Skocz do zawartości
IGNORED

All-in-one czy system dzielony [pytanie retoryczne?]

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, MacP napisał:

Z powodu szczupłości miejsca miałem już ze 3 systemy all-in-one. Cambridge EVO 150 - wykonanie przepiękne, funkcjonalność znakomita, ale brzmienie niezbyt muzykalne, mało plastyczne. Arcam SA30 - wzornictwo dyskusyjne, wyświetlacz dość żenujący, brzmienie więcej niż dobre, ale walki z kolejnymi poprawkami firmware oraz średnia ergonomia użytkowania jakoś mnie zraziły do tego sprzętu. O sprzedaży zdecydowała ostatecznie jego nadwrażliwość na spadki impedancji kolumn - miałem takie spadające okazjonalnie do 3 ohmów (co przecież częste) i SA30 co chwila załączał swoje zabezpieczenia przeciwzwarciowe, chociaż inne wzmaki dawały z nimi radę.

Teraz mam Lyngdorfa TDAI-1120 i generalnie uważam go za najlepszy brzmieniowo z tych trzech, chociaż jest niepozorny i ma najmniejszą moc. Graz dość wymagającymi Elacami Vela (i daje radę), okazał się wrażliwy na kable głośnikowe. Nie jestem jakimś fanatykiem kabli, ale też nie kwestionuję z poczuciem pasji, misji i wyższości (jak wielu tu) ich wpływu. Okazało się, że dodanie do toru także niepozornych kabli Luna Gris bardzo ożywiło brzmienie, dodało trójwymiaru i plastyczności. Wcześniej grały droższe i "fikuśne" kable (pominę tu, jakie) i było nieco płasko i mniej barwnie.

Wady - brak pilota (jednak się przydaje, dokupiłem), praktycznie brak wyświetlacza - jakieś niewidoczne, rozrzucone po panelu ikonki w XXI wieku w sprzęcie za prawie 11.000 to jednak żenada i nie przyjmuję wyjaśnień, że "księgowy kazał oszczędzić, dzięki temu zapewniliśmy lepsze brzmienie". Koszt wyświetlacza (choćby takiego jak w 2170) to jakiś minimalny ułamek kosztów takiego sprzętu. W zamian jest znośna (to nie reguła w tych all-in-one), prosta apka, która pozwala na bardzo precyzyjne pokazywanie i regulowanie głośności, plus wiele innych całkiem dobrze rozwiązanych funkcji (chociaż trochę głupie jest wychodzenie z apki do zewnętrznej przeglądarki dla dostępu do bardziej zaawansowanych funkcji).

Dla niektórych wadą będzie też brak wejścia USB, brak obsługi DSD, ale ja słucham głównie Tidala i nawet nielubiane tu MQA gra tam na tyle dobrze, że jestem w stanie przeboleć brak obsługi posiadanych przeze mnie może ze 20 plików DSD z serwerka NAS (bo UPNP ten wzmak też obsługuje doskonale; właściwie wszystkie funkcjonalności sieciowe jakie można sobie wyobrazić on ma i działają właściwie bez zarzutu).

No i system RoomPerfect jest więcej niż dobry - działa dyskretnie, nie modyfikując barwy (co do pewnego stopnia robi Dirac), likwiduje skutecznie akustyczne mody i trzyma w ryzach bas, także w pomieszczeniu o beznadziejnej akustyce. Wg mnie jest lepszy niż Dirac, który dawał efekty bardziej spektakularne, ale łapałem się na tym, że częściej słucham bez niego, nawet kosztem wzbudzeń basu, bo brzmienie jest naturalniejsze. Co ciekawe, miałem kiedyś także 2170 i tam RoomPerfect tak mnie nie zachwycił, może w nowszym, choć tańszym modelu jest zaimplementowany lepiej, a może wtedy nie zgrał się z innymi kolumnami. Niemniej ten system korekcji jest na ogół chwalony, dużo prostszy w obsłudze niż Dirac i wg mnie daje lepsze efekty (przynajmniej w moim systemie, nie wykluczam że lepiej zaadaptowanym pomieszczeniu Dirac może też mieć przewagi).

Cena nowego jest dość słona jak na "najniższy w serii", ale używki trafiają się w rozsądnej i szybko znikają, co czymś świadczy. Gdyby Lyngdorf wypuścił coś o brzmieniu 1120 i urodzie EVO 150 to byłby prawdziwy hit 🙂 no ale oni chyba do końca świata będą hołdować "skandynawskiemu minimalizmowi".

Gratuluje zakupu! Vele wspaniałe paczki i nigdy nie miałem okazji słuchać ich z Lyngdorf. Bardzo dużo osób go chwali, a powiedz mi jak jest z mięsem, radzi sobie z basem w velach?

1 minutę temu, Mikolaj1212 napisał:

jak jest z mięsem

Cóż, zależy czego kto słucha i w jakim pomieszczeniu. Myślę, że dla miłośników brzmień ciężkich, basu i "mięsa" w takim zestawie może być trochę za mało. Dla akustycznego jazzu, klimatów ECM, klasyki jest go (dla mnie) w sam raz. 

12 godzin temu, Mikolaj1212 napisał:

Rose 250a, panowie z ciekawości bo widzę ze jest na kości Sabre, jest to analitycznie i sucho grający streamer

Rose RS-250a gra miękko i barwnie, to nie kojarzy się z graniem cyfrowym jak to często w streamerach bywa. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gra miękko i barwnie, to nie kojarzy się z graniem cyfrowym jak to często w streamerach bywa. 

To bardzo miłe zaskoczenie, a orientujecie się może jak by to się zgrało z Copland 405? 

I czym różni się 250 a 250a?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Teraz, Mikolaj1212 napisał:

To bardzo miłe zaskoczenie, a orientujecie się może jak by to się zgrało z Copland 405? 

jestem dobrej myśli, jednak trzeba oczywiście wypożyczyć i samemu się przekonać lub nie 😉 Możemy wysłać na testy. Zapraszam wtedy do kontaktu mailowego: [email protected]

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

19 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

"RS250A to nowa wersja cenionego odtwarzacza sieciowego koreańskiej marki Rose – modelu RS250. W porównaniu z pierwowzorem streamer RS250A ma zmieniony układ przetwornika cyfrowo-analogowego, nowy wzmacniacz operacyjny i układ odpowiedzialny za taktowanie."

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

jestem dobrej myśli, jednak trzeba oczywiście wypożyczyć i samemu się przekonać lub nie 😉 Możemy wysłać na testy. Zapraszam wtedy do kontaktu mailowego: [email protected]

Narazie niestety poza budżetem jest ale jak uda mi się sprzedać obecne będziemy myśleć 🤩

24 minuty temu, Mikolaj1212 napisał:

rs250a upgrade.png

www.tophifi.pl

Zabezpieczenie przeciw zwarciowe nie powinno się włączyć przy spadku do 3 omów. Miałem tego sa30 i nie działo się tak. 

Na pewno miał zapewnioną wrntyalcje oraz żadnej kabel nie dotykał ściany obudowy? 

Lyngdorf też fajne urządzenia. Mi osobiście się podobają. 

• Pokaż nowe odpowiedzi