Skocz do zawartości
IGNORED

Topping E70 czy E70 Velvet

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, dubit napisał:

halo halo czy ktoś wie jak podłączyć z głową Topping E70 velvet. nie mogę rozpracować instrukcji a instrukcji w tłumaczeniu pl dostępnej w necie tym bardziej.

A co potrzebujesz wiedzieć 🙂 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

8 minut temu, dubit napisał:

Czy możliwe jest zwiększenie basu i średnich tonów

Nie ma możliwości zmiany ustawień EQ w E70 Velvet. 

• 4 miesiące później...

No dobra.

Koniec zabawy w zgadywanie a nie mialem czasu na czekanie az ktos odpowie. Rękawki do góry zawinięte, lampy się grzeją. Wczoraj e70v dzisiaj e70.  Dla jasności z node2 wychodzę po USB na dac.

E70v dużo wyciąga z najwyższych rejestrów, to nie wada bo na 100% nie ma w tym ostrości a słychać od groma.

E70 zaraz po wpięciu.  Słucham.

Ja już chyba wiem,  który MOIM zdaniem lepszy....

4 minuty temu, szy_a napisał:

Powinienem jeszcze raz wrócić do velvet i jeszcze raz posłuchać. Na dzisiaj E70V jest u mnie lepszy.

Ja szukam dalej....

Ale szukasz dalej różnic czy czegoś zupełnie innego?

Godzinę temu, szy_a napisał:

Powinienem jeszcze raz wrócić do velvet i jeszcze raz posłuchać. Na dzisiaj E70V jest u mnie lepszy.

Ja szukam dalej....

Polecam sprawdzić Cayina IDAC 6 mk II. 

6 minut temu, StachMuszel napisał:

Ale to cena x2 w stosunku do Toppinga😱

To Alternatywa jest D70 PRO mam prywatnie i E70 velvet i zalezy co z czym gra. Z lampą d70 pro z tonewinnerem ad66d E70 velvet 🙂

Jak się ma ten e70 velvet do tego Cayiana? brzmieniowo są podobne czy jest między nimi przepaść?

Zauważyłem, że w tym przedziale cenowym jest kilka podobnych modeli. Te Toppingi z tematu, Smsl u9 pro/ultra - u nas mało dostępne. Niektórzy piszą o modelach smsl do200 ale też nie widzę nic dostępnego u dystrybutorów ani na allegro. Wszystko w podobnej cenie. 

Pytanie teraz czy miedzy nimi różnice to niuanse? Delikatnie coś brzmi bardziej na sterydach lub mniej i każdy wybór jest podobnie dobry czy faktycznie te różnice są na tyle zauważalne, że bez odsłuchów łatwo będzie przestrzelić wybór?

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tak z ciekawości, kupiłeś to, o czym rozmawialiśmy na priv? Jeśli tak to miałeś podzielić się wrażeniami .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatecznie zostało mi odradzone... cały czas szukam czegoś dla siebie tylko budżet delikatnie podniosłem. Kurczę pamiętam tego Idaca z testów i był obłędny... budżet ofc większy niż bym chciał wydać. Znowu słuchałem go na innych kolumnach. Generalnie mam trudną sytuację bo 90 procet ludzi szuka ciepła w dźwięku i sterydów. Ja mam teraz ciepłe kolumny i cały tor dość ciepły na moje ucho. Jak już myślę, że może mam swój typ bo jest coś w budżecie względnie neutralne z detalami etc to znowu ktoś pisze, że suche granie i bez wyrazu albo dostępność 0. Takie gadanie jeden przez drugiego i nic z tego nie wynika.

Q21 nie okazał się zbyt pomocny podczas rozmowy telefonicznej na którą czekałem 2 lub 3 dni. 

Inaczej by wyglądała sytuacja gdybym miał na koncie luźne 7 czy 8 tyś i bym sobie zamówił ze 3 urządzenia z myślą, że zostawię 1 a resztę oddam. Ja planuje zakup ratalny więc muszę być pewny zakupu. 

