Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak lampowy - budżet do 30 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, mdavis napisał:

Mocni zawodnicy. Sam jestem ciekaw co wybierzesz. 

PS. Pod względem jakości wykonania, najgorzej wygląda, prezentuje się Haiku. Jakość wykonania Unison i Octave to klasa hi-end 

Tak wygląda środek, wnętrze Unison Research Sinfonia

Jest późno i nie wrzucę teraz zdjęć Haiku Audio . Ale jeśli są chętni  pooglądać to są w sieci . wzmacniacze Haiku Audio  to wzór dla innych nie tylko jak grają! I ile kosztują!  też jak są dokładnie zrobione w środku. Wygląd zewnętrzny  już sprawa gustu . 

Edytowane przez bogus18

Z kolei Cary Audio wygląda jeszcze ciekawiej w środku - zero PCB, instalacja point to point, bez scalaków, najbardziej podstawowe komponenty elektroniczne. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz, mdavis napisał:

Recenzja - Audio Reveal Second

To jest mój cichy faworyt jak mam być szczery. 

Ukryta Zawartość

9 minutes ago, kal800 said:

Z kolei Cary Audio wygląda jeszcze ciekawiej w środku - zero PCB, instalacja point to point, bez scalaków, najbardziej podstawowe komponenty elektroniczne. 

Ukryta Zawartość

Ale rzeźba. Lampowce takie są, ale to co na tym obrazku widać to już lekka przesada. Zupełnie jakbym oglądał produkt Wile, czy jak tam się to nazywało 😄

13 hours ago, Audroc said:

XLRy- do DACa podstawa.

Tak? A to niby czemu?

Ukryta Zawartość

W dniu 25.02.2023 o 14:05, kal800 napisał:

Też zwróciłem na to uwagę. Trochę razi, że to w Chinach robione, ja szczerze mówiąc przywykłem do produktów manufakturowych...

Leben 600X Made in Japan

A Amplifon to w ogóle istnieje jeszcze?
U mnie ten wzmak nie zagrał zupełnie swego czasu, największe chwilę chwały też ma za sobą i odsprzedaż będzie graniczyła z cudem.
Ja mogę oczywiście zwrócić uwagę na Jadis'a jako,że sam posiadam.
Ewentualnie nie lampa, ale polska marka, gra równie pięknie, czyli Circle Labs.

5 minut temu, tomwox napisał:

Leben 600X Made in Japan

Lampy pochowane niestety. Kompromis rodzinny polega na tym, że będzie piękny mebelek z żarzącymi się lampami 😉

Nie do końca prześledziłem wątek, jak bardzo autor ma świadomość iż taka np Sinfonia, piękny wzmacniacz, miałem w domu będzie wymagała w miarę konkretnych kolumn.
Czy jest sens kupować Octave szukając lampowego brzmienia ? V70 też miałem w domu.
No i samo zużycie lamp, wymiana ,zakup co jakiś czas. Trzeba mieć to na uwadze w ogólnych rrozrachunku

4 minuty temu, maciek36 napisał:

Nie do końca prześledziłem wątek, jak bardzo autor ma świadomość iż taka np Sinfonia, piękny wzmacniacz, miałem w domu będzie wymagała w miarę konkretnych kolumn.
No i samo zużycie lamp, wymiana ,zakup co jakiś czas. Trzeba mieć to na uwadze w ogólnych rrozrachunku

Już pisałem, że jestem w pełni świadomy, że będę musiał kupić nowe kolumny, wkładkę, pre, kable, itd 😉

Już pisałem, że jestem w pełni świadomy, że będę musiał kupić nowe kolumny, wkładkę, pre, kable, itd

Nowe kolumny, a odpowiednie do takiej lampy, czyli w znacznie ograniczonym wyborze to IMHO dwie różne sprawy, ale przyjmuję, że wszystko wiesz co i jak.
Sinfonia w wersji Anniversary z miedzianym kolorem sztos. Chyba jedna z najładniejszych lamp.
Ja bym jednak celował w KT150, jeśli się nie idzie droga 300B, tym podobnych kilku watowcow.
Jadis i35 np ? Nie wiem jaka cena, ale myślę,że warto się zainteresować.
Copland też wart grzechu wg mnie, choć zawsze wentylatorki w środku lekko mnie odstraszały.
Top HiFi ma też Phatos, choć to chyba specyficzny rodzaj lampy.
3 minuty temu, maciek36 napisał:

ale przyjmuję, że wszystko wiesz co i jak

To jest wycieczka do króliczej nory 😉 ale jak dla mnie mega ekscytująca. Wracam do audio po 10 latach z kompletnie świeżym umysłem i innym potencjałem, odkąd składałem moje pierwsze dwa systemy. Do tego zmienił się diametralnie repertuar - z tych wszystkich płyt, które nosiłem na odsłuchy pierwszego wzmaka i kolumn, ostała się w obiegu tylko jedna. Aż przebieram nóżkami 😉

Lampy pochowane niestety. Kompromis rodzinny polega na tym, że będzie piękny mebelek z żarzącymi się lampami

8 godzin temu, kal800 napisał:

Lampy pochowane niestety. Kompromis rodzinny polega na tym, że będzie piękny mebelek z żarzącymi się lampami

Szkoda, bo z Chario academy sonnet to set marzeń. 

15 godzin temu, bum1234 napisał:

Ale rzeźba. Lampowce takie są, ale to co na tym obrazku widać to już lekka przesada. Zupełnie jakbym oglądał produkt Wile, czy jak tam się to nazywało 😄

Tak? A to niby czemu?

Nie rozumiem pytania, wszystkie najdroższe odtwarzacze i DACi mają budowę zbalansowany i takież połączenia, tyle

20 godzin temu, MarcinGD napisał:

Jak masz kogoś w Holandii to bierz tego line magnetic lm-845 premium

Ukryta Zawartość

Linę Magnetic do ta sama firma co Muzishare której wzmacniacz polecałem. Właśnie dlatego R100 którego fotkę bebechów zamieściłem tak wymiata. 

Oczywiście jeśli ktoś nie chce pre gramofonowego w środku to ok, tyle że autor wątku z tego co pamiętam o to pytał. 

Inny problem to same lampy. Model R100 jest na najlepszych 211/846/805 sterowanych przez 300B, a to już jak pisałem wyższa liga. Tu można naprawdę posłuchać lampy. Natomiast wszystkie 120 czy 150 to faktycznie niemal tranzystorowe granie.

Natomiast stanowczo nie polecam samych 300B. Słuchałem z wieloma kolumnami i w towarzystwie wielu osób i zawsze to samo. Do sypialni z Norah Jones bajka.

Ukryta Zawartość

a co myślicie o tym wynalazku?

Ukryta Zawartość

mam go tutaj po sąsiedzku

Jak te chińskie wynalazki można pozyskać - Muzishare tylko na Ali widzę. 

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, kal800 napisał:

Ukryta Zawartość

Jak te chińskie wynalazki można pozyskać - Muzishare tylko na Ali widzę. 

Sam chciałem posłuchać przed zakupem  u Nautiliusa były problemy.  

Nie słuchałem ale sprawdzić warto. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, kal800 napisał:

Ukryta Zawartość

To już lepiej wzmacniacz firmy PrimaLuna 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, kal800 napisał:

Ukryta Zawartość

Tylko, że to jest chinol udający austriaka 🙂.

26 minut temu, mdavis napisał:

To już lepiej wzmacniacz firmy PrimaLuna 

Też tak uważam...

Ukryta Zawartość

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

33 minuty temu, cortes napisał:

Tylko, że to jest chinol udający austriaka 🙂.

Też tak uważam...

A gdzie?  jeśli coś Paną nie pasuje  w Ayonie ? Jest produkowana Prima Luna ? 

Sam chciałem kupić wzmacniacze i Prima Luny i Ayona .Nie miałem problemów gdzie są  produkowane .Tylko kto firmuje sprzedaje A najważniejsze jak gra dany produkt.

Sony na dziś korzysta z matryc Oled od Samsunga i to na dziś najdroższe Tv na rynku . 

Też wspieram i kupuję sprzęt audio naszych rodzimych twórców . Ale czasem te czy inne 🙂 przeważają szalę .

Pozdrawiam 

Z tego co się zdążyłem zorientować, to dzisiejszy rynek można podzielić na manufaktury, chińczyki pod brandami zachodnimi oraz prawdziwe, niefarbowane chińczyki i cholera wie co lepsze. Kupując Ayona, Prima, czy Line Magnetic, przynajmniej jest jakiś cywilizowany serwis, bo jest normalny przedstawiciel, który sprzęt ogarnie w razie czego. Jak kupię Muzishare na Ali, to jestem w ciemnej d**ie jak się cokolwiek stanie. Natomiast w przypadku manufaktury sprzęt naprawi mi ta sama osoba, która go produkowała i projektowała. Jak coś mi się raz zadziało z Amplifikatorem, to zawiozłem go do Pana Tomasza i wiedziałem, że lepszej opieki sprzęt nie dostanie. 

29 minut temu, bogus18 napisał:

A gdzie?  jeśli coś Paną nie pasuje  w Ayonie ? Jest produkowana Prima Luna ? 

Sam chciałem kupić wzmacniacze i Prima Luny i Ayona .Nie miałem problemów gdzie są  produkowane .Tylko kto firmuje sprzedaje A najważniejsze jak gra dany produkt.

Jakbyś się pofatygował i przeczytał wątek od początku to byś wiedział, że @kal800 nie za bardzo był chętny na ,,chinczyka". Dla mnie osobiście to nie problem, bo sam mam chińczyka (Cayina Cs-845A). To już tak na marginesie...

7 minut temu, cortes napisał:

Jakbyś się pofatygował i przeczytał wątek od początku to byś wiedział, że @kal800 nie za bardzo był chętny na ,,chinczyka". Dla mnie osobiście to nie problem, bo sam mam chińczyka (Cayina Cs-845A). To już tak na marginesie...

"Jestem w wątku od początku" i wiem o czym piszesz ☹ Tylko jak byś przeczytał ze zrozumieniem o czym ja  piszę? To nie było by tematu !  Ayon i PrimaLuna mimo tego że jedna z Austrii a druga z Holandii to obie produkują w Chinach. 

23 minuty temu, cortes napisał:

nie za bardzo był chętny na ,,chinczyka"

Póki co jestem w głębokim szoku, że chińskie firmy były w stanie wejść na taki rynek. Postrzegałem te produkty jako właśnie efekciarskie, ładnie wyglądające, ale kiepsko wykonane w środku i po atrakcyjnej cenie. Ale jak patrzę sobie na tego Muzishare, czy wspomnianego Cayina, to szczena mi opada. I chętnie bym uzyskał opinie od użytkowników - co sprawiło, że zdecydowaliście się na zakup chińczyka w "normalnej" cenie - przecież CS-845A kosztuje 25k - to kawał HiFi z naprawdę wysokiej półki cenowej. Czy za odpowiednik zachodni trzeba zapłacić odpowiednio więcej? Bo kwestia, o której pisałem wcześniej - serwis i wsparcie, jednak istnieje. 

5 minut temu, kal800 napisał:

Ale jak patrzę sobie na tego Muzishare, czy wspomnianego Cayina, to szczena mi opada. I chętnie bym uzyskał opinie od użytkowników - co sprawiło, że zdecydowaliście się na zakup chińczyka w "normalnej" cenie - przecież CS-845A kosztuje 25k - to kawał HiFi z naprawdę wysokiej półki cenowej. Czy za odpowiednik zachodni trzeba zapłacić odpowiednio więcej?

Też posiadam Cayin A55TP Co skłoniło mnie do zakupu (brzmienie, jakość wykonania, cena no i oczywiście serwis w Polsce) 

PS Wzmacniacze Cayin na żywo prezentują się o wiele lepiej niż na zdjęciach 

Tak wyglada środek Cayin A55TP

Ukryta Zawartość

Dwa lata temu zapłaciłem za niego 7200 zł 

Kiła osób gdy zobaczyło u mnie ten wzmacniacz to stwierdziło, że zapłaciłem za niego pomiędzy 15 a 20 tys zł 😊

Ukryta Zawartość

13 minut temu, kal800 napisał:

Póki co jestem w głębokim szoku, że chińskie firmy były w stanie wejść na taki rynek. Postrzegałem te produkty jako właśnie efekciarskie, ładnie wyglądające, ale kiepsko wykonane w środku i po atrakcyjnej cenie. Ale jak patrzę sobie na tego Muzishare, czy wspomnianego Cayina, to szczena mi opada. I chętnie bym uzyskał opinie od użytkowników - co sprawiło, że zdecydowaliście się na zakup chińczyka w "normalnej" cenie - przecież CS-845A kosztuje 25k - to kawał HiFi z naprawdę wysokiej półki cenowej. Czy za odpowiednik zachodni trzeba zapłacić odpowiednio więcej? Bo kwestia, o której pisałem wcześniej - serwis i wsparcie, jednak istnieje.

Jeśli chodzi o mnie do zakupu Cayina skłoniło mnie to, że poprzednie dwa wzmacniacze też miałem Cayina 🙂. Zarys historyczny jest taki, że przed laty byłem na odsłuchu kolumn n/w ze swoim tranzystorem i zostałem trwale ,,zainfekowany" lampą😉.

Ponadto tworzą sprzętową synergię z paczkami S 16hz które posiadam. Jak funkcjonuje serwis nie wiem gdyż zarówno dwa poprzednie jak i obecny (odpukać w niemalowane drewno) nie potrzebowały serwisu.

Prawdopodobnie jak mnie najdzie na zmianę pieca to też kupię tej firmy...

26 minut temu, mdavis napisał:

Też posiadam Cayin A55TP Co skłoniło mnie do zakupu (brzmienie, jakość wykonania, cena no i oczywiście serwis w Polsce) 

PS Wzmacniacze Cayin na żywo prezentują się o wiele lepiej niż na zdjęciach 

Tak wyglada środek Cayin A55TP

Ukryta Zawartość

Dwa lata temu zapłaciłem za niego 7200 zł 

Kiła osób gdy zobaczyło u mnie ten wzmacniacz to stwierdziło, że zapłaciłem za niego pomiędzy 15 a 20 tys zł 😊

Bo to bardzo dobry wzmacniacz 👍

Napisz Koledze o sevrisie ,niech się nie boi dobrych firm . 

Było też pytanie o dobre nasze kolumny. To może słowo o Studio 16Hz 🙂🙂

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, bogus18 napisał:

Napisz Koledze o sevrisie ,niech się nie boi dobrych firm . 

Podobnie jak kolega @cortes nie korzystałem z serwisu 

Nie posiadam powyższych kolumn tej firmy Mam USHER V 602 👌

• Pokaż nowe odpowiedzi