Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo do 6000-7000PLN

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, zborus napisał:

Czyli bardziej Nad?;)

wiele takich "gołych" wzmacniaczy już nie zostało, ale na pewno lepiej zewnętrzny w tym wypadku niż wbudowany

No ale skoro Marantz zagra lepiej na odsłuchu to niech sobie ten dac nawet będzie. To nie jest priorytet dla wyboru 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wiesz co to kup sobie teraz wzmacniacz używany jeżeli masz go I tak prędzej czy później wymieniać. 

Teraz dasz za niego mniej a to będzie wyższa półka niż to o czym myślisz serio. 

Nie wykorzystasz potencjału kolumn. Dla mnie r200 to nic specjalnego ale D18 mogą na pewno zagrać lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

albo nawet komplet - amplituner i kolumny 😉 

Ukryta Zawartość

ew. wzmacniacz z wbudowanym DAC:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

18 godzin temu, zborus napisał:

Ok, to używany sprzęt też wersję pod uwagę. To jaki wzmacniacz używany do 2k będzie dobrym rozwiązaniem?

NAD C356 BEE nawet wersja z DAC się znajdzie 🙂 

Ukryta Zawartość

Cambridge Audio CXA61

Ukryta Zawartość

Roksan Kandy K2

Ukryta Zawartość

Naim Nait 5Si

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 6.03.2023 o 15:56, zborus napisał:

Ok, to używany sprzęt też wersję pod uwagę. To jaki wzmacniacz używany do 2k będzie dobrym rozwiązaniem?

Zdecydowanie tak. 

Oczywiście to jest też kwestia wieku takiego wzmacniacza bo może być wzmacniacz który kupisz używany za 2000 a nowy za trzy ale może przecież taka sytuacja że nieco starszy teraz kupisz za 2 000 który kosztował 10.

Naima 5 bym odrzucił. On nawet w branżowych testach wypadał słabo A czytając ze zrozumieniem to znaczy że to on jest bardzo słaby. Ale właśnie opcja kandy od Roksana czy denony serii pma 15xx

Czytając, szukając moją uwagę zwrócił wzmacniacz Musical Fidelity M2si. Na pewno będę chciał go posłuchać tylko hmm z jakimi kolumnami?

- Buchardt Audio S300 MKII 

- Monitor Audio Silver 100

Polk Audio Reserve R200

Nie mogę edytować posta dlatego skrobię następnego;) teraz doczytałem że ten m2si nie ma wyjścia słuchawkowego a takie też się przyda do podłączenia Beyerdynamic dt 880 edition. Jak do tych 3 modeli kolumn, które wyżej wymieniłem wpasuje się Cambridge Audio CXA61? W ogóle jak ten wzmacniacz się do audiolaba 6000a? 

Ktoś już w temacie wspomniał o umiarkowanej rozdzielczości 6000 A,

a do tego większą moc ma CA.

Z R200 powinno dobrze zagrać, ale czy masz możliwość posłuchania ich razem ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

28 minut temu, audioburak napisał:

ale czy masz możliwość posłuchania ich razem ?

właśnie będę rozpytywał wrocławskie salony o możliwość odsłuchu. Chciałbym jednak wybrać z 2-3 wzmacniacze i 2-3 pary kolumn

I dość ważne - nie po dwie minuty 😉 bo czasem zakupy są zbyt szybkie ...

Do analitycznego wzmacniacza na pewno dorzucić warto.

6 minut temu, audioburak napisał:

Do analitycznego wzmacniacza na pewno dorzucić warto.

czyli rozumiem, że one raczej po ciemnej stronie mocy, grają cieplej? za Analityczny wzmacniacz można uznać CA CXA61?

W skrócie mówiąc tak jest i połączenie powinno być dobre.

Jak możesz , wypożycz na weekend i posłuchaj w swoich warunkach .

Akustyka , emocje w salonie różnią się od tego , co mamy w domu .

Kaucja i zabawa . 

Urodził się jeszcze pomysł kupna używanego CA cxa80 gra on podobnie do cxa61, którego też mam na uwadze, analitycznie?kolumny które wcześniej wymieniałem będą odpowiednie?

Edytowane przez zborus
W dniu 11.03.2023 o 04:16, zborus napisał:

Czytając, szukając moją uwagę zwrócił wzmacniacz Musical Fidelity M2si. Na pewno będę chciał go posłuchać tylko hmm z jakimi kolumnami?

- Buchardt Audio S300 MKII 

- Monitor Audio Silver 100

Polk Audio Reserve R200

Nie z ciemnymi. Buchardt odpadają. 

Silvery 100 tak. R200 może.

W dniu 11.03.2023 o 08:10, zborus napisał:

Nie mogę edytować posta dlatego skrobię następnego;) teraz doczytałem że ten m2si nie ma wyjścia słuchawkowego a takie też się przyda do podłączenia Beyerdynamic dt 880 edition. Jak do tych 3 modeli kolumn, które wyżej wymieniłem wpasuje się Cambridge Audio CXA61? W ogóle jak ten wzmacniacz się do audiolaba 6000a? 

Cambridge gra jaśniej żywię i bardziej ekspresyjnie. Audiolab jest łagodniejszy i dużo słabszy. Ale na iBOOD dostaniesz go duzoooo taniej 

W dniu 11.03.2023 o 10:13, zborus napisał:

warto te kolumny dorzucić do listy na odsłuch?

- Triangle Borea BR03 

- Dynaudio Emit M20

Teibgke są dość analityczne emity z kolei wymagają mocniejszych wzmacniaczy ale wtedy oddają sporo od siebie dobrego. 

Moim zdaniem im więcej przesłuchasz tym lepiej. Ale to bardzo dobra uwaga nie szybko.

No chyba że po 5 minutach stwierdzisz że dźwięk cię atakuje i przytłacza i czujesz niepewność i zdenerwowanie no to odrzucasz to od razu bo z czasem nie będzie lepiej.

• 2 tygodnie później...

A jak do tych moich oczekiwań ma się Heed Elixir + emit20 lub ELAC Carina 243.4. nie spotkałem się w internecie z negatywna opinia o tym wzmacniaczu.

W dniu 24.03.2023 o 17:04, zborus napisał:

A jak do tych moich oczekiwań ma się Heed Elixir + emit20 lub ELAC Carina 243.4. nie spotkałem się w internecie z negatywna opinia o tym wzmacniaczu.

Bo opinii jest mało. 

To raczej łagodny wzmacniacz z elitami będzie symbioza. Z elacami raczej ciekawiej. 

• 3 tygodnie później...

"Nie chce by 2-3 godziny odsłuch męczył. Ważne jest też by przy cichym graniu była zachowana dynamika."

To od razu do głowy mi wpadł wzmacniacz NAD C356BEE którego sam posiadam oczywiście bez wzbudowanego DAC tylko osobny dacmagic100 ale można śmiało kupić ze wzbudowanym. 

Teraz, KaBel096 napisał:

"Nie chce by 2-3 godziny odsłuch męczył. Ważne jest też by przy cichym graniu była zachowana dynamika."

To od razu do głowy mi wpadł wzmacniacz NAD C356BEE którego sam posiadam oczywiście bez wzbudowanego DAC tylko osobny dacmagic100 ale można śmiało kupić ze wzbudowanym. 

Oczywiście w cenie do 2000 zł z używanych 

Witam ponownie 🙂

No i stało się. Pochodziłem na odsłuchy, posłuchałem i dzisiaj został zamówiony Musical Fidelity M3si. Cały czas celowałem między monitory Dynaudio Emit20 a Triangle Esprit comete EZ, jednak wczoraj w salonie zaproponowano mi kolumny podłogowe (Kef q750) w bardzo dobrej cenie. To połączenie nawet fajnie brzmiało. Bardzo prosiłbym o opinie odnośnie monitorów i podłogówek. W grze zostają:

- Dynaudio Emit20

- Triangle Esprit Comete EZ (zrobiły na mnie wrażenie)

- Kef Q750

Nie słuchałem jeszcze, ale rzuciły mi się w oczy Dalio oberon 5 i 7. Bardzo prosiłbym o opinie w/w kolumn no i oczywiście jak są jakieś ciekawe propozycje do 4000PLN za parę.

P.S. często można się spotkać z opinią, że poza dodatkową funkcjonalnością i większą mocą M3si układowo jest bliźniaczy w stosunku do M2SI. Nie mogę się z taką opinią zgodzić. Słuchałem obu i w przypadku M3SI już po kilku minutach miałem wrażenie, że M3SI pozwala hmmm jakby to nazwać... bardziej obcować z muzyką ma wyciągnięcie ręki i wydaje mi się, że generuje większą scenę. M2SI grał tak jakby bardziej wycofany. Miałem takie odczucia jakbym siedział w w10-15 rzędzie. 🙂

4 minuty temu, zborus napisał:

Kef Q750

Lepiej KEF R3. Są teraz w dobrej cenie. Dużo wyższa półka. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, zborus napisał:

Witam ponownie 🙂

No i stało się. Pochodziłem na odsłuchy, posłuchałem i dzisiaj został zamówiony Musical Fidelity M3si. Cały czas celowałem między monitory Dynaudio Emit20 a Triangle Esprit comete EZ, jednak wczoraj w salonie zaproponowano mi kolumny podłogowe (Kef q750) w bardzo dobrej cenie. To połączenie nawet fajnie brzmiało. Bardzo prosiłbym o opinie odnośnie monitorów i podłogówek. W grze zostają:

- Dynaudio Emit20

- Triangle Esprit Comete EZ (zrobiły na mnie wrażenie)

- Kef Q750

Nie słuchałem jeszcze, ale rzuciły mi się w oczy Dalio oberon 5 i 7. Bardzo prosiłbym o opinie w/w kolumn no i oczywiście jak są jakieś ciekawe propozycje do 4000PLN za parę.

P.S. często można się spotkać z opinią, że poza dodatkową funkcjonalnością i większą mocą M3si układowo jest bliźniaczy w stosunku do M2SI. Nie mogę się z taką opinią zgodzić. Słuchałem obu i w przypadku M3SI już po kilku minutach miałem wrażenie, że M3SI pozwala hmmm jakby to nazwać... bardziej obcować z muzyką ma wyciągnięcie ręki i wydaje mi się, że generuje większą scenę. M2SI grał tak jakby bardziej wycofany. Miałem takie odczucia jakbym siedział w w10-15 rzędzie. 🙂

Super by było jakby ci sie udało przetestować kef r500 i podzielił się opinią. Ja niestety nigdzie ich znaleźć nie umiałem dlatego ja mam kef q750. 

No powiem ci że byłoby to bardzo bezpieczne granie.

W dniu 16.04.2023 o 11:33, zborus napisał:

Masz te Kef750 z m3si?

Ja bym tego nie podłączał zabrakło by mi momentami detali i takiego wciągającego grania w górnych rejestrach. Owszem będzie to brzmi niedalekie od ostrości i od zmęczenia ale znowu bez przesady.

Seria R gra tu lepiej.

Dynaudio też będą łagodne z tym wzmacniaczem. Zluzują także w kwestii dolnego rejestru. 

Słuchałeś tego jesteś pewien że szukasz aż tak łagodnego brzmienia?

16 minut temu, zborus napisał:

A triangle esprit comete ez? Co byście polecali posłuchać z tym wzmacniaczem? Monitor lub kolumna podłogowa do +-4000pln

KEF R3.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi