końcówką, że te nie zwierają sąsiadujących ze sobą gniazd, lecz zwierają żyłę środkową gniazda z jego masą.

To zapytaj po rosyjsku:) polski dystrybutor powinien znac ten jezyk.

Mi sie juz pare razy zdazylo ze w ekstrymalnych sytuacjach dziury w angielskim nadrabialem polskim + ku..a, prawie zawsze dzialalo:D

Pozdrawiam i milego sluchania.

Tomdz, dziękuje za odpowiedz. Wiesz, u mnie w pokoju nadal służy ampli Yamahy, ale czekam na dopływ gotówki i wtedy będę myślał. Yamaha jest dla mnie za bardzo świergocząca, jeśli tak to można określić. Poza tym jest wyraźnie za słaba i coś jej nie wychodzi napędzanie AA Hyperion, a za to świetnie radzi sobie z M1 Tannoya, no ale to już inny wymiar kolumny.

Zworki jak zworki ;-) - cel eliminacja zakłóceń prawdopodobnie. Podpinasz do Tape1 magnetofon to je wyjmujesz, nie używasz magnetofonu zworki siedzą na swoim miejscu - łot i cała filozofia ;-)

Przepraszam za pytanie nieco off-topic, ale czy ktoś słyszał o srebrnym (szarym) C372 ? Wszystkie inne wzmacniacze i odtwarzacze, z C542 właczmie, występują w 2 odmianach: szarej i grafitowej. Tymczasem ponoć wzmacniacz C372 miałby rzekomo występować tylko w jednej, grafitowej odmianie (tak usłyszalem w salonie).

Jestem zainteresowany zakupem tego wzm. ale, poniewaz mam już srebrnego C542 wolałbym nabyć również takowy wzmak (dotąd miałem C320BEE). Wydaje mi sie niekonsekwencją producenta, a raczej jak podejrzewam lenistwem dystrybutora, rzekome występowanie C372 tylko w jednym kolorze.

Wdzięczny będę za wyjaśnienie lub sprostowanie, jeśli ktoś wie coś konkretnego.

Pozdr.

Cześć Zyzio!

Dziękuję za pomoc. Myślę, że faktycznie zworki te maja takie zadanie. Dziwnym mi się wydaje jednak brak wzmianki na ten temat w instrukcji obsługi. Nie wiadomo nawet, czy te zworki pochodzą wogóle od producenta, a nie jakiegoś eksperymentatora. Mam nadzieję, ze tak nie jest. Nie będę już dociekał. Dziekuję wszystkim za wpisy i pozdrawiam serdecznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.