Skocz do zawartości
IGNORED

czas na wzmacniacz niemal ostateczny - genialna prostota | Gryphona Callisto 2200 .

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby nad czymkolwiek było pracować schemat musi być kompletny i prawidłowy. Tak jak jeszcze działania tego Opamp na wejściu można się domyśleć że chodzi o filtr aktywny, to już ten drugi w sprzężeniu nie wiadomo o co chodzi. Ni jest to ani stopień wzmacniający ani wtórnik tylko wygląda na komparator. Być może są to celowe błędy, żeby zabezpieczyć układ przed kopiowaniem. Ale w ten sposób nie mając rzetelnego schematu nie da się zbudować prototypu i nad nim pracować.           

Roman jak byś przeczytał pierwszy wpis ze zrozumieniem , to by nie było tego bicia piany o nic:

Chciałbym przedstawić Wam schemat stopnia napięciowego bez wartości elementów dotąd najlepszego mojego wzmacniacza Gryphona Callisto 2200 .

Stopień prądowy jest taki sam jak w Nad S300 , tylko ma 4 pary tranzystorów końcowych i zasilanie 2 x 75 V DC

napięciówkę masz na schemacie , a prądowy w opisie , a to że nie rozumiesz działania np. opampów nie znaczy , że schemat jest wadliwy czy niedopracowany - zapewniam cię , że jest dopracowany w każdym najmniejszym szczególe . ma być dokładnie taki , jaki jest . On od NADA S300 ( Gryphona TABU ) różni się tylko 2 rezystorami , dwoma parami tranzystorów końcowych i napięciem zasilania ... no i niektóre tranzystory z racji zasilania są inne . te dwa dodatkowe rezystory w szeregu z źródłami prądowymi + wyższe zasilanie spowodowały , że Callisto gra o klasę lepiej niż TABU. 

nie widze w tej konstrukcji żadnej genialnej prostoty. klasyczny symetryczny układ gdzie wzmacniacz napięciowy objęty jest dość głębokim usz, o wartości takiej samej dla obu składowych. takie układy wymagają dodatkowo dc-servo w postaci integratora. wzmacniacz prądu w postaci wtórników emiterowych sam w sobie ma 100% usz. ponieważ jest to urządzenie zintegrowane, nie ma problemu z uzyskaniem w preampie odpowiednio dużej ampitudy sygnału sterującego, bo ten układ stopnia mocy takowego sygnału wymaga. nadal jednak twierdze,że jeśli idzie o genialność i prostote układ BOSE nie jest pobity. nie chcecie o nim gadać bo nie rozumiecie jak działa, że nie ma skrośnych, a nie ma polaryzacji wstępnej...

4 godziny temu, toptwenty napisał:

Po co jeszcze jeden wzmacniacz tranzystorowy? Cofamy się o 60 lat?

co masz na myśli, lampa to inna bajka a impulsowe to też tranzystor, tylko nieco gorszy od klasyków analogowych..

Po spożyciu jednego browca doszedłem do wniosku, że układ spełnia wszystkie moje zastrzeżenia konstrukcyjne, o których pisałem wielokrotnie, i moge go polecić do wykonania. zawsze zastrzegałem, że nie zaliczam siebie do złotouchych, i prosze tego określenia nie traktować jako pogardliwe, a stwierdzenie autooceny, że nie jestem audiofilem, a raczej technokratą- konstruktorem, i do konstrukcji podchodze bardzo technicznie. Ten stopień mocy ma prawo być "przezroczystym", a takie konstrukcje uznaje za godne polecenia.

Silver_sound daj sobie spokój z tym knotem callisto  - dalej buduj bose , bo to szczyt techniki i  audio ...

4 minuty temu, Bogdan napisał:

Silver_sound daj sobie spokój z tym knotem callisto  - dalej buduj bose , bo to szczyt techniki i  audio ...

daruj sobie te złoliwości. i ten stopień mocy którym tak się zachwycasz, też ma mankamenty, bo jest "napięciowy" a kilka drobnych zmian zrobi z niego "prądowy. po analizie napisałem uczciwie w ostatnim wpisie do jakich wniosków doszedłem, i nie ma tam mowy,że to lipa, a jako konstruktor zawsze szukam możliwości co można zmienić, udoskonalić z punktu widzenia teoretycznego, co niekoniecznie brzmieniowo musi spełnić oczekiwania wszystkich... bose to przykład genialnie prostego z minimalną ilością elementów rozwiązania, które na pierwszy rzut oka nie ma prawa działać, i tak myślałem, puki nie zrobiłem, i przekonałem się, że ocena na oko może być zawodna

6 godzin temu, silver_sound napisał:

co masz na myśli

To co napisałem.

Zmienię zdanie, kiedy Bogdan opatentuje swój wynalazek. 

Mam taką propozycję. Załóżcie panowie swoje watki i tam sìę wyżywajcie , bo tu już to przestaje być zabawne, strawne i potrzebne. Nie zależy mi na ulepszaniu gryphona. Jeżeli macie taką potrzebę , to proszę nie tutaj.

nie da się tego opatentować w kraju, bo ten wzmacniacz jest kompilacją ogólnie znanych układów. można próbować zastrzec jako wzór użytkowy, ale słabo to widze, bo nie można zastrzec wartości rezystorów, lub kondensatorów, możliwa jest topologia, a ta była opracowana w latach 80-90 ubiegłego wieku.

i nie wiem po co ta rejtanowska postawa, chcesz kopie produkować i sprzedawać, i robisz propagandową podstawe?

wzmacniacz ma solidną konstrukcje, ale nie rewelacyjną.

1 godzinę temu, Bogdan napisał:

Nie zależy mi na ulepszaniu gryphona

Może i nie, ale nazwa tematu zobowiązuje > wzmacniacz niemal ostateczny 😁

właściwie to do zbudowania wzmacniacza na schemacie callisto można łatwo zaadaptować płytki od Krella KSA50 np. od jims audio , te płytki można również przerobić do kopii accu e406 , czyli można na nich zbudować moje 3 najbardziej ulubione wzmacniacze .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

56 minut temu, Bogdan napisał:

właściwie to do zbudowania wzmacniacza na schemacie callisto można łatwo zaadaptować płytki od Krella KSA50

Proponuje odwiedzić stronę z linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   masz plytki i możliwości zrobienia różnych kombinacji z  wejściówkami,  a także z końcówkami na bjt lub mosfetach . Wszystko podparte schematami pomiarami itd. Nie wiem czego jeszcze szukać. Plytki dostępne  od ręki. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dumek
3 godziny temu, Bogdan napisał:

Jest tam dużo fajnych projektów , ale nie widzę  nic nawet zbliżonego do gryphona. 

Widzisz Bogdan jak byś dobrze popatrzył to ips Cliffjumper to jest ten twój stopień napięciowy co przedstawiłeś, a wcześniej pokazał Ci go Roman_66094 topologia ta sama,  a może nawet lepsza.
To co napisałeś  ze płytki z  Krella KSA50 są podobne to totalne nieporozumienie. Mam zrobiony ten i amp na pięciu parach na wyjściu i ips Cliffjumper (ten smd)  uwierz kładzie na łopatki nada S300 od kolegi. 

Płytki krella ksa50 to nie jest totalne nieporozumienie , tylko znakomity projekt , który bardzo łatwo można zaadaptować do callisto , bo wątek jest o callisto.

czy te pcb nie jest przewidziane dla tranzystorów w obudowie to 220???

zapominasz kolego, że ochy i achy są twoją subiektywną oceną...

Godzinę temu, Bogdan napisał:

który bardzo łatwo można zaadaptować do callisto 

krella ksa50 to całkiem inny schemat, gdzie masz zródła prądowe itd... A po drugie   robić coś na innej płytce jakąś pajęczynę rzeźbić to lepiej z oryginału płytkę  odwzorować tylko nie wiem czy jest sens. 

Dumek nie pisz zanim nie sprawdzisz - tam wystarczy nie lutować 2 kondensatorów i zamiast 2 rezystorów wstawić zworki. Żadnej pajèczyny nie będzie , a pomysł jest lużny. 

Silver_sound nie szkoda ci czasu na trolowanie ???

Poczytaj sobie czy tylko moje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chyba bardzo młody jesteś kolego i to może usprawiedliwiać naiwność..., skoro nie potrafisz zauważać tzw amplifingu, i kryptoreklamy wszechobecnej na forach i periodykach branżowych.

temat ma tyczyć genialności i prostocie tego stopnia mocy, ale nie jest genialny, a przyzwoity, bo znam o kilka klas lepsze projekty, jeden wymieniłem, a jako dowód że nie komercyjnie jest fakt wystawienia pełnej dokumentacji z pcb.. o genialności można pisać w odniesieniu do konstruktorów Macrotech-a. poszukaj tego schematu i napisz kiedy zrozumiałeś jak działa ten układ...

jak masz problem ze znalezieniem, chętnie pomoge i wystawie go tu...

17 minutes ago, silver_sound said:

chyba bardzo młody jesteś kolego i to może usprawiedliwiać naiwność..., skoro nie potrafisz zauważać tzw amplifingu, i kryptoreklamy wszechobecnej na forach i periodykach branżowych.

1 minute ago, silver_sound said:

temat ma tyczyć genialności i prostocie tego stopnia mocy, ale nie jest genialny, a przyzwoity, bo znam o kilka klas lepsze projekty, jeden wymieniłem, a jako dowód że nie komercyjnie jest fakt wystawienia pełnej dokumentacji z pcb.. o genialności można pisać w odniesieniu do konstruktorów Macrotech-a. poszukaj tego schematu i napisz kiedy zrozumiałeś jak działa ten układ...

jak masz problem ze znalezieniem, chętnie pomoge i wystawie go tu...

Przecież autor wątku napisał o co chodzi w wątku czyli klon Callisto - dlaczego rozwalasz wątek? Chcesz atencji załóż własny. 

schemat ma 1,8 mega, i nie da rady go tu wystawić, ale daj mi pw adres e-mail, to podeśle

mój e-mail

[email protected]

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Przecież autor wątku napisał o co chodzi w wątku czyli klon Callisto - dlaczego rozwalasz wątek? Chcesz atencji załóż własny. 

co to oznacza klon.... masz zgode twórcy na kopiowanie???

jeśli nie to jest zwykła kradzież własności intelektualnej!!!!

4 minutes ago, silver_sound said:

co to oznacza klon.... masz zgode twórcy na kopiowanie???

jeśli nie to jest zwykła kradzież własności intelektualnej!!!!

zamiast atakować załóż swoje wątki kolego i tam zbieraj atencje bo słabo się to czyta

W temacie straszenia to już było wielu co tutaj próbowali i słuch o nich dawno zaginął - na potrzeby osobiste możesz robić cokolwiek z czymkolwiek - nikt Cie o to nie będzie ani ścigał - nikt z autorów nie powie że to jakaś kradzież - póki nie chcesz sprzedawać lub wykorzystywać marki - nie sr** żarem.

dośw3iadczyłem na własnej kieszeni działalności takich ludzi, którzy podobnie myląc...klonowali moją konstrukcje z niszy proaudio BTR 118

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

zamiast atakować załóż swoje wątki kolego i tam zbieraj atencje bo słabo się to czyta

W temacie straszenia to już było wielu co tutaj próbowali i słuch o nich dawno zaginął - na potrzeby osobiste możesz robić cokolwiek z czymkolwiek - nikt Cie o to nie będzie ani ścigał - nikt z autorów nie powie że to jakaś kradzież - póki nie chcesz sprzedawać lub wykorzystywać marki - nie sr** żarem.

możesz to podeprzeć konkertymi przepisami prawnymi???

jak komuś zweędzisz auto i tylko ty nim jeździsz to nie jest kradzież... tak było za PRL-u tzw krutkotrwałe zawłaszczenie..... dziś nie obowiązuje kolego...

• Pokaż nowe odpowiedzi