Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabelek głośnikowy ?

Donut

Rekomendowane odpowiedzi

Kupuje wzmacniacz NAD C-320BEE i kolumny Mission M34i. Interconnect Monitor Tinos.

Chcialbym do tego zakupic kabelek glośnikowy troche zmiekczajacy, biorac pod uwage głośniki :)

Slucham ostrzejszej muzy (Zeppelaje, Purple,Black Sabbath, Dream Theater), ale czasami lubie posluchac tez jazzu :)

Proponowano mi Monitory Black&White. Zdaje sie LS-600.

Oczywiscie kabelek trzeba podlaczyc i posluchac, ale Waszym zdaniem do jakich konretnie warto sie ograniczyc przy "poszukiwaniach" ? I czywa rto od razu wchodzic w bi-wiring ?

Dzieki z gory.

Przemek

https://www.audiostereo.pl/topic/16123-jaki-kabelek-g%C5%82o%C5%9Bnikowy/

Najpierw spróbuj połączenia jednym kablem.

Bi-wiring nie zawsze oznacza lepszy dźwięk.

Co do rodzaju kabli - proponuję skorzystać z wyszukiwarki.

Jeżeli nie znajdziesz tego, co Cię interesuje, podaj kwotę jaką możesz przeznaczyć na kable.

Moim zdaniem przy systemie, który chcesz kupić na głośnikowe warto przeznaczyć do 40-50 zł/1m

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

"Na początek” dobry może być Cordial CLS 225 (nie Cordial CLS 225-651). Jest to kabelek całkiem przyzwoity, zmiękczająco-ocieplający środek pasma (albo zamulający jak kto woli). Bas jest twardy i krótki, całkiem dobrze kontrolowany, więc jeżeli masz dostatecznie dużo basu to będzie pasował. Kabelek nie jest idealny, szczególnie jeżeli chodzi o wysokie tony i przestrzeń, ale kosztuje kilka zł za metr. Kupiłem go jako przejściowy, żebym mógł spokojnie słuchać muzy i odsłuchiwać bez pośpiechu droższe kable w poszukiwaniu docelowego. Na razie miałem w domu kilka, ale wciąż używam Cordiala - całkiem pasuje do mojego systemu, a poza tym przyznam, że stosunek jakość/cena jest wysoki i ciężko mi teraz wydać kupę kasy na inny drut, który niewiele wnosi. Pewnie po prostu nie trafiłem jeszcze na swój typ.

W każdym razie kabelek raczej zmiękcza dźwięk, trzyma basisko w ryzach i jest tani, więc na początek można spróbować. Moim zdaniem nie warto wydawać fortuny na kable dopóki nie osłuchasz się z dźwiękiem Twojego systemu i nie wiesz dokładnie co by tam pasowało.

Powodzenia

'CLS 225' ma 140 zylek a 'CLS 225-651' ma 651 zylek (stad nazwa).Przekroje i grubosc izolacji w obu ,sa takie same.

roznica (moim uchem) jest taka ze '651' jest troszke ostrzejszy i zabalaganiony a '225' jest bardziej miekki, ma lepszy srodek i lepiej utrzymuje porzadek na scenie. Obe dobrze trzymaja bas. Prosze wziasc pod uwage fakt, iz rozpatruje te kabelki w kategoriach "najtanszy kabelek na rynku ktory juz moze byc" i jako kosztujace 6 i 9 zł za metr !

[obrazekLUKASZ-271445_1.jpg] [obrazekLUKASZ-271445_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1537-100009424 1170265151_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.