Ogólnie jestem w kropce... stoję z rozbudową systemu i zaczynam się coraz bardziej złościć na mnogość rozwiązań ale zarazem brak ich dostępności 😛 paradoks. 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

2 godziny temu, gokar83 napisał:

Ostatecznie zostało mi odradzone... cały czas szukam czegoś dla siebie tylko budżet delikatnie podniosłem. Kurczę pamiętam tego Idaca z testów i był obłędny... budżet ofc większy niż bym chciał wydać. Znowu słuchałem go na innych kolumnach. Generalnie mam trudną sytuację bo 90 procet ludzi szuka ciepła w dźwięku i sterydów. Ja mam teraz ciepłe kolumny i cały tor dość ciepły na moje ucho. Jak już myślę, że może mam swój typ bo jest coś w budżecie względnie neutralne z detalami etc to znowu ktoś pisze, że suche granie i bez wyrazu albo dostępność 0. Takie gadanie jeden przez drugiego i nic z tego nie wynika.

Q21 nie okazał się zbyt pomocny podczas rozmowy telefonicznej na którą czekałem 2 lub 3 dni. 

Inaczej by wyglądała sytuacja gdybym miał na koncie luźne 7 czy 8 tyś i bym sobie zamówił ze 3 urządzenia z myślą, że zostawię 1 a resztę oddam. Ja planuje zakup ratalny więc muszę być pewny zakupu. 

Ogólnie jestem w kropce... stoję z rozbudową systemu i zaczynam się coraz bardziej złościć na mnogość rozwiązań ale zarazem brak ich dostępności 😛 paradoks. 

Można zawsze jeszcze raz wypożyczyć Cayina oraz D70 pro w dwóch wersjach i zobaczyć który najlepiej podpasuje 🙂

A czy jest przepaść hmm. Między Cayin a E70 velvet powiem tak mnie tryb lampowy kupuje w Cayinie i moim zdaniem lepiej. Ale testowalem tylko z Cayinem CS150a. Prywatnie na IDAC 8 czekam i jak na żywo będzie tak dorbze jak na papierze to zostaje u mnie 🙂

Monitorki Dali menuet, streamer taga Twa10-b i poprawną dobrze brzmiącą końcówkę mocy diy lub wzmacniacz lampowy diy. Wszystko gra ciepło. Całościowo gra to dobrze ale brakuje mi właśnie błysku na górze pasma, przestrzeni i detalu. 

Zakładając, że gram że streamera tagi to praktycznie każdy przetwornik wniesie mi calosc systemu w górę nawet taki za 600 zl np topping e30... ale chcę więcej i dla odmiany coś jaśniejszego, z detalem i przestrzenią.

Liczyłem tu troche na chińskie sabry 😉

4 minuty temu, gokar83 napisał:

Monitorki Dali menuet, streamer taga Twa10-b i poprawną dobrze brzmiącą końcówkę mocy diy lub wzmacniacz lampowy diy. Wszystko gra ciepło. Całościowo gra to dobrze ale brakuje mi właśnie błysku na górze pasma, przestrzeni i detalu. 

Zakładając, że gram że streamera tagi to praktycznie każdy przetwornik wniesie mi calosc systemu w górę nawet taki za 600 zl np topping e30... ale chcę więcej i dla odmiany coś jaśniejszego, z detalem i przestrzenią.

Liczyłem tu troche na chińskie sabry 😉

A może spróbować toppinga na CS ?

Pamiętam E30 mi się nie podobał i jak kiedyś były menuety w odwiedzinach od znajomego też nie specjalnie zagrały, choć na zlocie w salonie słuchałem i wrażenie zrobiły a w domu już nie , może wzmacniacz nie podpasował 🙂. Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

A może spróbować toppinga na CS ?

Masz na myśli d70 pro octo czy coś innego?

Jak się ten octo ma do tych e70/e70 velwet

EDIT: Menuety to kapitalne monitorki wg mnie. Kiedyś miałem te starsze royal II i byłem oczarowany. Te nowsze są o wiele lepsze. Jednak potrzebują mieć odpowiednie towarzystwo. 

Edytowane przez gokar83

6 minut temu, gokar83 napisał:

Masz na myśli d70 pro octo czy coś innego?

Jak się ten octo ma do tych e70/e70 velwet

EDIT: Menuety to kapitalne monitorki wg mnie. Kiedyś miałem te starsze royal II i byłem oczarowany. Te nowsze są o wiele lepsze. Jednak potrzebują mieć odpowiednie towarzystwo. 

Kwestia całęgo toru. Musisz sprawdzić który bardziej leży ci 🙂 Ja w stereo używałem D70 pro. Wziąłem Tonewinera ad66d i E70 velvet lepszy. Octo nie słuchałem długo musze nadrobić. 

Panowie, może macie jakieś doświadczenia.

Zastanawiam się nad wymianą (korci mnie ;-), nie z potrzeby). Trochę niższa półka niż opisujecie, ale może coś doradzicie.

Mam Fiio K7 z zewnętrznym zasilaczem liniowym, pracują tam dwa AK4493S w trybie zbalansowanym. DAC gra w moim odczuciu bardzo ładnie, muzykalnie i co najważniejsze gładko i bardzo barwnie. Miałem w domu kilka innych DACów (Amazon 😉 ), głównie na ESS Sabre. Niektóre grały fajnie jak SMSL DO200 czy D300, niektóre sucho, chudo i ostro. Jednak wszystkie one miały jedną wspólną cechę, w moim odczuciu grały mniej barwnie niż te na AKM. Zdałem sobie sprawę, że chyba należę do obozu AKM, bo miałem jeszcze Loxjie D30, SMSL SU-1/C100 etc. na AKM i  ta sygnatura zdecydowanie bardziej mi odpowiada niż ESS.

Otoczeniem DACa jest IFI Zen Stream, z którego po USB wysyłam sygnał do DACa. Za DACiem jest moja ulubiona lampa Psvane 12AX7 Gold Art w Yaqinie MS-90B. Moim zdaniem, po wielu próbach i testach wiem, że konfiguracja AK4493S+12AT7 Psvane Gold tworzy fajną synergię jeśli chodzi o barwność i muzykalność grania.

I teraz sedno mojego pytania: zastanawiam się nad Toppingiem E70 Velvet, czy dużo zyskam na takiej wymianie? Męczy mnie ta przetwornica w zasilaczu Toppinga. Do mojego Fiio K7 mam zewnętrzny liniowy 50W 12V. Generalnie K7 jest bardzo dobrze oceniany w poriodykach testujących, z podkreśleniem jego muzykalności i barwności, na czym najbardziej mi zależy.

Kwota 2200pln za E70V w kategoriach bezwzględnych wysoka nie jest, ale dla mnie jest na tyle duża, że muszę to dobrze przemyśleć.

Wdzięczny będę za pomoc.

• 2 tygodnie później...
W dniu 30.01.2024 o 17:23, gokar83 napisał:

Daj sznse staremu m2tech Young I. Miałem i żałuję ze się  pozbyłem :(

• 7 miesięcy później...
W dniu 29.01.2024 o 19:30, Audiomagic.pl napisał:

To Alternatywa jest D70 PRO mam prywatnie i E70 velvet i zalezy co z czym gra. Z lampą d70 pro z tonewinnerem ad66d E70 velvet 🙂

Hej.  Pytanie odnośnie e70v i d70 pro. Jestem na etapie kupna/zmiany swojego  daca Smsl T1.  Jak się sprawuje ten Pro,bo byłby podpięty do źródła Wiim Pro plus i dalej do pre lampowego na lampach 2a3?  Dużo jest różnica między nimi? Pozdrawiam 

Edytowane przez Tomasz 123

Jest pomiędzy nimi spora różnica. D70 Pro jest bardziej techniczne, ze względnie neutralno-naturalną barwą. E70 Velvet jest lekko cieplejsze, gładsze. Zapraszam w razie czego na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, Q21 napisał:

Jest pomiędzy nimi spora różnica.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest bardziej techniczne, ze względnie neutralno-naturalną barwą. E70 Velvet jest lekko cieplejsze, gładsze. Zapraszam w razie czego na odsłuchy 🙂 

No tak,odsłuch najważniejszy,tylko trzeba było by wziąć odrazu ze dwa trzy daci a to już jest koszt. A co można powiedzieć o Denafpris ares2 względem w/w? Wiem że nie ten pułap cenowy,ale czy będzie jeszcze lepiej w połączeniu z pre lampowym ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
32 minuty temu, Tomasz 123 napisał:

A co można powiedzieć o Denafpris ares2 względem w/w? Wiem że nie ten pułap cenowy,ale czy będzie jeszcze lepiej w połączeniu z pre lampowym ?

To już zupełnie inna jakość. Oczywiście, że będzie lepiej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi