Skocz do zawartości
IGNORED

PIONEER - skrajne emocje, dlaczego ???

NORDYK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poszukując dla siebie ampilitunera natrafiłem na „zapomnianą” firmę PIONEER, dlaczego zapomnianą otóż czytając opinie ma się wrażenie że owa firma popadła w jakąś niełaskę ale dlaczego?, czyżby czymś narozrabiała np. coraz większą niedbałością, hm... raczej mało prawdopodobne, więc dlaczego są tak skrajne wypowiedzi, z jednej strony dobre noty w testach, pozytywne opinie wśród użytkowników – to akurat może niezbyt dobry przykład ale trzeba brać pod uwagę ,że są uczciwi ludzie i się przyznają hi, hi, tradycja firmy, certyfikaty np. THX i to w nie takich drogich modelach a z drugiej strony ostre jak brzytwa negatywne wypowiedzi, o co tu chodzi??? Osobiście jak czytam tak negatywne opinie to: i tu na pewno nie będę odosobniony ale mam wrażenie, że jednak mam do czynienia z dobrą marką ponieważ takie same opinie pojawiają się gdybym wpisał np. Harman/Kardon bądź sprzęt innej marki z wyższej półki . Szczególnie zajadli w opiniach są przeważnie przedstawiciele jednej marki ale to już inny temat hi, hi,. to wynik z obserwacji forum, ale powracając do tematu chciałbym aby forumowicze napisali na jakiej podstawie wystawiali negatywne oceny, czy to następstwa z nieudanego zakupu, odsłuchu – choć to rzecz gustu ale niech będzie, wad technologicznych, słabej technologii, czy inne czynniki, które nie przychodzą mi do głowy.

Jeśli znacie konkretne modele i możecie przypisać do nich wady to jeszcze lepiej ponieważ będzie to bardziej wiarygodne,

Przykład z innej firmy:

H/K HD 750 wady, które się powtarzały praktycznie przekreśliły ten model (sprzedawcy również to wiedzą także no niestety jest to niewypał) ale nie przekreśla to wizerunek firmy i to że jest to dobra firma.

Pozdrawiam wszystkich fanatyków kina i nie tylko.

https://www.audiostereo.pl/topic/16145-pioneer-skrajne-emocje-dlaczego/

Ja na podstawie odsluchow.

Juz bylem zdecydowany na pioniera jak dla ciekawosci posluchalem yamahe

Roznica byla jak dla mnie kolosalna.

Odrazu zmienilem zdanie.

Kupilem wtedy yamahe rxv 530

pioniera nie pamietam.

Natomiast teraz uwazam ze marantz jest najlepszy :))

Pawle_P piszesz o Marantzie, masz na myśli konkretny model? a jak tak to co za tym przemawia, że jest najlepszy, prównywałeś teraz z innymi modelami czy odnosisz się do Twoich poprzednich poszukiwań.

Pozrawiam.

Witam. Nie jestem jeszcze użytkownikiem żadnego egzemplarza tej firmy, natomiast przymierzam się do wielu rzeczy, odpowiada mi relacja ceny do tego co sprzęt prezentuje sobą.

Być może jednym z wielu powodów złego wizerunku firmy była dość znaczna ilość nalepek z logiem firmy jeżdżących na tylniej szybie 126p itp. To wskazywało na jeden konkretny typ użytkowników. Być może zmiana kształtu loga firmy też się do tego przyczyniła. Starę z tradycjami przestało już być rozpoznawalne. No i ogólnie tzw marketing - a raczej jego brak. Jak jest produkt robiony dla wszystkich - to tak naprawde dla nikogo.

Wszyscy wiedzą że piszę dość kąśliwie, więc niech będzie.

1- Pioneer to jedna z 2-5 najlepszych firm świata jeśli chodzi o amplitunery budżetowe i nie tylko. Jesli miałbym mieć w domu jeden z 3 czy 5 najlepszych samochodów świata to miałbym źle ?

2- przykład motoryzacji pomoże nam raz jeszcze- podobnie jak nalepki Pioneera kojarzyły sie z maluchami i z pewnym typem ludzi tak i auta marki VW kojarzą się wszystkim z dresiarzami, ale to nie powód żeby wysmiewać tą przecież niezłą markę samochodów. VW-ny są tanimi, ale naprawdę niezłymi samochodami, tylko los tak chciał że taka a nie inna grupa ludzi się nimi zainteresowała. Tym naprawdę da się jeździć wbrem powszechnym opiniom że się ciągle psują. Podobnie jest z Pioneerem- to w końcu 1 liga i sprzęt jest solidny, natomiast samo brzmienie to kwestia gustu.

pioneer to firma znana i rozpoznawana - tylko tyle, vorpane

przesadziles z ta dwojka i to zdrowo, skoro masz taka szeroka wiedze motoryzacyjna to chyba nie to forum, pioneer to jedna z wielu firm i mowienie, ze jedna z najlepszych to nieporozumienie

Mam taką prośbę aby nie porównywać i nie przytaczać opinii o starszych modelach Pioneera tylko skupić się na nowych produktach tej firmy np. VSX 1014 albo 2014 i z tymi modelami porównywać technologicznie i cenowo modele innych marek.

Starsze modele mnie nie interesują.

Pozdrawiam

Pisałem tylko o najnowszych modelach, a Pioneer jest jednym z najlepszych producentów budżetowych amplitunerów na swiecie. Podobnie jak Yamaha czy HK. Inną sprawą jest budowanie przez producentów modeli wzorcowych, które dają firmie prestiż, ale nic więcej. Co z tego że Mercedes robi niezłe modele limuzyn, skoro w klasie kompaktów (klasa A), ma mało doświadczenia. Powinniśmy większą uwagę zwracać na konkretny model i jego odsłuch, niż oceniać firmę ogólnikowo po modelach prestiżowych. Innymi słowy nie należy wybierać modelu danej marki za 1kzł tylko dlatego że ta marka produkuje inny wzorcowy model za 100kzł. Tak ostatnio stało się przecież z Denonem. To zacna firma produkująca doskonałe odtwarzacze wieloformatowe, ale model budżetowy to kompletny niewypał. Podobnie z tanimi odtwarzaczami Yamahy.

Jeśli chodzi o konkretne modele amplitunerów Pioneera to ostatnio sporo dobrego mówi się na temat modelu 814. A tak wogóle to w sumie nigdy nie słyszałem niczego złego na temat tej firmy. Technics miał wpadkę, parę innych firm podupadło, JVC zostało wykupione przez Panasonica, ale Pioneer sie trzyma dobrze.

CZY ktos ma namiary na jakis link z testem pioniera vsx1014 ?? ,tylko jezeli nie ma po polsku to przynajmniej po angielsku ,bo po niemiecku nie bardzo kumam. I popeiram Nordyka jeżeli porownania to wyszych modeli bo przeciez nie ma sensu brac pod uwage modeli starszych , mniej zawansowanych technologicznie {no chuyba ze ktos nie ma kasy}

privaten inordyk

gdybym mial do wyboru kilka firm, pewnie nie wybralbym pioneera w konfrontacji odsluchowej z konkurentami, to zwykly przecietniak, jezeli ktos wierzy, ze ta firma to szczyt osiagniec, wypada mu wspolczuc

na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w dziale hardware, reviews znajdziesz test tego Pioneera

wrzucam tylko konkluzję i ocenę (ktoś kto zna niemiecki, niech się wypowie)

[obrazekLUKASZ-272184_1.JPG] [obrazekLUKASZ-272184_2.JPG]

post-1118-100009379 1170265225_thumb.JPG

post-1118-100009380 1170265223_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten(tomc) dalej o testach w audio,Sherwooda tez kupiłes bo miał dobre opinie w AUDIO...............???Pamietaj tomc,liczy sie odsuch w praktyce a nie przereklamowane testy,i trzeba sobie to uzmysłowic.

