Skocz do zawartości
IGNORED

All-in-one czy system dzielony [pytanie retoryczne?]

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór!

Wracam na to forum po długim czasie, bo po wielu latach postanowiłem przejść na streaming/pliki i mam kilka dylematów.

Podstawowy z nich brzmi: urządzenie all-in-one czy dzielony system? Rozum podpowiada to drugie, serce bije najmocniej na widok Rose RS520 w cenie ok. 18.000 zł, ale może da się znaleźć w tym budżecie coś w jednym kawałku albo dzielonego (wzmacniacz + DAC + streamer), co zagra zdecydowanie lepiej? Chciałbym na tym korzystać z Tidala HiFi Plus lub Qobuza i prawie na pewno Roona (postawionego najpewniej na Macu Mini). 50% "gęste" pliki z dysku i 50% streaming.

Będzie to grało z kolumnami B&W 685 S2 (na razie muszą zostać), ale jeśli je zmienię, to na coś w rodzaju Gato Audio F-15, KEF R3, Monitor Audio Gold 100 lub z droższych Xavian Corallo/Perla bądź Diapason Karis III. Słucham bardzo różnej muzyki (w zasadzie wszystko poza ostrymi szarpidrutami), ale w brzmieniu kocham dwie, a właściwie trzy rzeczy: szczegółowość, przestrzenność i bas. Nie lubię za to ostrych wysokich tonów, a zwłaszcza sybilantów. Raczej "mru mru" i "bum bum" niż "szu szu" i "cyk cyk" 🙂

Z urządzeń all-in-one chodzą mi jeszcze po głowie:
* NAD M10
* Linn Majik DSM 2020
* Lyngdorf TDAI-1120
* Moon Ace
* Naim Unity Atom

W wariancie "dzielonym" nie mam pojęcia... Dużo dobrego czytałem o takich DAC-ach jak Gustard (R26, A26, X26 Pro), Denafrips (Ares/Pontus) czy SMSL M400, ale jaki do tego streamer i wzmacniacz - nie wiem!

Myślałem - trochę po omacku - o takich zestawieniach:
* NAD C658 + C298 (lub C399)
* Gato Audio 250S + NAD 658
* Gato Audio 250S + Rose 250A

Gato Audio bardzo mi się podoba wizualnie (co ma dla mnie niebagatelne znaczenie). Ale może jednak pierwszy wybór najlepszy, czyli Rose RS520 - i wszystko zaklęte w jednym niewielkim pudełeczku?

Pomożecie? Podpowiecie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tego Gustard R26 i jesteś w niebie 😉

Stawiasz Roon Rock na fanless PC i grasz 😉 Gustard R26 jest dodatkowo streamerem Roon Ready.

A jak chcesz tylko trochę gorzej a 8x taniej to polecam Sabaj A30A. Grasz po USB z Roon Rock. Koniecznie z izolatorem USB Topping HS01. Do Sabaja warto też zakupić dobry kabel sieciowy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 lata temu byłem w podobnym momencie i przy podobnym wyborze. Wtedy stanęło na integrze, potem na wyższym modelu też integry. 2 mce temu dojrzałem do zakupu DACa, a od 2 tyg nie mam już integry.
Mam R26 i zdecydowanie polecam go sobie sprawdzić. Gram z Roon'a z wpiętym Qobuzem + trochę własnych plików.

Sent from hell using Tapatalk

1 minutę temu, nurni napisał:

3 lata temu byłem w podobnym momencie i przy podobnym wyborze. Wtedy stanęło na integrze, potem na wyższym modelu też integry. 2 mce temu dojrzałem do zakupu DACa, a od 2 tyg nie mam już integry.
Mam R26 i zdecydowanie polecam go sobie sprawdzić. Gram z Roon'a z wpiętym Qobuzem + trochę własnych plików.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Ale z czymś ten Gustard musi grać (w sensie wzmocnienia).

Teraz to nie jest kwestia ci zagra lepiej. 

Bo wracam do twojego pierwszego pytania. 

Tylko kto i co zostanie na dłużej. 

Co jeśli weźmiesz system all in one i przestanie być aktualizowany za rok ? Dwa? 

Co jeśli Spotify wprowadzi HiFi? I będzie to wymagało aktualizacji której nie będą posiadały to urządzenia? 

Wejdzie na rynek kolejny wielki gracz. 

Wiesz o to się teraz rozchodzi. 