Pozdrawiam

"a ty czym dysponujesz w domu ?? chyba nie yamaha?? , a co powiesz o onkyo"

a co taki uraz do Yamahy?? to dzieki mnie?? :DDD proponuje tez odsłuchac Yamahe przed kupnem jakiegos pioneera...............A najlepiej w KD jej odsłuchac a potem pionka.

>VSX-1014 (test) najprawdopodobniej będzie w przyszłym (marcowym) numerze AUDIO. Z tego co wiem

>wypadł całkiem dobrze.

chyba cos Ci sie pomyliło. przyszly numer, nie moze byc numerem marcowym, albowiem ten juz sie ukazal. i jest tam test pioeneera, ale 714-ki i wypadl calkiem niezle.

elfa, przestan juz najezdzac na ludzi, dla ktorych test cos znaczy. zapewne sam kupowales niegdys swoja yamahe, bo miala niezla recenzje w prasie. tylko sie nie wypieraj.

Do tomek93 - oczywiście nie marcowe ale następne, wiem bo kolega przekazywał to do testów w Audio

Do elfan- ale ty jesteś upiardliwy i powiedziałbym trochę nie halo. A Sherwooda kupiłem bo właśnie go odsłuchiwałem i urzekł mnie swoim dźwiękiem. A co zazdrościsz ,że go mam? Ty już do znudzenia piszesz te swoje brednie.

P.S no i jesli ja non stop pisze swoje brednie, to tomc och ty wielki guru sprzętu KD i koncówki mocy Szerłuda 7 kanałowej,chociaz raz doradz cos ludziom a nie tylko rozdawaj instrukcje do pioneera(czyzby dystybutor pioneera ?? :) ) Wiec wykaż sie, pokaż na co cie stac, bo jak narazie widze w twoich wpisach tylko włąsnie te brednie,i dalej to stosujesz.........

P.S 2 innych przepraszam za ten wpis ale ten koles jest naprawde wyjatkowych osobnikiem.........

"zapewne sam kupowales niegdys swoja yamahe, bo miala niezla recenzje w prasie. tylko sie nie wypieraj."

1,5 roku temu jeszcze w cos tam ufałem tym testom,ale teraz juz napewno nie.Z czasem sie to zmieniło.Chyba znasz takie słowo jak nabieranie doswiadczenia ?? Nie mówie oczywiscie ze jestem tu expertem i znam sie na wszystkim,ale poprostu z czasem posłuchało sie tego i tamtego i mniej wiecej juz moge ocenic jak panowie redaktorzy sobie tam pracuja i to testuja.Wiec wole liczyc na swoje ucho.No chyba ze juz nie ma mozliwosci odsłuchu to wtedy trzeba ryzykowac(mój wzmak) no ale przed kupnem do gazetki nie popatrzyłem na jego recenzje(ocena dobra+ jako wzmak do 5000zł) i najwyzsza note, ponieważ wiedziałem ze to i tak nie zgodne z tym co jest w praktyce.

Elfanik - nie ma w tym nic złego w przekazywaniu komuś instrukcji obsługi - poprostu zwykła pomoc drugiemu człowiekowi. Nie staram się na siłę (jak ty) coś ludziom udowadniać i dlatego jestem w swoich opiniach bardzo powściągliwy (w przeciwieństwie do ciebie o Wszystkowiedzący). Wg ciebie jak ktoś ma inne zdanie to jest be i ma drweniane uszy. A tak naprawdę to zauważ wreszcie, że już mało kto chce z tobę gadać. Parafrazując słowa z jednego polskiego kultowego filmu "Nie chce mi się z tobę gadać"

no spodziewałem sie takiej odpowiedzi, w kółko powtarza ta sama spiewke,"nie chce sie gadac", "ja jestem Bogiem", "on za to duzo wie ale nic nie powie-dosłownie" poza instrukcjami obsługi do pioneera.A swistak siedzi i zawija je w te sreberka............. tak tomc??

Koncze bo szkoda czasu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.