Bo sama kwestia implementacji urządzenia sieciowego do wzmacniacza jest obecnie na tym stanie że nie powinieneś się bać czy to jest osobne urządzenie czy wbudowane. 

Kwestia jest czy za dwa lata twój wzmacniacz przestanie być warty swojej ceny to będzie nieaktualnym wzmacniaczem czy będzie "tylko" wzmacniaczem do którego dokupisz kolejny nowy streamer

Piotrek 

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Co jeśli weźmiesz system all in one i przestanie być aktualizowany za rok ? Dwa? 

Jak jest Roon Ready to nie będzie problemu 😉 Roon będzie aktualizowany. Raczej protokołu RAAT nie zmienią. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Panowie, a taki zestaw: Shanling A3.2 mk2 + Gustard R26?

W czym właściwie R26 jest lepszy od A26 czy X26 Pro? Jest nowszy, lepiej wyposażony?

Teraz, Chattab napisał:

W czym właściwie R26 jest lepszy od A26 czy X26 Pro? Jest nowszy, lepiej wyposażony?

R26 to R2R a A26 czy X26 to delta-sigma. Zasadnicza różnica.

5 minut temu, Piopio napisał:

R26 to R2R a A26 czy X26 to delta-sigma. Zasadnicza różnica.

No tak. A czy Gustard ma jakąś swoją aplikację do sterowania funkcjami streamera i zarządzania zasobami muzycznymi? Czy trzeba to robić z poziomu apki Roona? Te literki w menu ekranowym są jakieś ściśnięte i wydają się mikroskopijne.

5 minut temu, Chattab napisał:

No tak. A czy Gustard ma jakąś swoją aplikację do sterowania funkcjami streamera i zarządzania zasobami muzycznymi? Czy trzeba to robić z poziomu apki Roona? Te literki w menu ekranowym są jakieś ściśnięte i wydają się mikroskopijne.

Gustard nie ma własnej aplikacji. Tylko Roon i UPnP.

9 godzin temu, Chattab napisał:

Ale że co - taki dobry ten Sabaj, że zamyka dyskusję?

A to, że nie ma najmniejszego sensu wydawać złotówki więcej do tych kolumn. 

8 godzin temu, Piopio napisał:

Gustard nie ma własnej aplikacji. Tylko Roon i UPnP.

Zaletą integry jest wygoda obsługi - jedna aplikacja lub jeden pilot. Mam streamer i wzmacniacz tej samej firmy i mogę włączyć oba z aplikacji i regulować głośność. Ale już np. zmienić wejścia nie mogę, jak uruchamiam z np. Spotify włącza się tylko streamer i nie działa regulacja głośności etc. A jak jeszcze ktoś ma korzystać ze sprzętu (żona?) to już robi się problem…

Nad C658 + Nad C298 będzie chyba najbezpieczniejszy patrząc na rozrzut grania wymienionych kolumn. Do jaśniejszych kolumn jak B&W lepiej Rose, do ciemnych dopisałbym do listy Yamahę R-N2000A

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Skoro te Bowersy są takie kiepskie, że nie warto kupić do nich nic dobrego (mnie się podobało ich szczegółowe granie z dość fajną sceną), to może takie zestawienie: Gato Audio DIA-250S NPM + Xavian Perla Esclusiva (lub Gato Audio FM-15)? Taki zestaw (używany) kupię taniej niż używany Rose RS520.

Od kilku lat jestem właścicielem urządzenia AIO Naim Uniti Nova. Można powiedzieć że są to cztery urządzenia / wzmacniacz, streamer, dac i zasilacz/ zestawione i zestrojone przez zespół Naima. Nie dość, że oprogramowanie jest bardzo ergonomiczne i przyjazne, to dźwiękowo sprzęt potrafi mnie jeszcze zaskoczyć w  pozytywnym sensie. Koszt zakupu też był w miarę rozsądny, jak za taki zestaw Naima. Uważam, że takie urządzenie dobrej firmy potrafi zapewnić pewny komfort użytkowania na wiele lat. Natomiast jeżeli masz jeszcze ochotę na eksperymentowanie to odradzam  bo nigdy nie będziesz do końca zadowolony. 

Pozdrawiam

Proponuję posłuchać PS Audio Strata - niesamowite brzmienie. Szczerze

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Z tych all-on-one, które wymieniłeś słuchałem Naima, Linna i Lyngdorfa. Naim i Linn spoko - Lyngdorf odstawał ale jest tańszy o 40%.
PS Audio jest jeszcze lepsze - ale nie obsługuje Roona i gapless. Bardzo dobry jest też Atoll SMA 200 Sig i Arcam SA30(lub jego ładniejsza wersja od JBL).

Ja zdecydowałem się na zestaw dzielony(choć przeklinałem przy instalacji w moich ciasnych szafkach). Wg. mnie Strata i Atoll grają na poziomie dzielonych zestawów w tej cenie. Oczywiście dzielony zestaw daje więcej opcji dostrojenia brzmienia, wymiany itd.

W dniu 3.02.2023 o 23:34, Piopio napisał:

Jak jest Roon Ready to nie będzie problemu 😉 Roon będzie aktualizowany. Raczej protokołu RAAT nie zmienią. 

Wiesz tego nie wiemy. 

Nie takie rzeczy się działy już. Pojawi się inny grać z niższym abonament , darmowa apka i po robocie.

To nie PC , nie otwarty software żeby to można było później jakoś dostosować.

• 2 tygodnie później...

Jeszcze jedna zagwozdka, której wcześniej nie wziąłem pod uwagę. Wielkość pokoju - to mały gabinet o powierzchni ok. 9 m2. Już byłem prawie zdecydowany na Gato Audio DIA-250S NPM, ale zostałem uświadomiony, że w tym metrażu to nie zagra, bo głośność w Gato narasta liniowo, więc albo bardzo głośno albo wcale. Rose RS520, który był moim pierwszym faworytem, też ma moc 250W - czy tu również powinienem się obawiać, że to strzelanie z armaty do wróbli? Czy wzmacniacz może być w ogóle za mocny w stosunku do pomieszczenia? W perspektywie jest zmiana pokoju na kilkunastometrowy, ale na razie ta dziupla musi mi wystarczyć.

I tak się dalej miotam między all-in-one a dzielonym wzmacniaczem, DAC-em i streamerem (w budżecie ok. 15-16.000 zł). Mam wrażenie, że najłatwiej jest wybrać DAC (znam mniej więcej rekomendacje), gorzej streamer (wbrew pozorom, nie widzę tu wielkiego wyboru), a najgorzej wzmacniacz (tu z kolei od przybytku głowa boli).

Zależy mi na natywnej obsłudze DSD (bez zamieniania na FLAC) i USB-B (podłączenie komputera z Roonem/Audirvaną), Tidalu/Qobuzie, no i jakości samego dźwięku (ciepły, nie chirurgiczny, ale szczegółowy i z ładną sceną).

Edytowane przez Chattab
16 minut temu, Chattab napisał:

Rose RS520, który był moim pierwszym faworytem, też ma moc 250W - czy tu również powinienem się obawiać, że to strzelanie z armaty do wróbli. Czy wzmacniacz może być w ogóle za mocny w stosunku do pomieszczenia? W perspektywie jest zmiana pokoju na kilkunastometrowy, ale na razie ta dziupla musi mi wystarczyć.

Ale jaki problem? Robisz głośność na kilka % i gra ;) 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Pierwsze primo - skoro Roon/Audirvāna mają grać przez USB to po co w ogóle streamer? Oczywiście wiele DACów ma kompaktowe wymiary ale za cenę braku zasilacza liniowego - wtedy konfiguracja DAC zasilacz, wzmacniacz może już być upierdliwa w małym pokoju.

W tak małym pokoju kluczowe będzie ustawienie kolumn. Czy będą stały na standach?

W małym pomieszczeniu istotna może być obecność funkcji poprawy akustyki, które posiadają all-in-one NAD/Arcam/JBL i Lyngdorf.
Ale to też trzeba sprawdzić.

PS. Czy te wszystkie DSD to świadomy wybór? Masz już dużo plików w tym formacie? Czy może to tylko wymóg inspirowany intensywnymi lekturami?

18 minut temu, dzarro napisał:

Pierwsze primo - skoro Roon/Audirvāna mają grać przez USB to po co w ogóle streamer? Oczywiście wiele DACów ma kompaktowe wymiary ale za cenę braku zasilacza liniowego - wtedy konfiguracja DAC zasilacz, wzmacniacz może już być upierdliwa w małym pokoju.

W tak małym pokoju kluczowe będzie ustawienie kolumn. Czy będą stały na standach?

W małym pomieszczeniu istotna może być obecność funkcji poprawy akustyki, które posiadają all-in-one NAD/Arcam/JBL i Lyngdorf.
Ale to też trzeba sprawdzić.

PS. Czy te wszystkie DSD to świadomy wybór? Masz już dużo plików w tym formacie? Czy może to tylko wymóg inspirowany intensywnymi lekturami?

Tak, kolumny stoją na standach. Do tej pory słuchałem w tym pokoju muzyki z płyt i było zupełnie dobrze.

DSD to raczej ciekawość - dla porównania, czy usłyszę znaczącą różnicę np. między standardową wersją tego samego albumu z Tidala, 24/192, MQA i DSD64/128 (wiem, że tych "najwyższych" DSD jest jak na lekarstwo). Lubię muzykę, w której dużo się dzieje, w której słychać sporo detali i smaczków, więc wydaje mi się (podkreślam - "wydaje mi się"), że DSD powinny mieć tu znaczenie.

Ja tam nie jestem expertem od Qbuzow, streamerow i podobnych, ale…

Jesli masz Mac Mini i bedziesz mial Roon, to pierwszy minimalistyczny ale topowy zestaw o jakim bym myslal to

Alternatywa 1
Mac Mini + USB DAC z regulacja glosnosci + koncowka mocy + zestawy glosnikowe/subwoofer

Alternatywa 2
Mac Mini + integra z USB DAC + zestawy glosnikowe/subwoofer

Co wydaje mi sie zbedne to

1. dodatkowe streamery (czy nie mozna „stremowac“ na Macu/Roonie

2. wzmacniacze z zabudowanymi funkcjami DRC (Lyngdorf, NAD i podobne)

Ja nie jestem przeciwko DRC (wrecz przeciwnie, jestem ich wielkim fanatykiem), ale Roon zawiera w sobie mozliwosci zaaplikowania takich korekcji, zarowno poprzez wlasny DSP, jak i zabudowany Convolution Engine, tak ze przy sprytnym wykorzystaniu tych mozliwosci:

A) eliminujesz kopiowanie dodatkowych/zdublowanych funkcji DSP/DRC

B) zachowujesz pelna kontrole nad ksztaltowaniem brzmienia twojego systemu w pelni dopasowanego do twoich preferencji/oczekiwan (patrz twoj opis o sybilantach, mru mru i bum bum). Wszystko to mozna w inteligentny sposob korygowac i dopasowac przez Roon, bez koniecznosci kupowania urzadzen z zabudowanym RoomPerfect (Lyngdorf) albo Dirac (NAD, Arcam,…)

Ale przyznaje, trzeba sie tym zajac, to nie jest cos co dziala przez nacisniecie guzika

Ech... im więcej o tym czytam, porównuję i oglądam, tym mam wrażenie, że wiem mniej... A chciałbym tylko posłuchać muzyki w jak najlepszej jakości - na co dzień z Tidala albo Qobuza, a jakieś szczególnie "audiofilskie" albumy, które są tego warte, z plików na dysku. Dodatkowo jestem wzrokowcem, więc lubię też patrzeć na to, czego słucham. Lubię mieć przed sobą okładkę płyty w jak najlepszej jakości (i być może jakąś namiastkę okładki - stąd pomysł z Roonem), lubię jak mi się wyświetla komplet informacji o pliku (jaki format, parametry itp.) - mam iPada, więc mógłbym sterować z niego, jeśli dana aplikacja będzie intuicyjna i estetyczna.

Ale... no właśnie. Skoro Roon, to po co w ogóle streamer, a nie tylko Mac Mini/NUC -> DAC -> wzmacniacz?

A może w ogóle po co Roon? Może wystarczy mi sama aplikacja Tidala i "gęste" pliki na dysku podpiętym bezpośrednio do DAC-a (a może do wzmacniacza)? Tylko czym je wtedy odtwarzać - Audirvana?

Podejrzewam, że niebawem zwariuję od tego kombinowania. Chciałbym wziąć, zamówić, mieć święty spokój i skupić się na muzyce. A ja bez przerwy kombinuję. Może tak, a może tak - może Gustard, a może Denafrips, a może jednak all-in-one? Tylko jakie - Rose, NAD, może Naim, a może nikomu nieznane Zidoo NEO? Ech...

a ja bym dał w 9m... słuchawki 😉

i za takie same pieniądze na zestawie słuchawkowym będzie zapewne lepiej 😉

Jakieś np Audeze z dobrym wzmakiem i źródłem i można się zdziwić nawet przeciwnicy słuchawek 😉

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi